Leg med løv

Jeg holder rigtig meget af hosta, men jeg er ikke samler. Må indrømme, at jeg har svært ved at huske navnene på de mange sorter, men har dem stående skrevet ned – ikke på labels i haven – men på papir i en mappe, som jeg tyer til, når jeg skriver artikler og bøger.

 

claus20090531_041520 claus20090610_083014

 

Rigtig ofte ser jeg rundt omkring i haver forskellige hostaer stå side ved side uden egentlig designmæssig idé. Lad dette være en opfordring til at anvende hostaerne sammen med andre bladplanter. Det fortjener de virkelig; på den måde træder de endnu mere frem. Man skal passe på, at haven ikke kommer til at ligne en frimærksesamling!

 

claus20090610_124436

15 kommentarer:

 1. du skrev ikke hvad den gule plante der står sammen med hostaen hedder. Du har måske før nævnt det men vil du ikke godt opfriske min hukommelse så den kan erhverves til min have?

  SvarSlet
 2. Det er så det jeg ikke har lært :) Er vild med hosta til buketter, buketter, buketter så de står i et´ stort frimærkekatalog hos mig

  SvarSlet
 3. Jeg elsker også hosta. Dog bruger jeg dem i skovbedet sammen med bregner og kaprifolier. Det kan da godt være der skal lokkes en eller flere bladplanter ned sammen med... men på den anden side var det nu meningen at hostaerne skulle dække bunden for at slippe for at alt det der luge arbejde - og så fordi det er så smukke i sig selv, sat sammen i forskellige farver og størrelser.

  SvarSlet
 4. Tak for tippet. Det kom lige i rette tid, da jeg ellers havde tænkt mig at plante hosta hele vejen langs huset. Nu bliver det en kombination med bregner, græsser og geranium i stedet:-)

  Tak tak for det

  /Maria

  SvarSlet
 5. Hosta i buketter ser rigtig indbydende ud :)


  Palle
  http://københavnspisesteder.dk/

  SvarSlet
 6. Også her holder jeg meget af hosta (især de næsten gråløvede som du har på første billede Claus)og bruger dem flittigt alle steder i haven, bl.a sammen med bregner, astilbe og løvefod i halvskyggebedet og de er lige præcis rigtig gode til at spille op til andre bladformer og farver. Men jeg bruger dem også i stor stil i krukkerne på terrassen til at skabe ro og kontrast til de mange blomtrende krukker. Det er de også rigtig gode til. Helt rart at høre at du ikke har styr på sorterne i hovedet Claus! :o) Det har jeg godt nok heller ikke, men jeg kan heller ikke se hvad jeg skal bruge det til i det daglige - her handler det jo om hvorvidt det ser godt ud.

  SvarSlet
 7. Kan man naesten blive uenig med dig...helt enig med det med frimaerkesamlingen. Selv har jeg ikke nogen Hosta endnu, da jeg skal passe gevaldigt meget paa, hvad jeg introducerer i haven, den er nemlig kun paa 70 kvadratmeter!! ( I maa godt more jer ). Men der skal nok komme et par stykker, og de faar foreloebigt selskab af bregner og Cimicifuga, som jeg desvaerre ikke ved, hvad hedder paa dansk.

  SvarSlet
 8. Frimærkesamling. Det er meget godt beskrevet! Så er min have nok en frimærkesamling - den er meget dårlig planlagt men da jeg jo vil ha planterne så....
  Jeg prøver at lære at "male" med planter men synes det er svært.

  SvarSlet
 9. Vakre samplantinger! Det første bildet ser ut som du har benyttet Brunnera Macrophylla med en hosta og en peon?
  Men jeg er også veldig nysgjerrig på hva den lime- grønne bunndekkeren heter? Den var veldig vakker i en slik sammenheng!
  Ha en riktig fin dag Claus.
  Stein

  SvarSlet
 10. Kære Claus
  Har selv mange hostaer, og én der er med helt hvide blomster, der dufter, og den kan tåle at stå i fuld sol. Dog er det mest for bladenes skyld jeg har dem. Har den stående sammen med løvefod, digitalis, bregner, akelejer og hortensia, men du kan da have ret i, at det kommer til at ligne en frimærkesamling, hvis bedet udelukkende består af ens planter, men så er det godt at vi har dig, der inspirere os og lærer os en masse nyt om sammensætninger af planter, farve o.s.v. og ikke mindst dine bøger er jo vildt inspirerende.
  Hilsen fra Sydfyn Jeanne

  SvarSlet
 11. Køre Claus
  '
  Var for kort tid siden på livsstillsmesse på Ledreborg og faldt fuldstændig i svime over den skønneste hostabod. Jeg slæbte derfra med næsten industrielle mængder af de skønneste hostaer. Jeg faldt især for de små typer, som jeg kun tidligere har set i blade og bøger. Museøre hosta er da bare så kære.

  Nu prøver jeg så at placere dem, så det ikke ligner en frimærkesamling. Heldigvis står de i krukker, så jeg kan møblere om som det passer mig.

  Den lille limefarvede på billedet er så skøn? Har bestilt limefarvet helichrysum.

  Mange varme solskinshilsner fra Skagen
  Tina

  SvarSlet
 12. Kære Claus
  Jeg har også mange hosta, men er ikke rigtig tilfreds med beddet.....nu ved jeg hvorfor! Tusinde tak for den belæring!
  Linda

  SvarSlet
 13. Så sant som det är sagt! Jag har just planterat grön coh vit hosta med vitt fänrikshjärta (Dicentra formosa 'Album'), det ser fint ut i mitt huvud - hoppas det blir det på riktigt också! :)

  Ha en skön helg,
  hälsningar Birgit

  SvarSlet
 14. Det er gulbladet tvetand, tror den hedder noget med aureon...

  SvarSlet
 15. Minna Krogsgaard, Fyn18. juni 2011 kl. 14.07

  Hej Claus. Jeg er ny her på siden, men er lykkelig for at ha fundet den. Jeg elsker hostaer og har mange af dem på både i krukker og direkte i have mulden. De kan sagtens stå i krukker direkte i sol når bare de får rigeligt med vand. Ligeledes har jeg plantet bregner i krukker sammen med vedbend, det er virkelig smuk ved vores indgang til huset.

  SvarSlet