De dejlige skærmliljer

 

Lige nu er en af de ting, jeg glæder mig over i haven, de skønne skærmliljer, Agapanthus. Jeg ved, at mange skærmliljer er gået til i vinter, for skærmliljer tåler nemlig ikke frost. I hvert tilfælde kun nogle få grader.

 

20090726_131838 20090721_164536

 

Heldigvis har jeg de optimale overvintringsmuligheder – mit vinteropvarmede væksthus, som holdes på minimum et par grader gennem hele den kolde tid.

 

Skærmliljer er krukkevækster, og det har den fordel, at man kan flytte rundt med dem. Lige nu er jeg ved at arrangere en bestand foran lysthuset. Dem vender jeg tilbage til.

 

20090727_140516

 

De mest almindelig skærmliljer er de blå, men her i haven nyder de hvide ekstra stor opmærksomhed. Flotte er de da også.

21 kommentarer:

 1. De er så smukke. Jeg har kun 2 stk, men der er 9 blomster i den ene.
  Jeg har hørt et sted at man ikke helst ikke må plante om før de næsten ikke kan være i krukken mere.
  Min er ved at fylde krukken tre fjerde dele ud, tror du så det er nu jeg skal plante om eller hvornår planter du om ?

  SvarSlet
 2. Mine skærmliljer er også lige begyndt at blomstre. Kun den hvide, den blå er stadig kun i knop.
  Min hvide er helt fyldt med blomster i år, nok en 10-12 stykker. Det synes jeg er sjovt, for jeg købte den for 5 år siden som en lille knold til 16,-.
  Jeg overvintrer også mine i mit opvarmede drivhus. Det er en dejlig luksus :-)

  SvarSlet
 3. Hej igen Claus.
  Sådan en Agapanthus købte jeg for længe siden i Bilka, men den blomstrer da ikke mere ---
  Men flot var den - og dine ganske vidunderlige --
  hilsen jmn

  SvarSlet
 4. Kære Claus,
  Dine skærmliljer er utrolig flotte.Det kan kunne ende med et overflødighedshorn foran lysthuset.
  Når opstillingen er færdig - kunne vi se den?
  Tak for gode ideer og tanker om have.

  SvarSlet
 5. Smukke smukke - her også næææsten klar til udspring ;0)

  SvarSlet
 6. Agapanthus er en av de vakreste blomster jeg kjenner. Jeg har forsøkt den blå sort, men har ikke kjølig nok overvintringsmuligheter. De må ha under 10 grader, for å blomstre neste år. Et par grader som de får hos deg er perfekt! Jeg skal prøve igjen neste år i garasjeboden, håper det blir kjølig nok der. Det blir da en hvit sort. Agapanthus vil også ha lys overvintring, så jeg skal montere lysstoffrør i en krok. Gleder meg til neste innlegg om disse skjønnhetene, Claus! Foran lysthuset må de virkelig komme til sin fulle og velfortjente rett :)

  SvarSlet
 7. ihh de er så smukke. Men jeg har ingen mulighed for at, overvintren den :-( øv snøft....
  K. Gro

  SvarSlet
 8. Hej Claus.
  Tak for mange skønne billeder og gode tips. Den fine blå skærmlilje har jeg også, i år er der 12 flotte blomster indtil videre.
  Jeg har set dem i Geografisk Have i Kolding mange gange, vildt store og flotte.
  Og så er jeg ret benovet over dit vandspejl i haven, som du viste i juni måned.
  Jeg har ikke noget lignende, men som jeg skriver på min blok i dag, så må man jo nøjes...
  Klem og god dag, Britta

  SvarSlet
 9. Jeg har også en hvid skærmlilje i en krukke, jeg har haft den i 4 år, sidste år var der kun 2 blomster i den, men i år er der .... hold fast 20 styk, glæder mig til den springer helt ud

  SvarSlet
 10. Hej Claus

  Ja, Agapanthusliljerne er rigtig smukke. Har selv et par store fra sidste år, som det er lykkedes mig at overvintre og få i blomst igen - faktisk masser af blomster. Sidste år tog jeg frø af planten, og det ser ud til, at jeg nu har lavet min egne Agapanthusplante. Måske en ide til dem der synes, at de er lidt kostbare at købe på planteskolen.

  Anne, Birkerød

  PS Desværre viser det sig, at klokkeranker er guf for dræbersnegle. Så vær på vagt!

  SvarSlet
 11. Kære Claus

  Oh, de skærmliljer er bare så skønne. Jeg har købt en ny hvid i år, da den fra sidste år gik ud. Denne her har desværre kun 2 knopper, men glæder mig alligevel til at de springer ud. Lidt har også ret.

  Det regner og regner, men haven har jo godt af det. Det er både suk og glæde her i min sommerferie.
  Knus fra Janne i Greve

  SvarSlet
 12. De er så skønne og især i flok og du har jo også flokke af dem her, heldige dig:) Jeg mistede mine forrige vinter øv.

  SvarSlet
 13. Til Ninni : mine Agaphantus står altså næsten uden lys hele vinteren, og har gjort det de sidste 3 år, så de behøver altså ikke lys om vinteren.
  MVH
  Annie

  SvarSlet
 14. Kære Claus
  Dine skærmliljer er bare så smukke. Har selv en blå, men kan da se at jeg da bare må have en hvid også. Min blå skyder stadigvæk med knopper, så på planten er der nogle i blomst, nogle i knop og nogle med frøstande. Vil det fremme blomstringen, hvis jeg klipper frøstandene af? Har forøvrigt haft rigtig travlt i haven med at få drivhuset op, flyttet planter, ja det er jo ikke lige årstiden, men det er gået godt, og lavet nyde bede, så nu venter jeg bare på at få lagt tegl i drivhuset og den sidste finish på taget, men det er jo ferietid! Så jeg må være tålmodig og vente på det sidste.
  Hilsen fra Sydfyn Jeanne

  SvarSlet
 15. Agapanthus er så fine i krukker, men jeg har nu ikke vovet at kaste mig ud i den afdeling, jeg VED at jeg ikke har mulighed for at overvintre dem. I Spanien havde de rigtig mange i haverne, mon man må have lov at være lidt misundelig.

  SvarSlet
 16. Jeg har for første gang i år kastet mig ud i dem - men kun fordi jeg fandt nogle hos min lokale plantepusher til 20 kr. stykket! Blot fordi den første blomstring var slut - men de havde begge 4-5 knopper på vej, og nu er den første lige ved at springe ud. De står lidt i baggrunden blandt de 200 andre krukker på terrassen, så de fine blomster kan "svæve" over de øvrige krukker. Nu må vi se om det kan lykkes at overvintre dem - det kræver en mild vinter ellers kan jeg ikke holde frosten væk fra mit varmeste overvintringssted.

  SvarSlet
 17. hej alle,
  jeg fik en agapanthus for 2 år siden, venter stadig på at se den blomstre, suk, og har kigget og kigget efter tegn på knopper, men ingen på vej --- så hvad stiller man op i den situation????

  Håber, nogen har et godt tip, så jeg også kan opleve disse blå vidundere :/

  kh
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 18. Jeg undrer mig somme tider over alle de krumspring, nogle mener, at man skal foretage for at få sine skærmliljer til at overvintre.

  Jeg har to store krukker (én med blå blomster og én med hvide), og de bliver bare stillet ind i mit lysthus (også kaldet Tehuset) med ganske almindeligt dagslys og almindelige vintertemperaturer (nogle gnge ned til minus 20 gr.).
  Kun i den sidste vinter er det mislykkedes for mig; men det drejede sig også om stiklinger og en sidste sommer indkøbt sort med meget mørkeblå blomster. Black Buddha, tror jeg, at den hed.
  Mine overvintrede planter ser farlige ud hver forår med slimede gule bladrester; men når de kommer ud i haven, varer det ikke længe, før de skyder lystigt.

  Nu har jeg imidlertid læst for nylig, jeg husker ikke hvor, at der er forskel på Agapanthussorter,
  så bortset fra den mørkeblå må jeg have været heldig, da jeg valgte planter de første to gange.

  Happy Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 19. Jeg har både den hvide og den blå, som efterhånden er blevet ret store. De bliver overvintret i drivhuset, da jeg ikke havde drivhus stod de i kælderen sammen med mine geoginer og Røde Knoldbegonier. Da jeg så fik drivhus fik de deres vinterophold her, det er betydelig nemmere,da man så ikke behøver at løfte dem helt så meget rundt. Jeg har god erfaring med at få blomster i dem, ved at de bliver vandet og gødet ekstra meget i august-september, da de derved danner deres blomster til den kommende sæson. jeg bruger dels at iblande Basacote i form af tabs i marts måned, der frigives langsomt over 5-6 måneder. Det passe med at de pågældende Basacote Tabs har brugt kraften til denne tid. Så begynder jeg at tilføre Hornum Næring (flydende) tilsat i vandingsvandet, de får denne blanding mindst 3 gange om ugen i august og september. Herefter bliver der igen skåret ned i gødningstilførelsen og man kan forberede planten på den kommende vinter. Man skal absolut ikke vande for meget om vinteren, da det derved får planten til at rådne. Jo mere tør man opbevarer dem jo mere kulde kan de faktisk tåle, da det er for meget fugt, som forårsager vinterskaderne i dette tilfælde. Det gælder jo også for mange andre planter, man møder tit følgende sætning " om vinteren skal de opbevares tørt og køligt, da de helst ikke skal have for meget fugt om roden".

  Jeg planter mine Agapanthus omkring i det tidlige forår, det kan selvfølgelig godt belaste blomstringen, hvis man skal dele planterne, da det er drastiske metoder der skal tages i brug for at dele dem, jeg bruger en gammel sav og kniv. Da de har et rodnet som er voldsom tæt og hårdt. Man skal helst ikke omplante i for stor en potte hellere omplante ca. hver andet år, da det også fremmer blomstringen, hvis planterne står lidt klemt i potten.

  SvarSlet
 20. Hej Claus
  Har endnu ikke kastet mig ud i dem men blot kigge meget misundeligt efter dem. Der er jo så mange forskellige på Aldershvile at det er svært at vælge. Men de er da et brændende ønske

  SvarSlet
 21. Hej Claus.
  Jeg har flere krukker med store blå afrikanske skærmliljer, som jeg nu har haft i 4 år. I år har hver krukke belønnet med 4 blomster. Jeg har også 4 krukker med de små hvide afrikanske liljer som hver har haft 9-10 blomster i år. Jeg overvintrer dem i vores garage. Nu spørger jeg dig, fordi jeg er blevet i tvivl? Jeg plejede at klippe dem HELT ned, så det kun er knolden under jorden der er tilbage vinteren over, men sidste år var der nogen der sagde til mig, at det er forkert, at det kun er stænglen der skal klippes ned, og bladene skal stå tilbage. Hvad er rigtigt??
  Hilsen Lone Sloth

  SvarSlet