Elsker eller?

Der er mange planter, som glider ud i glemslen. Det kan for eksempel skyldes, at de har en ’forkert’ farve.

 

claus20090711_181439

 

En af dem, som man ikke ser så ofte mere, er brændende kærlighed, Lychnis chalcedonica. Jeg må da også indrømme, at det ikke var en af dem, jeg først forelskede mig i, da jeg begyndte at dyrke have.

 

claus20090711_180625_2 claus20090711_180553

 

Men i dag holder jeg rigtig meget af den ildrøde blomst, fordi den passer så fint ind i flammebedet sammen med alt det orange.

21 kommentarer:

 1. Ja, den gør det godt i flammebedet. Jeg har aldrig været særlig vild med den, men det var en af de første stauder, jeg fik foræret som nybagt haveejer i en alder af 18 år.
  Nu har jeg en lyserød Brændende Kærlighed, og den matcher rosen St. Swithun helt perfekt, så nu kan jeg alligevel godt lide den plante ;)

  SvarSlet
 2. Hvordan binder du dem op? de brændende kærlighed, de vælter for mig ligegyldigt hvad jeg gør, så nu
  er de ved at blive faset ud af haven, men når jeg ser dine billeder, får jeg næsten lyst at give den en chance til.
  kh Gunvor

  SvarSlet
 3. Hej CLaus
  Lychnis chalcedonica Brændene Kærlighed er også en plante jeg har i mit brændte bed, men man skal bare huske, at klippe de visne hoveder af, når de visner, ellers har man den i hele haven. Men ellers vil jeg ikke undvære den.
  Forsat god aften.
  Knus fra Midtfyn Pia

  SvarSlet
 4. Jeg kan godt lide Lychnis Calcedonia, og jeg har haft den i 4-5 år, også i mit orange bed. Jeg så den første gang hos min engelske (have)-veninde. Den er faktisk med på et billede som jeg viste på min blog igår. Men min er noget mere afblomstret end din, og trænger snart til at blive død'hov'det :-)
  Jeg har den også i lyserød. Men indtil videre synes jeg ikke at den blomstrer så godt som den røde. Men den er også kun et par år.

  SvarSlet
 5. Hei Claus
  Denne går for min del i kategorien "elsker veldig mye". Naboen min har den og jeg går med seriøse planer om å spørre pent om en avlegger. Den lyser opp noe helt utrolig og har en selvfølgelig plass i et flammebed.

  Er enig med deg om at kommunen har vært flinke med fargesammensetningene i forrige innlegg. Likte også potten de står i. Stavanger, hvor jeg bor, har vunnet priser for sin utsmykking, så også jeg har noe vakkert å se på når jeg er i byen. Spesielt det ene veikrysset i sentrum av byen er fantastisk. Nesten farlig å kjøre bil der:):)

  Hilsen Unni

  SvarSlet
 6. Det handler vel egentlig om at finde en sammenhæng som klæder den. Så er alle blomster smukke synes jeg. Den skriger jo med sin let påtrængende farve, men i et flammebed så smukt som dit er det vist svært at skrige:)
  Jeg kan ikke huske om du har "sort" hyld i dit flammebed? Bed godt mærke i de sorte/røde hasselbuske - smukt!
  Dejligt med blomsterbilleder mens huset dufter af Tart au Citron :) God aften til alle

  SvarSlet
 7. Har haft den i min have engang, men den blev droppet igen, fordi den slet ikke passede ind farvemæssigt med de andre planter jeg har.

  SvarSlet
 8. hej Claus og andre,
  ja, jeg har også Brændende kærlighed i staudebedet - hos mig sammen med Raketblomst og Solbrud (den, der er både gul, brun og gulbrun i samme plante, har også rent gul solbrud, men den står et andet sted), et af mine mere vellykkede hjørner i haven, hvor tingene går fint op 'tone-i-tone' à la Claus.
  Andre hjørner i min staudehave kan jeg nemlig godt lide, at tingene 'clasher' lidt, en gul Tusindstråle eller en smuk gul Daglilje, der lyser op mellem blålige og lilla toner - og sådan er vi heldigvis så forskellige :D

  kh på en torsdag - efter regnvejr, der ikke blev så heftigt, som meteorologerne havde forudsagt (heldigvis),
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 9. hej Claus,
  var inde på din 'Kort-side' i dag - jeg savner stadig kort fra den gule/lysegule og hvide have samt fra 'flammebedet' - håber, de snart dukker op i samlingen.

  Du har i hvert fald vist billeder her på bloggen, der gengiver både gul/lysegul/hvid - enten det er lysegul akeleje eller røllike for nu blot at nævne et par skønheder, samt alle nuancer fra 'Flammebedet', så det skulle virkelig glæde mig at kunne få kort i disse farvenuancer også :O))

  kh fra den farvehungrende kortentusiast
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 10. Kære Claus
  Kender du forresten tobakspibeplanten? Den har sådan en morsom blomst formet som en pibe med ild i.
  Knus

  SvarSlet
 11. Jeg elsker også de gammeldags stauder...jeg ynder at kalde dem mormorplanter...

  SvarSlet
 12. Næ det er ikke en af mine yndlinge og det er netop p.g.a. farven, men den bringer dejlige minder frem om min fars have og jeg er glad for at den ikke er sendt i skammekrogen så jeg støder på den engang imellem:)

  SvarSlet
 13. Brændende kærlighed fik jeg forærende af en veninde for en del år siden. Ja, jeg fik den da jeg kravlede rundt på alle fire og lavede bede. Hun syntes, at selvom min sygdom var ond, så skulle jeg tænke på, at både planter og menneskerne stadig tænkte på mig med masser af kærlighed.
  Desværre havde plannten ikke kærlighed nok til at modstå sidste vinters hårde vejr.

  Ja, det er utrolig som planter kan vække minder, ikk??

  Apropos plante minder. Jeg fik slet ikke noget ud af de frø, som jeg fik af dig Claus. Altså ingen planteminder denne gang :( Men jeg har dejlige fotominder fra den 26. som fylder rigtig meget.

  Ha' nu en dejlig dag i haven.

  Kh - K

  SvarSlet
 14. Hej Claus
  Et kæmpe ønske
  Hvad med en video fra flammebedet, det ville jeg sætte stor pris på.
  Forsat god dag, det regner her ØV
  Knus her fra det midtfynske Pia

  SvarSlet
 15. Kære Claus
  Sagen er opklaret, tak for det.
  Passerede et sted ude på motorvejen hvor de stod i en stor klynge, det iriterede mig at jeg ikke helt kunne se hvad det var, og kunne ikke lige sætte katastofeblinket på der:-):-)

  Engblomsten

  SvarSlet
 16. Enig med dig! Upptäckte att Lychnis (Student-nejlika) går väldigt bra ihop med Trollius chinensis (Kinesisk smörboll), som också går i orange. Oftast blommar de samtidigt, dock inte i år.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlet
 17. Alle farver er smukke, bare de bliver fint afstemt med deres omgivelser, denne farve skal måske ikke drysses alle steder i haver , men det kan være en kvikker de rette steder.
  Synes jeg.
  Knus

  SvarSlet
 18. ...Jeg må oss indrømme at lige præcis Brændende Kærlighed har jeg heller ikke brudt mig meget om. Kan godt se at den er flot sammen med de farver som flammebedet har, men herhjemme har det gamle eksemplar der var i haven da vi overtog huset, måtte lade livet....den passede bare ikk ind !! Lene´S

  SvarSlet
 19. Hej Claus
  enig, nok også fordi den bare er ret let at dyrke...

  Til min store glæde har jeg fået fat i en ferskenfarvet én af slagsen, som viser sig lige så let at formere som den mere postkasserøde. Den ferskenfarvede ser ret flot ud i bedet sammen med dagliljer i samme tone, nogle sarte geranier også i samme farveskala, der giver bund og så roserne Ghislande... og Leander i samme bed.... omend de pga vinteren slet ikke har samme højde som de seneste år. Ghislande klippet helt i bund, men står nu klar med meterlange skud og blomster... godt jeg ikke gravede den op men ga den en chance.

  Stiklingerne og de nysåede stauder der står klar til ompotning kalder !!

  kærlig sommerlørdagshilsen fra

  Susanne, Nivå

  SvarSlet