En grufuld morgen …

… var det, vi vågnede op til. Det er ganske enkelt en ufattelig tragedie, som har ramt Norge. Her på denne sorte dag er det vigtigt også at skabe lyse stunder, hvis man kan. For eksempel som Halfdan Rasmussen i ’Livet er en morgengave’ eller ’Noget om helte’, der jo i høj grad også handler om at dyrke sin have.

 

 

Livet er en morgengave, sjælen er et pilgrimskor.
Der står krokus i min have, der står øller på mit bord.
Under himlen hænger lærken som et fjernt bevinget frø,
for en lærke tænker hverken på at kæmpe eller dø.


Her er fredeligt og stille, her er ingen larm og støj.
Jeg har sået kruspersille, og et brev med pure løg.
Lad alverden slå for panden og bekæmpe spe med spot,
jeg vil enes med hinanden og mig selv og ha det godt.


Samson gik og styrted’ templer, Peter Freuchen knak sit ben.
Ak mod disse to eksempler er min dåd en sølle én.
Jeg har aldrig dræbt filistre eller kæmpet med en haj,
og når stærke mænd blir bistre, syn’s jeg det er synd for mig.

 

Der er nok som går og sysler med at sprænge kloden væk.
Jeg vil ikke ha skærmydsler og kanoner bag min hæk.
Mens de andre går og sveder for at gi hinanden lak,
vil jeg pusle med rødbeder, selleri og pastinak.

 

Jeg vil ikke slås med bisser, jeg vil så og ikke slå.
Selv de rødeste radiser kan man roligt lide på.
Der er nok af danske helte som er danske hele dag’n,
og går rundt og spænder bælte, mens de råber; Fy for Fan.

 

Tiden går og tiden hverver store mænd til mandig dåd.
Jeg reserven blandt reserver bryder ofte ud i gråd.
Jeg får nerver og migræne blot jeg skær’ mig på en dolk,
og vil hell’re slå min plæne, end slå løs på pæne folk.

 

Livet er en dejlig gave, jorden er en herlig jord.
der er øller i min mave, der står krokus på mit bord.
Når reserverne skal stille for at splitte kloden ad
skriver jeg med kruspersille verdens mindste heltekvad.

34 kommentarer:

 1. Ja, det er frygteligt og uforståeligt. Føler med Norge og de dødes familier...

  SvarSlet
 2. Tak Claus for denne smukke tekst. Det er længe siden jeg har hørt den sang.
  Livet er smukt og vi skal passe godt på hinanden.
  Knus Gro

  SvarSlet
 3. Mine dybeste medfølelse og tanker til vores broderfolk i Norge. Sådan en tragedie er ikke til at fatte og ord kan slet ikke beskrive gruen!

  SvarSlet
 4. Kjære Claus. Idag gråter vi. Vi har mistet nesten 100 unge mennesker. Det er ikke til å forstå. Det er stille i Norge idag.

  SvarSlet
 5. Ja, mere sang og havearbejde - det ville forhindre vold og grusomhed. De stakkels børn, de arme familier - - jeg føler med Norge.

  SvarSlet
 6. Det er så jeg helt isner indeni, over at et menneske kan begå så grufuld en handling. Men Claus, det er rigtigt, at vi skal bevare fokus på det positive og jordnære. Vi skal hjælpe hinanden til ikke at blive paralyserede og angste, og lade det styre vores tanker og handlinger. Så tak for digtet.
  Hilsen Marne

  SvarSlet
 7. Kære Claus.

  En fuldstændig ufattelig tragedie. Tænk hvilken verden vi kunne have, hvis alle tænkte som Halfdan Rasmussen.

  Hilsen Jette, Kr. Hyllinge

  SvarSlet
 8. Tak for de smukke vers, heldigvis er der mange smukke ting her i livet at glædes over.
  Mine tanker går til de berørte i Norge. De fleste på øen var børn/unge mennesker og som mor sidder jeg med ondt i maven ved tanken om den rædsel,
  de har været ude for og ved tanken om de stakkels forældre.
  Hilsen Lisbeth, Silkeborg.

  SvarSlet
 9. GODMORGEN
  ja du har ret denne morgen er grusom.jeg har tændt et lys for norge i min butik og sender mine tanker de pårørende, ufatteligt og grusomt, tak fordi du lagde det op på bloggen
  mange sørgelige hilsner fra Madame Rosa

  SvarSlet
 10. Der findes ikke nogle ord, der er stærke nok til at beskrive min harme over det, som en så afstumpet person har gjort.

  Der findes ingen straf der er stor nok til sådan en kold og kynisk person, da hans handling er helt og adeles utilgiveligt.

  Jeg kan kun sende mine kærligste tanker til ofrene og de efterladte.

  SvarSlet
 11. ufatteligt stor tragedie i Norge, som jeg har besøgt mange gange og elsker for dets utroligt smukke natur og landskab. Hvordan kan dette grusomme ske i så fredeligt og storslået land? Jeg tænker på Norge i disse timer. Jeg erindrer den utrolig smukke natur , som trøster mig en smule.
  Zohar.

  SvarSlet
 12. Hvor har du ret , og hvor er det dejlig at kunne komme ind og se alle dine dejlige billeder på sådan en morgen, det gør dagen bedre. Jeg har desværre ikke haft så meget tid på det sidste , så der er en masse ting jeg skal have set her på din side :-)

  SvarSlet
 13. Kjære Claus.
  Nydelig dikt du har lagt ut. Norge er virkelig i sorg idag. Dette er så uvirkelig for oss alle og vil prege nasjonen i generasjoner.
  Det er en stund siden jeg har lagt inn kommentar på bloggen din Claus, men det er ikke det samme som at jeg ikke følger med.
  Jeg er innom flere ganger daglig.
  Har funnet plass til flere roser i min hage etter inspirasjon fra deg.
  Tilbake til det som har skjedd i Norge så er det så grusomt at vi kan ikke fatte det helt.
  Det preger oss alle hvor vi nå en bor i dette landet. Det er stille i gatene og flaggene henger på halv stang.
  Mange blir svært sårbare i en sånn situasjon og reaksjonene blir mange.
  Ser jo bare på mine nærmeste som ikke er direkte berørt, men allikevel blir berørt fordi dette er vanskelig å forklare barna.
  Planer blir endret og tiden blir brukt til å prate og være sammen.
  Vi følger med på nyhetene og håper at dødstallene ikke vil stige.
  Ha en fin dag, Claus.
  Hilsen fra Grete.

  SvarSlet
 14. Kære norske Havevenner!

  Vi græder med Jer, for

  '... tårer er hjertets kronblade.'

  ifølge Paul Èluard (1895-1952).

  Med kærlig hilsen
  Jytte

  SvarSlet
 15. Varme tanker til vores norske broderfolk, er lige hvad der falder mig ind. Smukt vers som også kan symbolisere, at trods ondskab, går verden videre. Selv om det er svært at fatte. Især hvis man er ramt af sorg.
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 16. Dette er en vond og trist dag, ta vare på hverandre!!

  SvarSlet
 17. En sentens siger:
  "Du kan ikke hindre sorgens fugle i at flyver over dit hoved.
  Men du kan forhindre dem i at bygge rede i dit hår"
  Det bliver svært for alle de familier, der er berørt af den ufattelige tragedie, der har ramt vort broderland. Mine tanker går til de efterladte
  Kærligst Egtved-Pigen

  SvarSlet
 18. Kære norske havebrødre og -søstre.

  Jeg er taknemlig for, at jeg via Claus` blog, kan få lov at sende jer mine allervarmeste og kærligste hilsner på denne dag, hvor tragediens omfang i Oslo og på Uteøy i al sin barske gru er gået op for os. Mit hjerte bløder og græder for jer.

  Hermed et lille digt til jer, som har trøstet mig, når jeg har mistet tilliden til det gode i verden og i menneskene. Håber også det kan trøste jer, kære venner:

  "Finding faith in a flower" (- H.S.R -)

  "Sometimes when faith is running low
  and I cannot fathom why things are so.....
  I walk alone among the flowers I grow
  and learn the "answers" to all I would know...
  For among my flowers, I have come to see life`s miracle and its mystery....
  And standing in silence and reverie
  MY FAITH COMES FLOODING BACK TO ME"

  Idag føler vi vist "slægtsskabet" med jer mere end nogensinde.

  De allerkærligste hilsner og tanker fra TANTE GRØN

  SvarSlet
 19. Det er en sort dag at vågne til. Vi hører nyheder og sender triste tanker med varme og medfølelse nordpå. Det er utilgiveligt det som er sket.

  Kh. Lis

  SvarSlet
 20. En ufattelig tragedie..:(

  Min dybeste medfølelse til de berørte og til mine landsmænd.
  Oslo er jo min fødeby, hvor hele min familie bor.
  Tænk at en "gal" mand kan gøre dette mod hans eget folk.

  Lisbeth

  SvarSlet
 21. Kaere Claus! det er frygteligt det der sker i Norge , meget trist ,meget ,meget trist....dem der tog den beslutning at sende militerer afsted ned til et arabisk land for at smide "fredsbomber" ned maa taenke sig lidt om , araberne haevner sig altid ,og det er altid de uskyldige det gaar ud over.Hilsen Alicia.

  SvarSlet
 22. mojn Claus

  Godt skrevet, og dybeste medfølelse herfra til de pårørende familier..

  SvarSlet
 23. Også herfra varme tanker til nordmændene.
  Jeg var lige ved at græde i morges , da jeg hørte dødstallene, det er helt ufatteligt.
  Tak for rimene Claus og knus og kram til Norge, det får I brug for, pas godt på hinanden derude. Man ved aldrig hvornår det er slut
  KH
  Annie

  SvarSlet
 24. Vi havde en dejlig dag igår på hammershus til koncert - helt uvidende om det frygtelige der var sket. Det var først da Aqua Lene kom på scenen og fortalte det og tilegende en sang til dem, vi fik travlt med at checke nyheder på mobilerne. Har intet til overs for denne psykopat som tror han kan gøre sig til herre over andre. Ingen straf er hård nok. Jeg føler med de overlevende og de efterladte.

  SvarSlet
 25. Jeg sender mine dybeste medfølelse og tanker til alle nordmænd - og særlig til alle dem, som har oplevet denne uhyggelige og frygtelige hændelse på nær hold.
  Kærlige tanker
  Hanne

  SvarSlet
 26. Smukt digt , det er længe siden jeg har hørt det. Men det siger så meget rigtigt.
  Det er smukt du lagde det ud på bloggen.
  Alle varme tanker til Norge.
  kh Gunvor

  SvarSlet
 27. Kære Claus
  tak for de fine vers
  ja alle vores tanker går op til Norge,til de mange mennesker der har mistet livet og til deres pårørende. vi har holdt ferie i det pragtfulde natur skønne land gennem flere år,og skal også holde ferie deroppe igen i år,kan slet ikke fatte at så mange mennesker har mistet livet, på den frygtlige måde.Sender mange tanker til Norge Og tænder et Lys
  KH Kirsten

  SvarSlet
 28. Tusen takk til dere alle og til deg kjære Claus for å ha brakt dette triste og uforståelige på bane. Norge er lamslåtte over at det utenkelige og grusomme som har rammet vår ungdom og våre medmennesker. Vi har vanskeligheter med å ta det inn, det er for stort og vondt. Dog er vi bevisste på å ikke la én manns gale verk å ødelegge vår frihet og levemåte. Vi fokuserer på samhold, omsorg og tilstedeværelse for hverandre. Dette berører oss alle svært dypt! Norge er et lite land, jeg tror alle kjenner en som kjenner en, eller er direkte berørt. Det hjelper å vite at enkeltmennesker og nasjoner er med oss i tanker og hjerter. TAKK for varme hjerter over landegrensene.

  Mørke kan ikke drive ut mørke,
  bare lys kan gjøre det.

  Hat kan ikke drive ut hat,
  bare kjærlighet kan gjøre det.
  -M.L.K. jr.

  SvarSlet
 29. Det er svært at finde ord, men så er det godt, at vi har kloge digtere. Tak for sangen.

  SvarSlet
 30. Kære Claus Et utroligt smukt digt af Halfdan Rasmussen og det siger jo det hele. Det grufulde i Norge er jo næsten ikke til at fatte og ord kan ikke beskrive, hvad familierne nu gennemgår, men livet går videre og en ny dag gryr og solen vil også skinne for dem igen trods deres store sorg. Så er det godt at din blog er til, hvor vi kan finde solskin på sådanne regnvejrsdage.
  Tak for digtet/sangen.
  Hilsen fra Sydfyn Jeanne

  SvarSlet
 31. Tænk at et menneske kan gøre sådan mod andre mennesker. At en hjerne kan være så psykopatisk...jeg kom umiddelbart til at tænke Hitler og fik kuldegysninger. Vi føler med jer i Norge. Giv ham den straf han fortjener...............

  SvarSlet
 32. Kære Norge.. I skal vide at i ikke står alene, vi står tæt sammen med jer.. kærligste hilsner Danmark.

  SvarSlet
 33. Findes der mon nogen større hyldest til livets skønhed, ufattelighed og sårbarhed end fællesskabet om og "omgangen" med planternes verden?!Hvadenten man er i enrum eller mange...

  Jeg blev her til morgen mindet om en overlevering fra indianerne, som forkortet lyder noget i retning af: En bedstefar fortalte sit barnebarn, at der inden i os er to ulve, som kæmper. Den ene er fyldt med kærlighed, tillid, er givende og barmhjertig. Den anden ulv er mørk af ondskab, misundelse, frygt og ser kun sig selv. "Men bedstefar", siger barnet, "Hvem vinder?". Det gør den ulv, du fodrer...

  Kære Claus, tak for din gengivelse af de ord, jeg så ofte har nynnet og som jeg stille sang for mig selv lørdag aften i en stille stund med tankerne sendt i retning af vore norske brødre og søstre.

  Og tak til mine jydske brødre og søstre, som de sidste par dage har været med til at fodre den gode ulv...

  Hjerteligst

  SvarSlet