En uundværlig busk

Der er rigtig mange skønne buske, og jeg holder især af dem med smukke blomster eller smukt løv. Tidligere i dag skrev jeg om stolt kavaler, som hører til mine favoritter, og det samme gør denne busk, sommerfuglebusk, Buddleja. Den I ser her, hedder ’Nano Blue’. Det er tale om en sort, som ikke bliver mere end et par meter høj, og jeg har den flere steder i haven i en gentagen rytme.

 

20090810_103330

 

Sit danske navn har busken fået, fordi den – som det vil være de fleste bekendt – tiltrækker sommerfugle i store mængder. Det er en nem busk; det eneste problem kan være, at den i nogle egne af landet og længere mod nord i Skandinavien kan være svær at bringe igennem vinteren. Det skal man dog ikke lade sig afskrække sig af, for en sommerfuglebusk koster ikke meget sammenlignet med den glæde, man har af den.

16 kommentarer:

 1. Det er også en busk jeg holder rigtig meget af. Desværre har min ikke klaret vinteren særligt godt og - ja ved slet ikke om der kommer nogen blomster i år:( øv - men den lever endnu :-)
  Den fås også i rigtig mange smukke farver.
  K. Gro

  SvarSlet
 2. Sommerfuglebusken er skøn :-) Desværre er min meget medtaget af vinteren, lille og sølle og blomster bliver der vist ikke noget af i år - suk!!
  Sidste vinter klarede den flot, hvilket ikke var tilfældet med sommerfuglebuske alle steder.

  Som Gro er inde på, findes planten i mange fine farver.
  Jeg vil gerne fortælle dem der ikke ved det, at den faktisk også findes i gul, hvor blomsterne er samlet i runde hoveder (Buddleja globosa)

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 3. Min busk har overlevd vinteren! Og hvis bare solen kunne komme til Larvik igjen, så vil den snart blomstre. Jeg gleder meg!

  SvarSlet
 4. Ikke til at undvære, helt enig. Her er de dog, i år, også noget mindre, og slet ikke så langt fremme, som normalt.

  Til gengæld købte jeg 'Buddleja BUZZ Ivory' hos Odenia.dk i foråret. Sikke en fornøjelse, både i bed og i krukke. De blomstrer for fulde gardiner og sommerfuglene elsker dem, naturligvis. Skønt.

  Og skønt firma, tak fordi du introducerede dem.

  Mange hilsner
  Anne Mette K

  SvarSlet
 5. Også lige min stil og det er genialt at der er kommet de lavere sorter som kan stå sammen med stauderne. Jeg har en Adonis Blue som er lidt mørkere end din, men denne lyse er helt skøn.
  Jeg var spændt på hvilken busk du ville skrive om for idag har jeg købt en anden uundværlig busk (hvor er der dog mange uundværlige) Lavatera 'Rosea' til erstatning for den der frøs ned for et par år siden.
  Jeg fik at vide at min kommentar var gemt, men også at den ikke er så jeg prøver lige igen:)

  SvarSlet
 6. hej Claus
  nej, man skal ikke lade sig afskrække af, at sommerfuglebusken fryser ned - de er faktisk også nemme at få 'børn' af, jeg har foreløbig fået to, der har sået sig og bedst af alt, ikke er samme farve som den busk, de står ved siden af.
  Desuden ved jeg fra en nabo, at de skulle være nemme at formere ved stiklinger, som man simpelthen bare stikker i jorden - så prøv det!

  kh
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 7. PS: og tak for navnet på rosen fra flammebedet forleden :D

  kh
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 8. .... og så er sommerfuglebuskene vigtig føde for vore sommerfugle!

  Det er ikke kun vejrets skyld, at der er så få af dem, og at der har været det i de senere år. Da jeg flyttede herop til Nordvestsjælland for sytten år siden var her mange forskellige slags og masser af dem; men i de senere år har jeg sjældent set mere end en halv snes stykker ad gangen på en busk, når det altså går højt, og i år kun fire forskellige slags: Dagpåfugleøje,Admiralsommerfuglen, Det lille C og kålsommerfuglen - ingen Citronsommerfugl, ingen Blåfugl, ingen Nældesommerfugl, selv om jeg har en urskov af brændenælder på min grund.

  Mange sommerfuglearter er i stor fare for at uddø ikke bare i Danmark, men i hele Europa, så det er vigtigt, at vi haveejere gør alt, hvad vi kan for at hjælpe til med at bevare både sommerfugle- og insektliv og alt kriblekrableliv i vore haver både med smukke vækster som Sommerfuglebusken, men fx også med insektboer i flere år gamle brændestabler og kvasbunker til pindsvinene (som spiser snegle!)

  Med sommerfuglehilsen
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 9. ugh ja, de er musthave buske. I diverse farver,. Sjovt nok, hos mig overlevede de 2 nyplantede vinteren i fin stil, de gamle er meget medtagne, og den ene er faktisk 20 år, måske har den efterhånden været for gammel. Heldigvis har jeg adskillige frøplanter, men de blomstrer ikke endnu, det kunne være sjovt med en ny farve.
  Stiklinger er osse nemme at lave, er igang med det nu.
  Men det kunne være det skulle være din lave busk der skal investeres i , i år.
  kh Gunvor

  SvarSlet
 10. Hei Claus
  Jeg vil takke for alle de gode ord dere dansker har sjenket oss naboer i disse tunge dager. Jeg har i kveld vært i fakkeltog i Stavanger hvor flere talte, blant annet en av de unge som var på Utøya. Det var sterkt men også fint. Foran domkirken lå det et hav av blomster, noen kjøpte, noen fra hagen og noen ville. Like forskjellige som de ungdommene som ikke er lenger. I bredevannet, utenfor kirken, var det flere øyer av roser. Det var folk så langt øyet kunne se. De fleste hadde med blomster, for det er en vakker måte å vise følelser på.

  I min hage blomstrer blant annet sommerfuglbuskene, og dette året har jeg plantet fem nye. Det er som du sier Claus, en vakker busk. I morgen skal jeg ned igjen til domkirken da min mor ønsker å legge ned blomstrer. Jeg skal lage en bukett fra hagen, og nå vet jeg at den, i hvertfall, skal inneholde sommerfuglbusker.

  Hilsen Unni

  SvarSlet
 11. Hej Claus
  Flot blå farve - jeg går ud fra, at der ikke er tale om billedmanipulation.
  Lige et spørgsmål: Jeg overvejer at anlægge et lillebitte hvidt + gråt staudebed og har søgt inspiration på nettet og i havebøger. Du har nævnt, at du er i færd med at skrive en bog om 'den hvide have', og i et af dine tidligere indlæg på bloggen siger du, at den kommer til efteråret. Holder den stadig?
  Med venlig hilsen Heddie

  SvarSlet
 12. Kære Heddie - nej, her manipuleres ikke! 'Den hvide have' kommer til foråret.

  SvarSlet
 13. Kære Claus
  Har ferie - men er på nettet på biblioteket. Må jo lige se hvad der sker på din blog og din dejlige have.
  Jeg havde aldrig troet jeg skulle have en buddleja. Har nu 4 takket være dig, og jeg elsker dem! Jeg er jo ikke glad for at spørge dig om noget, da du har så meget at se til. Men en gang ved lejlighed kunne du måske fortælle om man skal klippe den visne blomst af?
  Jeg var på Svinkløv Badehotel og kan se at du skal fortælle om dig og Anne Just den 28/8 - et vidunderligt sted!
  Fortsat rigtig god sommer.
  Mange hilsner
  Mette Marie

  SvarSlet
 14. Kære Mette Marie - du behøver ikke at klippe de visner blomster af. Det er for sent til en efterblomstring. Glæd dig i stedet over de grønne frostande. Når de visner, er de også smukke med rimfrost!

  SvarSlet
 15. Allan Ertman Larsen10. august 2012 kl. 09.22

  Allan.Ertman.Larsen spørger:
  For to år siden plantede jeg hvide sommerfuglebuske. Sidste år havde jeg så hvide buske, men i år er der to lilla.
  Hvordan kan det være?

  SvarSlet
 16. Sommerfuglebusken er en af mine absolut favoritter, nem og blomstrer smukt i sensommeren.
  Hvis man vil have sommerfugle i haven er den et must have, men man skal også stoppe med at være så ukrudt forskrækket, lad lidt brændenælder stå i hjørnet (nældens takvinge sommerfuglens larver lever jo af brændenælder! ) og lad mælkebøtter stå hvor man kan tolerere dem de tiltrækker nemlig også sommerfugle bla citronsommerfugle og bierne er også glade for dem.
  Stop helt med pesticider specielt insektgifte da de dræber sommerfuglene, bierne og andre nyttedyr!!

  SvarSlet