Et fortidslevn

Da vi i 1994 overtog vort hus og den tilhørende grund, bestod haven stort set blot af een stor græsplæne. Det var ikke mange planter, der var.

 

20110726_154739

 

I dag kan jeg tælle på en enkelt hånd, hvilke planter der er tilbage fra dengang. En af dem er en hortensia, som man ikke så ofte ser. På latin bærer den navnet Hydrangea aspera ’Sargentiana’.

 

claus20110727_165801 claus20110727_165859

 

Det er en statelig busk, som med tiden nemt bliver over et par meter høj med flotte barkede stængler. Sidste år klippede vi dog vore eksemplarer helt ned til jorden, fordi de efterhånden var blevet for langt op til blomsterne. Det resulterede i, at buskene skød flittigt fra bunden.

 

 

claus20110727_165908

 

 

Bladene er matgrønne og let lådne. Blomstringstiden finder sted fra juli til september. Blomsterskærme har lysviolette sterile randblomster og små violette egentlige blomster i midten. Trives bedst på en skygget til letskygget vokseplads i fugtighedsbevarende jord.

 

En meget anbefalelsesværdig plante!

20 kommentarer:

 1. Hej Claus
  Denne hortensia har jeg også, men her har vi ikke været særlig heldig med den. Først plantede vi den i vores skovhave der ville den ikke blomster, så tænkte vi så den nok fik nok sol, så flyttede vi den op i selve haven, hvor den fik masser sol, (den stod 3 år hvert sted) det hjalp heller ikke, så blev den flyttet for 2 år siden ned i bunden af haven, der er IKKE nogen blomster endnu, men vi håber det lykkes med lidt tålmodighed.
  Forsat god sommerdag.
  Knus fra det Midtfynske Pia

  SvarSlet
 2. Jeg er fuldstændig enig i, at det er en anbefalelsesværdig plante. Vi har 4 stk., som står ud mod vores gårdsplads, og de er bare så flotte.

  SvarSlet
 3. Kære Claus.
  Meget smuk hortensia. Er lige kommet hjem fra en ferie i Midt - og Sydengland, hvor vi bl.a. besøgte RHS´s Wisley Gardens, og her fortabte vi os helt i det store skyggeområde med ikke mindst utallige forskellige typer hortensia. Jeg kunne lide hortensia i forvejen, men nu .....
  Jeg har netop i dag været ude og anskaffe et eksemplar af "Limeligt" og skal nu finde den perfekte plads til den.
  Nyder i øvrigt det fine vejr på Sjælland, som indtil nu har været meget bedre end lovet :)

  SvarSlet
 4. Hej Claus,
  nej hvor er den smuk. Anderledes end de hortensia'er man ser rundt omkring.
  Tak for oplysninger om Eryngium, dejligt at 'det lige kom til dig' på rette tid ;-) Nu kan jeg gå på net-jagt så min forhave kan blive flot!
  Knus og god weekend
  fra Helle Torning, Fyn

  SvarSlet
 5. Kære Claus.

  Jeg tror næsten, det er den, jeg faldt i staver over hos Anne Marie i Lønbæk Planteskole i søndags - i haven, som vi fik rundvisning i. Jeg fik bare aldrig spurgt hende...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 6. Har lagt mærke til, at fynboerne er flittige havemennesker og komentatorer her på bloggen. Jeg synes at Sydfyn er den flotteste del af Danmark. Jeg blev inspireret af deres haver i den grad, at jeg brugte en midra formue på min planteskole til roser, elefantgræs m.m.

  SvarSlet
 7. Sammetshortensian är verkligen en riktig favorit även hemma hos mig.
  Ha det gott!!
  Camilla

  SvarSlet
 8. Den er ret flot og det har da været en god ide at klippe den ned ser det ud til;)

  SvarSlet
 9. Kære Claus

  Den var ny for mig. Aldrig hørt om eller set den før. Jeg kan mægtigt godt lide hortensiaer med skærme, og farven på denne er rigtig fin. Har netop for en lille uge siden købt Endless Summer Twist-N-Shout som også har skærme.

  SvarSlet
 10. Hvor er den flot.... Måske jeg skulle kigge mig omkring efter en af dem.... :-)
  Beklager jeg ikke har fået skrevet så mange kommentarer her i den seneste tid... det bliver bedre fra NU af :-)

  SvarSlet
 11. Hej Mester.


  Hvor sjovt, er på ferie i Kolding, hvor vi idag besøgte den Geografiske have. Under vores tur rundt i haven, støder jeg på denne hortensia, som jeg lystigt fotografere, fordi den bare er så smuk/anderledes.
  Logger så på din blog efter et par dages fravær, (ferie i Skagen, Holstebro og nu Kolding) og wupti så er dagens fotos netop denne hortensia :-) . Det er da lidt sjovt.

  Sommerhilsner Bettina

  SvarSlet
 12. Oh, den har jeg haft men mistet for flere år siden. Jeg havde faktisk glemt den, nu må jeg på jagt for den er rigtig flot. Altså Claus, har du sørget for de har den i diverse plantecentre?? fnis, du har jo en vis evne at vise diverse godter som os plantenarkomaner ikke kan undvære.
  god kommende weekend til alle
  kh Gunvor

  SvarSlet
 13. Verden er lille. Vi har lige købt en Aspera i forgårs til vores have. Den er sandt for dyden en sjælden skønhed.

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 14. Kære Pia på Midtfyn
  Jeg har et par Hortensier, som minder lidt om Claus, men ikke med lådne blade og knortede stængler. Blomsten derimod kunne godt ligne lidt, dog med hvide randblomster og lysende blå egentlige blomster i midten. Den stammer fra Azorerne, hvor min søster tog nogle stiklinger for en halv snes år siden.
  Når jeg skriver om det, er det fordi denne sort kun blomstrer, hvis der har været et passende antal tropenætter (mindst 20 grader) sommeren forinden. Nu stammer min sort jo fra meget varmere himmelstrøg end vore; men manglende blomstring på dine Hortensier kunne måske forklares på lignende måde.
  Happy Hydrangea Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 15. Kære Jytte
  Tak for oplysningen, Så må jeg jo prøve at sætte en varmeovn ud til den om natten,og se om det hjælper. Ha Ha.
  Jeg hat tænkt lidt på om det findes han og hun planter inde i denne sort, så de skal bestøver hinanden.
  Knus her fra det Midtfynske Pia

  SvarSlet
 16. Hej Claus.
  Hvor blev jeg glad da jeg læste om din hortensia. Jeg fik nemlig sådan en foræret sidste år, og den ser herrens ud. Lang og ranglet. Så nu må jeg igang med saksen - det har jeg ellers ikke turdet. Mon det skal være nu eller til foråret??
  Venlig hilsen Elsebeth

  SvarSlet
 17. Kære Claus
  Kan jun give dig ret i, at det er en meget anbefalelsesværdig plante, for den er utrolig smuk. Har den selv i haven, fik nogle skud af min svigermor, og den er bare så flot. Har ladet den gro i forskellig højde, og det kalder jeg for min lille "skov". Har for øvrigt haft travlt med at få lagt hårdtbrændte smukke teglsten i mit lille drivhus, så nu mangler jeg bare the grestings.
  Hilsen fra Sydfyn Jeanne

  SvarSlet
 18. Tak tak tak! Sådan en har jeg i min have, men har ikke vidst hvad det var for en fætter. Super at få det opklaret og ja, den er bare fantastisk smuk lige nu!

  SvarSlet
 19. Hortensia er så spennende, en fantastisk plante selv om ikke alle klare å overvintre så de gir blomster her i Norge, men noen klarer det, jeg her en som ligner din som har klart seg fint i vinter. Jeg gleder meg til den dag det kommer en bok på dansk (eller norsk). Ville det ikke være noe for deg å utgi, det er virkelig så mange skønne og spennende hortensia.

  Vennlig hilsen
  Marianne

  SvarSlet
 20. Noen forslag til samplantninger til denne?

  SvarSlet