Video d. 17. juli 2011

 

Så er der atter video. Bemærk, at jeg – som så ofte før – kommer med en fortalelse. Jeg siger ‘lægebaldrian’, hvor det handler om ‘springbalsamin’. Undskyld …

35 kommentarer:

 1. Jeg har desværre mange snegle - ikke i industrielle mængder, men alligevel. Kan anbefale snailtrap - www,snailtrap.com - som en praktisk og hygiejnisk løsning

  SvarSlet
 2. Lotte Nr.5

  Hej Claus.

  Tak for endnu en dejlig video ;-))

  Angående snegle, vi har hverken snegle her i haven (Randers) eller i sommerhushaven (Fjellerup). Kan dog se at der er masser af snegle i Randers i det område hvor jeg går tur med hunden, så det er desværre nok kun et spørgsmål om tid inden vi også er invaderet..
  Er der i øvrigt nogen der ved om der findes en side om frøtagning/formering, har prøvet at google forskellige om bl.a allium og digitalis og synes ikke rigtig at kunne forstå svarene, er jo desværre noget "grøn" i dette emne og med ikke særligt "grønne" fingre.., men prøver virkelig.
  Go' aften til jer alle ;-))

  SvarSlet
 3. Hej Claus

  Jeg samler og samler ind - har dog aldrig haft så store mængder som i år. Men måske man alligevel skal købe en omgang Ferramol. Det er bare en ordentlig udskrivning, men som sagt det er planter jo også.

  Håber du nyder det derude

  knus
  Eva
  evigglade.blogspot.com

  SvarSlet
 4. Hej Claus
  Jeg har kun set 2 snegle her i haven,men jeg har også strøet Ferramol Sneglemiddel købt i land og fritid. Der kan du som privat- person købe det i større mængder (10 og 25 kg sække). Hvis du lukker sækken, så den er tæt og lægger den i en spand med låg og frostfrit, kan den sagtes holde sig i nogle år. Det har jeg selv gjort med god held, og du spare mange penge, selvom du ikke er momsregisteret.
  Knus her fra Midtfyn Pia

  SvarSlet
 5. Hej
  Vi bor på landet og vores grund er omringet af en majsmark og grus vej. Jeg kender ikke nogen i omegnen der er plaget af sneglene her på landet - er det mon typisk på landet?
  Har bekendt i villakvarter og de finder en i ny og næ. Har hørt om nogle venner i kolonihavehus hvor de måtte skovle dem wæk.... Ganske modbydeligt.
  Håber din smukke have Claus - og alle jer andres bliver forskånet for sådanne overfald.
  KH Hanne

  SvarSlet
 6. Hej Claus.Vi har efterhånden i mange år, værret plaget af de væmmlige snegle.Vi har snart købt os fatige i Ferramol,men hvad gør man ikke for sine kære planter.Jeg har også rigtig mange springbalsaminer,som du fejlagtigt kom til at kalde baldrian.Vores børnebørn elsker at lade dem springe,når frøkapslerne er modnet.De kan godt nok også blive en plage.Jeg glæder mig meget til at få sådane flote kvan til næste år,jeg fik en portion frø af dig i år.Mine Valmuer blev meget flotte,og jeg glæder mig til at jeg selv kan tage frø af dem i år.
  Mange hilsner fra Heidi Olsen

  SvarSlet
 7. Kære Pia - fint tip.

  Kære Heidi - du har åbenbart ikke læst min tekst!

  SvarSlet
 8. Kære Claus.
  Har lige gået en aftenvandring i min lille parcel. "Mødte kun Søren snegl som lå og sov med sneglehuset på". Så jeg krydser fingre og banker under bordet.
  Aftenlyset var så fint, da solen gik ned og min nyudsprungne "Night Light" rose - havde samme rød/orange farve som himlen.
  På min terassevæg breder klokkerankerne sig med hundredevis af knopper og de 2 første hvide er sprunget ud i dag, hvilken fryd.
  Mange hilsner og tak fra en "nærmest lykkelig" Vibeke i Odense

  SvarSlet
 9. Tak for video'er her i weekenden

  Her i Åbyhøj er der ikke så mange dræbersnegle i år, som der før har været.

  Jeg drysser lidt Ferramol ud af og til og så træder jeg på dem jeg ser :-)

  Man kan billigst købe Ferramol i Tyskland, hvor man kan få 25 kg for 910 kr inkl fragt.
  http://www.schneckenprofi.de/ferramol-schneckenkorn.html

  (der står noget med at 10 kg og 25 kg sække ikke er til privat brug, men jeg har ikke set det nævnt når man køber Ferramol i Danmark)

  SvarSlet
 10. Hej Claus
  Jeg har i flere år haft utrolig mange Iberisk skovsnegle i min have.
  Tilsyneladende er de ikke specielt glade for Hosta. Derimod har jeg stort set opgivet Dahlia. Håber bestemt ikke at du skal plages af dette grådige dyr, i samme grad som her i Odense.
  Hilsen Annette

  SvarSlet
 11. Hej Claus

  Jeg har lidt problemer med dræbersneglene. Har dog ikke forsøgt mig med kemisk bekæmpelse, da det også vil gå ud over de almindelige snegle som skal have lov til at være i haven. Jeg trasker hver aften rundt med min saks og klipper dræbersneglene over. Fordelen er så, at jeg også får klippet afblomstrede roser m.v. på samme runde. Jeg har ikke oplevet at de spiser hostaerne, men dahliaer er helt umuligt at have i fred. Er der mon nogen der kender en plante som dræbersneglene ikke kan li'? Så kunne man måske omkranse sine dahliaer med disse. Kaktus måske....

  Anne, Birkerød

  SvarSlet
 12. Kære Claus.
  Tak for den dejlige video, jeg nyder det hver gang.

  En af mine hvide Klokkeranke står også med en masse knopper og 1 flot blomst + 4-5, som er "lige ved at være der".
  Det er åbenbart forskelligt, som de falder ud, kan jeg forstå på det, man læser.
  Men jeg glæder mig over at dem, og synes det var et fint projekt, du satte igang.

  hilsner fra jmn

  SvarSlet
 13. Hei Claus - Takk for nok en inspirerende video. Det er en fin måte å gjenoppleve besøket i din hage i juni, som virkelig var en stor opplevelse. Her sør i Norge er mange plaget av sneglene. Selv har jeg ikke funnet noen av de brune i år, men det er vel for mye å håpe på at de er borte for godt. Har imidlertid mengder av de små med hus på ryggen og de store sorte skogsneglene, som også forårsaker en del skade.
  Hilsen Mette

  SvarSlet
 14. Hér uden for København er vi virkelig plaget af snegle i år. Og det er den grimme slags :-( Jeg fik dem først ind i haven for 2 år siden. Og jeg må indrømme at jeg nærmest er grædefærdig over hvor mange jeg finder. Og over hvad de kan gøre ved planterne på kort tid.
  Jeg har vinbjergsnegle også, som jeg hæger om. Så det er svært med Ferramolen.
  På et tidspunkt hvor det var rigtigt slemt, bar jeg dog alle vinbjergsneglene ud i forhaven og spredet Ferramol i baghaven, hvor de slimede bæster er.
  Men de kravler desværre tilbage igen i løbet af et par dage :-)
  Det bedste middel er nok noget tørvejr, men jeg ved bare ikke hvor vi kan bestille det :-)

  SvarSlet
 15. Hagen din er et nydelig skue
  med mange gleder og skjønnheter.
  Som en liten park.
  Fantastisk fint!

  Det er trist om slike kryp skal få ødelegge idyllen.

  Jeg har noen tips, i så måte.
  Jeg har hatt store mengder Iberiasnegler i hagen de siste årene.
  Har nesten vært oppgitt, til tider.

  I fjor høst la jeg ut parasitten Nemaslug her. Etter det kan jeg merke at antallet har gått tilbake.
  Du kan sikkert lese mer om dette middelet på internett.

  Ellers går jeg en runde i hagen hver kveld. Har med meg både saks og Salmiakkvann. Jeg klipper sneglene i to. Siden dusjer jeg dem med Salmiakkvannet. Blander ut 50/50 vann og Salmiakk i en dusjflaske.
  Dette dusjer jeg direkte på sneglene.
  De dør momentant.
  De er kannibaler, og spiser opp sine døde artsfrender...

  Når alt kommer til alt,
  så tror jeg nok at Nemaslug er det mest effektive, og at man på denne måten kan utrydde dem, om man bare gjentar behandlingen noen ganger i løpet av noen år.

  Lykke til med bekjempelsen,
  og fortsatt god sommer i din vakre hage! Ha fine dager der!

  SvarSlet
 16. Selv her oppe i luften er der dræbersnegle og de trives glimrende i den mossede fugtighed under gulvbrædderne. Jeg vil tro at de er kommet op med planter fra haven, hvor der virkelig er mange. Hver gang jeg tror jeg har plagen under kontrol kan jeg alligevel "nakke" en stor fuldfed og ikke mindst kønsmoden snegl. Men OK, der er færre end sidste år så fælder og myrderierne virker.

  SvarSlet
 17. Dette år er jeg overrasket over, hvor få snegle, jeg har indfanget i min have i Egtved. Der plejer ellers at være mange. Søndag aften blev det heldigvis kun til 5 stk. Bruger Ferramol i små mængder og går ellers en daglig tur eller 2 med en pølsetang og et glas med øl

  SvarSlet
 18. Jeg synes det så ut som rød skogsnegle? Den har jeg ikke sett her. I Norge er brunsnegle/mordersnegle/Iberiasnegle (har mange navn...)det største problemet. Ferramol er ikke så virksomt på disse annet enn å holde bestanden litt i sjakk, mens derimot middelet Nemaslug er svært effektivt. Det virker kun på den brune skogsneglen og åkersnegle før klekking av egg. Kort fortalt består Nemaslug av levende organismer/nematoder som brunsneglene spiser og dør. Brunsneglen er kannibal, og når artsfrender spiser en brunsnelge som er død pga Nemalsug, dør denne også osv osv. Det finnes en snegle til som mange forveksler med den brune skogsneglen, nemlig boasneglen. Den er slankere og mørkere enn den brune skogsneglen og har et tydelig mønster på ryggen. Denne sneglen er snill! Den spiser nemlig andre segler (også skogsnegler), så denne må man invitere inn i havene og verne om.

  SvarSlet
 19. Tak for endnu en super video, nyder som altid at snuppe en film fra Claus.
  Her på landet ved Svendborg er der en del snegle, det er nu 3 - 4 år siden de første dukkede op.
  Sidste år var der ikke ret mange og de var temmelig små meeen de er kommet sig. Kan tage 10 - 12 store fede på en lille aftenstur. Har endnu ikke brugt andet end hakken men det kommer nok.
  De har været træls i salaten i år. det er så ulækkert. Tror nok at jeg vil forsøge mig med en sneglekant til næste år. Hilsener fra Vibe

  SvarSlet
 20. Hej Mester.

  Tak for weekendens videoer, skønne... :-)
  Her i Helsinge har jeg en konstant kamp (næsten umulig) med snegle/dræbere, og har snart købt mig fattig i Ferramol. Er ude og samle med pølsetang og kogende vand hver aften, men syntes bare der kommer endnu flere, øv ;-(.

  Sommerhilsner Bettina

  SvarSlet
 21. Kære Claus
  Jeg syntes det var en klog beslutning du tog, om ikke at tage til Holland i næste uge. Selvom vi rigtig gerne ville have set billeder der nede fra igen. Men der ligger så mange fine billeder her inde fra alle dine andre ture du har været på.
  Det kan hurtig blive til et stres moment, når man ved hvor meget der ligger og venter på en og som skal laves derhjemme. KLOG BESLUTNING.
  Knus hernede fra Ringe på Midtfyn Pia

  SvarSlet
 22. Kære Claus.
  Jeg har mange snegle af alle slags. Både med og uden hus. I alle tænkelige størrelser og farver. Men jeg har også tudser, frøer og salamander. Så jeg tør ikke bekæmpe med andet end spaden. Den virker heldigvis fint.

  Her, i Nordsjælland, er alle blomster væltet selv dem som jeg har stativer ved. Så de får lov at ligge og så plukker mine piger smukke buketter. Det gælder om at nyde haven. Og det gør vi selvom den er noget medtaget af regn.

  Knus Rikke.

  SvarSlet
 23. Der kommer flere og flere dræbere i takt med det fugtige vejr. Troede ellers bestanden var for nedadgående - men ak nej.
  Det er dog intet i forhold til allerførste år vi havde dræbersneglene. Den første aften fyldte vi en 10 liters spand til randen - og så er det ikke engang løgn!

  SvarSlet
 24. Hej Claus.

  Jeg troede også at vinteren havde taget de fleste snegle, men nu med det fugtige vejr vrimler de frem og har ødelagt iceberg-salaten hvorimod pluksalaten åbenbart ikke bekommer dem vel. Jeg hakker dem simpelthen i 2 og smider dem væk, da de døde jo tiltrækker de levende.
  For 2 år siden var jeg på mit andet besøg i haven i Hune og udenfor står der en masse springbalsamin, der havde drysset frø, så jeg "stjal" en lille plante, der havde forvildet sig på den anden side af stien. I år har jeg så haft en del, men af skræk og rædsel for at de skulle indtage hele haven, hev jeg de fleste op. Anne Just havde jo også i een af sine bøger advaret imod dem. Et par af dem der blev tilbage er hvide og hvor er de smukke, men man kan ikke regne med at frø derfra også giver hvide blomster, vel?

  Msnge hilsener, Jette Kr. Hyllinge

  SvarSlet
 25. I år er der masser af "dræber"snegle hvor vi bor i Aalborg og i alle størrelser. De mindste holder om dagen til i georginernes blomster og spiser løs af bladene om natten. Vi har tidligere samlet spandefulde snegle, ligesom Lene beskriver det og kogte dem! Nu bliver alle vi ser morgen og aften skåret over, men det er en barsk fjende, så derfor er her ingen krydderurter eller salat, og skovjordbær får lov til at blive på planterne. De mest plagede planter er nicotiana, echinacea, verbascum, lupinerne, som er næsten spist op, og så altså georginerne. Hosta har vi ikke - netop pga. sneglene. Vi bruger selvfølgelig også ferramol.

  SvarSlet
 26. Kære Claus og alle i andre.. Selv her 5 km fra Rådhuspladsen i København er der snegle, jeg bor på Amager tæt på Amager fællede, et meget stor grønt område med masser af snegle, jeg har også masser her i haven og syntes at spicielt i år er der mange..Jeg fanger alle dem jeg kan og putter dem i afalds pose med knude og så bliver de brændt..de er meget glade for Dalia her.. trode at efter en sådan vinter ville vi gå let fri..Mange tak for rigtige dejlige have vidoer i denne weekend...kærlig hilsen Paw.

  SvarSlet
 27. Jeg har desværre også disse bæster i haven. Heldigvis ikke i nær så stort antal, som jeg ind imellem hører om andre steder.
  Jeg afliver dem selvfølgelig så snart jeg ser dem - i går fandt jeg 8 STORE, det er rigeligt!!
  Gid alle ville være ihærdige i jagten på disse store planteædere.

  SvarSlet
 28. Hej Claus,
  Og mange tak for de levende billeder. Det er endnu ikke noget problem for os med snegle, men det vækker forfærdelige minder frem om en tid, hvor der blev snakket meget om den lille røde møgsnegl. Den nåede dengang flere gange titlen som hovedhistorie i tv-avisen og alle snakkede om den. Jeg håber virkelig ikke at vi igen skal igennem sådan en omgang. Rigtig god jagt alle sammen.
  Mvh Michael, Horsens

  SvarSlet
 29. Dræbersneglene går og lusker i nabolaget, så det er kun et spørgsmål om tid før vi får dem osse. Vi har pindsvin og diverse andre nyttedyr i haven så ferromol er udelukket men de nematoder lyder interessante, alle mulige andre bekæmpelsesmetoder er osse gjort klar. Det er forbausende at du kan have så flotte dahlier med de bæster i haven.
  Springbalsaminer er rigtig legetøj for børn og barnlige sjæle. Prøv at tage en frøkapsel uden den springer og giv den til en der ikke kender planten. Det er utroligt som nogle kan hoppe af forskrækkelse når den springer i hånden på dem. fnis.
  regnvejrshilsner
  Gunvor

  SvarSlet
 30. Tak for hyggelig 'video havevandring' Bare for en ordens skyld er der tale om Kæmpebalsamin. Springbalsamin er gul og mindre. Kæmpebalsamin er jo gudeskøn, men man må ikke forvilde den, da den regnes som lige så farlig som bjørneklo. Ikke giftig, men den trives, selv i dyb skygge og kvæler den naturlige vegetation med sin enorme frøspredning.
  Kh Tina

  SvarSlet
 31. Hej Claus, jeg er blevet efterlønner og nyder dine videoer bla, og ja, snegle i haven. Det er blevet rigtigt slemt med ALLE former for snegle, i min lidt vilde gamle have. Desværre ser det fuldstændigt uoverkommeligt ud med bekæmpelsen ved håndkraft. Så en "forgiftning" af min have bli´r nok resultatet. Men jeg læser jo at andre ikke har haft held med det heller!? Så hvad kan jeg gøre, træde på dem går jo ikke :-))Kærlig sommerhilsen Joan

  SvarSlet
 32. For et par år siden nåede sneglene fra skoven over i vores have og vi har lige siden haft dem i rigelige mængder, tods det at vi hver aften går en indsamlingsrunde. Heldigvis er det ikke alle planter der står på deres menukort. Vi har gode erfaringer med at storkenæb, løvehale, stormhat, løvefod, aster frikartii, aster ageratoides, digitalis, kongelys og prydoreganum aldrig er blevet angrebet. Venlig hilsen Lise i Højbjerg

  SvarSlet
 33. Åh kæreste Claus, du har min medfølelse!

  Jeg har ikke har haft så få snegle i 10 år som i år... De to forgangne somre har de været på kraftig tilbagegang og i år har jeg mødt og trådt på en eneste en!! Gemalen har mødt en håndfuld langs marken i sommerens løb. Så jeg har Hosta, Persille og Georginer, som ikke er blevet til fri salatbar endnu. Så hos mig er det den mest forrygende havesommer jeg nogensinde har haft her med frodige planter og bedre blomstring (vi har også nogle tørvejrsdage indimellem, hvor resten af landet har regn) og jeg er rigtig meget ude og "virke" også i regn, fordi der nu er mulighed for så mange udfoldelser, endda midt i juli.

  Det er dog ikke Ferramol, der har slået dem SÅ meget tilbage her. Jeg tyede til det i 2003, hvor jeg bogstaveligt tudede over de bogstaveligt industrielle mængder, der havde invaderet hele haven, så man ikke kunne træde udenom dem og tanken om køkkenhave gav kvalme... Og det tog toppen af problemet (ikke at jeg tudede altså - dét hjælper ikke meget ;)). Men efter få år med brug af det, begyndte Pindsvinevennerne at advare mod midlet, hvorfor jeg valgte at stoppe. Jeg holder for meget af nålepuderne til at løbe den risiko, deres undersøgelser pegede på - uden iø at ville blande mig i andres brug eller starte en diskussion! Det er lovligt og der virker langt bedre end alverdens husråd med alt fra kaffe til, ja ok et ikke godkendt middel til formålet i, som findes i vores husholdninger, virker også, men ser ud til at være dyrplageri, hvorfor jeg aldrig har brugt det, jeg end ikke vil nævne navnet på.

  Siden da har jeg tilført min have en langt større variation af planter (i starten først og fremmeste "sneglesikre" planter) til glæde ikke bare for mig men også dyr, fugle, insekter osv. Foruden at jeg hæger om kvasrodebunker - især en større i skygge, som angiveligt kan huse nogen, som ikke er den glubske snegl venligt stemt ;)

  Formentlig er jeg også blevet hjulpet af nogle meget tørre forår/forsomre i kampen. Men andre haver i nabolaget er ikke så heldige som jeg med antal af snegle... Skal jeg give et bud på, hvorfor min "lykke" er vendt, så er det, at jeg har opgivet at kæmpe aktivt med alle mulige midler (udover at trampe på dem o.lign., hvis jeg støder på dem). Jeg er stoppet med at se mig som et "offer"!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 34. Det jeg har fundet mest effektivt i kampen mod dræbersneglene er, at give dem en hurtig død med spaden. Den døde snegl lader jeg ligge og spreder lidt ferramol omkring den. Når andre dræbersnegle kommer for at "rydde op" spiser de lidt ferramol med på vejen. I perioder hvor vi har været konsekvente med en spade/ferramol runde morgen og aften har det været rigtig effektivt. Og så er det faktisk ret begrænset hvor meget ferramol der bruges, vores pakke til 200 kr. har nu holdt i 2 år, så det er til at overse på havebudgettet.

  Mange hilsner fra Trine

  SvarSlet
 35. Hej Trine,

  det lyder da som den bedste ide indtil nu, så den kopier jeg. Så håber jeg det lykkes også med at befri mig selv for offerrollen i den kamp, som zep også siger :-)
  Fortsat god havesommer.
  Joan

  SvarSlet