Blomster i trængsel

Jeg har flere gange skrevet om skærmlilje, Agapanthus, her på bloggen, og det gør jeg så igen i dag.

 

20110803_180333

 

Her vil jeg nemlig vise en helt speciel art - den bredbladede. Det særlige ved den er, at den får mange, mange flere blomster end den gængse type.

 

20110803_175842

 

Prøv at se på billederne her. Er det ikke imponerende? Den viste sort hedder ’Snow Cloud’.

Den almindelige smalbladede skærmlilje kan man godt overvintre mørkt, men den bredbladede er stedsegrøn, og derfor skal den stå lyst vinteren igennem.

 

20110803_180054 20110803_180139

 

Som det er langt de fleste bekendt, tåler hverken de smal- eller bredbladede skærmliljer frost.

28 kommentarer:

 1. hej
  tror da jeg er blevet vil med denne her blomst og må da lave en plads til dem, i en potte, da du jo skriver de ikke kan tålr frost. men sikke nogle flotte blomster du har..

  SvarSlet
 2. Det er sørme nogle flotte liljer! Jeg er så glad for din blog. Det er nogle glad pauser fra mit arbejde at se på din blomster billeder!
  Jeg elsker blomstere, uanset hvad det var! Men Skærme liljer er nemlig ikke mange at se i DK.

  SvarSlet
 3. Fantastisk vakker! Knoppene har også stor prydverdi. Takk for at du oppklarer mysteriet med lys eller mørk overvintring :)

  SvarSlet
 4. Den bredbladiga agapanthusen ser mycket vacker ut. Har inte sett den till salu här i Sverige. Vad har du hittat den Claus?

  SvarSlet
 5. Kære Ninni - det er først for nylig, at jeg har lært, at de bredbladede skærmliljer skal overvintres lyst. Er glad for at kunne give informationen videre.

  Kære Ingmarie - jeg har mine bredbladede skærmliljer fra England.

  SvarSlet
 6. Kære Claus

  De ser vidunderlige ud. Den der havde et opvarmet orangeri :-)

  SvarSlet
 7. Hej Claus

  Det er vel nok en flot skærmlilje, tak for de skønne billeder.

  Ulla

  SvarSlet
 8. Den var helt utrolig vakker! Jeg har bare en smalbladet blå - som aldri har blomstret, men jeg holder ut! Venter i lengsel ;) Hanne

  SvarSlet
 9. Hej Claus.

  De er meget smukke, har aldrig set dem før.
  Jeg har prøvet at så mine blå agapantus, de er kommet op, men jeg kan godt se på de små "græstrå", at det nok er et projekt af mange års varighed, men det er aligevel meget sjovt.

  Hilsen Jette, Kr. Hyllinge

  SvarSlet
 10. Mon den kan overvintre i et køligt 18 gr gæsteværelse??

  Ha' en dejlig dag ;-)

  SvarSlet
 11. Kære Madam Bæk - det bliver desværre for varmt. Det optimale er mellem to og fem plusgrader.

  SvarSlet
 12. Øv øv øv!! så er det ikke en lækker sag ,som jeg kan have :( ØV ØV og atter ØV. Det var ellers en drømmeplante.

  Knus - K

  SvarSlet
 13. Fantastisk smuk med alle de blomster :-)

  SvarSlet
 14. Hvor er den smuk i hvid udgave. Det er ikke så tit man ser dem i hvide.
  Kønne er de.

  Tak for kigget Claus

  Rigtig god weekend til dig og alle de havekyndige der læser med her på bloggen.
  ;)
  Eva

  SvarSlet
 15. Kære Claus.
  ØHHHH, jeg har en bredbladet blå Agaphantus og den har jeg nu i de sidste 2 år overvintret i mørke og den er kommet fint hvert forår, lige nu står lige på spring, med 9 kæmpestore blomster i, sååååå øøøøhhhh.
  Men derfor kan det selvfølgelig godt være at det er bedre at den står lyst.Men den visner altså helt ned og kommer fint igen om foråret.
  MVH
  Annie

  SvarSlet
 16. Flotte planter, veldig fint med opplysningen om forskjellen på kravene til overvintring. Nå skal jeg se om jeg får tak i den bredbladete typen - de burde greie seg godt i vinterhagen.
  Hilsen Mette

  SvarSlet
 17. Underbart vacker. Skriver upp den på min "vill ha"-lista.

  http://livsnjutaren-livsnjutaren.blogspot.com/2011/08/soligt-underbart.html

  SvarSlet
 18. Hej alle

  Mine agapanthus (seks stykker - både med smalle og brede blade) står i en kælder hele vinteren med lys fra et vindue. Der er lidt varmere end Claus anfører, men ikke stuetemperaturer. Den jeg har købt i Danmark visner helt ned (smalbladet). Men de andre både smalle og brede fra Italien bevarer bladene hele året rundt. Det vælter med blomster på dem og den ene har lige sprængt krukken med sine rødder, så husk at dele dem eller plante dem i noget som ikke er dyrt :o)) Og så kan jeg kun anbefale at købe dem i Italien, hvis i kommer den vej. De koster en brøkdel af det vi giver for dem herhjemme :o))

  God fornøjelse til alle Aga-elskere :o))De er en kilde til evig glæde.

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 19. Vidunderlige billeder. Rigtig god weekend Claus!
  Bedste hilsener
  Pernilleshave

  SvarSlet
 20. Hej Claus. Jeg har en smalbladet blå Agapantus, der har stået ude i haven. Den blomstre hvert år trods at den ikke kan overleve vinteren ude. 6 stk sidste sommer, kun 4 i år. Det er bedre end ingenting. MVH
  IBJ

  SvarSlet
 21. Kære Hanne
  Søren Ryge sagde i TV for et par dage siden, at for at blomstre rigeligt skal skærmliljer ha' gødning i vandet hver gang, man vander i hele august og september året forud.
  Jeg troede, at både min blå og hvide plante havde lidt under den sidste kolde vinter, siden de for en gangs skyld kun blomstrer sparsomt i år; men når jeg nu tænker nærmere over det, var jegvist ikke så flittig med gødningen sidste år, så det skal der rådes bod på i år. Forhåbentlig kommer der så en masse blomster til næste år - også på din plantebasessny.
  Happy Agaphantus Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 22. Kære alle - tak for gode oplysninger og betragtninger omkring skærmliljer.

  SvarSlet
 23. Og jeg har lige smidt min ud.Plantet efter alle opskrifter, vil ikke blomstre. Jeg har desværre ikke overvintret min agapanthus ordentligt-den stod for varmt nede i kælderen, det var ihvertfald mere end 10 grader den skal have.... Så den røg ud...

  SvarSlet
 24. Hej Claus,

  Superskønne billeder. Jeg har af en eller anden uforklarlig grund altid holdt rigtig meget af hvide blomster. Min gamle mor "hader" hvide blomster. Jeg ved ikke, om hun forbinder dem med begravelse. Men jeg synes, de er skønne.
  Jeg blev derfor også bjergtaget af alle dine ramsløg i blomst, der blev vist i et af de første afsnit af Haven i Hune. Jeg må på jagt efter dem, for de vil gøre sig blandt mit grønne ukrudt. Jeg fik for nogen tid siden lokket min mand og to voksne drenge med i Anne Justs have i Hune - på vej til Vesterhavet. Jeg har længe ønsket at se den, og nu lykkedes det. En overdådig have og hvor har hun været en gudsbenådet blomstermaler. Jeg kom afsted med indtil flere af hendes dejlige kort. MÆÆÆn efter godt en time syntes mine "mænd", at nu havde vi set den. Så jeg må derop igen engang - og helst i selskab med en anden/andre, der også elsker at se haver.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 25. Kære Claus,
  Min skønne, blå Agapanthus har stadig ikke fundet ud af, at den skal overvintre frostfrit. Den har nu overlevet også de sidste 2 hårde vintre - i det blå/lilla bed i læ andre planter og indenfor solens rækkevidde. - Og: den breder sig ganske langsomt.
  Hilsen fra
  Ulla S. i Kolding

  SvarSlet
 26. Ups!Den var ikke set før:-) meget smuk.

  Kærlig hilsen

  Engblomsten

  SvarSlet
 27. Det kunne jo være at jeg tager den agapanthus op af den grønne skraldespand alligevel og planter den i jorden. Går det, så går det...... :)

  SvarSlet
 28. mine smalbladede blå agapantus har overvintret ude de sidste to hårde vintre, blot med lidt dækning, og nu står den ene med 34 flotte blomster.
  Mine klokkeranker gror fantastisk, men hvornår kan jeg vente, at blomsterne springer ud?
  Venlig hilsen
  Ida

  SvarSlet