Endnu en perle

Der findes så mange skønne steder i Danmark, og når jeg alligevel kører rundt, lægger jeg ofte vejen omkring.

 

20110731_163127

 

Således kørte jeg forleden forbi Rønnebæksholm Herregårdshave i Næstved, og her er virkelig frodighed for alle pengene. Et meget imponerende sted dygtigt ledet af gartner Keld Kryger og hans stab og en diametral modsætning til den visne oplevelse jeg havde i Kongens Have et par dag forinden.

 

20110731_163015 20110731_162925

 

I 2003 blev der nedsat en arbejdsgruppe i Næstved. Formålet var at etablere en herregårdshave, ”en køkkenhave som i gamle dage”, på Herregården Rønnebæksholm (i dag udstillingssted under Næstved Kommune) som et kulturelt tilbud til Rønnebæksholms gæster og dermed gøre Rønnebæksholm til en endnu større attraktion.

 

20110731_162651 20110731_163250

 

Herregårdshaven er bygget op af atten felter i varierende størrelse, der er forbundet af et stisystem. Det giver et samlet areal på ca. 6000 kvadratmeter.

 

20110731_163209 20110731_163055

 

Opbygningen følger på mange måder middelalderens klosterhaver, hvor et felt er beplantet med frugttræer, et andet med frugtbuske, et tredje med flerårige planter, rabarber, jordbær, asparges og artiskokker. Et fjerde felt er delt i mange små bede og beplantet med krydderurter og lægeplanter.

 

Herregårdshaven, der virkelig er et besøg værd, er åben for publikum alle dage fra solopgang til solnedgang.

9 kommentarer:

 1. jamen Claus så er du jo kørt lige forbi præstø og min hjemmelavet isthe? Du er hjertelig velkommen en anden dag. Du kan tro jeg kender Rønnebæksholm. Det er en køkkenhave efter mit hjerte. Har virkelig overvejet at søge job der. Er glad for du fik set det i modsætning til din oplevelse forleden da i staden. Haven er levende af smukke sommerfugle og arbejdsomme bier. Vejret kan vi ej klage på heller. Høj sol og let brise fra fjorden. Rigtig dejlig havedag til alle jemmelavet isthe? Du er hjertelig velkommen en anden dag. Du kan tro jeg kender Rønnebæksholm. Det er en køkkenhave efter mit hjerte. Har virkelig overvejet at søge job der. Er glad for du fik set det i modsætning til din oplevelse forleden da i staden. Haven er levende af smukke sommerfugle og arbejdsomme bier. Vejret kan vi ej klage på heller. Høj sol og let brise fra fjorden. Rigtig dejlig havedag til alle

  SvarSlet
 2. Hej Claus

  Ja, der er bare skønt. Jeg er født i Næstved, så jeg har været der flere gange, senest sidste sommer. Det var der, at jeg forelskede mig i tandstikkeurten. Der gik gartnere, som jeg fik en snak med. Aldrig har jeg set en køkkenhave holdt så flot. Hvordan går det med dine krukker? Glæder mig til at du viser resultatet her på bloggen.

  Mange sommerhilsner fra Janne i Greve

  SvarSlet
 3. Nej hvor smukt et salatbed!
  Man kan blive helt inspireret til at strikke en bluse i de farver...

  SvarSlet
 4. Kære Claus Dalby,
  som leder af Susågården, der har Rønnebæksholms Herregårdshave i sit regi, vil jeg bare på vegne af de ansatte her på stedet og ikke mindst de personer i aktivering, der i det daglige får haven til at fungere, takke for din pæne omtale af vores projekt.
  Vi er meget stolte af haven og stolte af den "aktiveringsmæssige" værdi, der ligger i, at man bliver lagt mærke til og påskønnet.
  Venligste hilsener
  Claus Nielsen
  Næstved Kommune
  Susågården

  SvarSlet
 5. Hvis du viste hvor mange gange jeg ikke har drømt om at sådanne haver burde findes på ALLE folkeskoler, så børnene allerede fra 7 år's alderen kunne komme til at lære HVOR grønsagerne kommer fra, og hvordan vi skal behandle vores jord.

  Ellers et supergodt projekt Næstved Kommune har kørerne.. flot..flot..

  SvarSlet
 6. Åh, hvilke smukke og udsøgte beplantninger og sammensætninger. Her gad jeg godt blive sluppet løs med en saks og en stor vase en mørk og skummel aften efter at Danmark var gået til ro....:o) Pandelamper kan anvendes til utallige formål:o)

  Tusind tak fordi du finder så megen skønhed til os, Claus:o)

  Solskinshilsner fra Costa del Limfjord i 30
  gr. varme - TANTE GRØN

  SvarSlet
 7. Hej Claus

  Det er bare så dejligt med alle dine mange tips til hvor man kan få skønne haveoplevelser.

  Hm ... tænkte på om det er muligt at du her på din blog kan have en slags aktivt kort, der automatisk opdateres hver gang du skriver om et sted... uh jeg ved du har gang i så meget allerede. Men jeg savner en let måde til lige at finde ud af hvad var det nu lige jeg skulle se næste gang jeg er på de kanter... håber du forstår og selvfølgelig min fulde respekt for at du har rigeligt at se til i forvejen.

  Mange hilsner med stor tak for alle ideerne og input.

  .... ellers må du altså bare skrive en bog mere :)

  Susanne, Nivå

  SvarSlet
 8. Kære Claus,
  blandt andet din meget positive omtale af Herregårdshaven ved Rønnebæksholm i Næstved har gjort at andre også har fået øjnene op for den. I hvert fald kunne vi i går fejre, at Susågårdens gartner, Keld Kryger modtog Havekulturfondens hæderspris 2011 - og så er han jo kommet i godt selskab :-)
  Bedste hilsener
  Claus /Susågården

  SvarSlet
 9. Kære Claus - det glæder mig meget, at Keld modtager den pris. Han ønskes et stort tillykke.

  SvarSlet