Sidder du nogensinde ned …

… og nyder din have? Bliver jeg ofte spurgt. Til det er svaret altid: Nej, jeg går rundt og nyder den. Mens jeg arbejder i den!

 

20090824_122808

 

For mig handler det om selve processen, og af gode grunde bliver jeg aldrig færdig med min have. Det tror jeg, at ikke-havemennesker har svært ved at forstå. Men er man havemenneske helt ind i sjælen, er haven en livsopgave.

 

20090824_171931

 

Jeg sidder selvfølgelig ned og nyder et måltid mad eller læser en avis, men mange af siddepladserne er mere til pynt end til praktisk brug.

 

20090808_163822 20090808_164019

 

Det skyldes blandt andet, at møbler i haven er med til at give den et hjemligt og afslappet udtryk, og det er naturligvis et af de signaler, jeg gerne vil sende.

26 kommentarer:

 1. Jeg forstår dig i hvertfald godt. Jeg nyder at sidde ned på bænken uden for min havestue når jeg kommer hjem fra arbejde, men det bliver altid i kort tid, der er jo ALTID noget at pille ved i bedene:)

  SvarSlet
 2. Nei, sånn er det - vi er en gjeng med galninger ;) Koser oss gjør vi. Nå ser jeg at rosens andre flor er på gang - og det er så fint. Tenk så heldige vi er som får oppleve dette! Ha en deilig hagedag - hver dag. Nå er det snart løkplanting og kos. Elsker å plante og jeg elsker når det gror opp om våren... Hanne

  SvarSlet
 3. Færdig bliver man jo aldrig, det er derfor det er den bedste hobby der findes. Håber dog du som jeg har en yndlingsbænk et sted i haven hvor du kan nye et lille glas efter maden eller hvornår du finder tid.
  Henrik

  SvarSlet
 4. Hej!

  Missar inte en minut av TV-programet Växthusdrömmar (Drivhusdrömmar) och njuter så av det!

  Skulle kunna flytta in i ett av dina växthus med en gång om det var möjligt ;)

  Jag blev så glad när jag hittade din blogg också, den är helt underbar! ♥

  Med vänlig hälsning
  Mia

  SvarSlet
 5. Sommeren iler, jeg er i gang med ´sensommer-masakre´. Altså at flytte rundt på det, der alligevel ikke blev helt rigtig. Men næste år så........... Siddepladsen i mit drivhus bliver brugt flere gange om ugen, men kortvarigt og i beskidt tøj.

  Hanne, Tilst

  SvarSlet
 6. Uha, at sidde ned i haven er jo lige til at blive stresset af - for vupti, så er der et lille stykke ukrudt der kækt nikker med hovedet og siger "kom og tag mig"! Eller en vissen blomst i en krukke der skal nippes eller roser der skal bindes op, drivhusplanter der skal vandes, stiklinger der skal i jorden, gulerødder der skal trækkes, brombær der skal spises, frø der skal sås, krukker der skal vandes, bede der skal omlægges - og det er jo netop det der er så fantastisk ved haven! Der er altid noget der skal gøres og for mig gælder det altså bare at jord under neglene giver fred i sjælen. Ofte tusser jeg ud i haven uden at skulle noget bestemt og pludselig er der gået flere timer og jeg tænker at havetid ER altså noget for sig - den går ligesom meget hurtigere end al anden tid!
  Siddepladser har jeg mange af og det sker da også at jeg faktisk sidder på en stol eller en bænk et øjeblik, men så er det kun for lige at nyde stemningen inden jeg får øje på næste projekt - og solvognen - den har en herlig patina af lav og mos..........

  SvarSlet
 7. Man kommer hjem, sidder lidt - og piller for resten! Selv på mine få m2 er der altid noget der skal nusses. Så jeg ligger - eller sidder - heller ikke på lade side selv om jeg prøver at overtale mig selv til det. Det er mest de sene sommeraftener der bliver siddet.....og snuset.......til natlevkøj, natviol og hvid tobaksblomst.

  SvarSlet
 8. Ja, kender det så udemærket, men det er jo det, der gør haver spændende. ALTID er der noget, og hurra for det. Det er noget sjovere at være ude og gøre det, der skal gøres i haven, end at være inde og støve af ... :-)

  SvarSlet
 9. Kære Claus,
  Jeg må give dig ret. At sidde ned i haven gør jeg heller ikke.
  Men jeg går "runder" om morgenen, efter arbejde, efter aftensmaden og måske en enkelt "godnatrunde" :-) Den sidste runde er ofte for at lukke drivhusdøren eller se efter de grimme snegle. Haven bliver nydt. Der kan små nippes eller klippes på runden. Have er bare den bedste hobby. Tak for alle dine dejlige indlæg og du er til stor inspiration for en amatør

  SvarSlet
 10. Ved udmærket godt hvad du mener. Har lige holdt min første grillfest i haven. Hvert år har der været så mange projekter i haven at jeg ikke har kunnet sidde stille en hel aften i haven. Ikke for det er blevet helt som jeg vil ha det endnu men det hjælper. I år er det en rokering af pæoner til et bed, så jeg kan få et Austin bed. Har endelig fundet ud af jeg bedst kan klare en "stram" have. Så staudebed for sig - med de sjove, roser med få stauder som dækker bund, pæonbed med ridderspore og iris.
  Så nyder jeg arbejdet og det indre billede af hvordan det kommer til at se ud. Men lidt "fika" får vi da - det giver overblik.

  SvarSlet
 11. Jeg kan sagtens forstå dig.
  Venlig Hilsen
  Vibeke Viuff Andersen

  SvarSlet
 12. jeg kan li din berbena bonairensis,her gror den vild,jeg har hentet en ind i haven der har meget mòrke-blaa nesten sorte smaa blomster og bliver over 2m. hòj, virkelig god til at skabe kontrast, jeg har et par siddepladser i haven som jeg bruger til at puste lidt ud en gang imellem naar det er havedag!!!hilsen A. Bonairensis!!!

  SvarSlet
 13. Hei Claus
  Jeg har stor hage, men sitter ned med beste samvittighet. Jeg har laget meg sittesteiner blant annet ved vanndammen der jeg kan følge med på insektenes travle liv. Jeg sitter nesten aldri ned på benkene eller ved sittegruppene, disse får andre bruke. Sittetiden blir mens jeg spiser, drikker kaffe og studerer hagen og filosoferer over nye prosjekter, store og små. Hvis jeg har lyst så kan jeg sitte en hel time og riktig kose meg. Jeg trenger bare "bildene" fra hagen så går tankene av seg selv. Disse tankene er mine små øyeblikk som jeg tar med meg i hverdagen. Heldigvis har vi alle vår egen måte å nyte hagen på. Likte forresten veldig godt det øverste bildet ditt, det var et fint arrangement med stolene og plantene.

  Sommerhilsen fra Unni

  SvarSlet
 14. Kære Claus.

  Du snyder dig dig selv...

  Ikke så meget i dagtimerne, for da er vi enige om, at oplevelser kommer gennem "arbejdet". Da opdager man så mange undere og overraskelser - og planlagte glæder, at det ikke kan opleves ved at sætte sig på bænken! Det er ikke "bare" noget havemennesker påstår som "skalkeskjul" for en lødefri have. Man kan sidde inde ved skærmen og ikke orke at røre en finger. Man kan være nødsaget til at hive sig selv op ved nakkehårene (de små) for at komme ud og gøre noget, der bør gøres, selvom man ikke "gider". Men det øjeblik, man mødes af det hele sceneri og stikker fingrene i jord eller, hvad opgaven går ud på, da sker der en forvandling! En forvandling skabt af rigtig mange sanser.

  I lygtetændingstiden oplever jeg dog stort ved at sidde på de stille aftener. Jeg har vist nævnt det før. Og uden lygte. Istedet skærpes de øvrige sanser og giver nogle fantastiske oplevelser, som bliver bedre, jo mere vant, jeg bliver til lyde, dufte og nærmest at føle med huden. Dét kan ikke rigtig forklares - og slet ikke opleves, hvis ikke man sætter sig ned.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 15. Hei, kjære Claus! Takk for sist! Nå finner du et innlegg på min blogg fra mitt besøk hos deg ... Håper du liker det:)

  STØRSTE klemmen
  Anette

  p.s. kan du forresten slette og legge til http://anetteshus.com på nytt i bloggrollen din? Da oppdateres nye innlegg igjen;) Takk!

  SvarSlet
 16. Hej Claus

  Hvor er det pudsigt... det der med møblerne, jo det samme i min have, det er kun nogle få jeg selv bruger og det er kun når jeg spiser eller absolut SKAL slappe af, og bliver nødt til at have et strikketøj eller andet godt at beskæftige mig med for blikket lander hele tiden på et eller andet der lige kan gøres bedre.

  så ja jeg forstår også godt at nyde haven mens man arbejder, det kan man sagtens. Projekterne er også det der tænder mig ikke så meget den stillesiddende nydelse i sig selv, selvom det faktisk godt kan ske under besøg eller særlige vejrforhold hvor man bare må stoppe op.

  go dag

  Susanne, Nivå

  SvarSlet
 17. Balance. I alt. Selv i en lille bitte have er der altid noget at gøre, så det kan være svært at sidde stille, men gode ideer og tanker kommer ofte, når man sidder og "mediterer", mens man får en kop eller et glas etellerandet.

  SvarSlet
 18. Jeg fylder snart 50 og mit højeste ønske er en havebænk - men efter alle indlæggene at dømme, skal jeg måske genoverveje den beslutning. Og så alligevel nej. Når først solen skinner, og det er rigtig varmt,trimmer jeg bede og krukker tidlig morgen og midt på aftenen. Der skal også være tid til at sætte sig ned og nyde blomsterne.

  SvarSlet
 19. Kender det, her bliver havens mange siddepladser også kun brugt til kortvarigt ophold, og det er mest når ryggen driller midt i lugearbejdet.. Alligevel ønsker jeg mig flere bænke og stole, for det ser så hyggeligt ud!

  SvarSlet
 20. Den dagen hagen er "ferdig" da tror jeg jeg har mistet livsgnisten. Det er jo prosjektene og det å skape noe nytt
  som er drivkraften, så får nå heller de skjønne hagemøbler stå til stas som vi sier på norsk. De er jo pene å se på også. Jeg sitter meg ned i hagen når jeg får gjester og det er flott å dele skjønnheten med dem.

  SvarSlet
 21. Hej Claus.

  Hvor ser der bare dejligt ud i din have, så smukt og harmonisk. Hvor er det sjovt at læse, at andre har det på samme måde som een selv. Jeg er for det meste omgivet af "folk", der synes jeg er lidt småtosset - "nu må du da have blomster nok!" men nej det har jeg ikke. Jeg har kun haft denne have i 2 år så der er rigtig langt igen, men så fokuserer jeg på de pletter der er lykkedes.

  Hilsen Jette, Kr. Hyllinge

  SvarSlet
 22. Hej Claus

  Uanset hvordan du nyder haven, så må man sige, du har en utrolig energi både i haven og arbejds mæssigt.
  Siden du startede bloggen, husker jeg ikke du har nævnt ordet ferie.
  Lun hilsen fra Søren

  SvarSlet
 23. Det kender jeg godt ! I min have slapper jeg bedst af når jeg står og glor ned i bedet for at se om noget er kommet frem, sprunget ud eller vokset... og det kan jeg sagtens gøre flere gange om dagen, i sær i maj-juni hvor der sker så meget. Når vi kommer til september kan jeg slet ikke vente med at komme igang med at grave og plante om - det er sådan jeg slapper af i haven. Og hver gang jeg planter eller flytter noget, tænker jeg - SÅ nu bliver det perfekt - men inderst inde ved jeg jo godt, at det bliver det aldrig - for det ville jo være for kedeligt !!!! det sjove er jo netop at grave, plante nyt, dele og flytte stauder :-)
  Mange hilsner Rikke

  SvarSlet
 24. Det kender jeg godt ! I min have slapper jeg bedst af når jeg står og glor ned i bedet for at se om noget er kommet frem, sprunget ud eller vokset... og det kan jeg sagtens gøre flere gange om dagen, i sær i maj-juni hvor der sker så meget. Når vi kommer til september kan jeg slet ikke vente med at komme igang med at grave og plante om - det er sådan jeg slapper af i haven. Og hver gang jeg planter eller flytter noget, tænker jeg - SÅ nu bliver det perfekt - men inderst inde ved jeg jo godt, at det bliver det aldrig - for det ville jo være for kedeligt !!!! det sjove er jo netop at grave, plante nyt, dele og flytte stauder :-)
  Mange hilsner Rikke

  SvarSlet
 25. Jeg forstår dig fuldt og helt. Mine bedste dage i haven, er også når jeg tuller rundt i timevis og laver noget hist og her. Det er bare ren nydelse :-)
  Jeg må tvinge mig selv til at sætte mig ned ind imellem og hvile, men så snart jeg har samlet lidt energi, er det videre. Og det er ikke fordi jeg synes at jeg skal, eller haven skal være perfekt, det er fordi jeg som et lille barn slet ikke kan få nok af at rode og regerere derude.
  Jeg oplever også at folk ikke forstår det. Det er bare synd for dem :-)

  SvarSlet
 26. Lotte Nr. 5:

  Du godeste hvor er i dog flittige, mener selv jeg har en pæn og ordentlig have og sommerhus have som begge er i udvikling, men må altså indrømme at min bagdel har holdt nogle timers pause i diverse havemøbler-solsenge gennem sommeren. Jeg vil ikke lige pludselig opdage at det er langt hen på efteråret og jeg så ikke har nydt tilværelsen ;-))
  Men lige nu er græsset nyslået, ukrudtet i bund - frø indsamlingen i gang til næste års produktion, klokkeranken blomstrer og livet er da bare fantastisk.
  Go' aften til alle;-))

  SvarSlet