Statelige blomster

Bliver nødt til at indrømme det: Jeg skriver ikke på min bog hele tiden. Ind imellem er det frø-, staude- og ikke mindst løgkatalogerne, jeg har gang i.

 

The Crown Imperial (fritillaria Imperialis)

 

Jeg elsker forårsløg og løgvækster i det hele taget, og i dag er der blevet udvalgt adskillige. For eksempel har jeg bestilt en mængde kejserkroner. En vækst, som jeg tror, er ved at gå lidt af mode, men nu vil jeg altså slå et slag for den. Jeg ved godt, at nogle mener, at den lugter lidt fælt, men det lever jeg gerne med, fordi den er så statelig.

 

 

De orange får selvfølgelig plads i Flammebedet, mens de gule skal være partner til blandt andet hvide prydløg og andre hvide blomster i bunden af haven. Ih, hvor jeg glæder mig.

 

Crown Imperial painting[1]

 

Kejserkronen, som er artsfælle til den lille fine vibeæg, hedder på latin Fritillaria imperialis. Det er en blomst, som har været kendt langt tilbage i historien.

19 kommentarer:

 1. Jeg vil heller ikke undvære denne løgplante i min have. Jeg har de gule i mit staudebed, og de orange et andet sted, der passer til dem. Jo, de lugter lidt, men det går nok. De er utrolige flotte.

  SvarSlet
 2. Hej Claus,

  Hvor er de smukke - disse kejserkroner. Jeg har sadig et par af de orange tittende frem om foråret. De har overlevet i mange år. Jeg husker dem bare som meget dyre.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 3. Ja de er riktig staselige og vakre. Jeg har de ikke selv men det er kanskje på tide å skaffe seg noen løker! Hege

  SvarSlet
 4. Sikke en indrømmelse.hi men det er dig vel undt. Ja kejserkroner er flotte blomster og hvis man har nok af dem, kan de holde mosegrisene væk..
  Men så skal der osse være mange.
  De kan heldigvis så sig selv imoderate mængde, hvis altså hønsene ikke har fundet på at lave sandbad liige der hvor kejserkronerne vil spire.. og de ,hønsene, har ovenikøbet fundet ud af at spise af bladene, bæster, jeg troede det kun var lakbiller der guffede den slags.
  Nå men det gav ingen afsmag på æggene.. så de blev tilgivet..
  forsat god løgjagt deroppe
  kh Gunvor

  SvarSlet
 5. Hej Claus!
  Fin fin blogg. Mycket intressant. Har en fundering...Är det riktigt att det förr var vanligt med en ´haveman´i trädgården; en skulptur eller gubbe som skulle mota bort oknytt och olycka?
  Hälsningar Anders T

  SvarSlet
 6. Ja Claus det er synd kejserkronen er en lidt overset eller glemt forårsvækst. Ud over sin specielle skønhed, er den god til at afskrække mosegrise på grund af det ildelugtende løg. Blomstens skønhed kan vi andre så glædes over!
  Pernille@pernilleshave.dk

  SvarSlet
 7. Kære Anders - det har jeg ikke hørt om før.

  SvarSlet
 8. Kære Claus
  Du er tilgivet, at du ikke skriver på din bog hele tiden, det er jo også godt at holde frikvarter engang imellem, ellers bliver det lidt surt.
  Kejserkronerne er rigtig flotte, her i haven har vi haft mange af de orange, men de er forsvundet lidt efter lidt, måske fordi de er blevet for gamle, det var nogle min mands farmor har lagt, så det er nok ca 80 år siden.
  Forsat godt ophold oppe i nord.
  Mange knus hernede fra det Midtfynske Pia

  SvarSlet
 9. hej Claus,
  ja, jeg hører til dem, der er og altid har været vild med kejserkroner. Synes ligesom dig, at de virkelig er statelige - de syner virkelig af noget dér i det tidlige forår, og når de har blomstret, så visner de lige så stille væk indtil næste gang.
  Diskuterer lidt med de røde lakbiller om, hvis de er - jeg holder på, at de er mine :D
  Er spændt på at høre, hvordan det går med de gule af slagsen - jeg er vild med de gule og har lagt et par stykker, men af en eller anden grund er der kun kommet en enkelt frem :( og det ene år blev det kun til løv uden blomster på de gule, og det er jo rigtig træls. De orange er åbenbart lidt mere villige.

  Sjovt i øvrigt, at kejserkroner og vibeæg er i familie - så forskellige som de er i deres udtryk.

  Fortsat god frø-/løgkigning, så må vi jo se, hvor meget skriveri det bliver til deroppe i Skagen :))

  kh
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 10. Ja, pauser skal der til, når man arbejder :-)
  Jeg har en del af de orange kejserliljer. Jeg fandt et enkelt sølle løg i haven, da vi flyttede ind, og det er efterhånden blevet til to pænt store grupper. Dem passer jeg på, fordi de er noget af det eneste som var tilbage af en rigtig flot oprindelig have, som den forrige ejer jævnede med jorden.

  SvarSlet
 11. Hej Claus...
  Elsker dine bøger, så giv dig tid... men jeg glæder mig altid til en ny udgivelse... og hov hvornår er det "Hemmelige haver" udkommer? den glæder jeg mig også helt vildt til..
  God dag i haven. VH Pernille.

  SvarSlet
 12. Kære Pernille - 'Hemmelige haver' udkommer 11. november 2011. Det er den dag Bogforum i København begynder, og der bliver den præsenteret.

  SvarSlet
 13. Uhh... bogforum :-) I disse dage er der jo også bogmesse i Århus! Jeg glæder mig til at titte ind der. Har godt lagt mærke til at Klematis ikke deltager (øv) - der er endda børnetema i dag.
  Kommer forhåbentlig også til forum i november.

  Fint maleri - elsker altid, når du disker op med kunst Claus :-)
  - Lisbeth K

  SvarSlet
 14. jeg overvejer også om jeg skal have kejserkronen i min have, men konen herhjemme er ikke så begejstret for den pga. lugten...

  SvarSlet
 15. Glemte lige at nævne, at jeg har en Kejserkrone 'Aureomarginata', dvs. at bladene har hvid/gullige kanter. Blomsten er orange, siges det, for mine 2 DYRE løg, som jeg lagde for snart 5 år siden eller mere ... - har ikke blomstret endnu, men løvet er ganske kønt og lyser op, så ... - der kommer vel blomst på et tidspunkt. Jeg synes, der kommer lidt mere fyldig "grønt" hvert år, så løgene må da vokse dernede i jorden :-) - og der står nogle almindelige i nærheden, som blomstrer hver år, så forholdene burde være i orden. Er der andre, der har erfaring med denne variant af Kejserkrone?

  SvarSlet
 16. Kære Claus.

  Ja så sidder jeg her og skriver heller ikke ;) Eller, det gør jeg jo - for at holde mig vågen, mens sent bliver til tidligt, så jeg kan komme ud og hjem og videre til drømmeland...

  Forårets mest triste blomst. Ja ikke umiddelbart, forstås. Den er jo i dén grad en skønhed, der tiltrækker sig opmærksomhed. Og grokraften lader heller intet tilbage at ønske. Jeg tror, den er den ivrigste af dem alle og farer mod himlen, så man næsten kan se den gro! Men kigger man i de nedbøjede klokker, da vil man se, at de rummer "tårer"...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 17. The precise grip restraint and tenseness tested twist ensures that that the results may depart for dissimilar people.
  Advantageously,does Male Enhancement man who obtains more than than 5 inches
  later on use of the male pills of enlarging.
  Also visit my web blog ... penis enlargement exercises

  SvarSlet
 18. The male enhancement reviews are identical utile because they
  service as earned buck$ precisely went depressed the drainage for a wretched gimmick.


  Feel free to surf to my web blog web site
  my web site: penis advantage reviews

  SvarSlet
 19. Screen all the producer unique sensor knowledge in real-time.
  You are looking for a 16-pin receptor port generally molded out of black plastic.


  My page - www.respectmyhustle.net

  SvarSlet