Et naturbarn

Her i weekenden har jeg skrevet afsnittet om Tante Grøn til min bog ’Hemmelige haver’, der som nævnt udkommer i første halvdel af november. I får lige en lille tekstprøve og et par billeder fra tantens underskønne have:

 

_20100530_094438

  

’Faktisk tror jeg, at jeg er født med nektar i blodet,’ siger Tante Grøn smilende. ’Jeg er vokset op langt ude på landet nogle kilometer herfra og var i bogstaveligste forstand et naturbarn. Var ude stort set hele året. Ikke kun om foråret og sommeren, men også om vinteren. For eksempel husker jeg en gang, da jeg havde samlet de fineste grene med rimfrost. Alle kan regne ud, hvad der skete, da jeg kom ind til min mor i det varme køkken. Hvor blev jeg ked af det; tårerne fik frit løb.

 

Om sommeren var jeg som regel altid at finde ude på engen, hvor jeg især beundrede de lysende gule engkabelejer, det fine hjertegræs og de vilde orkideer. Dengang var der ingen, der vidste, at orkideerne var fredede – der var jo så mange – så jeg plukkede talrige flotte buketter.

 

Grøftekanterne i miles omkreds kendte jeg selvfølgelig indgående og vidste næsten på dato, hvornår jeg kunne plukke engelsk græs til kranse eller lupiner til dekorationer.

 

Mine forældres have var også et sted, hvor jeg opholdt mig meget, og jeg blev næsten syg af længsel efter nye blomsteroplevelser, når jeg i nabohaverne så særlige vækster, jeg ikke umiddelbart kendte.

 

_20100530_094039 _20100522_162439 _20100606_125544

 

Når man hører Tante Grøns havehistorie, forstår man til fulde hendes brug af alle de vilde vækster. Det er dem, der er med til at gøre hendes have til noget helt særligt og underskønt.

 

_20100606_123623

 

 

I kan  se og læse meget mere i ’Hemmelige haver’.

23 kommentarer:

 1. Kære Claus
  Du FORSTÅR da også at sætte spændingen endnu højere, man glæder sig jo HELT VILDT til den bog, bare det var november nu. Nej, det går jo ikke, for hvad så med alt det,vi helst skal nå i haven, inden vinteren sætter ind. Vi må håbe, at vinteren ikke kommer så tidligt i år, forhold til sidste år. DU har jo sat mange tanker og ideer i gang. hi hi.
  Forsat rigtig god dag oppe i nord.
  Knus hernede fra det midtfynske Pia

  SvarSlet
 2. Vi glæder os meget til at læse mere om Tanten og alle de andre slægtninge i både Danmark og Holland :) Det bliver sikkert en helt vidunderlig billedbog med gode historier, som kommer til at stå rigtigt højt på ønskelisten.

  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 3. Kære Claus.
  Også jeg glæder mig til ´Hemmelige Haver´ udkommer. Det må da oplagt blive ´Året´s Julegave´ for os haveelskere.
  Sikke dog en fantastisk smuk have komposition Tante Grøn har kreeret. Kan kun give dig ret i, at haven er underskøn.
  Også Nette´s have er rigtig smuk og sirlig.
  Glæder mig over at interessen for planter og blomster er så stor efterhånden, også blandt den ´yngre generation´. Da jeg var halvt så gammel som jeg er nu, var der ikke mange som delte min interesse, for have. Dejligt at dét er vendt, og blevet ´moderne´.
  Som skrevet, glæder mig vildt og inderligt til `Hemmelige Haver´.
  Fortsat god dag.

  Forblæste, men kærlige hilsener,
  Iris.

  SvarSlet
 4. Kære Claus.
  Tusind (eller nærmere en million) tak for en dejlig fredag eftermiddag sammen med dig i Skagen. Den skal jeg aldrig glemme! Nu var jeg så ekstra heldig, nemlig at komme med Tante Grøn og Syrenprinsen hjem og overnatte. Vi gik rundt i ovennævnte have om aftenen med havelamperne tændt. Jeg siger jer bare: "Hvor er det flot, fantastisk, romantisk og livsbekræftende at bevæge sig rundt i deres smukke have".
  Tidligt næste morgen måtte man bare hen til vinduerne og kigge ud i haven igen.
  Til sidst var jeg da nær kommet for sent til toget, fordi jeg absolut lige skulle tiltuske mig en rundtur mere derude i haven.
  Kære venner - hvis der er flere af den slags havejuveler i Claus' længe ventede bog, så bliver der rift om den!!!!
  De kærligste hilsner

  SvarSlet
 5. Hej Mester.

  Prøver igen,igen, er blevet smidt af de sidste par gange jeg har forsøgt at kommentere.
  Kan næsten ikke vente på "Hemmelige haver" hvor ser den lovende ud. Sikke en have Tanten har, man kan kun være misundelig på jer der har oplevet den "live".
  Også Nette´s have ser skøn ud, med alle de skønne digitalis. Som du selv siger de "prægtige spir", kan man ikke få for mange af.
  Et lille spørgsmål, i en af dine videoer (er i tvivl om det er fra Holland eller England) nævner du en Delphinium x Coltorum som er lyserød, kan du huske navnet på den...... måske andre kan:-)
  Nyd nu de sidste dage i skagen.

  Efterårshilsner Bettina

  SvarSlet
 6. Hej Claus
  Det er nogle rigtig skønne haver, du har vist os de seneste dage både Nettes og TANTE GRØNs! Sikke et nuttet hus midt i alt vildskaben hos Nette og eventyragtig idyl hos TANTE GRØN - alle de "puder" af en slags er så frygtelig taktile!
  Uh..glæder mig til bogen, for at se og høre mange flere hemmeligheder ;O)
  Hilsen Pia Kbh

  SvarSlet
 7. Helle dusse da! Hvor en skøn have, Tante Grøn har! Og hvor jeg glæder mig til din 'Hemmelige Haver'. Men det er så også det enste, jeg glæder mig til i november. Jeg har desværre ikke dit helårs-lyssind, Claus. Bliver altid lidt melankolsk, når det bliver efterår.

  A propos efterår! Giver du din have efterårsgødning, som plntecentrene anbefaler? Jeg har altid holdt mig tilbage, for det hedder sig jo også, at planterne skal modne til vinteren; men her på min sandede, gammel havbundsjord
  bliver mine planter altså noget ranglede, lige meget hvor tæt jeg planter dem, og lige meget hvor meget ny og fin jord jeg hvert år lægger ud i bedene. Måske er der nogle blogfans, som har samme problem som jeg - og som har løst det?
  Happy Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 8. Kære Jytte - efterårsgødning er vist kun noget, man giver græsplænen. Jeg venter til marts.

  Håber, at den mørke tid kan lindres lidt med en masse stearinlys. Det er trist og hårdt at lide af 'tungsind'.

  SvarSlet
 9. Kære Bettina - jeg er altså helt blank mht den nævnte Delphinium. Mon der er andre, som har en bedre hukommelse.

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Jeg har det lidt som en galophest i startboksen mht. at få fat i Hemmelige Haver. Jeg er en af de meget heldige, som har set Tantens have i virkeligheden, hvilket afgjort var en superskøn oplevelse, som fik mig til at tabe kæben. Det er den slags have, som jeg ikke kan få nok af, så jeg glæder mig til at se din vinkling på dette pragtfulde sted. Det bliver helt sikkert et vidunderligt gensyn. Sagde du noget om, at jeg blot kan line up i Forum for at få den hurtigt op under neglene?

  SvarSlet
 11. PS: @ Bettina, Den Delphinium Cultorum er måske den lyserøde Astolat? Kan forresten berette, at jeg sidste sensommer købte en hvid kinesisk ridderspore i potte. Jeg fik den aldrig plantet ud, og da vinteren overraskede mig, blev potten blot sat hen i et hjørne. Den var en route til skaldespanden, men nåede det ikke, hvilket var godt, for da foråret var godt i gang begyndte den at spire. Den har i mellemtiden selvsået sig i et bed, hvor den i år har skudt op med ...... den yndigste lyserøde farve!

  SvarSlet
 12. Kære Nette - ja, 'Hemmelige haver' bliver præsenteret og kan købes på vores stand på Bogmessen i Forum fra fredag d. 11. november til og med søndag d. 13.

  SvarSlet
 13. glæder glæder mig til at læse mere om tantens have, og alle de andre hemmelige haver.
  Men tante Grøns have er dog et unikum, bare de stammer, du har på et af billederne, den må være fantastisk at se "live".
  Jeg er osse igang med at "ommøblere" i haven, så efteråret må godt blive
  langt og godt. ingen tidlig vinter tak.. Du har jo givet mig/os tusind
  gode ideer der skal prøves af. Men bare jeg når en trediedel skal jeg vist være tilfreds.
  kh Gunvor

  SvarSlet
 14. Som der siges, at man kan se sjælen i øjnene, ja så drejer det sig her om en have, hvor man ligeledes kan se en haveejer der er sjælefuld, har dybde, hyggelig spændende og hjertevarm :)
  Glæder mig SÅ meget til bogen udkommer.

  Iben

  SvarSlet
 15. Hvor ser det dejligt ud - og hvor er Tante Grøn's ord søde og rørende:) Jeg synes at Iben siger så smukke ord om vores Tante at jeg bare råber "hørt, hørt". Jeg glæder mig så meget til at se bogen og er så spændt på al den inspiration den indeholder.

  SvarSlet
 16. Kære Nette.
  Tak for oplysningen, det kan godt være at det er Astolat, men det ligner også Magic fountains pink.
  Med hensyn til din hvide kinesiske, kan man da kun sige, at du har været mere end heldig i en forstand.

  Efterårshilsner Bettina

  SvarSlet
 17. Oj oj oj! Tante altså! Det kræver vist en åben have dag - er vildt nysgerrig for at se mere! Claus - vi ses da helt bestemt på bogmessen! Chancen for at hilse på mester OG få en ny bog med hjem - Juleaften falder tidligt i år ;)

  SvarSlet
 18. Ja, kan kun sige at jeg er enig i alle de ovenstående betragtninger.
  Man bliver bjergtaget, nysgerrig, ligefrem utålmodig efter din bog Claus ...
  Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 19. Kære Claus OG Tante Grøn,

  Tusind tak for søde ord og omsorgsfulde tanker. Det varmer mere end I aner.

  Med de smagsprøver vi har fået fra Tantens have her på bloggen, er jeg ked af, at jeg intet anede om Tantens eksistens, da jeg for nogle år siden besøgte Flade. Tanten ville så afgjort være blevet belemret med et besøg - og det ville jo nok ikke kun have varet en halv times tid!!!

  Glæder mig usigeligt til "Hemmelige haver" - for det kan kun blive en pragtbog af format. Og hvis jeg ikke er i stand til at komme til København den 11. november - findes der heldigvis andre måder at erhverve pragteksemplaret på.
  En sådan "puklet skovbund" som på første og sidste billede har jeg aldrig set tidligere. Der kommer sikkert nogle plantenavne i bogen - ikke sandt!?

  Vil ønske jer begge en dejlig dag - Claus på toppen af Danmark og Tante Grøn lidt sydligere, men under alle omstændigheder Nordjylland, der har så meget at byde på.

  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 20. Kære Karen - du kan tro, at der også kommer plantenavne. Selvfølgelig. Det skal jo heller ikke bare være den rene snak!

  SvarSlet
 21. Kære Claus. Sikke en helt vidunderlig, eventyrlig fantastisk flot have Tante Grøn har! Ja nu bliver jeg og alle andre jo helt utålmodige, for jeg kan da næsten ikke vente til november med at få bogen Hemmelige Haver. Det bliver jo en bog man næsten ikke kan få øjnene fra og komme væk fra sofaen, smiler, så vinteren kan bare komme an, for med denne bog får man solen ind i sin stue.
  Hilsen fra Sydfyn Jeanne

  SvarSlet
 22. Den have ser ud til at være noget helt ud over det sædvanlige. Hvor er den smuk :-))

  Glæder mig til bogen.

  Hilsen Vivik

  SvarSlet
 23. Kære Claus,

  hvad er det dog for et sært barn, du beskriver?:o) Hun lyder godtnok til at være mærkelig:o) Men jeg føler, jeg kender hende ret godt:o):o) Gid man som voksen kvinde nænsomt havde kunnet tage hende i hånden på en blomstervandring i hendes elskede eng og fortælle hende, at det er helt OK at føle sig anderledes!:o)

  Kære Karen O,

  næste gang du kommer forbi min havelåge, så håber jeg inderligt, at du vil banke på:o) Her bliver man nemlig ikke spurgt OM man vil se haven, men om HVORNÅR man vil se haven. Og nej, en halv time er slet slet ikke nok:o) Hvis der skulle opstå en sprogbarriere, p.g.a vores h.h.v sjællandske og jyske herkomst, kan vi jo bare tale blomsterlatin, ikke?:o)

  Kære Jytte,

  jeg har det nøjagtig ligesom du. Jeg finder november særdeles gusten og skummel. Hvor ville det være skønt, om Claus kunne give os en helårs-lyssind-transfusion. Efterårsmelankolien kommer langsomt snigende nu og så er det man ville ønske, at man var en trækfugl.

  De kærligste ruskumsnuskvejrs-hilsner og tændte-stearin-lys-tanker til alle jer derude i stormvejret. Tusind tak for jeres søde ord:o)

  TANTE GRØN

  SvarSlet