Her har I mig tilbage

Det var en  lang dag i går, hvor jeg jo lige var et ’smut’ i Köln. Da jeg omkring midnat returnerede her til Skagen, havde jeg været på farten i tyve timer.

 

En rigtig spændende og indholdsrig tur var det, og jeg skal nok fortælle og vise lidt billeder fra Spoga-messen senere.

 

$WEBS11RobiniaPseudoacaciaFrisia[1]

 

Det var ikke en plantemesse, men en messe, hvor man kunne se tilbehør til haven. Men enkelt planteudstiller var der; en italiensk planteskole med enorme træer og buske – en af de største i Europa. Jeg fik heldigvis fat i deres katalog; 520 sider i stort format! Sikke en skatkiste. Her er det kun pengepungen, der sætter grænsen. Træer så store som fleretagers huse sælger de.

 

Jeg må indrømme, at jeg meget let lader mig forstyrre, når jeg får sådan et katalog i hånden. Så er jeg ret ’antændelig’. Jeg har allerede flere ideer, men de må lige vendes og drejes.

 

539688183_196f6ae14e_z[1]

 

En ting, som jeg godt tør tage stilling til nu, er anskaffelsen af nogle pænt store guldakacietræer, Robinia pseudoacaria ’Frisia’. Fem i alt. De skal plantes i det nederste store bed, som vender ud med vejen. Her vil det gule løv danne en flot pendant til de overvejende blålige og lilla stauder og være en god kontrast op mod den grønne skov. De andre planer vender jeg som nævnt tilbage til.

 

Lad mig høre, hvad jeres erfaringer med guldakacien er.

19 kommentarer:

 1. Hej Claus
  Godt du er tilbage, jeg har savnet dine indlæg. Har ingen erfaring med træet men flot ser det ud,
  Hilsen Lisbeth, Silkeborg.

  SvarSlet
 2. Kære Claus
  nå, der kom du endeligt tilbage, jeg var lige ved at tro, det var min computer der var blevet helt mærkelig. Men det er dig vel ondt at du først kommer tilbage nu. Håber at du have en god tur med mange gode input, som kan bruges i bilkas sortiment. Jeg kan godt forstå du er faldet for de flotte træer, men kan de ikke blive lidt voldsomme nede forenden af haven, (jeg kender dem ikke)så du for lukket for lyset ind i haven, når du har skoven i mod syd. Det er IKKE nogen kritik, sådan som jeg lige husker det fra din åbne have, kunne det måske blive for mørkt dernede.
  Store Knus herfra det midtfynske Pia (Stor fan af det kæmpe arbejde du gør)

  SvarSlet
 3. Kære Claus.. Rigtig dejlig at have dig tilbage ... vi har savnet dig selv om du jo ikke var væk længe..Guldakacie træet har jeg heller ikke nogen erfaring med .. men det skal nok blive flot nede i din have ud mod vejen..tæt på dine dejlige roser ( Constance spry) Jeg personlig er vild med bladene på et Acasie træ..de er utrolige dekrotive..jeg selv ville jo nok vælge det alm . Acacie træ, da jeg ikke er gode venner med gule blade ..det er vel lidt gammeldags, og måske en dag turde jeg også at slå ud med hånden..smil..Tænk at sidde med det fine katerlog du fik og bare ønske.... rigtig god aften , kærlig hilsen Paw.

  SvarSlet
 4. Kære Paw - de skal bare lære at være lidt mere vovet!!! Men partnerskabet mellem gult og de lyserøde roser er måske ikke så godt. Der er fordele og ulemper ved alt. Jeg prøver i hvert fald.

  Kære Pia - nu er der noget, der hedder beskæring. Og akacien er jo meget letløvet.

  SvarSlet
 5. Den er også på min ønskeliste. Jeg har tidligere set den i Haven overfor Testrup højskole (Margit og...). Jeg har også set nogle superstore eksemplarer i en have nær London (Swiss garden). Jeg mangler dog lige det rette sted, der tænkes til stadighed.

  https://picasaweb.google.com/HannesHave/Nskeplante?authkey=Gv1sRgCPrgw9rS0LD0rQE#5649699940237991842

  SvarSlet
 6. Hej Claus
  Godt at høre, at du kun har været en tur i Köln, det var vist den information Thorsen kom med, efter at have siddet i spjældet for at have brugt lige lovlig mange penge! Men jeg håber da, at Bilkakunderne til foråret "i bagklogskabens klare lys" kan juble over dine indkøb.
  Acacietræer har jeg desværre ingen erfaringer med, men har da lyst til at få det!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 7. Hej Claus.
  Det er et meget nøjsomt let træ,der ynder sandet jord med godt dræn. Det er podet på alm.akasie, så ved hård beskæring kan grundstammen godt finde på at sætte rodskud. Det har lange torne og grenene er sprøde, så træet skal have læ. Men det har du jo. De kan købes som store flotte træer på Sydfyn; altså beregnet til dansk klima.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
 8. Skønt at du bare gør det.... Man skal heller ikke være så forsigtig. Man kan jo kun "gå forrest", hvis man tør. Ikke sandt?

  Dejligt du er hjemme. Pas nu godt på dig selv iaften, og giv dig selv tiden til også at slappe af og nyde det lidt. Jeg ved jo du har krudt-i-rumpen. Men vi er så mange der gerne vil have dig i rigtig mange år endnu. Så gem liiige bare en smule af af krudtet.

  knus
  Eva
  Evigglade.blogspot.com

  SvarSlet
 9. Kære Claus.

  Jeg har stadig ikke fundet den der automat, så nu trækker jeg lige lidt veksler på skønhedssøvnen istedet, selvom det måske ikke lige er det rette sted at spare hihi.

  Velkommen tilbage. WaouW hvor er de træer lækre! Jeg ville også vælge dem til ganske så spontant som du!!

  Skulle jeg tøve et øjeblik, ville jeg spørge Anne Marie, Lønbæk Planteskole om hendes erfaringer med dem. Min mavefornemmelse har det nemlig rigtig godt med, at hun har en snes års praktisk erfaring med særlige træer og buske.

  Ih hvor de altså lyser op - smukt!

  Sweet dreams

  SvarSlet
 10. Kære Zeb og Anne Marie - tak for betragtninger. Var opmærksom på det med drænet. Det vil jeg så forsøge at skabe.

  'Hvo intet vover. Intet vinder!' Jeg har i min havekarriere foretaget mig rigtig meget, som 'man' siger, ikke kan lade sig gøre.

  SvarSlet
 11. Velkommen hjem igen, Claus!
  Jeg har en almndelig pseudoacacie og er meget glad for den. Dem, jeg købte huset af for 17 år siden plantede det ved et hjørne af huset tæt ind til væggen, og i begyndelsen tænkte jeg, at det ville gå ud. Men det gjorde det ikke. Jeg beskærer det lidt med et par års mellemrum, så nu står det med høj glat stamme og sit lette graciøse løv i taghøjde.
  Det får aldrig gødning og ikke andet vand end det, Vor Herre sender ned, og det står i skygge en stor del af dagen, men det lever i bedste velgående og ser tilmed godt ud. Måske er guldudgaven lige så nem at have med at gøre?
  Happy Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 12. Hej Claus. Jeg tror, du vil elske dine Robinier, det er skonne traer, og naar de blomstrer er du slet ikke i tvivl...en vidunderlig sod duft som breder sig langt omkring. I Italien er de ret almindelige, og her i Milano har vi flere veje ( viali), som er flankeret af Robinietraer, og jeg sir' dig bare,de er altid et besog vaerd. Men det smukkeste af dem alle saa jeg i parken ved ' Sofiero'i Sverige ,et over 100 aar gammelt Robinietrae, med en fantastisk naermest flettet bark og en kaempe stamme.

  SvarSlet
 13. Hej Claus.

  Ih, hvor jeg dog beundrer dit utrættelige job, hvor du hele tiden er igang,på farten og bliver inspireret. Dejligt med dit samarbejde med Bilka,hvilket jo også må være en cadeau til dig - vel vidende at du er med til ikke blot at inspirere det danske havefolk, men også at skaffe mulighed for at man kan købe det, man så inderligt ønsker sig.
  Alt andet lige så har Bilka oppet sig og må da også få en fortjeneste i større omsætning.
  Lur mig om ikke andre planteskoler m.m. følger med og følger med i din flotte hjemmeside, fotos, videos og blog.
  Din entusiasme for dit arbejde lyser ud af dig og afsmitter sig i de skrevne ord.
  Du må ha' et af de skønneste jobs i denne verden.
  Det er lysten, der driver værket!
  Alt held og lykke til dig.

  Hilsen Bodil Klitholm

  SvarSlet
 14. Kære Claus.
  Dejligt at du er velbeholden tilbage på Klitgården. Er sikker på det har været et inspirerende ´smut´...
  Jeg kender ikke den nævnte Akacie, kan kun huske de alm. fra min barndom. Naboen havde dem og de dannede bestemt rodskud, selv inde i vores have. Men jeg kender det Australske Acacia baileyana med de karakteristiske mimoselignende gule blomster. Får dine Robinia pseudoacacia også blomster? Et flot træ er det, med det smukke gule løv. Er sikker på de nok skal lyse op, og være med til at fremhæve de øvrige planter, endnu mere.
  Kærlige regnvejrshilsener,
  Iris.

  SvarSlet
 15. Kære Iris - venter med spænding på at se, om disse også vil blomstre.

  SvarSlet
 16. Kære Claus,
  jeg beundrer din ildsjæl.
  Jeg hader også at få det der smidt i hovedet med: det kan du da ikke, eller det er da ALT for omfattende!!!!
  Man kan hvad man vil!!!!

  Tenna

  SvarSlet
 17. Hej Claus
  Desværre blomster 'Frisia' ikke, så duften kommer du til at vente længe på.:-)
  Anne Marie

  SvarSlet
 18. Kære Claus
  Jeg har et helt almindeligt akacietræ i min have. Jeg har rigtig, rigtig mange træer men akacietræet har altid været mit yndlingstræ.
  Bladene er så yndefulde. Kronen er smuk. Det får hvide blomster, men ikke hvert år. Barken er også smuk. Det er et meget nemt træ og kræver ikke noget særligt.
  At du så gerne vil have guldakacie træer er da bare fornemt. Jeg kan forestille mig hvor smukt det vil være sammen med de lilla og blå farver.
  Mange hilsner
  Mette Marie

  SvarSlet
 19. Jeg har 2 Robinia hispida på kirkegården og de er helt vidunderlige. De skulle være i familie med dine Claus. Men dem her får lyserøde ærteblomster. De blomstre flot i forsommeren, med en lille blomstring lige nu. Den kan jeg varm anbefale til alle. De vækker stor opsigt på kirkegården. (dejligt) :)
  Paeonhilsner fra
  Marianne.
  P.s. Jeg beskærer dem et par gange om året.

  SvarSlet