Lidt mere cottage-snak

De sidste par indlæg har handlet om den blomsterrige have – cottagestilen – som mange af os holder utroligt meget af.

 

310356_full_570x403[1]

 

I cottagehaven var der især en plante, som var meget kendetegnende, nemlig ridderspore, Delphinium. Desværre ser man ikke denne statelige plante så meget mere – heller ikke i England, og det er der nok flere grunde til.

 

8798061527070[1]

 

For det første handler det om, at det er en plante, som skal støttes. Riddersporer, der hælder til siden, er der ikke meget spas ved. Desuden – og det er en anden væsentlig grund – elsker sneglene de sprøde blade og stængler, og det betyder, at planterne mange steder slet ikke har mulighed for at komme i vækst.

 

Delphinium_mixedDelphLarge[1]

 

Men næste år skal det være. Jeg vil gøre alt for at få smukke grupper af riddersporer og har fået nogle særligt attråværdige sorter hjem fra England. Både rosa, cremegule og pyjamasblå blandt flere andre. De står og venter i store potter, og inden månedens udgang er de i jorden.

22 kommentarer:

 1. Nemlig sneglene, de frække bæster, sidste år spiste de hvert eneste blad på den ene af mine planter - så i år havde jeg sat en glasklokke over planten, det gik også fint, indtil planten ikke mere kunne være i glasklokke..... så fandt sneglene igen lækker mad - øv

  SvarSlet
 2. Kære Sussi - prøv næste år at drysse groft sand rundt om planterne. Det kan sneglene ikke lide at forcere.

  SvarSlet
 3. Kæreste Claus.
  Hvor er du vidunderlig. Riddersporer. Husker dem så ganske, de blå, meget almindelige, for omkring 40 år eller mere, siden ... Endnu en begivenhed jeg vil se frem til. Beundrer dit mod til bare at kaste dig ud i noget nyt. Blev ret forelsket i selvsamme plante efter jeg så din video fra ´Old Wollerton Hall Garden´.
  Og så måske få nogle effektive tips til, hvordan de kan vedblive med at være smukke. Erindrer at du har nogle i forvejen, `Excalibur Rosa´ tror jeg, men der er jo mange og mange kønne og rigtigt pretentiøse. `Dusky Maiden´ synes jeg har nærmest et magisk ´touch´.
  Ja, undskyld min ligefremme begejstring, men jeg har det som et barn i en isbod, når du præsenterer de ´Gode gamle´. Jeg bliver så nostalgisk.

  Kærligst, Iris.

  SvarSlet
 4. Kære Iris - du skal altså have en tak for dine altid vedkommende, søde og hyggelige kommentarer. Denne tak skal selvfølgelig også lyde til alle jer, der giver jer tid til at skrive. Ingen nævnt (lige med undtagelse af Iris) - ingen glemt.

  SvarSlet
 5. Sneglene i min have har haft så travlt med at spise Phlox så det har åbenbart ikke opdaget mine riddersporer:) Jeg holder også meget af riddersporer, men hos mig er det største problem at de får meldug. Jeg tager dog konsekvensen og klipper dem helt ned når de er blevet for grimme.

  SvarSlet
 6. Ridderspore er ikke til at "leve" uden:) Jeg har haft stort held med mine rosa Astolat og rosa Dusky Maiden. De er plantet tæt sammen med andre halvhøje stauder... så her har der ikke været problemer med at de vælter. Anne Gine

  SvarSlet
 7. Du rammer plet i mit hjerte med riddersporen. Den er så statelig og smuk. Jeg er specielt vild med Black Knight. Til næste år skal jeg dog prøve nogle flere sorter, tror jeg.

  Det bliver garanteret et syn for guder i din have Claus.

  kh
  Eva
  Evigglade.blogspot.com

  SvarSlet
 8. Hei Claus
  Alle mine riddersporer har blitt spist opp dette året, men ikke av brunsnegler. Jeg er plaget med Åkersnegl. Samtidig vil jeg ikke bruke sneglegift for jeg har veldig mange Boasnegler, og de vil jeg ikke ta livet av. De er med å holde brunsneglen unna. Ikke lett dette og særlig ikke når det regner hver dag. Drømmesommer for sneglene;(;( Tror jeg prøver riddersporer i potter neste år, det må jo bli bra;)

  Hilsen Unni

  SvarSlet
 9. De er altså ikke nemme at have med at gøre de riddersporer. Jeg ved ikke hvor mange planter, jeg i mere end en snes år har plantet ud i min have. Enten kommer de aldrig, eller også blomstrer de kun det første år.
  Sidste år riggede jeg et bed til efter alle kunstens regler og plantede otte blå; men de syv gik til sidste vinter, og den ene tilbageblevne blev aldrig mere end ca. 15 cm høj - uden blomster forstås.
  Men måske er plantematerialet heller ikke så godt som før i tiden, Claus. Jeg har engang læst noget i den retning i det engelske haveblad, jeg abonnerer på.
  Nå, men det skal ikke forhindre mig i at prøve igen. Man skulle måske gøre som Unni og prøve at sætte dem i potter. Faktisk har jeg planer om at lægge et lag sten fra stranden ud langs husmuren på sydsiden af huset. Ovenpå kunne man så sætte potterne. Så bliver der da en del for sneglene at forcere!
  Happy Fall Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 10. Pyjamasblaa er da bare en fantastisk betegnelse, og man ved med det samme hvad tonaliteten er, men jeg fik mig alligevel et billigt grin!
  Riddersporer er smukke, romantiske, nostalgiske...liiige noget for mig, men jeg har ikke formaaet at faa dem til at vokse her. Maaske for varmt? For morkt? Daarlig jord? Snegle? Hvem ved, men jeg prover nok igen .

  SvarSlet
 11. øhhhh - kan man få riddersporer både som sommerblomster og som staude.....og hvad er bedst???
  Jeg havde nemlig sået nogle i år - og de blomstrede også rigtig fint - men jeg vidste ikke lige, at jeg skulle have sået dem i grupper og have støttet dem - så de har ligget noget hen ad jorden.......

  SvarSlet
 12. Hej Claus

  Tak for dit dejlige organiske tip til at omgås dræbersneglene!
  Og tak for et smukt billede :-)

  Ridderspore er bestemt også en af mine favoritter. Tager jeg helt fejl, eller er den ikke også kendt for at være særdeles giftig?
  Giftige planter forsvinder roligt ud af haverne, det gælder f.eks. også liljekonvallerne, som man skal være påpasselig med, hvis der er børn i haven.
  Det hænger godt sammen med de seneste ca. 40 års udvikling, hvor bedene netop ikke længere kun er til pynt, men også indgår i brugshaver, hvor alle familiens medlemmer skal have plads. Og så kan man ikke have for mange af de giftige, for det får man ikke et roligt øjeblik af(!)

  Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 13. Hej Claus.

  Jeg har til dels reddet mine riddersporer fra snegle, men er glad for dit god råd om sand, så kan det være de bliver endnu flottere næste år. En af de gode ting er også, at hvis man klipper dem ned lige efter blomstringen, når de at blomstre igen. Mine står lige på spring og i anden omgang bliver de ikke så høje og vælter derfor ikke så nemt.

  Hilsen Jette, Kr. Hyllinge

  SvarSlet
 14. Hej Claus

  Riddersporer er fantastiske og jeg har skam prøvet, men de forsvandt simpelthen, så jeg nåede aldrig til opbindingsstadiet.
  Jeg har opgivet dem helt men jeg er sikker på at de vil blive super i din have med den omhyggelige omsorg de vil få.
  hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 15. Kære Jytte - på en eller anden måde har du måske ret i, at plantematerialet for nogle planters vedkommende ikke er så sundt mere. Det hænger ganske givet sammen med den megen forædling. Jeg ved ikke, om det også gælder riddersporer. Men tænk en gang på alle de nye purpursolhat - den ene mere effektfuld end den anden - der nu dukker op. Flere overlever ikke en vinter. Det er nu ikke noget større problem for mig, fordi jeg mest holder af de gængse typer. Dobbelte blomster, der ligner en flødeskumskage, er jeg ikke liebhaver til.

  Kære Lisbeth - har lige tjekket. Ja, ridderspore er giftig. Hvor er det dejligt, at man ikke har børn!!!

  SvarSlet
 16. Wau hvor er de smukke. Må have sådan nogle i min have næste år!

  SvarSlet
 17. Kære Claus,
  Det er et rigtig godt råd du videregiver - mht. sand/grus rundt om riddersporerne. Har to "gammeldaws" blå, som hvert år bliver dækket med sand.
  Vi er nemlig "plaget" af vinbjergsnegle, som herren i huset for nogle år siden syntes var SÅ charmerende, at han hos sin bror hentede dem i kasser!!!!
  Kom for øvrigt i sidste uge til at foretage en abort på en vinbjergsnegl.
  Spottede to i min ultramini-køkkenhave og tænkte, at lige dér skulle de jo ikke være. Så tog først den ene og smed den ind i æblerne og dernæst den sidste, men havde ikke lagt mærke til, at den sidste havde lavet en lille fordybning i jorden og var i gang med at lægge ÆG. Så jeg afbrød (uden at ville det) fødslen på det groveste. Det var vist lidt ondt!
  HAR opgivet at holde mandtal (snegletal) over kræene.

  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 18. Kære Claus

  Hold da op alt det jeg er gået glip af mens jeg har svunget malerpenslen i det vestjydske.
  STORT TILLYKKE med det flotte besøgstal.
  Nå jeg må igang med at se det hele(det tager nok flere timer, men det gør ikke noget for det blæser helt vildt her.)

  KH.Margrethe

  SvarSlet
 19. Kære Claus

  Indtil videre har jeg kun Astolat (flotte eksemplarer købt i Bilka i foråret) samt hvide og nu også lyserøde kinesiske riddersporer fra sidste år. De kinesiske er lidt mere "vimsede" end de andre, men afgjort dejlige. De violette på dine billeder kunne jeg nok godt finde plads til at skrue ned i min lille have.

  Dog er jeg nu på jagt efter skærme. Du slog i forsommeren et slag for Pimpinella major "Rosea", som ville være perfekt i min lille have, så jeg erhvervede det par eksemplarer, som dog lader meget tilbage at ønske. De er MEGET langsomme, men jeg håber på et vidunderligt skue næste år. For på "papiret" er det afgjort en plante jeg er begejstret for.

  SvarSlet
 20. Ridderspore er Englands svar på de danske bonderoser, og ses ofte plantet op af en mur, sammen med andre høje stauder så de ihvertfald får læ på den ene side :-)

  Mine Astolat Delphinum er fra Suffolk Herbs og står med grønne dahlia-bøjler på den ene side og en hvid, solbeskinnet mur på den anden! Det går fint og selv de mange snegle jeg døjer med her, har ikke rørt dem :-)

  SvarSlet
 21. Pyjamasblå ;) fantastisk udtryk du der kom på, Claus. Er vokset op med disse majestætiske spir overalt i haven så det kan så udmærket lade sig gøre at dyrke disse selvom man har børn. Vi fik indprintet at vi så absolut ikke måtte spise noget som vi ikke fik givet. Senere lærte vi specifikt hvilke ting man måtte spise og hvor de stod. Synes ærlig talt det er pjat at fjerne alt fra haven fordi man får børn.
  Jeg har selv ingen problemer med ridderspore i haven. Har plantet en del forskellige; blue magic fontain, blue picoteé, black knight, dusky maiden, blue spire, excalibur, astolat, green twist og en alm hvid som jeg desværre ikke kender navnet på. Har aldrig prøvet at dyrke dem i potter men det lyder spændende - kunne være smukt på terrassen! Lennart har lavet nogle fine runde jernstativer som giver en god støtte - med inspiration fra dine, Claus. Jeg gør ligesom Jette og klipper dem ned for en anden blomstring - skønt!

  SvarSlet
 22. Jaaa, måske er det noget værre pjat, men jeg tror godt det kan være en medvirkende årsag til at planten er blevet lidt glemt, samt det faktum at den skal bindes op, det tager jo lidt ekstra tid.

  (Og så er der ganske enkelt forskel på børn. Nogen kan godt forstå en besked, og andre kan ikke huske hvad de må og ikke må).

  Bedste hilsener Lisbeth

  SvarSlet