Og dog …

Forleden skrev jeg, at der ikke er nogen blomster, som er grimme. Og at det kun handler om den sammenhæng, de bliver plantet i. Her bliver jeg så alligevel nødt til at sige: ”Og dog”. For der findes nemlig en plante, som jeg har svært ved forlige mig med. Det er den, som på dansk hedder raketblomst, Knophofia uvaria. Den kan jeg altså ikke lide. Den ligner jo nærmest en sodavandsis.

 

20110916_142443

 

Men, men … indenfor slægten findes der mange spændende arter og sorter, og her kan jeg godt være med. Blandt andet kan jeg vældig godt lide ’Green Jade’, som jeg har i bunden af haven sammen med blandt andet solsikke ’Valentine’. De blomstrer begge lige nu,.

 

20110916_142714

 

Skal jeg være fuldstændig ærlig, må jeg sige, at Kniphofia lidt ligner en fremmed fugl, men når jeg alligevel er glad for den grøngule, skyldes det dels farven og dels det grafiske udtryk.

 

20110916_142752

 

Desværre er det kun Knophofia uvaria (altså ’sodavandsisen’), der er helt hårdfør hos os. Men jeg har altså flere af de grønne, som også har overlevet de seneste års barske vintre.

16 kommentarer:

 1. Sådan havde jeg det også med raketblomster for nogle år tilbage.
  Huset, som vi flyttede ind i, havde et bed ( som i dag stadig omtales som raket-bedet )fyldt med disse kæmpemæssige planter. I orange. De var næsten værre end bambus at grave væk, husker jeg.

  Men for et par år siden, faldt jeg alligevel for dem igen et sted, hvor de stod i rette omgivelser. Så sodavandsplanterne er ikke længere på min hade-liste :)

  SvarSlet
 2. Hei Claus
  Tenk, det er jeg absolutt helt enig med deg i. Mange jeg kjenner liker denne godt, mens jeg ikke kan utstå den. Rart at du også synes det, da jeg nesten trodde jeg var den eneste. Den gule derimot har jeg aldri sett før, men den kan jo tilføre noe grafisk til bedet med sin spesille form og kronblader.Den må jeg nok tenke på til våren når jeg skal lage meg et gult bed. Men, hvem kan ha inspirert meg til det mon tro?

  Vennlig hilsen
  Unni

  SvarSlet
 3. Du har så evig ret Claus! Det er en af de ganske få blomster jeg bare ikke kan li'! Den er bare ikke pæn. Især ikke den almindelige orange. Den ligner en flaskerenser.

  SvarSlet
 4. Hej Claus
  Helt enig - den blomst må have stået model til de dersens grimme støvekoste i pangfarver!
  Måske netop fordi den var på hadelisten sammen med gyldenris? kunne jeg alligevel ikke stå for den lysegule af slagsen - den var straks mere indtagende og blev dermed tilgivet, indkøbt og plantet. Første år viste sig kun blade, andet år blomstrede den nydeligt med en enkelt raket og i år har den så igen holdt pause. Måske den bærer nag over det med støvekosten...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 5. Pyha! ja den er speciel... men jeg har Green Jade og Vanilla... da farverne er perfekte i mit måneskinsbed:) Anne Gine

  SvarSlet
 6. Nå ble jeg først litt engstelig for at du ikke likte denne gule her, som jeg synes var riktig søt, men så ille var det altså ikke.

  Det er da helt normalt at man ikke liker alt! Jeg feks kan styre min begeistring for endel liljer, men det finnes liljer jeg liker også.

  SvarSlet
 7. Og dog .... og dog!
  Engang syntes jeg også at Kniphofia ovaria var noget af det grimmeste, og jeg vil stadig under ingen omstændigheder have den i min have her i landet. På samme måde med fx bromeliads. Men i min/min datters have i det sydlige Florida er det en anden sag. Det er nemlig ikke bare naboplanter, som afgør, om man opfatter en plante som pæn eller grim. Også lys og klima spiller ind. Derovre, hvor klimaet er subtropisk, næsten tropisk, og hvor solen banker ned fra en skærende stålblå himmel, og det er tærskevarmt, næsten hele året, ser det helt forkert ud med English Cottage stil fx. Der er en sådan have i nabolaget - oven i købet i den moderne cottage stil, hvor de forskellige planter væver sig ind i hinanden i stedet for at folde sig ud i 'gammeldags' blokke. Det dur altså slet ikke i de omgivelser. Planterne forsvinder i et optisk rod, og pastelfarver kan øjet næsten ikke opfatte.
  Men for at vende tilbage til Kniphofia: Ikke for mange ad gangen bl.a. sammen med nogle rødbladede bananpalmer og planter mod store mørkegrønne, grove blade (som jeg ikke kan huske navnene på) i vores have i Florida er et hit, synes man derovre, og jeg må give floridianerne ret.
  Happy Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 8. hej Claus,
  jeg hører til dem, der synes, den er fantastisk, netop som du siger pga. dens gratiske udtryk.
  Min er orange, og efter min mening burde du anskaffe dig et par af dem til Flammebedet, så er jeg ret sikker på, at du ville overgive dig :)

  Hos mig står de sammen med solbrud (den, der er gylden/brun/gul/orange) og brændende kærlighed - det er så frækt, når de står i fuldt flor.
  Det er mit flammebed en miniature og ser bare rigtig godt ud :D

  Den gul-grønne, du viser her, kunne jeg godt blive forfalden til - må jeg holde udkig efter :))

  kh
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 9. Hvad hvis man nu placerede den på samme måde, som gule Påskeliljer ser allerbedst ud - spredt ud over et stort "engomdråde"? Har aldrig haft en Kniphofia, men har af og til forestillet mig det "billed".

  Hjerteligst

  SvarSlet
 10. Jeg er enig med deg Claus. Jeg har heller aldri likt rakettblomster. Jeg elsker de aller fleste blomster, men rakettene og veldig eksotiske planter som f.eks Papegøyeblomst (Strelitzia) Flaggemusblomst, bananplanter, kaktus og thuja er planter som jeg ikke klarer å like. Men de er helt sikkert pene i sitt rette miljø:) Klem Ellen.

  SvarSlet
 11. Tja, jeg kan kun tilskrive mig koret af "elsker-ej-raketblomster",ikke engang den gule version.
  Fandt på min lokale planteskole en sart måneskinsgul Scabiosa ochroleuca. Kender du den? Perfekt i måneskinsbedet!

  Efterårshilsen fra
  pernille@pernilleshave.dk

  SvarSlet
 12. Jeg synes at lyse gul solsikke og sodavandis raketblomst passe ikke sammen fordi solsikkes blomst er for stor. Men vi alle ha' forskelligt smag.

  SvarSlet
 13. jubel, sodavandsis, skønt navn, men rigtigt passende faktisk..
  Jeg kan heller ikke blive enig med mig selv om jeg kan li den eller ej. Men i de rette omgivelser er nok flot.
  Det er iøvrigt skønne billeder du har sat på dit bloghoved,(hedder det det?) lig fra dit flammebed. Det var en dejlig video fra bedet du viste søndag. Efterår når det er smukkest.
  Det er nu osse en dejlig årstid trods alt. Jeg har lige plukket 3 kasser fillipa æbler ned, uhm bare tanken om vinterens æblekager.
  kh Gunvor

  SvarSlet
 14. Kære Claus.

  Måske er den viste blomst lidt for sig selv, måske er den også pæn i de rette omgivelser, blomster er lige så forskellige som mennesker og deres "smag"
  Mange hilsner
  jmn

  SvarSlet
 15. Sodavandsis - hihi - jeg må indrømme, at jeg meget gerne engang imellem har lyst til en champagnebrus :-)) - Kniphofia i den stærkt orange farve passer nu ellers helt godt sammen med min dybtrøde klatrerose, så der må den godt vokse.

  Helle i Schweiz

  SvarSlet
 16. Hvor er den smuk i den grønne farve. I min familie har vi et helt særligt forhold til raketblomsten. Min storebror kom for over 40 år siden til at plukke en i vores farfars koloni have. Som lille myr slipper man jo af sted med det, men det var vidst nogen der skulle holde masken. Efterfølgende har vi alle i familie fået dele fra selv samme plante og den står nu i alles have. En særlig blomst med en særlig historie.
  MVH
  Mette

  SvarSlet