Små træer

I, der følger med på bloggen, vil vide, at jeg i flere af mine bede har små træer. Jeg kan godt lide, at de danner overstandere, og samtidig er de med til at give bedene en samlende grafisk helhed, fordi jeg som regel planter flere af samme.

 

20110821_185352

 

Nederst i haven er det prydpæren, som med sin lidt viltre vækst og smukke grå blade danner modspil til de klippede hække.

 

20110827_135247

 

Længere oppe i haven er det blodblomme, hvis mørke blade tilfører stedet en egen stemning.

 

4464100307_3b5de10f36[1]

 

Jeg har et stykke tid gået og spekuleret på, hvad jeg skulle plante i bedet helt oppe ved huset, for dér vil jeg også gerne have lidt højde. Og nu har jeg det – det skal være stammede magnolier, som vil danne et smukt akkompagnement til tulipanerne og de øvrige løgvækster i bedet.

 

Har udset mig Magnolia lilliiflora ’Nigra’, som har forholdsvis mørke blomster. Jeg glæder mig i den grad til at se dem sammen med de rosa, pink og purpur tulipaner dér, for træerne skal plantes inden længe. Og det skal være nogle pænt store størrelser. Selvfølgelig …

28 kommentarer:

 1. Kære Claus
  Det bliver garanteret rigtig flot, med magnoliaer oppe ved huset, jeg er selv rigtig glad for dette træ, vi har en, der er rigtig gammel,(af den almindelig) som min mands farmor plantede for over 1oo år siden, desværre er den kun halv størrelse, da den anden halvdel skulle have være ude på vejen, den er rigtig flot om foråret.
  God aften til dig.
  Knus herfra midtfyn Pia

  SvarSlet
 2. Godaften i Skagen kære Claus.. Magnolia er et dejlig træ,og hvis jeg hade plads ville det helt sikker få en plads. I USA nord-øst er der rigtig mange magnolia træer , ved ikke med de trives der rigtig godt og man ser dem alle vejne store og små i foråret ..Ang prydpære så købte jeg et i Bilka, et af de store og jeg har virkelig nydt det meget hele sommeren..også klokke ranken har nydt træet , den ville elske at omfavne det.. også her hos mig har folk spurt om jeg virkelig hade plantet et oliven træ ud i haven...hi hi.. jeg syntes dog ikke at det er groet ret meget, siden at det sprang ud i foråret..mange tak for at lokke os til at købe det dejlige træ.. Ha en dejlig aften i det norlige.. kærlig hilsen Paw..

  SvarSlet
 3. Kære Paw - træet gror ikke i højden, da det er podet. Men for at få kronen til at forgrene sig, skal du - og alle I andre, som har købt dette skønne træ - til vinter klippe ca. en tredjedel af grenene. Så skal du bare se næste år.

  SvarSlet
 4. re magnolia lilliflora nigra, den har en ret besynderlig vækst, det er ret svært at kalde det kønt, mere lig barbapjuske, men det blomstre også efter det har fået blade og længe og hen over sommeren , mit blomstre fint lige nu

  SvarSlet
 5. Kære Clsus.

  Nå lærte du et nyt ord "Barbapjuske"??
  Vi skal jo lære hele livet!!

  Men Claus, hvor ser din have skøn ud, din ide med Magnolien, lyder godt - dejligt med projekter.
  hilsen
  jmn

  SvarSlet
 6. Kære Claus.
  Holder meget af Magnolia, har selv ét eksemplar, Magnolia soulangeana. Det du viser hér er meget smukt, og jeg kan fint se det sammen med lignende purpur vækster. Dét bliver rigtig flot. Endnu en forårsbebuder af de smukke.
  Rigtig god dag.

  Kh, Iris.

  SvarSlet
 7. I hvilken herdighetsone går disse prydpære trærne med det flotte grå bladverket? Så flotte :)

  SvarSlet
 8. et udemærket valg...
  go' weekend

  SvarSlet
 9. Det måste vara som att gå om kring i ett paradis i din trädgård.
  Mariana

  SvarSlet
 10. Hej Claus.
  Jeg har også et tulipantræ, og det bliver beundret af mange, man endnu flere beundre mit hortensiatræ, som jeg nok desværre bliver nød til at beskærer, da grenene bukker ned så man ikke længere kan gå under det, lige nu står det med store mørkrosa blomster. Men det træ der tiltrækker sig mest opmærksomhed er mit koreakorneltræ, der i juni
  /juli stå med de flotteste hvid blomster. j
  Jeg kende en der har et stående i sin forhave, og det sker ofte at folk ringer på, for at spørge hvad det er for et træ.
  Mit næste træ skal være et kejsertræ "Paulownia tomentosa".
  Vh Ann

  SvarSlet
 11. Kære Merethe - her i Danmark er de fuldt hårdføre. Kender ikke til det øvrige Skandinavien. Søg på nettet.

  SvarSlet
 12. Det kan kun blive SMUKT Claus :-)

  Iø er det sjovt det med at man kalder det for tulipantræ - jeg troede indtil for nylig at det var fordi det var det danske navn for det.
  Men i sommers var jeg heldig at være inde i den reserverede del af slotshaven ved Fredensborg. Her stod et kæmpe træ, kaldet "ægte tulipantræ". (Kan desværre ikke huske det latinske navn).
  Jeg læste mig til at det var et af de allerstørste af sin slags i Norden, og næsten (hvis jeg husker rigtigt!) 200 år gammelt. Det blomstrer i juli, og det er jo kun heldigt at haven netop er åben i juli, så jeg så det sørme i blomst!

  Jeg må sige at det er en af de smukkeste blomster jeg kender til, inden for træerne altså. Ikke nær så prangende som en magnolia, men meget, meget elegant og lækker at se. Havde tilmed den skønneste duft!

  Dette træ er simpelthen helt usædvanligt, og jeg kan klart anbefale en tur i Fredensborg reserverede slotshave. (Der er også smukke staudebede anlagt af Dronning Ingrid, urtehave, orangeri mv.).

  God weekend til alle, Lisbeth K

  SvarSlet
 13. Magnolia er fantastiske planter, så det lyder som et godt valg. Og smukt ser det hele bare ud Claus!
  Jeg holder også meget af mine magnolia, men mit absolutte favorittræ må være bærmispel, som jeg har 4 af - netop brugt som overstandere i staudebede. De er simpelthen så smukke i udspring og blomstrer overdådigt, men knap så "anmasende" som frugttræerne og nu afventer vi "Le grand finale" hvor de folder sig ud i de smukkeste efterårsflammer! At det så er letløvede træer der ikke bliver mere end 3-4 meter høje er kun et plus. Det blev en lang lovprisning af bærmispel .......men hvad hjertet er fuldt af. Udover bærmispel bruger jeg også blodblomme som overstandere - det er så smukke træer med det røde løv.
  Rigtig god weekend - her i Jyllinge skulle det blive perfekt havevejr hele weekenden - dejligt når der netop er indkøbt løg i rå mængder og en masse planter skal flyttes.

  SvarSlet
 14. så rart. når jeg leste overskiften på innlegget ditt, så slo det meg at så rart han ikke har magnolia, som er heldig og bor i et land hvor de kan trives godt:):) Jeg gleder meg vilt til å se de til våren, får du viser vel???:) Jeg ønsker deg en flott helg:) Jeg har vært borte fra bloggeland i et par mnd, og nå har jeg myyye å ta igjen, men det gleder jeg meg til. Så nå blir det mange timer med dine innlegg:)

  SvarSlet
 15. Hej Claus

  Det lyder meget fint med Magnolia. Her i kvarteret står der rigtig mange forskellige Magnolia og det er en fryd når de blomstrer.
  Jeg går og overvejer noget så gammeldags og simpelt som Syren til min have.

  Hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 16. Hei Claus
  Excellent choice, som engelskmennene sier. Du har igjen truffet blink:) Var det besynderlig vekst det ble sagt? Hmm, jeg vil heller si at det var besynderlig sagt. Veksten/fasongen er særdeles sjarmerende og gir karakter til hagen. Jeg elsker ulike Magnolia og spesielt tulipanformede, for eks. Susan. Det blir spennende å se til våren!
  God helg/weekend
  Hilsen Unni

  PS: Håper det går godt med arbeidet ditt med boken.

  SvarSlet
 17. Hej Merethe
  Prydpæren er hårdfør langt op i Skandinavien,deraf navnet 'Nordens Oliven'.
  Anne Marie

  SvarSlet
 18. Kære Trine - ja, bærmispel er også skøn.

  Kære Unni - tak for støtten. Jeg forstod heller ikke rigtigt bemærkningen.

  SvarSlet
 19. hej Claus
  synes, det lyder rigtig godt med dit valg af magnolia foran huset - bare farvekombinationen vil være utroligt elegant: blomsterne op mod huset, smukt, smukt!

  til Mariana, M/S Design:
  jeg kan skrive under på, at det er som at gå rundt i paradis i Claus' have - det er bare så smukt.

  kh
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 20. Kære Claus

  Ja det ser fantastisk ud med overstandere i haven. Jeg er ikke så god til det endnu.... men har en plan om at anskaffe nogle her i efteråret. Vi er blevet meget inspireret af dine flotte træer i din ’sunkne garden’. Kan du hjælpe os men hvad det er for træer.

  Sikke det du er "skyld i" rundt omkring i haverne - har også lige investeret i blå sommerfuglebusk til de blå venusvogne.

  Tillykke med bloggens jubilæum. Jeg har leveret min del af besøg, håber du fortsætter med samme energi.

  Stor hilsen
  Lene

  SvarSlet
 21. Kære Lene - de paraplyformede træer omkring The Sunken Garden er avnbøg, som jeg har fået hjem fra Holland.

  SvarSlet
 22. Det, som er fantastisk med netop Nordens oliventræ, er blandt andet at de springer ud så tidligt på foråret, og at de holder bladenes kulør til langt hen i sept. okt. Hilsen Christine

  SvarSlet
 23. Kære Claus Dalby. I hvilken af dine bøger kan man læse om sorterne på dine "små" træer? har desværre ikke alle dine bøger og i dem jeg har er der ikke beskrevet så meget om træerne.
  Følger dig både på Bloggen, Facebook og Instagram. Du er fantastisk til at inspirere. Tak for det.
  De bedste hilsner Mona

  SvarSlet
 24. Kære Claus Dalby. I hvilken af dine bøger kan man læse om sorterne på dine "små" træer? har desværre ikke alle dine bøger og i dem jeg har er der ikke beskrevet så meget om træerne.
  Følger dig både på Bloggen, Facebook og Instagram. Du er fantastisk til at inspirere. Tak for det.
  De bedste hilsner Mona

  SvarSlet
 25. Kære Mona - det er ikke et emne, som jeg uddybende har beskrevet i mine bøger. Tak for dine søde ord.

  SvarSlet
 26. Hej Claus!
  Jeg er dybt betaget af magnoliaen! Desværre bor jeg i lejlighed så det varer lidt tid før jeg kan plante mit (eller mine) egne smukke magnoliaer. Jeg kunne dog alligevel godt tænke mig at få glæde af de smukke blomster, nu hvor de er i sæson. Er det noget med at grenene forhandles nogle steder enkeltvis? Og har du nogen idé om hvordan prisen ca. ligger?

  P.s. Tak for de altid gode råd og ideer!

  Mvh en 23-årig blomster-elsker :)

  SvarSlet