Våde roser

Roser skal have vand for at trives; det ved de fleste. Men for meget vand fra oven er heller ikke af det gode. Især ikke, hvis det er fyldte roser, det handler om.

 

20101013_074228

 

De har nemlig meget svært ved at folde sig ud, hvis det er for fugtigt i vejret. På denne årstid begynder skyggen og dermed også vedvarende fugt at indfinde sig i haven her, idet Riis Skov, som vi grænser op til vender, mod syd.

 

20101013_074007 20101013_073839

 

I foråret er det ikke noget problem. Får når bladene folder sig ud på skovens træer, er solen et godt stykke over trætoppene.

 

20101013_074308

 

Men, men, men … Man kan jo ikke få det hele, og den herlighedsværdi skoven giver som kulisse, er uhyre sjælden i byen. Så jeg ville være et skarn, hvis jeg brokkede mig.

 

Nu, hvor vi er kommet ind i september, kan man godt begynde at gøre status over sommeren. I Århus har vi ikke ligefrem været oversvømmet som så mange andre steder, så jeg vil sige, at sommeren hos os, har været lidt over middel. Men hvad er jeres vurdering, der hvor I nu er? Lad os få en kommentar …

29 kommentarer:

 1. Kære Claus
  Mine roser har haft en skøn sommer, og har blomstret mere end vanligt... mon det har noget at gøre med gødning i de rigtige doser og på de rigtige tidspunkter, det har det nok...
  Jeg har ledt på din blog efter dine jernkanter mellem grusgangene og bedene, men har ikke kunnet finde omtalerne (som jeg jo har læst tidligere). Hvor kan man købe sådan nogle og hvilke mål bruger du? jernet er 10 mm bredt og hvor højt er de? længden afhænger jo af bedene, men jeg trænger til noget pænt at kikke på og til at holde græsset ude af mine bede..
  kh Lone.g

  SvarSlet
 2. Når jeg hører at dette skulle være den værste sommer i rigtig mange år undrer det mig en smule. Måske de mange skybrud rundt omkring får mm tallene til at stige kraftigt og give et lidt skævt billede, for vel er der kommet meget regn, meget hurtigt men vi har da også haft mange gode dage omend ikke lange stabile perioder.

  Nå, men alle taler om vejret og ingen gør som bekendt noget ved det!! Min have har ihvertfald været glad for sommeren og ikke meget er blevet ødelagt. Ind imellem har rosenknopperne brokket sig lidt men efterflg. er de kommet stærkt igen. Midt i august flyttede jeg en del stauder og pga den fugtige jord har de overhovedet ikke lade sig mærke med forstyrrelsen men glad vokset videre.

  Og for os som endnu har græsplæne tilbage i haven er det jo en fornøjelse at kigge på det - næsten - perfekte grønne tæppe.

  Det næste spændende vejrprojekt må være om vinteren bliver hvid eller grøn... :o)

  Med håbet om en forrygende sensommer mange hilsner fra mig ;o)

  SvarSlet
 3. Jeg vil holde mig til Tante Grøns optimistiske glæden-sig-over-de-penge-man-har-sparet-ved-ikke-at-slide-så-meget-på-sandalerne ...

  Selvom det ikke er så godt for den enkelte rose, så ser det nu alligevel flot ud med regnvåde knopper.

  Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 4. Her i Gentofte har vi fået rigeligt md vand og sjovt nok har jeg lige i dag selv siddet og gjort havestatus. Var kun væk på sommerferie i 2 små uger, men det var så de uger hvor der var lidt sol herhjemme så jeg har desværre slet ikke fået nyt solen i min have så meget som jeg havde håbet på...Til gengæld kan jeg se at nogle planter har været lidt langsommere end andre år og jeg har stadig masser af roser og nu går jeg også og nyder at mine parkalle stokroser først nu er begyndt at blomstre og det er jo ikke så slemt med sådan en septembergave :-)

  SvarSlet
 5. Kære Lone - Her er linket. Det er ikke mig, der køber dette, men det anlægsgartnerfirma, jeg bruger. Så søg på nettet. En tykkelse på 4 mm er ligeså god som 5 mm og lettere at håndtere

  SvarSlet
 6. Kære Claus
  Her nede i det midtfynske har det været en blandet sommer, med meget regn i juli og august, alle mine roser som jeg købte sidste efterår som barrods, har nydt regnen sammen med rette gødning og det har de kvitteret for, med masse blomster. Især mit flammebed som jeg lavede sidste år, skulle man tro, at det har haft flere år på bagen, det er meget fyldigt, både perikon buskene, roserne, dagliljerne, montbretie og lign. har haft godt af regnen.
  De ca hundrede krukker, som jeg plantede til med alle de sommer blomster som jeg havde sået, har været lidt mere ked af, alt det ruskvejr, vi har haft. Men ikke klokkerankerne, de har bare groet og groet og blomstret som de havde betalt for det. De havde forstået dit budskab med hvor de skulle bare sig af. Ha Ha.
  Jeg sad lige og så din video fra wollerton old hall garden, er det en have vi kommer til at høre mere om,i dine bøger, Det er en fantastisk have.
  Det var lige en lille hilsen her nede fra det Midtfynske, hvor det regner igen og igen.
  Pia

  SvarSlet
 7. Kære Pia - ja, Wollerton Old Hall var dette års meget store haveoplevelse, og jeg regner med at komme til at skrive om haven i næste efterårsbog - 'Haveplaner'.

  SvarSlet
 8. Hej Claus
  Det er nok ikke så meget roserne, der har været ked af sommeren som haveejeren. Mange af planterne står skam friske og grønne, dog kniber det med af få klippet og nusset mellem bygerne og have nok tørre havehandsker parat. Pelargonierne rådner før de springer ud, lavendlerne er meget triste, nogle små hvide snegle muntrer sig, men græsplænen ja - den er nærmest selvlysende grøn.
  Efter dagens kraftige byger har jeg igen ufrivillig havedam i baghaven - ikke nogen god sommer efter min mening! Stor mangel på lange lune aftener på terrassen og aftenture med haveslangen.
  Dog var der friskt og frodigt i juli på trods af 3 ugers ferie, hvor kun drivhuset blev passet det var dejligt!
  Hilsen Pia Kbh.

  SvarSlet
 9. Kære Claus
  Jeg vil glæde mig til at læse noget mere om Wollerton Old Hall i din bog til næste efterår.
  Knus hernede fra Midtfyn Pia

  SvarSlet
 10. Har Claus
  Her på sørvestlandet av Norge har vi hatt i overkant mye regn, men det gror så det suser. For meg som har ordnet nye bed og plantet mye nytt har det nok vært en fordel med alt regnet. I tillegg så synes jeg det er viktig å ta vare på de små øyeblikkene, og det blir vi kanskje flinkere til når vi ikke blir utskjemt med sol hele tiden. MEN, når det er sagt ønsker selvfølgelig jeg meg sol jeg også:)

  Alle plantene har klart seg fint, men jeg venter ennå på at klokkerankene skal blomstre. De er fulle i store knopper, men venter nok på noe mer temperatur. Kanskje jeg flytter dem inn i vinterhagen slik at jeg får nyte blomstene før det er for seint?

  Ellers har jeg valgt å se på været som godt arbeidsvær, og ikke lagt meg påvirke i det hele tatt.

  PS: For mye regn på de kuleformede rosene gir meg en god grunn til å ta dem inn, og nyte dem i vaser i stedet:)

  Hilsen Unni

  SvarSlet
 11. Kære Claus.
  Jeg har stadig mange roser, også en hel del ny knopper. ´Brother Cadfael´ bryder sig bestemt ikke om regnen, blomsterne bliver simpelthen brune, mugner og falder af. Øv, de er ellers så uimodståelige, også duften. Men alting gror jo som besat, af al den regn der er faldet i sommerens løb. Hosta, Heuchera, Hortensia, og klokkerankerne ... sukkk, tusinvis af store flotte grønne blade, men endnu er der `kun` to ansatser til knopper, på størrelse med svovlet på en tændstik. Seriøst, de er blevet passet helt og fuldt efter de anvisninger du så venligt og ihærdigt har brugt tid på at lægge på bloggen. Jeg forstår det simpelthen ikke ... måske de bliver til ´Advents-klokker`. Jeg har ikke opgivet dem endnu.
  Og selvom vi har fået rigelige mængder af regn, så har vi dog også haft gode dage indimellem, ihvertfald her i det vestjyske, omend det nok har blæst temmelig kraftigt, så har der været timer til at gå og pusle, og nyde haven. Og det er da ikke forbi endnu. Nu skal der jo lægges løg, bl.a. og alle de andre gøremål inden vinterens komme.
  Tillad mig at citere Dirch Passer som sang, `... for oven over alting, stråler moder sol´.

  Kærlig hilsen,
  Iris.

  SvarSlet
 12. Claus....Jeg er nødt til at sige dette til dig:
  DU ER FANTASTISK - intet mindre! Jeg har i år haft MANGE FLERE roser, på de rosenbuske, som jeg bandt ned som du jo har sagt at vi skulle i årevis.
  Jeg var måske lidt langsom i optrækket med dette tip, men hold op, hvor det virker. Lige nu har jeg 30 roser på min rose de resct, hvor der før var under en fjerdedel. Jeg bandt den ene ned,
  med vandrette skud i foråret, og lod den anden stå - og både juli og nu har jeg haft betydeligt flere roser.
  Jeg skulle have hørt bedre efter.
  Nu vil jeg i hvert fald binde alle roserne ned. Hvert år.

  KRAM herfra Greve
  hvor roserne blomstrer igen!
  ;)
  Eva
  Evigglade.blogspot.com

  SvarSlet
 13. Sommeren er blevet regnet væk. Jeg har boet i DK i 11 år nu og kan ikke mindes om så store mængder regn. Da har vi fortrudt at vi ikke rejste i det mindste til Frankrig for at ikke snakke Italien, Kreta m.m.
  MEN.
  Jeg har renoveret min have, reduceret græsplænen (og gudhjælpemig, hvor den gror altså og chikanerer os...), flyttet stauderne, plantet ikke mindre end 24 rosenbuske, rosenhæk, alt stortrives og jeg var fri for at slæbe tunge vandkander og bruge mange penge på at vande alt den nye tilplantede herlighed. Jeg kunne evt. fjerne græsplæne helt og lægge resten af haven ud i bede og søsten på stierne, men jeg bor i et dobbelthus og naboen har ikke andet end græs i baghaven, der må slet ikke være noget der kræver pasning, de er også begyndt at asfaltere noget af græsset. Uhha. Så stilen skal helst passe bare en lille smule......
  Så alt i alt-en god plante-sommer, men ikke god til at holde en rigtig strandferie....

  SvarSlet
 14. Meget vand,og mange blomster i bedet.

  Det jeg har savnet mest er de lune aftenen, dem har bare ikke været mange af, men blomsterne kan da nydes indefra, og så lad os få lidt Indian Summer

  Hilsen fra Trekantområdet

  SvarSlet
 15. Kære alle - det er da helt utroligt, hvor forskelligt vejret kan være i vort ellers lille land. Men næste år ... Da bliver det med garanti meget bedre!!!

  Kære Iris - adventsklokker! Ja, det lyder da hyggeligt. Hånden på hjertet: har du husket at gøde? Jeg kan regne ud, at det er de blå, du har sået, for de er noget senere end de hvide, men blomster skulle der altså være nu. Øv! Prøv evt. de hvide næste år. De kommer i Bilka som planter.

  Kære Eva - du kunne da vel ikke finde på at tvivle på, hvad jeg siger. Vel?

  SvarSlet
 16. Her i Silkeborg har det faktisk en overgang i juli været temmelig tørt, men på det seneste har regnen dog indhentet os. Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 17. Uuuhhh jeg har været lidt gal i skralden på vejret. Som om det nytter :-) Jeg har 34 roser i min lillebitte have, og da jeg har en forkærlighed for meget fyldte og runde roser, har vejret mildest talt ikke været godt. Det har høvlet ned tit og ofte.

  Hver gang der har været et par gode dage, og jeg forventningsfuldt gik og glædede mig over de tykke knopper, blev det igen regnvejr. Og puuff. I øjeblikket er roserne i gang med 2. omgang. De har mange knopper og blomster. Blomsterne er igen blevet ødelagt af regn, som stod ned i stænger i går og i morges, og de knopper som var langt fremme er ligeledes igen blevet sammenklistrede.

  Desuden har nogle af mine roser fået lidt stråleplet. Det "bruger" jeg ellers ikke. Jeg sprøjtede efter foreskrifterne i foråret, men skulle nok have givet dem en omgang igen i august, for det meget våde vejr har været mums for svampene.

  Det kan jo ikke nytte at gå og mule over noget sådant, når nu man havde glædet sig til et duftende farveorgie. Men pyt. Som andre skriver har stauderne været glade for den megen regn.

  SvarSlet
 18. I Sorø har det regnet rigtig meget. Mine roser ser meget triste ud af alt den regn. Sidste år stod de i et meget flot flor, men ikke i år.

  SvarSlet
 19. Jeg har mest savnet de varme, varme nætter. Gerne flere i træk. Hvor døre og vinduer er på vid gab og man, desperat, hiver alle 'vifter' frem fra skabe og andre gemmesteder, så sikringerne springer.... Hvor selv et lagen er for varmt.

  Men fordelen er til gengæld dejlige, grønne stauder. Selv dem, der blev flyttet i juli, fordi man bare ikke kunne vente til efteråret. Og allerede mange, mange artiskokker. Også selv om de er sået af egen hånd, det sker ikke hvert år.

  Men målt på is-barometeret. Ja, så har jeg vist fået lige tilpas.....

  SvarSlet
 20. mine blå klokkeranker er kun 1-1,5 m og ingen knopper endnu. Måske har de fået for lidt gødning -hvor tit skal de have det?
  Mette

  SvarSlet
 21. Kære Claus.
  Bortset fra at jeg såede én uge senere end du, er de blevet passet til punkt og prikke. Og da jeg sjældent er væk fra haven mere end én dag af gangen, er intet blevet forsømt. Aldrig har jeg gødet så meget som i år, og med forskelligt til hver planteart, rhodo, roser, clematis, tomater, npk til klokke rankerne mv. Og ja, jeg købte de violette som jeg bedst synes om, og fra et anerkendt frøfirma. Ville det ha´ hjulpet med langtids
  virkende gødning iblandet jorden, tror du ? Jeg tænker på den muld du vil lancere fra og med næste forår ? Godtnok til krukker ...
  Hmmm, tja, min far såede engang Alpevioler ... når han havde tålmodighed til at vente på de spirede, kan jeg vel også vente på klokkerankerne. Smiler.
  God aften.

  Kærlig hilsen,
  Iris.

  SvarSlet
 22. Tak så fik jeg vist forklaringen på, at mine roser danner fine knopper.....og så ligner noget der er løgn...uden at springe ud.

  Det er regnvandets skyld...men her har vi altså også fået det ene skybrud efter det andet foruden store mængder af vand generelt.

  Flere gange har jeg i løbet af sommeren oplevet at få mellem 40-60 mm i løbet af 12 timer. Værst var det dog i forrige weekend, hvor min have stod under 5-10 cm vand næsten over det hele.
  Der kom ellers "kun" 56 mm, men min tunge lerjord er jo mættet af alt det vand, der er væltet ned.

  Trøster mig med - som 1. års-husejer - at mit vandforbrug hver måned blot har ligget på 3-4 m3, fordi jeg kun har måttet vande i haven i april og maj.

  SvarSlet
 23. Hei Claus
  Etter at jeg svarte på bloggen tidligere i dag, gikk jeg en tur innom klokkerankene igjen. Ja nå spretter de ut. Tenk det:):) De er fulle i knopper så nå blir det forhåpentligvis et syn å glede seg over framover. Å som jeg gleder meg:) Det blir altså ingen vinterhage på dem ennå:):)

  Klokkerankehilsener fra
  Unni

  SvarSlet
 24. Hej allesammen. Vores metode til at måle sommerens nedbør måles bedst i kælderen - og ja, der er fejet meget vand ud af den i år. Så det må siges at være en rigtig våd sommer her i Nordsjælland. Men kors, hvor haven er fin. Det eneste problem er de eskadriller af myg som går på vingerne, så snart vi stikker næsen udenfor....Øv!

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 25. Sommeren samlet i få ord:
  - vi har ikke haft svært ved at få fyldt regnvandstønderne.
  - aldrig har grønsagerne haft det bedre
  - Stauder, buske, træer og græs står frodigt og fantastisk smukt - og rhododendronbedene overgår alt!
  - roserne blomstrer mere end de plejer
  - efterårshindbærene og brombærene er store og flotte, men kunne smage af lidt mere
  - snegle og myg har det lidt for godt
  - kattene har nydt at der er stole i drivhuset....
  - krukkerne har ikke haft behov for vanding i lange perioder.
  - ukrudtet stortrives
  Og for en der ikke er til voldsom sol og varme har sommeren været ok. Der har været meget regn, men også mange gode dage her i Jyllinge. Så det har vel alt i alt ikke været så ringe endda!

  SvarSlet
 26. Helt enig ,, sommeren har ikke været så ringe enda. Vi havde faktisk osse en let tørkeperiode i starten af sommeren, men jeg nåede dog ikke at tømme alle vandtønderne. Vi savnede dog lidt flere lune aftner at sidde ude i, men det betyder jo at nætterne har været rimelig kølige,, så det er jo godt nok.
  Jeg er heller ikke til nogen temp. over 25. så kølige sommere er fine nok her i huset.
  efterårshilsner det er vejret nu
  Gunvor

  SvarSlet
 27. Hej
  I Odense har det regnet i industrielle mængder.....jeg elsker det ord... og haven, ja den er grøn - noget så grøn. Det hele har groet så det knagede - rododendon 40 cm og roserne bliver ved - mine 3 forskellige !!!! flere ønskes!!! sneglene gror også, ikke mange dræbersnegle, men deres slægtninge som også grovæder. Og myg det er helt vildt. jeg får nogle kæmpeudslæt som er dagevis om at forsvinde ....er der mon kommet nye hidsige arter til DK????

  SvarSlet
 28. Hej Claus

  Dejligt at surfe lidt rundt på din blog igen, har haft lidt travlt da jeg er begyndt at jobbe igen, så der er nok at se til. Men dejligt at koble af herinde med blomsterne og nyde et par runder i haven efter arbejde, nyde at indsatsen de sidste måneder er synlige.

  Forresten så har jeg også en del af de engelske roser der har det svært i fugtigt vejr, men fandt i sommers ud af at "snyde" dem, vis man lige så forsigtigt piller de yderste våde blade af rosens knop så åbner resten sig ligeså fint.

  mange hilsner fra Susanne, Nivå

  SvarSlet
 29. Hej Claus
  Jeg har sået roser fra frø, og de er blevet 10 cm høje nu, men hvornår skal jeg første gang gøde Roserne Mvh Erik

  SvarSlet