God morgen

Nåede lige at lægge dette indslag på bloggen, før turen igen gik til messehallerne.

 

claus20111011_140427 claus20111011_140433

 

Jeg tager hjem i aften og glæder mig til at tage de nye varmeborde i brug. Undervarme og tilskudslys er uundværligt på denne årstid, hvis man vil lave stiklinger.

 

claus20111011_140437

 

Det skal jeg i hvert tilfælde have gjort af denne skønne gråbladede plante, Helichrysum petiolare, som sommeren igennem bare er blevet til mere og mere.

 

Mon ikke en del af jer kender den og har den på ’programmet’ hvert år? Jeg vil være så ubeskeden at sige, at jeg var med til at introducere den i Danmark, da jeg for en halv snes år siden skrev min første bog – Krukker i haven. Før den tid kunne den stort set kun fås i England.

15 kommentarer:

 1. Elsker den.
  Fuchiahaven i Skjoldelev sælger altid små rodede stiklinge i foråret. Og de bliver bare hurtigt til en masse. I år har jeg dem som ´fodpose´ under to oliventræer.

  SvarSlet
 2. Kære Claus.
  Dejligt at der midt i travlheden også er tid til at lægge indslag på bloggen. Tak for det.
  Jo, Helichrysum er en dekorativ plante. Officielt har den vist ikke noget dansk navn, men jeg véd nogle gartnere kalder den ´evighedsblomst´. i England kaldes den ´sølvbusk´ eller ´lakrids plante´. Hvorfor det sidste, kan jeg ikke svare på, da jeg endnu ikke har haft fornøjelse af at have den i hænderne, men, den er blandt mange andre, du varmt har anbefalet, på næste års uendeligt lange ønskeliste ... Dit eksemplar, bærer den blå eller gule blomster ? Det er nok ikke for blomstens skyld den anskaffes,
  men for de smukke let lådne blade.
  Her er der blå himmel og solskin, efter at temp. i nat var nede på frysepunktet.
  Ønsker dig en dejlig dag blandt alle de spændende bøger.
  Kærligst,
  Iris.

  SvarSlet
 3. Jeg har dem i rå mængder - elsker at mikse krukker med smukke bladplanter med dem med blomster og de grå farver er bare så skønne til at skabe sofistikeret ro. Og så har netop denne en fantastisk evne til at sende stængler langt ind blandt alle naboerne - og det kan den gøre på en skøn måde som intet menneskeligt arrangeret kan klare. Jeg købte små stiklinger fra Odenia i foråret og de er på samme størrelse som dem du viser her. Ville ønske jeg havde mulighed for at overvintre, men det er kun pelargonierne det lykeks med fordi de tolererer stuens varme. Men jo, den skal på programmet igen næste år.

  SvarSlet
 4. Hej Claus!
  Ja den er blevet et MUST i min have! Det er helt fantastisk så meget den kan vokse. Fylder fint en halv whiskytønde alene.
  Er det ikke for tidligt at lave stiklinger? Bliver de ikke alt for store så?

  SvarSlet
 5. Kære Claus
  Selvfølgelig var det da dig, der introducerede den gråbladede plante, Helichrysum petiolare.
  Hvad har du ikke introduceret??
  Jeg elsker f.eks. mine skønne geranium Rozanne!! De blomstrer overvældende skønt med en mængde blomster - fra tidlig forår til frost. Og indtil jeg kom i kontakt med din blog havde jeg svoret, at geranium skulle jeg i hvert fald ikke have. Jeg kan ikke fortælle hvorfor. Nu skal jeg simpelthen have endnu flere geranium, de passer lige til min have.
  Ligeledes med sommerfuglebuske, dem skulle jeg absolut heller ikke have. Det har jeg så alligevel fået, og dem elsker jeg også, især pga. de mange dejlige sommerfugle.
  Og hvad med alle de skønne roser – sådan kan vi blive ved med at nævne mange ting du har introduceret for os.
  Og tak for det!
  God dag i Frankfurt.
  Mange hilsner

  Mette Marie

  SvarSlet
 6. Den er dejlig Claus.
  Er det ikke også den jeg har spottet i år, i de århusianske blomsterkummer rundt i byen?

  Bedste hilsener Lisbeth

  SvarSlet
 7. Kære Claus

  Ja, smuk og nem plante,Helichysym petiolare, dens lysegrønne søster skal også have en plads til næste år her i haven.

  Engblomsten

  SvarSlet
 8. Det var du helt sikkert, lige som med så mange andre planter - jeg husker hvor svært det var at finde frem til et sted hvor man kunne købe Helicrysum petiolare i 2005. Tusind tak for den for det er en skøn skøn plante:)

  SvarSlet
 9. Jeg synes, at det er herligt, at Helicrysum petiolare er blevet så almindeligt. Jeg har haft den fast de senere år, men i år var intet som det plejer. Næste år - måske :-)

  SvarSlet
 10. skøn plante, en skam den undgik min opmærksomhed i foråret. Men til næste år vil jeg ha den.
  Det er dog et rent "luksushotel" til planter/ stiklinger du har. Jeg er ikke spor misundelig, tror jeg nok.
  Men det er osse nødvendigt hvis du skal kunne forsyne din have med planter i dine mængder. Og fryde os
  med dine skønne billeder. Tak for du orker alt det.
  Du kommer hjem til et flot efterårsvejr, hvis vejrmeldingen passer.
  kh Gunvor

  SvarSlet
 11. Jo og tak for introduktionen. Det er helt klart en plante jeg helst ikke vil undvære. Har også haft gang i at forsøge at stiklingeformere, men ved ikke om det lykkedes. Man kan vel altid prøve. De ser faktisk fine ud mine små stiklingplanter, også pelargonierne er rigtig søde i små plug-størrelser. ;)

  Når jeg ser denne tænker jeg altid på dig, men også på Anne Just, som havde sådan en distinkt udtale, når hun sagde Heliochrysum Petiolare. Det lød nærmest som en kærlighedserklæring, når hun udtalte de latinske navne.

  Med alt det du har introduceret i Danmark - burde alle gartnerier og planteskole næsten betale dig "tipse-skat". ;)

  kh
  Eva

  SvarSlet
 12. Tror, at minge grønne fingre er ved at blive lidt mugne!
  Har ikke haft held med denne yndefulde plante i år heller - men såmænd heller ikke med så meget andet. Det skulle da lige være stangbønnen "Blauhilde", der har givet, givet og givet - OG været det mest dekorative indslag her på matriklen. Den blomstrer såmænd endnu.
  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 13. Hej Claus
  jeg skulle naturligvis også prøve den købte 4 potter i foråret. Og de er blevet kæmpestore over sommeren og slynger sig smukt ind i andre planter. En stor succes og det er ikke sidste gang den står på programmet hos mig.
  hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 14. Hej Claus, hvilken slags tilskudslys bruger du?
  Mvh Henrik

  SvarSlet
 15. Kære Henrik - jeg bruger professionelle drivhuslamper af en anseelig størrelse.

  SvarSlet