Nu vil jeg altså også prøve

Tager man til England nu, vil man se, at en af deres foretrukne efterårskrukkeplanter er stedmoder og også hornviol. På planteskolerne og i havecentrene står bakkerne side ved side, og de går som varmt bagerbrød en søndag morgen.

 

20111021_133104

 

Herhjemme ser man af en eller anden grund stort set kun stedmoder og hornviol om foråret. Men da de tåler en del frost, er der ingen undskyldning for ikke at gøre englænderne kunsten efter.

 

20111021_133112

 

Jeg såede for et par måneder siden stedmoder ind i drivhuset og plantede dem ud for en fjorten dages tid siden. Hvis de næste uger bliver milde, tror jeg, at jeg kan have stedmoderblomster først i december. Havde jeg sået en måneds tid før, ville jeg have haft blomster nu. Men det nåede jeg ikke.

 

 

Det er min yndlingssort ’Lilac Shades’, der er plantet ud. Smukkere stedmoder findes ikke. Synes jeg.

22 kommentarer:

 1. smukke er de Claus , men passer ikke rigtig ind i de gyldne farver der pt. er i haverne syntes jeg ,bordeaux røde stedmoder planter ville ha´ været tigtig fine ...

  SvarSlet
 2. Jeg er spændt på om de blomstrer. Jeg har været med til at plante stedmoder om efteråret, men de blomstrede først om foråret.

  SvarSlet
 3. Kære Claus
  De er rigtig flotte, men jeg har det nok lidt på den måde at stedmoder og hornvioler hører foråret til, der hvor vi begynder at savne blomster i krukkerne efter en lang trist vinter.
  Englænderne har jo også et lidt varmer klima end vi andre har. MEEN, nu har du det jo med at være så overbevisene og lærende at man ikke kan være sikker på om man bliver ombestemt. Det kunne jo være.
  Knus her fra det midtfynske Pia

  SvarSlet
 4. Det var da en rigtig god ide. Jeg har stadig et par småplanter ude i mine staudebede:) Anne Gine

  SvarSlet
 5. Hvor bliver det spændende at følge dine stedmoder :-) Jeg har også gået og luret på det i flere år. Jeg har heller aldrig forstået hvorfor vi ikke kan købe dem om efteråret, når englænderne planter dem i så stor stil.
  For en måneds tid siden så jeg faktisk at Liddl, tror jeg det var, havde stedmoder i bakker. Men de havde kun få, så de var væk, før jeg nåede derhed.
  Englænderne kan jo også købe wallflowers i bundter som barrodsplanter om efteråret. Det kunne jeg også rigtigt godt tænke mig.
  Jeg har spurgt på et par planteskoler, men de ser bare underligt på én.
  Måske skulle Bilka sælge stedmoder og hornvioler til næste efterår? :-)

  SvarSlet
 6. Hei og hå Claus. God helg! Jeg sådde stemor i juli - og de ble ved en feiltakelse stående i mitt litte plasthus. De fikk litt vann dann og vann - og tenk, for 14 dager siden sto de der og blomstret. Da pottet jeg om i to krukker som nå pryder ved inngangen. Utrolig morsomt :) Det er hur fint som helst - som svenskene sier. Hanne

  SvarSlet
 7. Jeg har lige været på ferie i Paris og der så vi også masser af bede tilplantet med stedmødre. Og på et marked var der også bakker med stedmødre til salg.

  Det kunne da være dejligt, hvis vi også i DK kunne købe blomstrende stedmødre i handlen nu til at pynte op i krukkerne :-) Bilka til næste efterår??

  SvarSlet
 8. Kære Claus

  Jeg har godt lagt mærke til, at hornviolerne blomstrer i et par af mine krukker, som var sat lidt i skammekrogen, fordi det var meningen at de skulle fyldes med noget andet. Jeg har også fundet et par selvsåede i bedene. Ganske vidunderligt. Tror sørme du lige fik mig til - igen - at suse ud og købe planter :-)

  SvarSlet
 9. Hej Claus.
  Jeg har også blomstrende hornvioler i min have lige nu. Det er planter der har sået sig selv og som i fred og ro har fået lov til at vokse sig store under andre planter, indtil jeg flyttede dem derhen, hvor jeg gerne ville have dem.I dag har jeg fjernet de fleste af sommerblomsterne fra mine bede,så det var dejligt med lidt afløsning. Hilsen Elsebeth

  SvarSlet
 10. Også min ynglingsfarve på stedmoder. Held og lykke med projektet.
  Vh. Lisbeth fra Silkeborg

  SvarSlet
 11. Kære midtfynske Pia: Der ramte du lige plet: "Claus har det med at være så overbevisende og lærende, at man ikke kan være sikker på, at man ikke ombestemmer sig".

  Claus, nu er du jo ikke sælger i den forstand, men hvis du var, ville headhunterne stå på nakken af hinanden for at få fat i dig.

  Og til Susanne: Nu kan stedmødre jo være nogle frygtelige nogen - tænker på Askepot - men ligefrem stuve dem sammen på den måde?? Det trøster mig dog lidt, du mener de ligefrem kan pynte op!

  Undskyld, jeg kunne ikke dy mig:D) Rigtig god weekend til jer alle!

  SvarSlet
 12. Hej Claus
  Jeg har faktisk også gået og undret mig over, hvorfor man ikke kan købe stedmoder nu. Dog er det ikke fordi jeg ved noget som helst om, hvad man kan og gør rundt omkring i hverken England eller Paris (desværre), men efter at have fjernet en ærteblomst fra en krukke står den nu i fuldt flor med stedmoder i lyselilla nuancer. Det må være frø fra planterne fra foråret.
  Har været i Bilka for at hente et par bundter roser, de skal plantes i morgen. Måtte dog lige kigge ind i havecentret og ups...der nærmest sprang adskillige poser i vognen. Et par bronzefennikel til 5 kr. incl. portrætbillede af CD var heller ikke til at komme udenom. Så der skal vist graves mange huller...
  Har iøvrigt været på efterårsferie i Thisted og var nærmest nabo til Heides planteskole. Der styrede jeg mig! Det var et dejligt sted selv på denne årstid, men jeg købte kun en enkelt dobbelt violfrøstjerne.
  Sendte tanker til TANTE GRØN på turen til Mors - dejlig ø.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 13. Kære Claus
  Kan godt forstå at den lilla Stedmoder er en favorit. Den er rigtig smuk.
  Jeg havde for nogle år siden en "rokokorosa" og den var også skøn, men jeg har ikke set den i handelen siden.
  Var i Bilka igår og købte løg - de er rigtig flotte, så nu skal de plantes. Desværre var fuglebrædtet endnu ikke til salg, så jeg må afsted igen, eller måske skal jeg bare ønske mig det i julegave......
  hilsen Anne Marie

  SvarSlet
 14. Her i ungarn planter de stemor overalt nå. Det er enorm mengder tilsalgs på markedet, men det er så skrekkelig mange farger og typer jeg jeg faller for, mange farger jeg aldri har sett i norge. Bruker utrolig lang tid på å bestemme meg og kommer hjem med forskjellige farger til forskjellige bed. Og neste uke har jeg funnet en ny plass hvor det blir fint med en fargeklatt, også er det avsted igjen.
  Jeg vet det blir problemer til våren når de står der og blomstrer like fint men slett ikke passer til å være der de er.
  Da får de flytte ut i "ikke hagen"

  SvarSlet
 15. .... Må lige sige, at jeg har stor glæde af mange selvsåede violacornutta, de yndigste pastelblå, i begge sider langs indkørslen. Hemmeligheden er, at de gamle planter i foråret fik lov at blive stående og kaste frø, og der bliver kun håndluget på stedet samtidig med, at de på intet tidspunkt har manglet vand. Man kan jo efterligne naturen og så dem i juni/juli, så vil de blomstre i efteråret og så længe, vores klima tillader.

  God weekend til alle - det bliver jo rigtig dejligt havevejr og mange har det måske som jeg, at der skal sættes en masse blomsterløg - og forøvrigt 7 nye roser, som kom i dag fra Rosenposten.

  Marianne

  SvarSlet
 16. ÅÅ jeg er så enig! Ja til mer stemor på høsten!!

  Jeg har ment å så stemor for å ha for høst og vinter i to sesonger nå, men det blir aldri tid til det. Har dessuten forsøkt å få oppmerksomhet om stemor som høstblomst. Også her i Norge er den vanskelig å få tak i på høsten. Jo flere hageeiere jeg inspirerer til å gå i hagesenter/butikker og spørre etter, jo flere butikker tar inn, og jo flere gartnerier produserer. Dette er jo ikke en krevende plante å produsere, men kundene må vise interesse.

  Jeg har hatt blomstrende stemor i januar, under snø! Her i det kalde nord er dette meget spesielt.

  God helg da Claus :)

  SvarSlet
 17. Dette var interessant og blir spennende og følge med på, Claus :) I en av mine krukker med Magnolia Stellata, blomstrer nå et teppe av stemor som har frødd seg selv. De dukker opp overalt og er utrolig søte! Om jeg lar dem være der, sår de seg på nytt og jeg vil få like stor glede av dem neste år :)

  SvarSlet
 18. Hornvioler er så yndige. De skulle da pryde potterne lige nu, skulle de. Rigtig god idé. Men hvor skaffer man dem lige.....

  Måske til næste år!

  SvarSlet
 19. Jeg har faktisk før jeg læste dette på din blog, netop købt fine hvide hornvioler til en veninde på den lokale planteskole :)
  Så du er bestemt ikke den eneste der synes det er perfekt med hornvioler både forår og efterår.
  Men det plantefad der.... DET må du gerne få i Bilka's sortiment!!!!

  SvarSlet
 20. Jamen det er da en god idé! Jeg har selv set dem blomstre i det små rundt omkring i hækken, men de er ikke i fuld flor som i marts og april. Det får mig til at glædes til foråret, og jeg tænker at det alligevel ikke er så langt borte.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 21. Jeg var nødt til at finde tilbage til dette 'gamle' indlæg. For Jeg måtte simpelthen fortælle dig, hvad jeg så idag.
  På en trekant af jord i nærheden af hvor jeg bor, er der nogle små bede som kommunen (Glostrup) tilplanter om sommeren, og hvor der er løgblomster om foråret.
  Og i dag så jeg sørme at de havde fjernet de søde lyserøde pelargonier, som har stået der hele sommeren, og sat... stedmoderblomster! Hvad siger du så?
  Så forhåbentlig går det hele den rigtige vej, så vi kan få et land fyldt med stedmoderblomster om vinteren :-)
  God weekend til dig.

  SvarSlet
 22. Kære Hanne - sødt af dig at fortælle om denne positive oplevelse.

  SvarSlet