Opråb

Dette indlæg er inspireret af Nettes kommentar under forrige indlæg, hvor hun skriver, at det er trist, at der er så få ting i Bilkas– og i andre havecentre – på denne årstid. Der er også nogle, som har foreslået, at butikkerne ligefrem skulle lave en julekalender til havefolket. God idé!

 

20101031_100603

 

Men ... Mit nye samarbejde med Bilka har lært mig, at havebranchen har et problem, der tilsyneladende bliver større og større: Det er næsten umuligt at trække den almindelige forbruger ud i havecentrene i efteråret. Ja selv i sensommeren er det et problem.

 

I år har det været rigtig grelt. Og her snakker jeg ikke Bilka som sådan, men også andre i branchen, som jeg taler med. Man kunne vælge at tro, at det skyldes den meget våde sommer. At mange simpelthen har opgivet haven. Hvad siger I?

 

Jeg ved, at en del af jer ikke vil give mig ret. Men I er ligesom jeg tændt af den hellige ild. Vi er så hardcore havefolk helt ind i hjertet, at vi vil gå gennem ild og vand, og intet skal stoppe os. Men det er den mere almindelige forbruger, som er med til at danne fundamentet.

 

20101008_094235

 

Tingene går så hurtigt i dag. Et kyndigt medlem af havebranchen fortalte mig, at for femten år siden blev 80 % af alle udplantningsplaner – inkl. stauder – solgt i efteråret og resten i foråret. I dag er det helt omvendt, ja måske er det nu faldet så meget, at vi taler om 10 % i efteråret og resten i foråret. Det er da noget af en udvikling.

 

Samtidig har forbrugeren af i dag vanskelligt ved at forholde sig til en plante, hvis den ikke akkurat er sprunget ud. Igen: Man kan kun tage de færreste af jer som eksempel, fordi I har vist en større interesse ved at følge med på denne blog. Men prøv at tænke på jeres bekendtskabskreds: venner, naboer, familie. Hvis de ikke også er tændt af den hellige ind, tror jeg godt, at jeg tør sige, at deres besøg på planteskolerne slutter med sommerferiens begyndelse. Hvor er det altså synd.

 

20101031_100452

 

De snyder jo sig selv for kæmpe oplevelser, for jeg tror, at vi er mange, som godt kan blive enige om, at august/september er nogle af de bedste havemåneder. Ja selv nu, hvor naturen gløder, er det fantastisk at være ude. Men lad mig igen spørge: Hvor mange i jeres bekendtskabskreds er i haven i disse weekender? Med garanti ikke mange. Før i tiden var der meget større aktivitert i haven på denne årstid; man skulle være klar til vinteren.

 

Det er lidt paradoksalt: Det hedder sig, at haveinteresseren er større end nogensinde. Ja måske. Men i mange tilfælde handler det altså mere om herregårdssten, webergrill, volumeniøse havemøbler og lignende.

 

Dette skifte hos forbrugerne vil betyde, at I vil se, at have- og plantecentre (også Bilka) i fremtiden vil skrue endnu mere op for aktiviteterne i foråret og forsommeren, hvor strømmen af kunder alligevel er der. Mens sensommer og efterårsmånederne bliver endnu mere døde. Det er da en træls spiral.

 

Da jeg påbegyndte samarbejdet med Bilka, fik jeg godt nok at vide, at det forholdt sig sådan, men nægtede at tro det. Derfor foreslog jeg en række farvetemaer med meget flotte stauder i store potter til virkeligt fornuftige priser i sensommeren. Desværre var afsætningen meget lille. Det har jeg så lært af. Næste år satser Bilka og jeg ekstra meget på foråret og sommeren. Her kommer der til gengæld også til at ske en masse.

 

Heldigvis er der i dag en lang række mindre staudeplanteskoler, som kan servicere alle os, der ikke mener, at sommeren slutter den 1. juli.

 

Lad mig høre, hvad I siger til dette indlæg.

48 kommentarer:

 1. Jeg er bange for, at du har så evig ret....meget skal i dag leveres lige klar til at putte i jorden - det næste bliver vel næsten-udsprungne tulipaner i modefarverne, for så skal man ikke gå der og rode i den våde kolde væmmelige efterårsjord.
  Har lige været en lille måned sydpå - væk fra min have, den har lidt under det uha...og lige nu forstår jeg faktisk godt forårsfolket - har nutte meget lyst til at gå ud og rode lige nu.
  Men ved selvfølgelig at for mange ting er efteråret den bedste plantetid. Men om denne udvikling kan vendes....tvivler!Godt , du tager det op.

  SvarSlet
 2. Kære Claus.

  Hvor er det ærgerligt at folk snyder sig selv for den helt fantastiske oplevelse det er at se årstidernes skiften, også på den lokale planteskole.

  Jeg tager på planteskole en gang om måneden ca. Så er det nemt at se hvad der blomstre netop nu og fylde bede og krukker med smukke vækster.
  Men det er helt rigtigt at det ikke er mange i min bekendtskabskreds som er i haven. Den er jo både kold og våd.

  Jeg syntes den er smuk. Haven har taget sin smukke efterårs kjole på og danser nu med vinteren.

  Jeg tror det handler meget om at folk ikke ved så meget om haven. Den fulgte bare med da drømmehuset blev købt.
  Men det er nu skønt at se en have som er klargjort til vinter. Som bare ligger der og venter på solen og foråret. Med alle sine gaver. Du behøver ikke engang at pakke dem op ... de kommer helt af sig selv.

  Knus Rikke.

  SvarSlet
 3. Kære Claus.
  Din indflydelse på haveinteressen i Danmark er enorm. Men jeg tror, som du selv er inde på, at havefolk er delt op i to grupper: De utålmodige, der ikke kender det flotte resultat af at plante rettidigt - planterne de køber skal bruges og ses med det samme. Og så er der os hardcore, der lever med haven og tålmodigt planter en brun klump i kulden, for vi har sat os ind i og erfaret, at klumpen næste år fortrylles til en smuk plante.
  Den første gruppe er langt den største gruppe forbrugere. Utålmodigheden afspejles også i alt andet, der sælges mest af; hurtigmad og forarbejdede fødevarer. Der er få danskere, som laver mad from scratch. Desværre.
  Måske den udvikling kan vendes? Bæredygtigt forbrug og grøn energi falder i hvert fald godt i hak med tålmodighed. Så bliv endelig ved med din mission! Måske bliver der stille og roligt flere og flere af os.
  Kh Gitte M.K., Viborg

  SvarSlet
 4. Kære Claus
  Det er jo nok sådan, at idag kan du få planter i blomst, hvor der ikke er sæson for dem, når folk når hen til efteråret er det stadigvæk de samme planter der står i plantecentrene og ikke nogen fornyelse, derfor tror jeg at der er mange der taber interessen.
  Måske er der også noget økonomi indblandet i det, da mange rejser 14 dage på sommerferie og pengene er brugt når de kommer hjem, men også at folk bliver skuffet over at se deres krukker og lign. hvor kedeligt det er blevet pga af manglede vand og pasning. Efteråret er på vej, aftenen bliver kortere og køligere.
  Men der er også mange der begynder at gå til forskellige ting om aftenen og tiden ikke er til det.
  Sæsonerne har skubbet sig rigtig meget for mange planter, sommerblomster skal man helst kunne få 1 marts og efterårsblomsterne 1 juni der tror jeg det er det største problem.
  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 5. Hej Claus.
  Lige som du elsker jeg denne årstid i haven. Der er så skønt med alle høstfarverne, og der er en vis portion hygge i al gå og "lukke ned" for vinteren. Af samme grund tager vi også helst på ferie i november, december, januar og februar. Resten af året holder jeg for meget af min have til at være væk.
  Og ja, unge mennesker i dag vil helst have fuldt færdige planter. Synd at de går glip af hele cyklussen med frø, udprikling osv. eller at lægge løg og glæde sig til de kommer op.
  Varme efterårshilsener Elsebeth

  SvarSlet
 6. Jeg tænker lidt, at mange mennesker i dag ikke besidder den mest basale haveviden - jeg selv var helt blank for blot få år siden. Og at sætte sig ind i stoffet er ganske tidskrævende. Så rigtig mange vil gerne se den plante de sætter i jorden inden de køber. Det kan jo godt være lidt svært her i efteråret, hvor det hele jo skal klippes ned, inden det plantes. Jeg tror at hvis forhandlerne lavede en rigtig fin salgsbrochure, der fulgte med planten med billeder af både forårs- sommer og efterårsvækst samt udførlige beskrivelser af højde og drøjde, så ville der være flere kunder til tingene. I dag er der ofte kun et lille falmet billede på en plastikdimmer stukket i potten. Og så tror jeg at "bed-opskrifer" for mange ville give nyt liv til haveglæden. Man kunne forestille sig at du fx satte et bed sammen på to-tre m2 med fx fem, seks stauder plus nogle løg, der blev sat nogle store billeder op i havecenteret af bedet i de forskellige sæsoner og planterne så stod samlet under. Det tror jeg ville give mange en aha-oplevelse.

  SvarSlet
 7. Et lille pip, Mine venner shopper via nettet og får planter lige til døren Roser bestilt i august bliver leveret nu i stor stil.
  Så har man set farvernerog kn planlægge derefter.
  Mon det er derfor??
  Er selv lige blevet færdig med at lægge 500 af C.D . tulipanløg. Håber det bliver godt, for her æder musene rigtig mange især de røde?
  Nå men sådan er det at bo med nature langt ude. Herligt Beth

  SvarSlet
 8. Voici de nouveau un post très intéressant. Les vrais jardiniers ont beaucoup de travail en automne. Cela fait déjà plusieurs week-ends que mon mari et moi, changeons les plantes de place, effectuons des divisions de vivaces, plantons des bulbes et des bisannuelles et nous n'avons pas encore fini. C'est certes beaucoup de travail mais le résultat en vaut la peine.
  Chez nous aussi, les jardineries ont beaucoup moins de visiteurs qu'au printemps alors, elles ont trouvé : on y trouve déjà les articles de Noël début octobre !

  SvarSlet
 9. Jeg tænker, om Bilka kunne lokkes til at fokusere på det i deres reklamer. Helst i tv-reklamerne (hvilket dog nok er for optimistisk), og ellers i tilbudsavisen, hvor efterårshaven kan "brandes" - ikke blot som forebredelse til foråret, men som noget i sig selv. Med det mener jeg blandt andet planter, som blomstrer nu, stedsegrønne planter eller planter med smukt efterårsløv.
  Derudover kunne man forestille sig en dag, hvor der kommer en ekspert og fortæller om f.eks. beskæring og om udplantning af stauder i efteråret.

  Måske det kunne lokke flere ud i havecentrene?

  SvarSlet
 10. Hej Claus,
  Ja det er da kedeligt at havelivet skal overståes i forår og sommeren. Har selv været på planteskolen i dag efter en stedsegrøn busk og nogle husløg. Haveliv er jo året rundt med alle de oplevelser, farver og dufte enhver årstid har.
  Måske skulle sensommeren havetrend være: Gør din have klar til næste år med løg og lav lækre efterår/vinterkrukker til rundt omkring huset. Det virker som om der ikke skal for store projekter i gang for mange mennesker. Det til trods for at mange havefolk inklusive mig selv elsker at plante og flytte rundt i den periode. Men Claus du har en stor fanskare, og det er godt du prøver at få efteråret fremhævet. Held og lykke med det. Det er jo krisetid, så måske mærker Bilka også dette på havesiden.

  SvarSlet
 11. Det er rigtig spændende emne, du tager op, Claus. Jeg tror desværre, at havearbejde stadig- eller med tiden- har fået et ry for at være rigtig besværligt og krævende, nok fordi vi for hvert generationsskifte mister grundlæggende knowhow og kontakt med naturen. Og det er synd. Det får mig til at tænke på teorien bag selvopfyldende profetier: menneskers sprogliggørelse af deres verden bliver den virkelighed og realitet, de handler, føler og lever i! Skal vi ikke sammen prøve at vende denne tendens, og erklære havearbejdet berigende, belærende og smukt gennem alle sæsoner. Og Claus, din blog repræsenterer på fineste vis denne havevision, efter min mening, så skal vi ikke også sørge for at flere læser med her på bloggen og bliver "tændt af den hellige ild" ligesom vi andre, heldige kartofler :-)

  SvarSlet
 12. Hej Claus
  Ja det er desværre nok rigtigt at det kun er vi/os der er virkelig havetosset som elsker at være ude det meste af året.
  I vores havekreds holder vi plantemared 2. lørdag i september og allerede der er folk ikke særlig glade for at købe,men heldigvis syntes de handlende, mange af dem amatører, at der er så hyggeligt ved os så der ca 25 forskellige stande med helt vildt gode og billige planter. så godt nok synd for de fjolser som kun kan købe om sommeren, men py det er svært og holde liv i det sommer indkøbte. f.eks så er grundlovsmarkedet i kolding jo meget mere besøgt end det super efterårs marked de også har,hvor det jo er meget bedre at købe planter.
  Det er jo også set så tit at bare der er blomst i så køber folk, selv om den uden måske enda er billiger og bedre.Det er nu engang det nede i potten som skal drive værket.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 13. Hej Claus
  Det ser nærmest ud som om du har fået abstinenser nu, hvor "Hemmelige haver" er færdigskrevet ;O)- det er jo en hel roman...
  Men til spørgsmålet om at skrue op for efterårssyslerne i haven - tja...er nok selv en af dem, som køber absolut mest ind om foråret. Lige med undtagelse af løg selvfølgelig ja, og de barrodede roser og hvad man ellers lige bliver fristet af bl.a her på bloggen!
  Kunne også sagtens forestille mig, at tulipaner i specielle farver i krukker og kurve om foråret ville sælge. Det er nærmest kun de gule påskeliljer som udbydes i potter.
  At det i år skulle have været særlig grelt undrer mig, for jeg husker da ikke en sommer, hvor min have efter 3-4 ugers ferie var så frodig, da jeg kom hjem. Der var kommet lidt ukrudt, men heldigvis ikke afsvedne planter. Der var slet ingen grund til at opgive tværtimod! Lidt indkøb af et par ekstra hortensia og sensommeren var reddet.
  Pænt julegrønt og havepynt (som jeg må sige ikke lige ligner Bilka) er nok nærmere det jeg fristes af lige nu.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 14. Jeg var i Bilkas havecenter forleden for at se om de kunne byde på noget spændende. Desværre blev jeg meget skuffet, for det var en noget forkølet samling af ikke særlig spændende vækster og et meget imponerende udbud af helt utrolige løg og knolde, som jeg ikke skulle bruge.

  Jeg synes at det er lidt trist at der ikke er mere at komme efter, og jeg er med på at mange planter ikke "sælger sig selv" særlig godt for tiden, men det kan flotte billeder vel gøre lidt ved.

  Jeg så gerne at der var mere at komme efter i havecentrene end fuglefoderstativer i hobetal og løg i kolossale mængder. Jeg holder stadig øje og håber på en grøn revolution.

  SvarSlet
 15. Mange steder oplever jeg at haveinteressen er til stede ,men noget har de nok misforstået. Mange af dem som jeg kender har en "have" med dyrebare flisebelægninger, mega-stor webergrill dertil flotte havemøbler... og det var så "den" have...
  Ellers i min omgangskreds har jeg desværre kun én "rigtig" have-ven !!
  - jeg mærker desværre tilbagegang af interessen rundtomkring i det sønderjyske, og blandt min årgang (1970) kender jeg overhovedet ingen som har lidt "rigtig" haveinteresse.

  Mit bud kunne være at der blandt os havefolk holder et stormøde lige omkring dette emne som du skriver i indlæget, måske kunne vi komme med nogle guldkorn til hvordan der kommer mere fokus på haveområdet ?? dette kunne jo' måske give bilka et godt udgangspunkt fremover og selvfølgelig også andre planteskoler..

  SvarSlet
 16. Kære Claus.

  Det er jo en af mine kæpheste. Haven er blevet en "forlænget dagligstue", en "livsstil" - istedet for et helt fantastisk mysterium, som man bliver klogere af og på for hver dag og hvert år.

  Behold blot de flotte belægninger, de smarte møbler, Hortensiaerne i blomst i april for ikke at tale om Chrysanthemum (som jeg elsker på denne årstid, men ikke i foråret!). Med al respekt for havearkitekter og smagsdommeri, så har haven mistet sit tag i haveejerne, fordi de ikke har levet sig ind i den, men fået den serveret - ikke mindst i supermarkeder.

  Derfor er sådan en lille tosse som mig en "havenørd" idag, selvom min salig morfar ville mene, at jeg endnu er noget grøn bag ørerne ;)

  Er nogen i tvivl om, hvad jeg mener, kan man evt. tage et blad, "Haven" fra for 40 år siden (hvor jeg blev født) og et anno 2011 - der er en verden til forskel! Og ikke et ondt ord om drivhus som opholdsrum - men først når sommeren er slut, hvilket den er nu i mine øjne. Idag kom bord og stole tilbage til deres plads inde under glastaget blandt krukker og potter, klar til at indtage en kop kaffe på/ved, mens man lige tager en puster i havearbejdet, som så langt fra er slut her for i år.

  Det er NU foråret begynder for mig. Nu lægges løg, plantes om, flyttes, deles osv. Barrodsroserne kom forleden og idag blev jeg færdig med at plante, hvilket ikke var det største arbejde - det er alt det, der gik forud... Og der tænkes planter lidt tidligere i blomst, i potter i drivhuset, så de evt. kan sætte ekstra kulør på Påsken 2012. Nu fjernes staudeukrudtet grundigt, så forårsblomsterne kan nydes langt bedre. Og jeg kunne blive ved. Men det har jeg ikke tid til, for madæblerne skal skrælles og koges, så de kan blive til gammeldaws æblekage i næste uge.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 17. Måske jeg er for meget havenørd til at udtale mig,om hvad andre gør, men det er rigtigt at efter vinter ja så vil folk i haven og der skal blomster til, da vi jo alle sukker efter forår. Jeg har dog god erfaring med staudesalg i september, indtil 2 weekend hvor jeg holder havensdage / åben have, men derefter er det også slut:)Derimod har jeg opfordret en del til at så staudefrø fra september. Så jeg ved at der nu er rigtig mange fra staude grupper på Facebook der er i fuld gang i havne netop nu. Selv har jeg også været i haven for at klippe ned og fjerne ukrudt i staudebedene i dag. Og flere af mine kollger som ellers ikke går op i haven, ja de er faktisk i fuld gang med at anlægge staudebede, flytte roser m.m. så jo jo der er stadig gang i haverne rundt omkring.
  Anne Gine

  SvarSlet
 18. Jeg må desværre give Claus ret. Det er ikke længere almindelige havekunder,der vover sig i planteskolerne om efteråret. Inden for de sidste ti-tolv år er det gået ned ad bakke med det 'gode' oktobersalg og barrodsplanter i november gælder næsten kun bøg.
  Ved at satse på plantenørder som kunder mærker vi ingen nedgang i efterårs-salget. Og tak til alle jer havefreaks, som man møder her og der og alle vegne.
  På et tidspunkt vil de moderne haveejere med granit-ørkenerne opdage, at der er en dimension i det, at eje et stykke jord, de ikke fattet.
  Læg mærke til havebladenes billeder: frodige,tætte haver med gamle træer= Drømme-haver, som de ikke ved hvordan opstår.
  Bliv endelig ved, det vender en dag.
  Anne Marie

  SvarSlet
 19. Kan sagtens forstå hvad det er der sker. Jeg er meget plantetosset, og ved hvad jeg går efter. Kan sagtens komme i tanke om at give 500,- for en "kedelig lille pind".

  Min mand holder også af planter/blomster, men han falder altid for det der står og lyser ham i øjnene, og mest om foråret og sommeren, hvor han umiddelbart får glæde af nyanskaffelserne.
  På sigt kan han godt se, at mine plantevalg gør, at haven er spændende hele året, men manglende plantekendskab/viden om planter i det hele taget er måske det der gør udfaldet i sidste ende.

  Har man ikke den store viden om hvornår man gør hvad i en have, dukker behovet først op, når man ser blomsterne i udspring, så er det for sent det år f.eks at sætte tulipaner, og om efteråret er tankerne ude af hovedet igen.

  Jeg har mødt mange mennesker på min vej, som gerne vil have lidt planter i haven, men vil ikke bruge tid på at passe dem.
  Derfor vælger de granitskærver i det meste af forhaven, og græs i resten, så tror de alt passer sig selv bortset fra lidt plæneklipning.

  Tror havefolket efterhånden er i så stort mindretal, at der ikke er økonomi i at have det store udvalg hjemme i varehusene om efteråret.

  Vi er ved at sælge hus, og nogle evt. købere melder pas pga. haven, for de er ikke havemennesker, og kan slet ikke overskue at det meste ikke er lagt ud i græs. Sådanne mennesker får man ikke til at købe planter om efteråret.

  SvarSlet
 20. kære Claus
  Du rammer plet. Haven er i de fleste tilfælde "noget der følger med når man køber hus". Derfor er der beton i 100vis af kvm, græs for resten og et par enkelte forkølede krukker.
  De færreste gider at købe en havegrundbog og læse den igennem - den ville give svar på de mest almene spørgsmål, herunder at efteråret er den bedste plantetid. Efterårsplantning kræver at man forlods sætter sig ind hvad man vil have og planlægger, og det er ikke altid helt nemt, men kræver tid og insigt.
  Selv mennesker der er vokset op i hus, har ikke den basale viden idag og har ikke lysten.
  hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 21. Kære Claus. Rigtig godt indlæg. Jeg har mange i min omgangskreds der overhovedet ikke forstår min fascination og glæde ved haven nu. Tror næsten de syntes jeg er lidt nørdet :) Men for mig er det livsbekræftende. Måske haveideén skal sælges lidt bedre. Jeg møder nogle der slet ikke aner, at nu er det perfekte tidspunkt i haven, hvis man gerne vil plante og flytte og så få en masse glæde til foråret. Mange havehilsner herfra.

  SvarSlet
 22. Hej Claus.

  Det er et rigtig godt emne, du tager op og jeg kan genkende meget af det fra mig selv.

  Jeg blev smittet af havebacillen for 10 år siden som 24 årig, da jeg mødte en mand, som havde kolonihave. Det første år, gik jeg amok i højrøde sommerblomster fra Bilka i marts måned. De visnede ret hurtigt, da det var for koldt til den slags endnu. Men jeg var bestemt ikke den eneste, der købte ind i rå mængder på dette tidspunkt....
  Året efter sprang jeg ud i at så sommerblomster, året efter blev jeg bidt af stauder, så roser og forårsblomstrende løg og sådan har det udviklet sig lige så stille. Jeg læste have bøger i rå mængder, spurgte naboer og familie til råds (havde ingen venner/veninde med hang til have) besøgte haver i Danmark og England. Kan sagtens genkende det med at gå lidt kold i haven sidst på sommeren fra de første år med have, hvor nogle af projekterne er kikset lidt og erkendelsen af at ens anstrengelser i haven først ses næste år. Så ja, jeg tror det handler om utålmodighed og uvidenhed om planter osv. Synes jeg har fået rimelig styr på det med haven inden jeg fik børn, og tror det er det, der spænder ben for mange.... Har flere veninder, som har lysten i foråret og får begyndt med krukker og sommerblomster, men når resultatet udebliver, går gassen af ballonen... Og med hus, børn og fuldtidsjob er der ikke den samme tid til fordybelse i haven som tidligere, hvor man havde tiden, men ikke interessen.

  Jeg er lykkelig for min have og elsker ikke mindst forberedelserne om efteråret... Har eks. lige plantet barrodsroser, lagt løg og omrokeret i stauderne og synes stadig det er skønt med haveblogs, som er aktive om vinteren. Men er ganske alene om det i min bekendtskabs/vennekreds.

  SvarSlet
 23. Hej allesammen. Ja, os der er ramt af havebacillen skal nok finde vej til planteskolen - uanset årstid. Men så er der alle de andre....jeg kan kun sige at vi hver især skal ud og "missionere" hvis vi skal have smittet andre med begejstring for bare rødder og brune klumper :o)) Folk aner ikke hvad de kan blive til og der er desværre langt mellem fagfolk i nutidens havecentre, for slet ikke at sige Bilka. Dem der ikke er smittet med bacillen har ikke en jordisk chance. Så vi må ud og forføre dem og vise dem "lyset".

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 24. hej Claus,
  endnu en gang rammer du lige ned i 'suppedasen', er ganske enig med dig og alle de øvrige skribenter, der har øst af deres havevisdom.

  Jeg tror også, det handler om utålmodighed og så en ikke ringe grad af uvidenhed om de mest basale ting.

  Til gengæld tror jeg, at du med din blog og måske ikke mindst dine havebøger er med til at så nogle frø, som forhåbentlig kan vokse sig store og smukke, så det igen kan blive en fornøjelse at gå tur på en almindelig villavej og glæde sig over spæandende (for)haver og ikke triste granitørkener.
  Som du og alle de øvrige skriver, er der jo de mest fantastiske farver på alting lige nu - og det er så superfedt :D

  Fortsat god haveweekend til alle - og husk at sætte havemøblerne tilbage i skur/drivhus og uret 1 time tilbage :)

  kh
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 25. vi havenørder ved at, det derplantes om efteråret skal gro, det der plantes om foråret kan måske gro.
  Men det er desværre alt for rigtig at mange kun vil have "fastfood" osse i haven.
  Jeg vil give mange af kommentarne ret i at meget skyldtes manglende viden, men med alt den snak og reklame om regnbede og miljø, vil det måske vende igen.
  Jeg hører ofte de kommentarer fra "almindelige" mennesker ; ugh det er for vådt eller for koldt ,, eller hvad er der at lave nu?
  De samme mennesker styrter ud og køber planter i fuld blomst om foråret og sommeren og kan ikke forstå at de planter ikke vil trives, for det måske har knebet med vandingen, nu nok ikke i år.
  Os havenørder må bare prøve at væbne os med tålmodighed og reklamer for alle årstiders fordele, især efterårets indtil moden vender igen.
  Den bedste "reklame" er dine bøger og blog Claus,. din planteglæde og inspiration er så smittende, så mon ikke plantetidsmoden kan skifte lidt hurtigt igen?? stort smil.
  En julegavekalender til havefolk, alletiders ide.,
  kh Gunvor

  SvarSlet
 26. Kære Claus,
  Jeg tror, at du, samt Bilka og andre i havebranchen desværre har ret i jeres påstande.
  Kan godt tænkes, at haveinteressen er stigende, men det hænger ikke nødvendigvis sammen med viden om "havebrug".
  Engang imellem kan det godt undre mig, hvorfor folk har en have, for den "bruges" ikke - eller også brokker man sig over alt det arbejde, den medfører. Det er kedeligt, det er besværligt etc., etc.
  Er det mon derfor, der findes så mange "beton- og stenhaver"?
  Jamen, hvorfor så ikke flytte ind i en lejlighed?

  Hvis den basale haveviden ikke er til stede, kan jeg godt forstå, at folk bliver trætte og opgivende, når de fine planter, de købte i foråret, er gået til i løbet af relativ kort tid. I øvrigt er der jo også så meget mere arbejde forbundet med at holde liv i de fleste stauder plantet om foråret.
  Hvorimod de planter, der er sat i efteråret har en lang og dejlig vinter til at konsolidere sig - og man skal ikke rende rundt med en vandkande i tide og utide.

  Vi kan da alle lave fejl og falde for forårsfristelser - men vi ved det jo godt inderst inde - vi chancer lidt!!

  Blev lidt skuffet for et par uger siden, hvor jeg ville have fat i 6-7 stk. ganske alm. mangeløv.
  Tænk det fandtes ikke i havecentret!
  Men klar til juleudstilling med div. dekorationer - ja, det var man næsten færdig med!!

  Kørte hjem og satte mig resolut foran cpmputeren og bestilte, hvad jeg skulle bruge.

  Hvorvidt den omtalte "trælse spiral" kan vendes, skal jeg lade være usagt, jeg tvivler dog stærkt.

  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 27. Hej Claus.
  Har netop idag d. 29. oktober været på planteskole med min veninde. Vi er 37 og 44.
  Hun er helt ny haveejer efter at have arvet sin mors hus. Er dog vokset op med en velholdt have, men har aldrig interesseret sig synderligt for, hvordan den var kommet til at se sådan ud.
  Min oplevelse med min veninde afspejler fint, det du selv har oplevet med manglende kendskab til havens årstider.
  Jeg havde tegnet en bedplan for hende med de planter hun kendte og ønskede og suppleret med nogle passende følgesvende til at fordele blomstringen over næsten hele året og med forskellige slags løv og højder.
  På planteskolen gav min veninde udtryk for sin taknemmelig ved mit selskab med følgende meget sigende kommentar; jeg havde aldrig turdet købe den visne stilk, hvis ikke du havde været med.
  Og det er vel en af årsagerne til at mange ikke går på planteskolerne om efteråret, for de kan jo ikke se hvad det er de er ved at købe.
  Og samtidig sagde hun, at det var en udfordring for hendes tålmodighed at skulle vente et halvt år med at se resultatet af vores indkøb.
  Som nævnt i tidligere indlæg står planteskoler og havecentre overfor en stor udfordring, som bl.a. består i at synliggøre på bedre vis, hvad der er i potterne og hvilke sammensætninger, det vil fungere godt i.
  Haveselskabet gør meget for at udbrede kendskabet til havebrug og i øjeblikket er det helt store tema jo regnbede. Det er et emne Hr. og Fru Danmark kan tage og føle på, for vi kender alle nogen, som er ramt af regnmassernes hærgen. Mon ikke flere og flere vil få øjnene op for havens andre spændende muligheder, hvis først de har forstået idéen og fordelene ved regnbedet?
  Men Haveselskabet, du og andre aktive haveentusiaster kæmper forgæves, hvis ikke detailhandlen også gør noget for at vende skuden fra forår til efteråret. Måske man skulle gøre mere ud af mottoet "hvad der sættes om efteråret SKAL gro, mens det som sættes i foråret KAN gro"?
  Jeg ved det ikke. Heldigvis ved min omgangskreds hvem de skal spørge, når det drejer sig om havens møblering og her mener jeg selvfølgelig ikke liggestol og parasol. Så jeg gør hvad jeg kan for at udbrede min beskedne viden.
  Tak for dine altid inspirerende programmer og bøger. Du er et smukt eksempel til efterfølgelse. Og jeg forstår godt inspirationen fra og savnet af Anne Just. Hendes have er så smuk og fantastisk og et værdigere minde end bevarelsen af denne, kan ingen ønske sig.
  De venligste hilsner fra endnu en haveveninde.
  Sis

  SvarSlet
 28. Kære Claus.
  Jeg var i Bilka for nogen tid siden, der kunne man købe rester af nogle af dine Anbefalinger til 10 kr., jeg kan ikke huske navnene på stauterne, men de så selvfølgelig ikke så pæne ud, men jeg købte dem med henblik på næste år-- så må jeg se om de gror.
  Du nævner at folk var mere i haven om efteråret, før i tiden, Ja, søde Claus, men det var ikke i blomsterhaven, det var i urtehaven, der skulle vintergraves og gøres klar til foråret, haven blev udnyttet til noget spiseligt. Og godt nok var der staudebede og rosenbede samt en græsplæne. Men en have var et sted man hentede grøntsager---

  Jeg kender skam folk, der er i haven nu, og det er ikke i urtehaven, men i en have med utrolig mange mange spændende planter. Dog ikke stauder!

  Jeg for mit vedkommende, kommer ofte i Planteskoler, men det er da sandt, man ikke køber så meget før lyngplanterne og det man ellers regner som efterårsplanter er fremme, så man kan forny sine krukker.
  Det er ikke alle der kan overskue at anlægge sin have, så der hele tiden er noget nyt på vej.
  Jeg prøver, i det små!!!!!!!
  Du frister jo!!!!

  Tak for dit gode indlæg!!!!!
  mange hilsner
  jmn

  SvarSlet
 29. Hej Havetosser!

  Rigtig god debat.....

  MEN jeg tror desværre at vi(havetosserne) er nødt til at erkende, at det ikke sådan lige står til at ændre. Mon ikke at vi der virkelig gerne vil have en bestemt staude/busk/træ finder den alligevel selvom Bilka ikke har den??? Og det er da også en spændende proces at skulle lave detektivarbejdet.
  Der skal være plads til allle også dem med granitørkenen i forhaven, dem med hortensiaer i foråret, dem der køber 8 løg(?)KAN MAN DET?:o) Det er jo bare med til at forstærke mangfoldigheden blandt os. Tænk hvis alle gjorde som os havetosser..... så ville min have jo bare være en blandt mange. Altså hvis alle kørte en mustang så tror jeg ligesom man hurtig ville blive træt af at se på dem.

  MEN...Claus, du gør et fantastisk stykke arbejde og jeg er ret sikker på at du nok skal få omvendt nogle af dem...

  Kh Havenarkomanen Marlene
  (En der elsker at grave i jorden nu, dele og plante!)

  SvarSlet
 30. Hej Claus
  jeg kender (kun mig selv) der stadig arbejder ude i haven. Jeg tror som flere andre at det kan skyldes uvidenhed, at man kun køber planter, der er i blomst. En haveinteresseret kollega har i flere år købt 1 rose hvert forår i en trendy livstilsbutik. Roserne er flotte og i blomst og koster over det 3-dobbelte af barfodsroser hos Rosenposten koster. Kollegaen havde bare aldrig hørt om barfodsroser og er nu igang med at undersøge markedet.
  VH Lisbeth fra Silkeborg.

  SvarSlet
 31. Kære alle - tak for mange fine kommentarer. Det er en god, konstruktiv og nyttig debat. Herligt at se nye kommentatorer komme 'ud af busken'.

  SvarSlet
 32. Hei Claus
  Ja det er nok det samme her i Norge også. Jeg tror at tilbudet av planter på våren (foråret) gjør at det meste kjøpes da, enten det er sesong eller ikke. Mange av plantene står jo i full blomst, selv om de ikke skal blomstre enda og dermed blir det en trist høst både hos gartneren og i hagen. Man får altså alt på en gang og ikke litt om gangen. I tillegg er det mer slik at alt skal passe sammen og hvis ikke det er tilfelle så kastes det gamle, i stedet for å plantes om og ordne til nye bed. Mange har profesjonelle til å ordne hagen fra A til Å og da skal det kun være slik i bedene. Ofte litt enkelt og "stilig". Alle har de samme plantene, altså de som akkurat nå er moderne.

  Som flere andre her så er jeg også alene med min hageinteresse, men heldigvis treffer jeg jo andre på møter i hageforeningen slik at gode ideer kan gis/fås. Men, også her ser jeg en utvikling mot det enkle og at det er liten interesse for å sette seg inn i plantesammensetninger og kunnskap om de ulike planters behov.

  Jeg har også den oppfatning at hagen skal være en dekorering for andre, mer enn en glede for en selv. Når jeg lager til hagen så bryr jeg meg ikke om hva andre mener hvis jeg liker det selv.

  I tillegg er høsten en tid hvor plantemarkedene har halv pris på plater, og er derfor en god tid for ulike prosjekter. Noe jeg synes er viktig når en har stor hage. Dette gir meg muligheten for å få mye nytt til hagen. Men jeg ser at det er få mennesker i hagesentrene akkurat nå, dessverre.

  Ha en fin søndag

  hilsen Unni

  SvarSlet
 33. Kære Claus

  Dette kunne meget vel blive en utrolig lang kommentar fra min side, men jeg vil fatte mig i korthed. Jeg beskæftiger mig med at lære andre at sælge i det daglige. Dog ikke i detail. Der er et par gamle kendte og eviggyldige regler. Hjælp kunden med at beslutte, hvad behovet egentligt er (ikke noget med at SKABE et behov). Hvis man stiller spørgsmål og informerer, kommer kunden ofte i tanker om, hvad det EGENTLIGT er, han/hun har brug for. Dernæst sælg udbytte. Ikke egenskaber. Altså: Sælg ikke bare tulipanløg, men vis hvordan haven kommer til at se ud, hvis du lægger dem nu. Fin lille video der er produceret til formålet. Når jeg på din opfordring tænker på familie og venner, må jeg sige at de fleste har haver af forskellig størrelse, men kun et par stykker gør haverne vinterklar.

  Men er det så underligt? Tv-programmerne laver før/efter haver som lyn og torden. Det hele går ud på, at har man råd til at hyre et havehold kan man få sin drømmehave på 2 dage. Jamen altså. (Bonderøven gælder ikke, for det er noget helt andet.) Jeg er selv ny havenørd. Fra 2009. Jeg har haft haven længere, men vidste ikke helt, hvad jeg skulle stille op med den. Det er først nu, at jeg så småt har erhvervet mig viden nok til at vide, at det er nu på denne årstid, at kagen skal skæres, hvis jeg vil have smil på læben til foråret og sommer. Efter en ihærdig og resourcekrævende indsats fra min side. Jeg fandt heldigvis i denne proces bloggen her. Og tusind tak for den! Så jeg havde et behov, men anede ikke, hvad jeg skulle stille op. Men tænk hvis der var et tv program, som kørte hen over året og gjorde opmærksom på, hvad der skulle laves i haven, lige FØR det skulle gøres. "Hvis du vil have en have, som ser således ud til foråret, skal du gøre således NU". Her pakker man information og udbytte sammen. Lidt i stil med Haven i Hune. Svenskerne har også kørt nogle programmer, som man kunne lære af, der var årstidsrelaterede.

  Jeg har også et behov NU for de jernreoler, som Bilka får til foråret. For jeg har læst mig til, at krukker skal hæves lidt op fra jorden, hvis planter og krukker ikke skal tage skade. Og jeg vil vædde 10 stegte rødspætter på, at haveafdelingen i Bilka, ville få travlt, hvis de havde de lækre haveredskaber NU, for mange ville sætte dem og andre lækkerier på ønskesedlen. Derfor skrev jeg den kommentar i forrige indlæg. Krisen kradser flere steder, og ikke alle går bare ud og køber havegrej uden anledning. Julen er en anledning sååå......

  Det var så den korte udgave .-))

  SvarSlet
 34. Kære Nette - sådan en video, som du efterspørger, kører faktisk ude i Bilkas butikker - da kan se den her http://www.bilka.dk/Have/Claus-Dalby/Foraarsloeg

  Og så en anden ting: Jeg har siden jeg var omkring syv år gammel beskæftiget mig med handel og er i al ubeskedenhed en ret god købmand. Et gammelt ord indenfor handel siger: 'Det er lettere at gøre en god dag bedre, end det er at gøre en dårlig dag god.'

  Kundestrømmen er simpelthen ikke stor nok ude i havecentrene her i efteråret, og det handler om den menige forbruger, der som en af jer skriver, ikke kan forholde sig til en vissen pind.

  Med ovenstående citat in mente må jeg sige, at det er nemmere at gøre et forår/sommer bredre, end det rent omsætningsmæssigt er at gøre et efterår godt. Jeg gør dog alt for at informere om, hvor dejligt efteråret og vinteren er - også rent havemæssigt. Og det er da også derfor jeg blogger året rundt modsat mange haveblogs, der lukker ned i den mørke tid.

  SvarSlet
 35. måske fordi der næste alle steder, er den opattelse, at en have skal pakkes ned til vintern. En have der er smuk, og blomstrer hele året ses meget sjældent, selv om det er muligt. Det er immervæk over et halvt år, hvert år, vi taler om. Et emne som "levende og smukke udendørs vinterhaver" mangler for danske haver. Det er nu og månederne frem, en have rigtig viser, hvad den kan eller ikke.
  mette,djurs

  SvarSlet
 36. Kære Claus

  Jeg er bekendt med din haveskole på Bilkas hjemmeside. Ikke blot den om løg. De er VIDUNDERLIGE og kan anbefales. Tak til Bilka og dig.

  Eneste hjertesuk er, at de giver mig appetit til at se mere :-)) Men det er vist en sag for DR og/eller TV2. Bare de dog kunne komme ud af starthullerne!

  SvarSlet
 37. Kære Nette - jo flere opfordringer du/I sender til DR, jo større chance er der for mere/bedre have-tv.

  SvarSlet
 38. Kære Claus

  God idé. Det vil jeg gøre. Igen.

  Sidst jeg opfordrede til at skrive til DR både her og på min blog om at få flere og bedre haveprogrammer som f.eks. Haven i Hune, gik der et lille stykke tid, så blev nogle af disse genudsendt.

  Det nytter måske :-))

  Nu vil jeg gå ud og rode i haven.

  SvarSlet
 39. ps til mit indlæg et par indlæg oppe. Hvis der skal være vinterbillede konkurrence i december igen i år, var det så ikke en ide, at billedet skulle vise vinter i fotografens egen have. Altså hvor smuk og varieret (ikke bare dækket i sne) en have kan være om vinteren også. Det kunne give inspiration til udendørs vinterhaver.
  mette,djurs

  SvarSlet
 40. Hermed sendt opfordring til DR. Håber flere vil gøre det samme.

  Fantastisk emne, du har taget op. Må bare læse alle de interessante kommentarer. Jeg håber virkelig der vil ske en udvikling i de danske haver. Det er absolut ingen fornøjelse at gå en tur i vores lille landsby og se på haver - kun 2 ud af 150 haver er smukke og frodige. Resten af haverne, som har blomster, står forkølede stauder og råber til hinanden med velfriseret bar jord imellem. Villakvartererne i byen med granithelvede, græsmarker og kantede, klippede buske er endnu værre. Hvor er det synd med al den skønhed og det liv, de haveejere går glip af.

  Mvh Gitte M.K., Viborg

  SvarSlet
 41. Kære Claus

  Jeg tror desværre at folk i almindelighed altid vil have de lette løsninger og tilmed fristes i nu'et, dvs. man er langt mere tilbøjelig til at blive haveinspireret om foråret end om efteråret efter en lang vinter og med massiv markedsføring af forårsblomster i reklamerne. For mange er det ikke "nemt" at bevæge sig ud i haven og ud i plantecentrene om efteråret, det er jo koldt og klamt... Jeg tror, man skal være meget have-dedikeret for at lokkes nu, da det generelle udbud af andre (indendørs) aktiviteter er stort på denne årstid.

  Måske ved man ikke nok om haven til at forstå at forarbejdet til næste års have kan gøres nu.

  Måske har man brugt alle sine "have"penge i foråret... Julen er jo lige om hjørnet...

  På min arbejdsplads er vi ca. 40 og jeg er nok den eneste have-nørd, der roder rundt udenfor nu.

  Men dit arbejde her på bloggen er utrætteligt og tak for det - kanske, der falder en ny discipel ind omkring fra tid til anden.

  Mange varme hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 42. Godt emne, du har taget op Claus.
  Jeg har læst alle de gode kommentarer til emnet.
  Hvordan kan vi få vendt interessen for ikke hardcore havefolk, så det er interessant for alle at haven skal plejes året rundt og ikke kun fra forår til sommer.
  Har lige været en tur i Bilka igen,men det ser udtil de har lukket for havesæsonen.
  Fik købt og plantet de årlige Amaryllis løg til stuen. Hvem andre end os havenørder opbevarer blomsterjord i bryggerset i vinterperioden. Så er man klar til udrykning når stueplanterne også skal passes.
  Hvordan går det med pakke/adventskalenderen, som jeg foreslog for et stykke tid siden. Kommer den i år? Prisniveauet kan godt være på omkring 600 kr. som hos Matas.
  Er din nye bog klar til bogmessen i Forum,så kommer jeg forbi din stand, for du deltager vel.
  Ja tak til flere haveprogrammer på DR, og ikke for meget Søren Ryge, han er en blevet en træt og kedelig gammel mand til det program. Vi skal have noget nyt og friskt.

  Hilsen
  Jette G.

  SvarSlet
 43. Hej Claus.
  Jeg er også havenørd :-)
  - og ja, jeg kender da flere, der er havenørder som mig og vi mødes tit og "dyrker" vores interesse, for der er jo ikke så mange af "vores slags", som man kunne ønske sig :-)
  Jeg drøner (bogstaveligt!) rundt i haven i denne tid og planter om, sætter løg og meget mere. Det er en travl tid og en god tid og den bedste på året!
  Jeg kan anbefale en bog: "Vinter i haven" af Val Bourne, som giver så megen inspiration om, hvordan en have også kan se ud om vinteren, med de rette træer, buske, frøstande, løgplanter og stedsegrønne, der vil give haven liv om vinteren også. Hvordan haven kan få struktur, hvis du har plantet stedsegrønt og evt. kantet med buksbom. Hvis du har områder med småsten, grus, store sten o.lign. vil det også kunne skabe interessante steder i din vinterhave. Dvs. at haver ikke kun er spændende om foråret og sommeren, MEN i særdeleshed OGSÅ om vinteren. Bogen er udgivet på Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck (hvilket jeg måske ikke burde nævne her, Claus?) Du har selv flotte vinterbilleder i din "Et haveår - min dagbog", Claus, som jeg nyder, når jeg bladre i kalenderen og skriver i den.
  Var det forøvrigt ikke noget for dig at udarbejde en vinterbog på et tidspunkt?

  SvarSlet
 44. Kære Claus
  Det meste af det jeg mener om dit fine indslag er allerede sagt. Men jeg bliver alligevel revet med og må også komme med min mening.
  Jeg er helt enig i, at haveejernes større interesse for deres haver viser sig mht. flisebelægning, weber grill og havemøbler. Og nu jeg er i gang, så kan man jo kigge på de mange forhaver her i DK., som du også af og til har nævnt. De viser med al tydelighed haveinteressen.
  Efteråret skulle jo absolut være det bedste tidspunkt at plante, derfor er det virkelig ærgerligt, at det er foråret der er blevet den primære årstid for haven.
  Jeg må også sige, at er man ikke den store haveentusiast, så har man svært ved at forestille sig hvor pænt det kan blive. Haveejerne skulle gå ind på din blog og blive inspireret, det ville hjælpe. Hvordan kan man så få dem til det?
  Mange hilsner
  Mette Marie

  SvarSlet
 45. Du har desværre nok ret.
  De fleste bliver nok mest inspireret når de ser planten frodig og i blomst.
  Men fedt når man lige har gjort sig et par kup i Bilka med 40-50% rabat - glæder mig til foråret når det kommer op ;0)

  SvarSlet
 46. Hej Claus,

  Dette er mit første efterår som havebegejstret, så jeg kender ikke just trenden. Men i dag har jeg da været i Plantorama i Randers. Jeg valgte altså at se bort fra/gå hurtigt forbi hjørnet med nissefar og rensdyropstillingen og hele julehalløjet, og gik direkte efter Helleborus Niger, som de havde på tilbud. Hele 10 blev det til. Og de pynter nu i mine vinduskarme og skal plantes ud til foråret. Så lidt efterårshandel har jeg da skabt. Men det er nok rigtigt, at det vil være om foråret, det foregår for de fleste - og de nemme løsningers tid - ikke kun, hvad planter angår. Det er tidstrenden. Man skal se resultater her og nu - og det kniber gevaldigt med tålmodigheden. Men det har jeg lært her på bloggen. Det er ofte forventningens glæde, der er den største.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 47. Jeg ELSKER denne tid - jeg har købt roser i bilka - direkte fra din anbefaling, jeg har købt løgkasser, og ikke mindst SÅ flotte havekrukker med 50% rabat på planteskolen - jeg ELSKER at komme derude på denne tid - jeg kommer der også gerne i januar!!
  Jeg går ture i haven om vinteren - så må græsset dø under sneen, den skal nok komme sig.
  Jeg synes farverne er SÅ smukke lige nu, og hvert efterår går jeg og glæder mig til foråret, fordi jeg har lært mere om min have i den forgangne sæson og går allerede og spekulerer på, hvordan krukkerne skal fordeles og fyldes til næste år :-D og hvad jeg kan gøre anderledes og hvad der fungerede super godt.
  Men hvad - hver sin interesse - jeg synes det er dejligt at der er plads til at komme rundt på planteskolen og gafle de gode tilbud man kan finde lige nu

  SvarSlet
 48. Hej Claus

  Hvor er det en fin og interessant diskussion du har rejst. Mange gode kommentarer. Jeg vil også være med:

  Jeg er ikke forundret over at Bilka ikke ønsker at gøre noget væsentligt ud af efterårssæsonen. Det burde de mindre planteskoler og også kæder af planteskoler derimod holde sig for øje.

  Sidste år i oktober var jeg i min nærmeste planteskole for at købe dels en gave til et jubilæum, dels violer til at sætter langs hækken. Jeg gik og glædede mig til at så dem nu, og om få måneder kunne glædes over deres sarte duft og diskrete fremtoning. Men det havde de ikke! "Den slags fører vi kun om foråret", lød det. ØV!
  Så bad jeg om at se på deres udvalg af fuglebade, som skulle gives i gave - men her blev jeg også skuffet, sortimentet var ikke stort på denne årstid. Hvorfor dog ikke? (Jubilæer og den slags finder sted hele året, et fuglebad bruges måske ikke så meget om vinteren, men forudsat at vandet er frostfrit, så kan man jo glæde sig over at se fuglene drikke af det. Så det er vel ikke decideret sæson bestemt?)

  Det leder mig hen til at give en ovenstående kommentator ret: Der må da være noget som kan sælges nu, på denne årstid, af alt det faste tilbehør til haven. Og ja, julen kalder jo på gaver, men hvis det ikke kan opdrives, så får man det jo ikke, og så går butikkerne glip af det slag. Så frem med de bebudede stativer i Bilka allerede nu, måske vil det faktum at stativet er placeret ved sæsonstarten betydet et øget salg af sæsonblomster til foråret?

  I år var jeg i samme lokale havecenter i midten af september, fordi jeg ønskede at gøre et sæsonkøb, bestående af lyng: Det lykkedes mig at finde lyng, men jeg måtte også kringle mig rundt om adskillege juleopstillinger. Alt hvad de normalt havde af tilbehør inden for haveredskaber og frøposer var stuvet af vejen, og i stedet havde man gjort plads til julekaktus, glimmer og engle. I midten af september! Jeg var lige ved at blive i dårligt humør af at tænke på det, men skyndte mig i stedet at få afsluttet handlen og hastede ud.
  Måske er det i stedet årsagen til at folk bliver væk fra havecentrene? Eller skyldes det at man alligevel ikke kan få en viol, hvis man ønsker det?

  Noget er et spørgsmål om en spiral der allerede er startet og bider sig selv i halen, men noget kunne man måske også godt forbedre?
  Jeg tror helt ærligt også at man efterhånden er nået til en mæthedsgrænse hvad angår juleræset. Det burde udskydes til efter skolernes efterårsferie.

  Må hellere stoppe nu :-)

  Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet