Projekter

Som jeg så ofte før har nævnt, plejer jeg altid at have gang i nogle projekter. Især om vinteren. På den ene side er det utroligt spændende, men på den anden side er det også opslidende, når store dele af haven skal graves op for at anlægge et nyt spejlbassin, lave et udekøkken, anlægge en nedsænket have etc. etc.

 

20111006_105144

 

Så egentlig er jeg ganske godt tilfreds med, at projekterne i år er noget mindre. Jeg er efterhånden ved at være så langt ude i hjørnerne, at jeg ikke kan få mere ’mogget’ ind. Men et projekt, i den lidt mindre måleskala, som vi blev færdige med i går, er en espalieret buegang inde i drivhuset.

 

20111006_105354

 

Den fandt jeg på, da jeg var i England i sommer, og inspirationen blev hentet fra de kvartformede hyldeknægte, som også er speciallavede. De er igen inspireret af de halvbueformede vinduer i væksthusets gavlender.

 

20111006_113043 20111006_113003

 

Fra gulvet og op er der i alt seks espalierer, som skal plantes til med noget, der ikke bliver alt for voldsomt. Jeg tror, at jeg vil forsøge mig med passionsblomst, som fint kan overvintre herinde, hvor der jo ikke kommer frost.

 

Som jeg har fortalt, har jeg varme i to af bordene i væksthusene, og nu har jeg lige bestilt varme til yderligere tre. Det betyder så, at vi skal have tilført ekstra strøm -  kraft - til huset. Så, jo – der skal alligevel graves!

 

Et andre mindre vinterprojekt er låger og porte ind mod haven. Så lidt sker da da!

17 kommentarer:

 1. Det kommer bli jätte fint med klättrande passionsblomma där på den vackra ställningen.
  mariana

  SvarSlet
 2. Ja lidt sker der da... det skal jeg love for..Det er vel nok en pragtfuld ide, og hvor flot estetisk det også ser ud..Det er jo også rigtig vigtig, kan se at det er lakeret hvidt som resten.. meget smukt.. Bliver et sjovt projekt for dig at skulle plante buerne til.. og jeg håber vi kan få lov at følge med.. Her i København er der regn og blæst i dag, jeg hade ellers lagt planer om at skulle en tur ud i haven for at få fred i sjælen..Men ved du hvad .. jeg vil i stedet for lave en kop god the og finde drivhus drømme frem og drømme lidt hen..det er vist den bog jeg har læst mest her i livet..Tak for det.. Skal ud af landet i morgen , men hjemme igen på søndag , så skal jeg virkelig have en god tur i haven, har sat 3 dage af til intet andet, end den dejlige have.. Tak for i dag.. kærlig hilsen Paw..

  SvarSlet
 3. Kære Claus
  Det ser rigtig flot ud med de nye buer i drivhuset, det kommer til at at virke som en tunnel når der bliver plantet til på begge sidder.
  Udsigten oppe fra trappen og ind igennem drivhuset og ud til spejlbassinet bliver fabelagtigt flot tror jeg.
  Nu behøver planterne da ikke fryser omkring fødderne mere, når du får varme i yderlige 3 borde. Bruger du det kun som varme til formering eller bruger du det også som tilskuds varme, når det bliver koldt?
  Spændende og se hvordan dine nye låger/porte kommer til at se ud.
  Knus herfra midtfyn Pia

  SvarSlet
 4. Kære Pia - jeg slår to fluer med ét smæk! Bruger varmen til formering. Men den luner jo også resten af huset.

  SvarSlet
 5. Hej Claus

  Hold da op, hvor bliver det flot!
  Jeg er imponeret over at der kan blive plads til det.
  Mon ikke det bliver lidt som med en hæk udenfor, at det at der kommer vægge ind i rummet, vil få det til at syne større? Det bliver garanteret flot Claus. Glæder mig til at se det:-)

  Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 6. Som alt andet du laver. Det ser perfekt ud.
  Må solen skinne på dig...og lidt på os andre!
  Kærlig hilsen
  Inge-Lise Thomassen

  SvarSlet
 7. Kære Claus
  Jeg glemte at skrive ang. passionsblomsterne, at jeg ved at det kan være store problemer med trips, (jeg er på et gartneri i øjeblikket hvor de laver dem) det ville være synd hvis du fik disse skadedyr ind i dit drivhus, men passionsblomster er rigtige flotte og der findes rigtig mange sorter at vælge imellem.
  Knus herfra midtfyn Pia

  SvarSlet
 8. Kære Claus

  Det kommer til at give stedet et flot løft, selvom det afgjort var flot også før. Jeg er begejstret for klatreplanter, som altid virker så dejligt uformelle og vilde på den gode måde. Det grønne kommer sikkert også til at give et flot lys.

  SvarSlet
 9. Kære Sweetpea,

  hvor er det sødt af dig, at du med denne raffinerede buegang, laver væksthuset endnu smukkere og endnu mere gennemført. Jeg flytter nemlig ind i dit væksthus pr 1. november, hvor jeg har tænkt mig, at tilbringe vinteren på et af dine opvarmede planteborde, og suge al det dejlige og livgivende væksthuslys til mig i mørketiden, som jeg har det svært med.

  Jeg ville sætte umådelig stor pris på, om du kom ud med en havebog til mig i ny og næ. Og måske vores kære, dejlige og forfløjne Paw kunne overtales til at komme og servere en kop "de-caf" til mig, når han ikke har travlt med at servicere andre magelige personer på oversøiske flyvninger:o)

  Jeg vil virkelig nyde at sniffe passionsblomst i mit vinterrefugie. Du er en skat, at du også har tænkt på noget stimuli til mit kæmpestore sanseorgan, der sidder så`rn ca midt i ansigtet:o)

  Som tak for logi, skal jeg nok være væksthus-pedel og holde øje med eventuelle skadedyr:o)

  Her hagler det!!!!!!

  Passions-hilsner fra TANTE VINTERGRØN

  SvarSlet
 10. Prøv Terose (f.ex. Sombreuil) som klatterplante for espalier i drivhus. Terose elsker ikke regn derfor de trives ikke så godt ud.

  SvarSlet
 11. Det bliver sikkert rigtig flot! Jeg håber ikke I kommer i campbolage ;-)
  K. Gro

  SvarSlet
 12. Det er en rigtig god og meget flot løsning og passionsblomster vil være superflotte her. Jeg smiler lidt af din tilbageholdenhed ang. nye projekter, det må være svært at styre sig:D
  Jeg er simpelthen nødt til at fortælle at mit ønskeprojekt er blevet til virkelighed og idag har regnen sørget for vand - mit runde spejlbassin er blevet færdigt, min skønne mand strøg ud og malede det sidste lag sort i går eftermiddags - jubiiiiiiiii det er SÅ flot!

  SvarSlet
 13. Hvor ser det godt ud, og en super elegant idé. Ja, det er med at skaffe plads hvor man kan *smil*.
  Jeg måtte lige reagere, fordi du skrev at det ikke måtte blive for voldsomt. Nu ved jeg ikke om der er forskel på passionsblomster. Men jeg havde en i et beskyttet hjørne op ad mit hus i 3-4 år. Og den var voldsom, for at sige det mildt. Den endte med at vokse ind igennem mit vindue, og fortsætte rundt om det inde i værelset. Jeg lod den selvfølgelig være, for det var da sjovt. Og den blomstrede hele vinteren derinde :-)
  Det er faktisk det hjørne som jeg skriver om på min blog idag, hvor jeg nu vil plante en alchymist.

  SvarSlet
 14. Kære Hanne - det kan meget vel ske, at det bliver for voldsomt med passionsblomster. Men de kommer til at vokse i krukker, og det gør jo, at væksten bliver sat lidt tilbage.

  SvarSlet
 15. Kære Claus,
  Hvilken original idé.
  Men måske har du (og Hanne)ret i, at bevoksningen skal være noget meget let og "gennemsigtigt", idet kraftigtvoksende planter vel godt kan virke lidt for bastante, selv i et væksthus af din størrelse. Man skal jo også gerne kunne komme til at arbejde.
  Men tiden vil vise, hvor "splendid" det bliver - som altid!
  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 16. Kære Claus

  Hvor er det dog en smuk idé i det i forvejen smukke væksthus.

  Sådan et - man bare drømmer om :-)

  mange hilsner
  Christel

  SvarSlet
 17. Kære Claus

  Smukt projekt, og passionsblomsterne vil elske det, og så er det jo godt at saksen er opfundet, hvis de bliver for flørtende. Har selv to passionsblomster op af høje jernstativer i væksthuset og det går glimrende.

  Engblomsten

  SvarSlet