’Ryk tilbage til start’

Mange vil sikkert skrive under på, at det at skabe et smukt og velfungerende staudebed ikke hører til havens nemmeste discipliner.

 

20111027_130951

 

Som tiden går, er der nogen planter, som breder sig. Måske mere, end man lige havde regnet med. Og andre forsvinder og efterlader et hul.

 

20111027_131029

 

Derfor graver vi med nogle års mellemrum planterne op, deler dem, bytter ud og replanter.

Ofte bliver jeg spurgt, om jeg tegner mine bede, inden jeg begynder at plante. Men, nej ... Det kan jeg ikke finde ud af. Jeg stiller planterne ud på jorden og visualiserer mig frem til, hvordan det vil blive.

 

Desværre bliver resultatet ofte anderledes end det, jeg havde drømt om, og så må jeg til at flytte rundt. Men det er noget af det, jeg holder allermest af i haven. At man kan lave en hel masse forandringer, uden at det skaber for megen ravage. Tænk på hvilket bøvl, det er, hvis man inden døre for eksempel finder ud af, at man vil flytte en dør eller lignende!

13 kommentarer:

 1. Kære Claus.
  det jeg synes kan være lidt svært, er at få de højeste stauder plantet bagest i bedet, så de ikke overskygger de forreste eller tager synet af hele herligheden. nogen planter bliver ikke altid helt så høje som beskrevet, og atter andre kan skyde helt vildt i vejret, nok afhængig af plantemediet, sol, skygge og/eller læ. Men spændende og udfordrende er det at ´om-møblere´ om jeg så må sige, og sjovt at bruge planterne til at ´male´ med.
  Glæder mig til at fordybe mig i dit nye værk, garanteret velskrevet og spækket med vidunderligt smukke billeder. Uhh, kan næsten ikke vente til de næsten 14 dage er omme. i min alder burde man ikke være så forhippet på at tiden skal flyve afsted, men det er jeg altså lige nu. Ønsker dig en dejlig, g ´forholdsvis´ skrivefri, weekend
  Kærligst,
  Iris.

  SvarSlet
 2. Her flyttes stauderne også i tide og utide. Mit bedste med er nok ´forsynings og forsøgsbedet´, det ligger i den gamle køkkenhave. Her bliver alt ekstra sat, det jeg får som jeg er i tvivl om, og det der skal opformeres.

  Og jeg er med på holdet, der tror ´næste år bliver det meget flottere´.

  SvarSlet
 3. Kære Claus

  Sikke en overskrift, mit blod frøs til is. Jeg var straks ude i noget 'spildt kaffe udover over pc OG manus'. Ødelagt backup. Og på en så dramatisk måde, at du måtte starte forfra med 'Hemmelige haver', tro mig, det var hjerteskærende billeder...

  Men heldigvis handler det så 'kun' om stauder. Jeg har det som dig - og citerer dig faktisk ofte i den forbindelse "Jeg maler med planter". Dog ikke altid populært, når det er en anden, der står for det med at grave...

  Mange hilsener Anne Mette K

  SvarSlet
 4. Kære Anne Mette - ja, det er først nu, jeg tænker på, hvordan overskriften også kunne tolkes.

  Nej, heldigvis er manus nu hos trykkeriet, og jeg skal til trykstart på mandag formiddag.

  Med omkring hundrede udgivne bøger om året er det kun meget få titler, vi er til trykningen af. Men mine 'børn' skal ikke undvære 'far' på deres første færd.

  SvarSlet
 5. Det er rart og nødvendigt med en frisk start engang imellem. Jeg flytter rundt på stauderne i august måned så kan jeg bedre forestille mig hvordan det bliver, men pyh ha der er altid noget at se til. Da jeg i sommer havde besog af haveblogtour-tøserne udbrød de - "hvad skal du med alt det græs, Lisbeth?" og jeg måtte erklære at jeg simpelthen ikke ville magte at vedligeholde min have hvis der ikke var græs i noget af den simpelthen fordi staudebede skal passes som du beskriver og heldigvis viser du også at dine gange med stenmel skal skuffes og rives og chaussesten skal lægges om indimellem og der vokser mos osv. osv.

  SvarSlet
 6. Kære Claus,
  Py ha - jeg fik det lige som Anne Mette, da jeg så din overskrift.
  Det gav hjertebanken - men ikke på den gode måde!!
  Du må sørme ikke forskrække os sådan.

  Ja, smukke staudebede er en kunst, som kun få mestrer til fulde (jeg hører ikke til de heldige!).

  Folk, som ikke er havemennesker ville nok udbryde: "Hvorfor i alverden går I omkring og flytter rundt på planterne? Det er da tosserier!"

  Det var i hvert fald et spørgsmål, der også faldt her på matriklen for en måneds tid siden - af selveste herren i huset!!
  Ja, hvad man ikke skal høre for!

  Det glæder mig lidt, at du heller ikke altid er heldig med dit første forsøg, der kan blive ret anderledes end forestillingen i fantasien.
  Rart at vide, at selveste mesteren udi haveplanlægning og blomstermaleri bare engang imellem har det lidt som os andre dødelige.
  Det afhjælper mindreværdskomplekserne!

  Ønsker en god weekend
  Kærlig hilsen
  Kare O.

  SvarSlet
 7. Hej Claus,

  Det er helt rigtigt m.h.t. at starte forfra. Det skal jeg til foråret. Have gravet et bed op foran huset. Men jeg vil lade græsset gå helt ind og plante Hosta og Alcymist rosen op af muren. Jeg har googlet Alcmist rosen, efter du havde den på bloggen - og jeg blev noget forvirret, for der kom rigtig mange forskellige slags frem, så nu ved jeg jo ikke, hvilken en, der er bedst op ad en rødstensmur. Men jeg har jo da vinteren til at finde ud af det.
  Efterårets farver er fantastisk flotte.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 8. hej Claus,
  jeg følte mig straks tilbage i min barndoms 6 mands ludospil med fastre, onkel og så vi børn - jubiii, hvor kunne man blive slået hjem mange gange, også lige der, hvor man næsten var nået hjem med sine brikker, pyh ha!! det gik voldsomt for sig dengang!!

  Og så kunne jeg jo godt gætte mig til, at du naturligvis mente 'omstrukturering' af et (måske flere) af havens bede, og det er jo også en øvelse, der vil noget ...
  Har faktisk selv især ét bed, hvor jeg skulle gøre det samme - vi må se, om det kommer så vidt, afhænger meget af, om energien rækker - det kræver sin kvinde og er noget hyggeligere, når man kan være i hvert fald to om det :D

  Er til gengæld ikke i tvivl om, at dit projekt ganske givet bliver fint - det ser vi til foråret :O))

  kh og god arbejdslyst med planteriet
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 9. Hej Claus
  Det er en nødvendighed at have det kritiske øje på sine stauder. Farverne kan være en kende anderledes end forventet, og trivslen er også afgørende. Jeg prøver at holde omplantninger til nogle få kvadratmeter ad gangen, for så er det mere overkommeligt.
  hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 10. Kære Claus,

  aah....et herligt syn. Som en renvisket tavle, hvorpå der kan skrives nye havedrømme. Men ak og ve......også et benhårdt arbejde!
  Har selv lige været i gang med at grave to lange staudebede op og starte HELT forfra. Når "godtnok" bare ikke er godtnok, må vi jo tage de værkende muskler og ømme led med!!!! Det er en del af gamet!!

  Ja, at skabe et godt og harmonisk staudebed er et svært og never-ending langtidsprojekt. Det kan tage år, før alt falder på plads og når plantesammensætningerne så endelig lever op til ens forventninger, forestillinger og drømme, så er det tid at begynde at tynde ud i de mest ivrige og anmassende!

  Nå...det var de løg...iøvrigt har jeg i disse travle løgløgningsdage opdaget, at der findes nogle helt basale lykke-parametre for en løglægger: Lykke kan være noget så simpelt, som at have en solid planteske, der IKKE knækker. IKKE at komme til at hakke gamle løg midt over (Den med "Hvor der handles, der spildes" er ikke gangbar som trøst i ret lang tid!)Og den helt store løglæggerlykke finder man, når man graver ned ved nyudplantede stauder og roser, hvor jorden er løs og bekvem:o)

  Ja, jeg kan ikke skrive mig fra det og lave flere overspringsmanøvrer. Blog-gardening er så afslappende:o) :o) Men løggene bliver jo ikke lagt, så længe jeg sidder her foran skærmen og feder den.

  Sender iøvrigt min dybeste medfølelse til løglæggerne i Keukenhof. I er nogle af hverdagens SANDE helte:o)

  Jajajaja...Blue Parrot, Shirley, Negrita, Skrubsakker, persiske vibeæg og rosa liljer....NU kommer jeg!!! SUK!

  De kærligste hilsner og tanker fra løgbumsen i det høje nord,
  TANTE GRØN

  SvarSlet
 11. Sådan har jeg det også; på med handsker og støvler og ud i bedene sammen med planter og løg. Måske en snor og et par pløkke til at "tegne" med, hvis et nyt bed skal anlægges. Papir og blyant anvendes først bagefter for at kunne huske, når foråret kommer og der skal luges og til brug i senere evaluering.
  Stor hilsen fra Marthe

  SvarSlet
 12. Hej Claus
  Det er sandelig ikke en af mine faveritdicipliner i praksis at grave op, om og læggeløg. Heldigvis er det ligesom om, at erindringer om praksis af en eller anden forunderlig grund træder i baggrunden, når teorien, forestillinger og drømmene kommer ind i billedet!
  Jeg har stor fornøjelse af at tegne bede og sammensætninger, det er ikke altid tegningerne bliver fulgt, men det er et udgangspunkt, som fungerer som en slags opskrift, som forhindrer de værste af mine uovervejede indskydelser i praksis! Og dog, der er faktisk en del ups'er, som venter på at blive udbedret...
  Tillykke med det færdige manuskript - hilsen Pia

  SvarSlet
 13. Et helt rent bed klart til at blive fyldt op med drømme og skønhed er HELT pragtfuldt. Det kribler helt i mig, når jeg ser billeder som her. For når først man er nået dertil, hvor alt er parat, er det kun det sjove, der er tilbage.

  Vil gerne lige løbe af sted med emnet (undskyld Claus) og komme med en hurtig Bilka kommentar i tilfælde af, at der skulle være nogle Bilkafolk, som læser med.

  Claus har gjort mig til en af de nye Bilkakunder, og jeg har tilmeldt mig nyhedsbreve. Jeg har 0 forstand på detail, men det slår mig, at der må være MANGE mennesker, som gerne vil give have-gaver til jul. Eller begave sig selv som i mit tilfælde. Vi har her på bloggen fået en forsmag på noget af det skønne og spændende, som kommer i Bilka henover foråret og sommeren, men der MÅ da være mange, som ville sætte masser af disse ting på ønskesedlen til jul, selvom haven er gået i vinterhi. For nyhedsbrevet er utroligt sparsomt, når det kommer til have på denne tid af året. Blot en tanke.

  SvarSlet