En spirende interesse

Overskriften er ikke et forsøg på at være morsom. Men den kan selvfølgelig forstås på mere end en måde.

 

 claus20111104_143000

 

I England, men også i Tyskland, har der gennem de senere år været en enorm interesse for vintergækker.

 20111104_143103

 

Man taler ligefrem om, at folk er galanthofile, hvilket betyder vintergæk-elskere. Dette forstår man nok først, når man får at vide, at det latinske ord for vintergæk er Galanthus.

 

20111104_143031

 

Mange af jer vil nikke genkendende til navnene på mine gode havevenner Søren og Nico, som jeg af og til har skrevet om her på bloggen - og de er da også med i ’Hemmelige haver’.

 

20111104_143040

 

Søren er en rigtig galanthofil, og for ikke så lang tid siden præsenterede han mig for en tysk bog med titlen Schneeglöckchen – Zauber in Weis. Den faldt jeg pladask for, ikke mindst fordi den viser over tre hundrede forskellige vintergækker, den ene smukkere en den anden.

    

20111104_143055

        

Nu har jeg købt rettighederne, og det betyder at jeg/vi/Klematis i februar udgiver bogen på dansk. Så håber jeg, at interessen vil spire yderligere.

 

Hvad siger I til sådan en bog. Gal eller genial?

32 kommentarer:

 1. Genial.... Mærker interessen. Den kan man sikkert bruge mange år på. ;)

  God weekend Claus
  Knus
  Eva

  SvarSlet
 2. Spændende bog, så er der da plads til fordybelse :)

  God weekend.

  Ulla

  SvarSlet
 3. Både gal og genial, Claus

  - men jeg glæder mig sindsygt til bogen, for det bliver nok det nærmeste, jeg kommer at blive galanthofil.
  Jeg er rigtig, rigtig begejstret for disse yndefulde, små planter, som oven i købet dukker op, når vi mest trænger til det; men de er simpelthen for dyre dem, jeg ønsker mig ud over de almindelige, som jeg allerede har. En fire-fem stykker af de hedest begærede kan snildt lænse kontoen for detsamme, som det koster at rejse på familiebesøg i Florida på samme tid, som Vintergækkerne blomstrer - og det vil jeg trods alt hellere tage mig råd til, hvis jeg på nogen måde kan. Man må jo prioritere! Men bogen skal jeg ha'. Det er helt sikkert.

  Jeg har lige været ude at vande alt det nyplantede, og vejret tegner stadig mildt, så
  Happy Autumn Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 4. Kære Claus
  Gal, mener jeg ikke du er, du plejer jo nok at finde det som for klokkerne til at ringe, for os tossede havefolk. Dermed sagt, du er nok temmelig genial.
  Dejlige indlæg der været de sidste dage, nu kan det ikke blive mandag hurtig nok, for nu skal " Hemmelige haver" bestilles, en rigtig dejlig før julegave til "gammel mor" her. Heldigvis kan jeg ikke få computeren til at vise bogen, det bliver tilgengæld en dejlig overraskelse at sidder med den i skødet og lade øjnene sluge hvert et billedet. Munden løber allerede i vand.
  Knus herfra det Midtfynske, Pia

  SvarSlet
 5. En smuk bog er altid GENIAL(!)

  Og jeg som troede, der kun fandtes en håndfuld forskellige vintergækker...! ;-)

  Rigtig god weekend og *SMIL* fra

  Lisbet

  SvarSlet
 6. Gal, at købe en bog hvor teksten er tysk - ha, ha! Nej det mener jeg selvfølgelig ikke. Hvis interessen er der køber man gerne.
  De er søde de små vintergækker og jeg glæder mig til at læse om dem i Hemmelige haver:)

  SvarSlet
 7. Genial. Jeg har ennu ikke fått de til å gro i min have, så jeg nyter gjerne bildene i boken. Gleder meg.

  Eva

  SvarSlet
 8. Både gal og genial, men bogen skal med i havebogssamlingen. Glæder mig allerede.

  SvarSlet
 9. Hej Claus
  Vintergækken er fantastisk smuk, og dens enkelthed og farver passer så fint til den lidt franske stil, som så mange indretter sig med i disse år. Men hvad med Dorthea-liljen, så vidt jeg ved, er mange af mine vintegækker (de mangedoblede, duftende og lidt kødfulde) slet ikke vintergækker?
  Mvh Susanne

  SvarSlet
 10. Kære Susanne - du har helt ret. Vintergækken er trendy!

  SvarSlet
 11. Ih hvor jeg dog glæder mig...lad vinteren gå lidt hurtigt.
  Anja.

  SvarSlet
 12. Det hade inte varit fel att få den också på svenska :-)

  Birgitta

  SvarSlet
 13. Kære Claus

  Jeg glæder mig uendeligt meget til præcis den bog, kald mig gerne gal(anthofil), eller kommende måske, blot jeg får lov at læse og nyde de fantastiske billeder. Det er ikke til at vælge et favorit tidspunkt i haven, men det er et af mine højdepunkter, når de dukker op gennem sne eller jord.

  Heldigvis ser man ikke så ofte vintergækker i 'utide'. Sidste lørdag kunne man købe perlehyacinter på gågaden i Roskilde. Nej vej?

  kh Anne Mette

  SvarSlet
 14. ...og mon Bilka også bliver leveringsdygtige i et par sorter, som er lidt anderledes end dem, de fleste af os har.... vi vil da osse gerne være lidt Galanthofile :-)

  SvarSlet
 15. Genialt. Haaber den er paa nivau med Husted Bendtsens, Storkenaeb...
  Ellen

  SvarSlet
 16. Kære Claus.

  Den bog skal du da lave, og så skal du også få Bilka til at sælge bare nogle af de søde gækker!!!
  mange hilsner
  jmn

  SvarSlet
 17. Kære Claus.
  Der er ingen tvivl i mit sind - Du er genial, fordi du tør være gal nok til at kaste dig ind forskellige emner eller projekter, som mange vil kalde absolutte nicher eller havenørderier. Men det ER jo netop det geniale - at turde satse på at du ikke er den eneste som falder for det.
  Og tak for det!
  Med venlig hilsen
  Sis

  SvarSlet
 18. Genial! Det er da herligt, at der er nogen, der brænder for noget helt specielt, synes jeg. - og vil delagtiggøre os andre, er da bare endnu bedre. - og at du udgiver den på DANSK, gør chancen for at blive en af de dér galanthofile større, hvem ved? - og det sker der vel ikke noget ved, andet end at budgettet til løg må hæves lidt mere! Jeg har faktisk i år mødt Søren og Nico på et plantemarked, vi havde på Lolland, som blev flyttet fra august til september, fordi vi nærmest druknede væk i august af regnen og måtte aflyse det i første omgang. Heldigt, det alligevel kunne udsættes til september. Faktisk fik jeg en lille snak med Søren, om hvordan de små hvide vintergækker trives bedst, hvilken jordtype, at benytte sig af benmel m.m. Han fortalte mig bl.a. at gartneri Spiren igen i 2012 vil arrangere event, hvor vintergækkerne også er med, foruden selvfølgelig Helleborus, som er Marianne Rosténs særkende, men det ved du jo. Marianne og Søren vil samarbejde om vintergæk-delen af arrangementet.
  Jeg tror godt, jeg kunne tænke mig dén vintergækbog :-)

  SvarSlet
 19. Genial - suk jeg fik den i Maj på Engelsk. Det er en fantastisk bog! Hørte også Marianne ville forsøge sig igen i år sammen med Søren - sidste år var jo desværre noget uheldigt. Heldigvis reddede Søren min dag - og ikke mindst den altid så søde og fantastiske Marianne! Et besøg hos hende kan ikke anbefales nok!!
  Glæder mig til foråret!

  SvarSlet
 20. hej Claus,
  der skal nok være dem, der synes, det er en gal idé - til gengæld er jeg sikker på, at det nok skal vise sig, at du har satset genialt igen :)

  Det bliver så fint - og så synes jeg, det er en god ting, at du har skaffet dig et nyt projekt at koncentrere dig om nu, hvor 'Hemmelige haver'-projektet er (næsten) fuldendt :D

  kh og dejlig mild november-weekend til alle her
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 21. Kære Claus.
  Du er intet mindre end genial. Se blot på hvor du befinder dig lige nu i dit liv. Alt éet du har opnået og alt det som kommer, som nu oversættelse af ´Schneeglöckchen-Zauber in weiss´. Måske er det en bog jeg kunne finde på at købe, har ofte kunnet tænke mig dén bog John Grimshaw var medforfatter af, ´Snowdrops, A monograph of cultivated Galanthus´. Ikke at jeg er specielt ´galanthophil´, men jeg synes det er spændende at læse en bog som omhandler et speciale, og tænke på al den research der ligger bag et sådant værk, og så synes jeg at vintergækker er de herligste små forårsbebudere. God arbejdslyst, det er en smuk bog rent billedligt.
  Jeg har vintergækker i min have, men de må nok betragtes som alm. ´fattigmands-gækker´, får vist aldrig et budget der magter at købe ´gække-løg´til mellem 40 og 3000 kr pr.styk som nogen gør. Om man så er gal eller genial, tja som enthusiastisk samler tænker man nok aldrig på størrelsen af prisen.
  Glæder mig til at læse afsnittet i ´Hemmelige Haver´ om Søren og Nico´s passion for Galanthus.
  Kærlige hilsener,
  Iris.

  SvarSlet
 22. Hej Claus
  Bogen om juleroser og påskeklokker har jeg været rigtig glad for, ikke fordi jeg har så frygtelig mange forskellige slags, men mere på grund af de fantastiske billeder. Blomster i en tid uden så meget andet i haven drager altid lidt ekstra. Jeg kunne sagtens finde på at købe en bog om vintergækker uden at starte den store samling op, hvis bogen har en god billedside og ikke mindst ideer og forslag til placeringer af vintergækker i haven. Mine (almindelige) vintergækker roder mest rundt under buske i baghaven og nydes ikke rigtig på voksestedet. En forhave fuld af vintergækker som velkomst i februar tiltaler mig!
  Har bogen det "hele", og henvender sig bredere end til egentlige samlere, så er den genial!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 23. 300 sorter snøklokker! Er det mulig! Man kan samle på verre ting :) Ja, jeg ville kalle det gal, men i positiv forstand. Her i Norge har vi jo forumet hageGal, uten at vi blir hentet av menn i hvite frakker av den grunn :)

  Jeg husker svært godt innleggene dine fra Søren og Nico, en vidunderlig have osm gikk rett i hjertet mitt. Denne boken blir bare over alle tenkelige begreper praktfull!

  SvarSlet
 24. Hej Claus,

  Vi har mange vintergækker i haven - nærmere på en stor skråning. Men jeg kender ellers ikke meget til vintergækker. Det er noget af en åbenbaring for mit vedkommende, at der virkelig findes så mange sorter. Men gal vil jeg ikke kalde bogen. Den inviterer til fordybelse, og derigennem kommer nok den større interesse for sagen. Så det bliver spændende at se resultatet, når bogen foreligger på dansk. Jeg vil glæde mig til den.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 25. Kære Claus Dalby
  Det lyder som en god ide. Jeg siger genial.
  De bedste hilsener
  Kirsten Miran

  SvarSlet
 26. Kære Claus
  Vintergækker kan ikke undværes, men jeg springer over og gemmer energien til noget andet.

  Hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 27. Begge dele, man skal være lidt gal for at få geniale ideer. hihi
  Tænk der findes SÅ mange forskellige vintergækker, fantastisk. Jeg har kun den dobbelte og en smuk enkelt, men de maler osse hele haven hvid næsten for erentisserne maler gult, et rigtig patchwork tæppe hvert forår.
  Hvis den bog bare er halvt så god som Juleroser og Påskeklokker og Pæonbogen så kommer den straks på min ønskeliste!!
  forsat god weekend
  kh Gunvor

  SvarSlet
 28. Jeg kan da ikke tro, at der nogen af os havemennesker, der synes, at du er gal! Tværtom så er det da en genial idé, som man bare kan glæde sig over. Forhåbentlig smitter det, som ringe i vandet så flere og flere får den glæde og interesse, som er fælles for os, der følger din blog. Hvad enten man har en altankasse et lille frimærker en alm. have eller flere tønder land - så er det dejligt med en så livsbekræftende interesse! Så klart jeg glæder mig!!

  SvarSlet
 29. Tosset med vintergækker har jeg været alle mine dage - de står for mig som de første forårsbebudere :-) Har netop været i haven og plantet vintergækker, da jeg ville sikre mig at se dem i haven til vores nye hus.

  SvarSlet
 30. Vintergækker er dejlige! Jeg ville hverken undvære dem eller anemonerne. Synes det lyder som en pragtfuld idé Claus.
  Vil glæde mig til bogen.

  Bedste hilsener Lisbeth k

  SvarSlet