Jeg er en lykkelig mand

Dette skyldes ikke kun, at jeg er rigtig glad for, at ‘Hemmelige haver’ har fået så mange pæne ord med på vejen, men også at jeg fra på mandag og fjorten dage frem skal i haven. De sidste løg skal lægge, de sidste planter plantes; der skal kultiveres og gøres fint.Heldigvis er vi ‘foran’ i år sammenlignet med de to sidste sæsoner, hvor snen overmandede os. Og heldigvis er der ikke vinter og frost på vej til Risskov. Det er blandt andet derfor, jeg er en lykkelig mand. Se her, hvad de skriver på TV2-vejret:

 

Long%20Water,%20Kensington%20Gardens%20in%20the%20snow[1]

 

Danmark får efter alt at dømme den seneste start på vinteren i mindst 10 år, hvis man bedømmer det efter, hvornår den første sne falder. Det står efterhånden klart, eftersom de hvide fnug endnu ikke har fundet vej til landet - og der er ikke udsigt til nedbør de kommende mange dage.

 

Dermed peger det meste på, at den første sne falder senere end den 21. november, som ellers er den seneste dato for hvornår de første fnug er faldet over Danmark i de senere år. Det var i 2008, at man skulle tre uger ind i november, før der var sne i luften.

  

Sverige mangler sne som ikke set i mere end 100 år
Men vi er i Danmark ikke alene om at have lange udsigter til rigtigt vintervejr.

I Sverige havde man ved ingen af de officielle målestationer sne på jorden i går - den 10. november - ej heller i Lapland i den nordligste del af vort broderland.

 

Det er aldrig sket, at man den 10. november ikke har sne på jorden noget sted i Sverige så længe målingerne har foregået, og det har de siden vinteren 1904/1905.

 

Norge flytter World Cup i langrend
Også i Norge er den gal med sneen. Nordmændene har set sig nødsaget til at flytte World Cup'en i langrend næste weekend fra Beitostølen til Sjusjøen ved Lillehammer på grund af snemangel.

I Sjusjøen, som ligger i knap 900 meters højde, skulle prognoserne være bedre for snefald frem   mod næste weekend, selvom intet er sikkert.

 

Danmark venter endnu på sne
Herhjemme kommer vi endnu til at spejde et stykke tid endnu efter den første sne.

Det er helt normalt at den første sne falder i løbet af november, men skulle det blive december inden de første fnug daler fra himlen, så ville det være usædvanligt.

 

Det tidligste snefald i dansk vejrhistorie er officielt registreret den 14. oktober 1952, men også i 1992, 2002 og 2003 er der meldinger om sne i dele af Danmark allerede midt i oktober.

 

En månedsprognose fra det fælles-europæiske meteorologiske regnecenter i Reading, England - ECMWF - spåede dog tidligere på måneden, at kulden kom til Danmark den sidste uge i november, og så kunne nedbøren falde som sne.

 

Men mens vi i Danmark venter på sneen, så er der udsigt til, at vinteren slår igennem over det nordlige Skandinavien i starten af den nye uge med både sne og dagsfrost.

13 kommentarer:

 1. hej claus
  jeg glæder mig til at se din nye bog. det får flotte ord med sig..

  for mig er det kun dejligt at sneen ikke er landet i i risskov og heller ikke komme de næste par dage, jeg elsker når jeg kan få tid til at gå en tur forbi dit hus og ind i skoven, et dejligt sted og der er jo alt havde man kunne drømme om i nærheden, en flot have, en dejlige skov, og en skund strand.

  SvarSlet
 2. Det bliver ikke meget bedre...:) Sne og frost er dejligt, men helst ikke før i januar/februar og så gerne forår igen fra marts, tak...

  Så indtil nu går drømmen om dette måske i opfyldelse.

  ...............

  Kan næsten ikke vente til jeg modtager Hemmelige Haver - nu hvor man kan læse overalt i Blogland om hvordan læserne roser og svælger i de skønne billeder og historier.

  Tillykke med en succes!

  kh Ulla

  SvarSlet
 3. Hej Claus.
  Ja, selv om jeg holder meget af sne, må den nu gerne vente lidt med at komme.
  Også jeg har endnu lidt at gøre i haven endnu.
  I dag oplevede jeg forresten noget sjovt. Mit 3 årige barnenbarn og jeg var ude at rive blade sammen, da hun pludselig sagde, at vi skulle plukke jordbær. Jeg havde godt nok set først blomsterne og så de grønne bær, men aldrig troet at de skulle blive modne. Der var to røde bær - et til hver - og de smagte dejligt.
  Mange hilsener Elsebeth

  SvarSlet
 4. Vakkert bilde! Ja, vi har fortsatt ikke sett årets sne her nord, heller.

  SvarSlet
 5. Jeg kan godt forstå, at du er en lykkelig mand med den vejrudsigt :-) Jeg læste den godt tidligere.
  Men nej, det passer nu ikke at vi 'venter' på sne. For jeg vil faktisk gerne være helt fri for den i år. Sådan en god 'gammeldags' grøn vinter ville passe mig helt fint, efter de to sidste hårde vintre.
  Jeg kan stadig huske da man kunne se det grønne græs juleaftensdag, og erantis dukkede frem af den mørke jord sidst i januar. Ah, det ønsker jeg mig :-) Ja, og så lige din bog i julegave :-D

  SvarSlet
 6. Interessant læsning, som kirkegårdsgartner håber jeg dog sneen lader vente på sig, i det mindste til vi er færdig med al granpyntning af gravstederne. Det er ikke specielt sjovt at kravle rundt i sne og sjap ;-)
  Ind til videre har vi heldigvis haft supervejr til den opgave :-)

  Håber i øvrigt din nye bogudgivelse er i en af mine julegaver i år :-)

  SvarSlet
 7. Kære Claus.

  Så er vi to! Ja ikke, at jeg er en mand. Men imorgen har haven og jeg en aftale i alle de lyse timer - og resten af hverdagene, ihvertfald om formiddagen. Dét kan man kun blive glad af. Udaigten til "at komme med", få lagt de sidste løg, plantet de sidste planter og ikke mindst få fjernet en masse ukrudt, som så ikke generer for udsynet til løgvæksterne i foråret.

  I foråret holder jeg nemlig spindetræf. Ikke at det har så meget med haven at gøre. Men haven bliver "taberen" i tiden op, hvor jeg skal forberede mig, hvis altså ikke, jeg når det nu.

  Ønsker dig rigtig god arbejdslyst derude!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 8. Kære Claus,
  Det var da dejlige efterretninger, du her refererer til.
  Også for min skyld må den tilstundende vinter gerne komme til at høre under kategorien: "Grøn vinter".

  Har nemlig endnu ikke fået gjort denne matrikel "vinterfin", da det kniber lidt med energien/kræfterne p.t. - så flere milde dage ville være meget velkomne - og frygtelig gerne med sol til sindet (kan jo ikke arbejde effektivt, hvis man pga. påklædning ligner en Michelin-mand).
  På den måde ville der jo heller ikke bliver så meget at lave til foråret - altså af det trælse arbejde!!

  Så jeg vil håbe dine efterretninger er sande. Synes heller ikke en masse sne og bilkørsel er nogen god cocktail - og da slet ikke når man bor langt nede ad en jordvej.

  Håber, din sidste dag på bogmessen kommer til at gå strygende.

  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 9. Og jeg er en lykkelig kvinde, basta. Ligger lige og hviler ud, efter at have plantet 20 ribsbuske og to kvadratmeter med skjoldblad. Ok, hvis jeg skal være helt retfærdig, har jeg mest udstukket retningslinierne. Jeg har ikke, som dig, en stab til hjælp, men med en enkelt ægtemand, ja der går det også fint.

  Grøn vinter er også et stor ønske herfra.

  Måske jeg skulle begynde at spinne, Zep. Din have ville jeg da i hvert fald gerne se igen. Smiler.

  SvarSlet
 10. Hej Claus
  Er altså ikke helt enig med alle jer, som ønsker grøn vinter. Sneen må for min skyld meget gerne falde i december og januar. Mest i juleferien ;O) og ikke noget med frost-tø-fros-tø! Kun frost og så i øvrigt fint ryddede cykelstier. I februar skal sneen gerne smelte og vintergækkerne stå på spring...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 11. ha, så kan jeg komme igennem i denne rude.,
  Jeg har været ude og kikke efter julerose og der er flere små runde knopper helt nede, de er nu dækket med en masse blade, det blir alle mine juleroser og påskeklokker,puttet i vinterhi med blade, sammen roser og de fleste stauder.
  Men vinteren må gerne vente, jeg syntes som I andre at vi fik riglig sne sidste vinter. Men erentis til nytår, kan jeg godt undvære, det havde vi for nogle år siden.
  God arbejdslyst i haverne
  kh Gunvor

  SvarSlet
 12. Hej Claus

  Kan det passe at billedet er fra den Italienske have imellem Hyde Park/Kensington gardens (London)?
  (- Det må da være sjældent at der ligefrem ligger sne der).

  Er personligt glad for at slippe for både sne og frost, men lidt bekymrende er det alligevel at tænke på at der ingen sne er så højt mod nord ...

  Bedste novemberhilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 13. Det var da en god idé Hanne, Tilst ;) Du flittige quinde!

  Hjerteligst

  SvarSlet