Jeg har en favorit!

Nej, jeg har mange ... Men når det gælder særlige forårsvækster, holder jeg rigtig meget af den lille fine hundetand, Erythronium. Sit danske navn har den fået, fordi den lille knold, som planten skyder fra, netop ligner en hundetand.

 

080428_814_lisager

 

Gennem snart en del år har jeg haft den lysegule sort ’Kondo’ i haven, og den kommer troligt igen år efter år og danner som årene går fine kolonier.

 

Erythronium%20in%20garden[1]

 

Jeg har længe haft et blødt punkt overfor en anden smuk, smuk hundetand – en lyserød sort med navnet ’Pink Beauty’. Desværre er den hunde!!!-dyr, men nu har jeg grebet dybt i pungen og investeret i nogle håndfulde, som i morgen bliver lagt sammen med en anden noget pebret forårsvækst, nemlig den lyserøde perlehyacint.

 

Botanical-Flower-Erythronium-Dens-Canis[1]

14 kommentarer:

 1. Ja som du skriver en favorit er svært at have......men den gule er da en fantastik kandidat :0)

  Jeg melder mig lige på banen med vintergækkebogen......det er lige sådan en der er det mest geniale at udgive - den er på min liste over havebøger jeg bare MÅ have ;0)

  Dorthe

  SvarSlet
 2. Hmmm litt tull med innloggingen min, så jeg vet ikke helt om kommentaren min i stad kom med... Jeg prøver igjen:) Hundetann er en absolutt nydelig sak som jeg har hatt på ønskelisten i flere år, men enda er den ikke kommet inn i hagen...kanskje neste år?:) Men i år nyter jeg den milde vinteren og planter masse tulipanløk:)

  SvarSlet
 3. Kære Claus
  Jeg er også blevet charmeret af hundetand - den gule trives o.k. i min kolde stive lerjord om end den ikke breder sig i overdådige mængder.
  Jeg har i år bestilt et par enkelte eksemplarer hjem fra England af to hvide varianter for at se om de også kan trives hos mig. De fik en god skovlfuld grus i bunden af plantehullet til dræn. Håbet er lysegrønt.
  Hilsner fra Berit

  SvarSlet
 4. Kære Claus

  Jeg er også forelsket....Fandt et sted, hvor de havde en del forskellige til salg. Hvor er der bare mange fine, hold da op. Jeg nøjedes med at købe nogle af den, der hedder Erythronium 'Pagoda', den mener jeg at jeg har læst om hos dig, enten her eller i en af dine bøger. Glæder mig. Hvis det lykkes for mig, så er næste skridt en anden farve.

  Spændt på at se dit skønne rosa flor, det må det jo simpelthen blive.

  kh Anne Mette

  SvarSlet
 5. Kære Claus... Jeg har også en FAVORIT og det er selvfølgelig dig.. Jeg håber at min kommentar kommer , for har haft lidt problemer med min computer, og den vil ikke helt høre efter...Du skal jo regne med at det er mig der bestemmer.. så det her er lige en prøve... Jeg glæder mig også til den bog om vintergækker, det var virkelig en rigtig god ide, du har også sørget for at vi kan få fløjls Aurekler i Bilka næste år, det glæder jeg mig til , for de er så smukke...skønne bileder du har sat ind her til os...nå det her var lige en prøve , så vil slutte inden det bliver for langt, for tænkhvis det ikke dur.... taler af erfaring...rigtig god aften ..kærlig hilsen paw.

  SvarSlet
 6. Den glæder jeg mig til at se billeder af på din blog til foråret :-)
  Jeg har den helt gule, og er virkelig glad for den. Den lysegule og den lyserøde perlehyacinth er på min ønskeliste, og der må denne dejlighed vist også hen :-)

  SvarSlet
 7. Kære Claus.
  Lige idét jeg så blomsterhovedet på planchen tænkte jeg, Dodecatheon, men det er det så ej. Hundetand er, også, en smuk plante. En bekendt har nogle som hun kalder ´Lilac Wonder´, den har virkelig dekorative blade. Endnu har jeg ikke kunnet finde den i Bilka, men hvem véd ...
  Har også lagt perlehyacinter i år, tre forskellige udgaver af de blå, rigeligt, og nogle af de hvide.
  Rigtig god dag.
  Kærlig hilsen,
  Iris.

  SvarSlet
 8. Hej Claus
  Vi er enige hundtand hører også til blandt mine yndlinge købte forrige år nogle hvide og lyserøde de gule har jeg haft i mange år og de er blevet til nogle kæmpe planter, så har ikke indtryk af at de er vildt sarte, så nu venter jeg bare på at de 2 andre slags også bliver til store planter de er nemlige bedårende og ikke mange har dem, det kan jeg jo godt lide.
  Mange efterårs hilsner fra Helle

  SvarSlet
 9. Det er nemlig bare en fantastisk plante.
  Du skal ikke høre ét ondt ord for det, hvis du får Erythronium i sortimentet hos Bilka næste år. Jeg ved godt, at der er problemer med at løget ikke må tørre ud, som det nemt kunne komme til i en forretning. Men kan de mon ikke sælges på samme måder, som pakker med stauder, hvor der er lidt voksemedie rundt om?

  Jeg har før købt løse løg på markedet ved Clausholm, men har ikke fundet et nyt sted, hvor de sælges løst. suk.
  Venlig hilsen Ulla

  SvarSlet
 10. Jeg har selv Pagoda som jeg er meget glad for, og som også trives fint i mit surbundsbed. I år har jeg købt Lilac Wonder som nu er sat i mit skovbed. Forhåbentlig blomstrer den lige så fint som Pagoda. En skøn forårsblomst..

  SvarSlet
 11. Kære Claus,
  Modsat dig begynder jeg i det meget, meget små. Nemlig med een hundetand ('White Beauty') - for sæt nu den ikke vil bo her, eller rådyrene også kan lide den.
  Derfor begyndes med et lille forsøg. Hvis forsøget lykkes skal der afgjort lægges flere "hundetænder"!
  Din lysegule er virkelig, virkelig smuk.
  Disse lette lyse farver gør virkelig noget for sindet (mit i det mindste).
  Tror også, det er derfor jeg synes, at efteråret i år er ekstra smukt, netop fordi bladene har fået lov til at blive hængende og gulne.
  Hele terrassen her er fyldt med nedfaldne blade, og jeg nænner ikke at fjerne dem, idet de giver et strejf af solskin, når man selv dukker frem af morgenens dis og dunkelhed. Det er et dejligt syn!

  Den nye bog om vintergækker er da ikke til at stå for. Hvor nørdet!
  Den må da tilføjes biblioteket, når den engang er klar til salg.
  Så undgår man også at skulle ned på knæ for at nærstudere disse forårsyndigheder. Praktisk!

  Posten er ventet med længsel en af de nærmeste dage med "Hemmelige haver" - og jeg HAR holdt mig i skindet og ikke smugkigget.

  Kærlig hilsen
  Karen O.

  p.s. Tak for video'er.

  SvarSlet
 12. Uhh, den akvarel er vel nok fin:-)

  (Var det ikke også en god idé til et nyt bogprojekt, en bog med botaniske akvareller? Jeg ville svælge væk i sådan én!)

  - Lisbeth K

  SvarSlet
 13. Kære Claus
  Hvor er det bare dejligt sådan at besøge din side. Det er jo en hel "idehave" på nettet du har skabt.
  Håber du fremover får endnu mere plads hos Bilka. Jeg kunne nemlig virkelig godt tænke mig sådan en rigtig Claus Dalby planteskole. Sådan et sted med små prøver på plantesammensætningerne fra din have. Selvfølgelig med plantesalg og vejledning.
  Eller hvad med en besøgshave? Uha det ville være godt :)
  Nå - jeg drømmer, og det er jo heller ikke mig, som skal levere arbejdet.
  Kærlig hilsen Annette

  SvarSlet
 14. Kære Claus,

  ååååååååååååååååååh hvor jeg dog elsker hunde"tænder". Jeg har selv den gule et par steder i haven, men har i årevis drømt om at få et helt tæppe af lyserøde og hvide. Har set sådanne underskønne tæpper i forskellige engelske havebøger og det syn har givet mig endnu en plantebesættelse. Jeg fandt en enkelt lille lyserød hundetand på et lokalt plantemarked i foråret og jeg var lige ved at slå flikflak af bar` glæde. Værner om den som var det selveste kronjuvelerne. Et par hvide er der også kommet til og de må meget gerne invadere de hvide bede.....men så heldig er man næppe.

  Det kan godt undre, at den lille graciøse forårsbebuder ikke er mere udbredt end den er, for den er da umulig ikke at elske.

  Glæder mig meget til at nyde synet af dine lyserøde yndigheder på bloggen til foråret. Hvor er det skønt at have dig til at udleve alle mine plantedrømme for mig:o)

  De kærligste hilsner og tanker fra een med gule hundetænder (!)

  SvarSlet