Et helt nyt bed

Jeg viste det på videoen forleden: et helt jomfrueligt stykke jord.

 

Jeg har nævnt det før, og gør det igen. Et velfungerende staudebed er et af havens sværeste discipliner. Og af og til kan man blive nødt til at gå drastisk til værks. Mange kender sikkert til det, at man år efter år har plantet nyt i opståede huller, og med tiden er bedet kommet tit at ligne et kludetæppe.

 

20111228_142433

 

Derfor kan det en gang imellem – som her – være en god idé at grave hele bedet op og begynde på en frisk. De opgravede stauder deles, placeres og graves ned i gen.  Godt, at jeg har Emil og Preben.

 

20111229_093404 20111229_093409

 

Når det på billederne mest er pottede planter, skyldes det, at jeg her valgte en helt ny farveholdning. Purpur ...

21 kommentarer:

 1. Det bliver spændende med dit nye bed, du har altid så mange spændende blomstersammensætninger :-)

  Åh hvor jeg glæder mig til at komme i gang med at omdanne min nye have, til andet end græs og læhegn ;-)

  SvarSlet
 2. Hej Claus.
  Det ser spændende ud -- skal nok blive flot.
  Godt nytår --
  fra JMN

  SvarSlet
 3. Spännande!
  Det är nog bra att börja om ibland, men vilket jobb!!
  Mariana

  SvarSlet
 4. Det glæder jeg mig gevaldigt til at du viser os billeder fra når det står i fuldt flor. Godt nytår, jeg håber du holder fast i din iver med at inspirere os på bloggen
  Mette

  SvarSlet
 5. Kære Claus,

  jeg bøjer mig altså dybt i støvet for Emil og Preben. Sikke et par seje gutter :o)

  Jeg tager bestemt også hatten af for hjernen, der har udtænkt og udlevet denne purpurdrøm af en masterplan. Der er altså noget helt særegent luksuriøst og eksklusivt over purpur blomster. Hvor er der bare mange spændte forventninger og forhåbninger knyttet til sådan et helt nyanlagt bed. Jeg glæder mig rigtig meget til, at se dine purpur skønheder folde sig ud i al deres pragt og vælde, Claus.

  De kærligste hilsner og tanker

  SvarSlet
 6. Kære Claus

  Hvis blot man følger en lille smule med her på din blog, vil man vide, at du har mange yndlinge, men at de helt mørke purpur farver vist har din særlige bevågenhed. Derfor overrasker det mig slet ikke, at du har valgt at lave et bed med netop disse farver.

  Du er eminent til at komponere bede, så jeg vil meget gerne vide, hvad det er for spændende ting, som mudderdrengene har skruet ned i jorden. Kunne jeg ikke lokke dig til at løfte sløret lidt? :0)

  SvarSlet
 7. Kære nette - så pyt da. Her kommer nogle af navnene.

  Cirsium rivulare atropurpureum
  Pæon 'Karl Rosenfield'
  Pæon Buckeye Bell'
  Sølvlys 'Brunette'
  Knopurt 'Jordy'
  Pink spydverbena
  Daglilje, Hemerocallis 'Little Grapette'
  Lægekvæsurt, Sanguisorba officinalis
  Røllike 'Summer Wine'
  Et par mørke sankthansurt
  Et par mørke vortemælk

  etc. etc.

  SvarSlet
 8. Tak til både Nette og Claus - hilsen Pia

  SvarSlet
 9. Kære Claus

  Tak for svar. Jeg har googlet som var det en lyst. Det bliver brandflot. Glæder mig til fortsættelsen.

  SvarSlet
 10. Nam, nam, nam :o) Glæder mig allerede til billederne.

  SvarSlet
 11. Nøj hvor jeg glæder mig til at se billeder når bedet står i fuldt flor.... det bliver sikkert SUPER flot.
  Hilsen Susan

  SvarSlet
 12. Kære Claus
  Det lyder rigtig spændende med et purpur bed. Jeg håber, vi får lov til at se billeder der fra i årets løb. Har du gravet hele stykket igennem og fjernet ALT (inkl. diverse løg)? I så fald er det vel for sent at lægge løg nu. Skifter du en del af jorden??
  Ja, det er godt, du har dygtige medhjælpere. Dem skal du huske at påskynde, for uden dem gik det jo slet ikke.
  Hav et rigtig godt nytår.
  Mvh Heddie

  SvarSlet
 13. Kære Claus

  Vel vidende at jeg er ved at lave din blog om til en moderne udgave af giro 413 (uden indsamlinger), vil jeg gerne spørge, om det er muligt at få en ca. dato for, hvornår "dine" rosenbuer kommer til salg i Bilka? Har vist dummet mig gevaldigt og får brug for en af slagsen. Nu er jeg beklageligvis ikke et tålmodigt menneske, men måske udsigten til en dato kunne hjælpe lidt på min tilstand. Drømmescenariet ville være et svar med "Du kan hente et i dag", men det er vist ikke realistisk. Desværre. Pokkers.

  SvarSlet
 14. Hej Claus.

  Det bliver spændende at se dit nye bed i "levende live".

  Hilsen Jette, Kr. Hyllinge

  SvarSlet
 15. Kjempespennende med et purpur bed, du vet hvordan du vil ha det!
  Hva gjør du med plantene du graver opp, har du plass til alle et annet sted? Jeg klarer aldri å kaste noen (og det gjør ikke naboer i gaten heller)så vi gir bort til hverandre og alt jeg ikke får plass til eller vil ha i hagen, havner i jordstykket hvor det var vinranker til for et år siden. Ja så nå blir det vel hage der også og med planter som må flyttes osv. Da må jeg iallefall ha en Preben.
  Gleder meg til å se bilder av hvordan bedet utvikkler seg

  SvarSlet
 16. Kære Heddie - der var ikke så mange løg i dette bed i forvejen, så jeg har suppleret. Ja, det er sent, men jeg har erfaring med, at forårsløg fint kan lægges på denne årstid også. Kommer der en fejlfarve op fra det forrige bed, plukker jeg den bare.
  Nej - vi skifter ikke jorden ud.

  Kære Nette - 'mine' tilbehørsprodukter kan fås i Bilka fra marts. Jeg kommer tilbage med mere specifik dato.

  Kære Laila - jeg giver de overskydende planter væk til venner og medarbejdere.

  SvarSlet
 17. Hej Claus
  er super nysgerig over at høre hvad det er for et special graveværktøj han står med på det ene billed ??

  glæder mig til at se bedet blomstre

  Hilsen Marianne

  SvarSlet
 18. Kære Marianne - det er et særligt redskab, jeg har fået lavet. Nærmest en overdimensioneret løglægger.

  SvarSlet
 19. Kære Claus
  Hvordan gør du, når du laver et nyt bed? Planter det til lige fra starten så tæt som du gerne vil have det, eller giver du lidt plads til at tingene kan brede sig?

  Godt nytår! Ditte

  SvarSlet
 20. Mmmmm et purpurfarvet bed. Det lyder lækkert ud over alle grænser! Har kun kunnet læse bloggen men ikke kommenteret den sidste uge - men nu vender jeg stærkt tilbage!
  "Jordy" har været lidt svær for mig at finde - ellers har jeg bare ikke ledt godt nok! Håber du har lagt en masse "frække" bolcher i denne lækre farve. Glæder mig vildt til at følge med. Hemmelige Haver blev slugt 1. Juledag - til min store glæde og overraskelse var der hele 2 haver hjemme fra Præstø! Stolt blev jeg :)

  SvarSlet