Godt eller grimt

Grænsen mellem, hvad vi mennesker finder pænt eller ikke, er hårfin. Jeg indrømmer, at jeg hører til dem, der får mange år siden (over tyve!) jævnligt var ude med algefjerneren for at få bugt med det grimme grønne.

 

20111226_125500

20111226_125332

 

Senere blev jeg klogere (måske fordi moden skiftede), og hen ad vejen begyndte jeg at se det smukke i forfaldet.

 

20111226_125708 20111226_125724

 

For et par år siden fik jeg forskellige figurer og lignende fra det engelske firma Haddonstone, og de alle disse hvide ting blev stillet op, skar de mig i den grad i øjnene. De var simpelthen for pæne.

 

20111226_125236

 

Men nu har et par sæsoner gjort sit til, at de er begyndt at ældes med ynde. Og tak for det!

24 kommentarer:

 1. Jeg foretraekker ogsaa det groenne look og kender en der altid smoerer lidt yogurt paa figurerne, naar han foerst faar dem hjem, for at hjaelpe det groenne lidt paa vej. Hans kone faar ikke lov at blande sig, men stod det til hende, saa stod figurinerne lige saa kridhvide som den dag de blev koebt! :)

  SvarSlet
 2. Det bliver også lidt mere spændende at færdes derude hvis man ikke får præsenteret alle de skærende hvide figurer på et sølvfad når man kikker ud over landskabet - med patina er der større mulighed for at blive overrasket og glædes over figuren der dukker frem i det grønne:)

  SvarSlet
 3. Kære Claus.

  Vis mig din have og jeg skal sige, hvem du er. Mon ikke nogle af os husker det program over temaet "vis mig dit køleskab..."?!

  Jeg smager indimellem på ordet mode. Nogle tager den til sig aldeles - glade for, at der findes stilsikre folk, som kan vise vejen. Andre nøjes med de dele, som "fanger" og inspirerer.

  Jeg tror på, at man kan "læse" en hel del om en haves ejer, hvis man tager sig tid nok. Når det gælder have, så er et øjekast ikke nok, medmindre man er usædvanligt begavet.

  Jeg tror også, man kan se i nogle tilfælde, at alge- og mosbelægninger, altså at ældes med ynde, simpelthen peger i retning af, at haveejeren selv har nået erkendelsen, at det at blive ældre ikke er at blive "grim". Tværtimod! Tidligere var jeg ihvertfald også kedeligt bevidst om, at grønne belægninger var en fjende derude - da var jeg en hel del yngre og ønskede en glansbilledhave.

  Jeg har bl.a. en grå nisse i haven - den eneste af sin slags godkendt til at stå, eller rettere sidde til skue. Da han er grå, er han nydelig at se på endnu (man kan lige ane hans ryg på det foto på min blog fra igår med Juleroser), men jeg glæder mig da også til, at han bliver "gammel og frønnet"!

  Men belagte ruder ynder vi vist næppe endnu, hverken du, Claus, jeg eller de fleste andre læsere her på bloggen eller andre steder i haveland. Vi vil gerne se så klart og lukke så meget lys ind som muligt, ikke sandt?!

  Alt godt i det nye år til dig, haven og dens mennesker!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 4. Kære Claus

  Faktisk er det temmeligt underligt, som man helt og aldeles kan gå og skifte smag. Dine haveornamenter er naturligvis pænest med en god gang patina :-) I forbindelse med min mors død skulle hendes hjem tømmes, og jeg modtog en eftermiddag en opringning fra min bror, som sagde: "Jeg har fundet nogle gamle lerpotter, men synes lige jeg ville ringe, inden jeg smed dem ud, for hvis du vil have dem, skal du belave dig på at skulle i gang med algefjerner og eddikesyre". Han forstod vist ikke meget af mit svar, hvori indgik "er du blevet vanvittig" osv. Det er faktisk heller ikke så mange år siden, at jeg f.eks. ikke brød mig om hostaer. Ja, hvem kan forstå det i dag? Hehehe

  SvarSlet
 5. Ja, hvor er det smukt, når årenes gang afsætter den fineste patina. Det giver sjæl og liv og stemning.

  SvarSlet
 6. Kære Claus,
  Ja, vi må jo nok indrømme, at haver også er under indflydelse af modefænomener/luner, og til alle tider har været det.
  Jeg hører dog også til dem, som synes, at lidt patina er smukt - og det gælder både ude og inde - og til tider sandelig også mennesker.
  Hvor mange gange har man ikke hørt nogen sige: "Han/hun er nu blevet pænere med alderen!"

  Og apropos alder vil jeg være så fri og benytte din blog til at ønske Tante Grøn et stort tillykke med de 25 år i dag!
  Håber, Tanten bliver grundigt forkælet med alskens 'havemums' til frydefuld nydelse i 2012.

  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 7. Det er skægt at læse netop denne indslag, mens en murerfirma er ved at fjerne en lille halvtag fra mit hvide hus facade, fordi der gror alger og mos på den og omkring og det ser altså grimt ud. Men havefigurer, krukker , statuer må hjertens gerne være grønlige::)

  SvarSlet
 8. Patinaen gør tingene SÅ meget smukkere.
  Mit personlige motto er: "Jo mere patina des bedre!".
  (Og det gælder sort set alt... Undtagen mit eget spejlbillede. ;-))
  God onsdag. *SMIL* fra Lisbet

  SvarSlet
 9. Enig med deg ... Det grønne gir det sjarm og sjel; en gammel look som jeg liker godt i alle fall;) Ønsker deg og dine fortsatt fiiine juledager, min venn!

  KLEM KLEM
  ANETTE

  SvarSlet
 10. Kære Claus.
  Nogle ting ældes med ynde, andre yndes med ælde, og jeg elsker når tingene får, og har fået SJÆL. Foretrækker derfor det ´grønne look´. Lidt patina må der være. Det er lidt ligesom med en nyanlagt friseret have, som årene går bliver den smukkere og smukkere.
  Kh, Iris.

  SvarSlet
 11. Kære Claus.

  Jeg kender også en der ældes med ynde,hun er dog ikke grøn,selv om hun kaldes T.... G... Og hun fylder år idag HIP HIP HURRA.......

  KH Margrethe

  SvarSlet
 12. Neeej! Lisbet og Co!
  Det KAN godt blive for meget - som de sandstenskrukker jeg hat stående uden for køkkenvinduet. Algelaget er nu så tykt, at man slet ikke kan se, hvad der er nedenunder; men hvis jeg holder algerne lidt i ave - også på de uglasserede stentøjsskulpturer i min Zen Have - tilføjer de helt bestemt noget ekstra sjæl til tingene.
  Nu skal jeg ud at sprede det sidste vognlæs kommunekompost i bedene. Selv om vejret er lidt klamt, kan man jo godt være ude at bestille noget, hvis man arbejder sig til varmen, så
  Happy Winter Gardening
  og mine bedste nytårsønsker til dig, Claus, og til alle Jer andre
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 13. Heisan. Det er sterke krefter i nturen. Den tar tilbake alt den kjem i kontakt med !! Eg også ser sjarmen i denne grønne veksten, men også dette med måte. Lykke til med dine hageprosjekt.

  SvarSlet
 14. Jeg har gjort nøjagtigt som dig.
  Evig eneste år har jeg fjernet alger fra krukker og fliser.
  Men nu får det bare lov til at være patina og det ser altså hyggeligere ud.

  Ha´en dejlig dag.

  Knus Susi

  SvarSlet
 15. Jeg har også prøvet Tinas råd med Youghurt og endda iblandet mossporer for at få det rigtige look, men har erfaret at mos kommer når mos har lyst til at komme, så Hostaerne får lov at gro op omkring den hvideste krukke (meget passende, Hostaen gror alligevel i ring, og der er ikke blade i midten, hi hi)
  Undskyld at jeg også bruger din blog til at ønske Tanten tillykke: TILLYKKE!
  og godt nytår til dig, Claus - og alle dine læsere.

  SvarSlet
 16. kære Claus
  Jeg har haft det lidt svært med ting der står alle mulige stede i haven, som figurer og lign. men jeg har lært rigtig meget igennem dine bøger, blokken her og ved selvsyn i din fortryllende have i august måneder og kan virkelig godt se fidusen og har lært at holde af det smukke i forfald (som du selv skriver) Men man skal jo lære så længe man lever.

  Til tante grøn skal der lyde et stort tillykke herfra.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 17. Jeg elsker også det grønne....
  Knus Susan

  SvarSlet
 18. Smag og behag er heldigvis forskellig (har det nu meget fint, med langt det meste af det du viser) :-)
  Jeg har det sådan, at der en del steder gerne må være patina (på krukker, møbler og lignede), men jeg vil nu helst, at terrasserne nær huset ikke er fyldt med glatte grønne alger. En god blanding af nyt og gammelt passer godt til mit temperament :-)

  Ang. mode lader jeg mig inspirere af de ting jeg kan li´, men det skal være noget jeg føler for, og som kan passes ind i det eksisterende.
  Jeg har vist aldrig været typen, der har fulgt moden på nogen som helst måde, bare fordi noget "tilfældigvis" for en kortere eller længere periode har været moderne.

  Det er forskellighed/selvstændig stillingtagen, der gør mennesker interessante og ikke ensrettethed.

  Jeg ved godt, hvad jeg synes, er god smag, men har oplevet mennesker, der synes noget er smukt og helt fantastisk, selvom det i mine øjne er ikke mindre end totalt smagløst og gyseligt.
  Hvem har ret???? Det handler vel om hvilke øjne der ser ;-)

  SvarSlet
 19. oh ja stort tillykke tante grøn!!!
  Håber du har haft lidt lysere vejr i det nordlige, end her, her har det været gråt og snasket.

  og hæ, det var kun hønsene og mejserne der dansede med forleden, men det var nu osse godt det samme.
  Jeg håber vi får nok frost,trodsalt, så de nye latyrus,dvs vårfladbælg vil spire i år, jeg er så spænt på farven.
  mange føds`dags og julehilsner
  fra gunvor

  SvarSlet
 20. Kære Claus,

  på en dag, hvor man fylder 25 ...host host....er det altså rigtig rigtig dejligt at høre, at patina og et rustikt ydre i forfald giver sjæl og karakter:o)

  Kære Karen O, Sussi, Margrethe og Pia

  Tusind tusind tak for jeres dejlige fødselsdagshilsner, som gjorde mig meget glad og rørt. Gang på gang blive jeg totalt overvældet og overrasket over, HVOR meget alle I pragtfulde haveblogmennesker beriger min tilværelse. Det er simpelthen helt fantastisk, hvor givende og hjertevarmt et forum havebloguniverset er, at befinde sig i.

  Jeg er blevet snothamrende fødselsdagsforkælet med et Tillykke-blog-indlæg (Tusind tak, Zep) fødselsdagssang i telefonen, en overvældende smuk og overdådig buket, fødselsdagskort med indhold, sms`er, mails og nu sågar også bloghilsner her hos Claus.

  Jeg er taknemlig og føler mig meget priviligeret over, at der findes sådan nogle smukke menneskelige blomster i mit liv. TUSIND TAK!

  Karen O. hvis ret skal være ret, og det skal det jo...så bliver jeg altså.... øh.... 29:o)

  Knus fra en exgrøn men dog patineret tante ...

  SvarSlet
 21. Herregud, alt får jo patine hvis det bliver gammelt nok. For mig er algefjerner ligesom et facelift. Du fjerner tidens tand og efterlader et glansbillede. Hvis ikke vi kan acceptere "forfaldet", hvad skal vi så stille op med spejlbilledet? Jeg agter hverken at kaste mig under kniven eller finde algefjerneren frem - hvis altså jeg havde en. Lad dog for guds skyld naturen gå sin gang.

  Bedste hilsner

  Lene

  SvarSlet
 22. Kære "Lettere Irrede Tante",
  Skidt pyt med at du bliver 29 - hver alder har sine fristelser!

  Glæder mig for øvrigt til, at vi MÅSKE får lidt glæde af din julegave - i form af herlige havecitater??

  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 23. Til jer der kan lide ´smuk forfald´: Prøv at tage en google billed søgning på Highgate cemetery. Det ligger i London, jeg håber at besøge det næste år i forbindelse med Chelsea flowershow.

  Hilsen Hanne, Tilst.

  SvarSlet
 24. Kære Karen O

  Jeg vil helt bestemt gerne dele min julegave med dig, Claus og hele den store skare af Dalbydisciple og blogkolleger.

  Her kommer et citat, der er en tribute til denne blog og dens mennesker:

  "Der er i det hele taget en meget kort vej fra det ene menneske til det andet, hvis begge interesserer sig for have. Det er et uudtømmeligt emne, som knytter øjeblikkelige sympatiske bånd mellem ligesindede."

  *** Anne Just ***

  Stormende og regnfulde decemberhilsner fra det høje nord

  SvarSlet