Helt almindelig ...

... men alligevel skøn! Der er nogle haveejere – plantesamlere – som hele tiden jagter plantesjældenheder og dyrker dem nærmest som trofæer.

 

centaurea montana2[1]

 

Sådanne vækster har aldrig interesseret mig. Jeg dyrker kun planter, der er driftsikre og gror uden den store overvågning. Til denne gruppe hører planten på billederne her - bjergknopurt, Centaurea montana.

144832699_0ba800a077[1]

 

Jeg kan næsten ikke tænke sig en mere almindelig staude, men alligevel er det efter min mening en af de skønneste, som jeg har mange steder i haven, og når jeg nævner den i dag, er det fordi, de lodne blade nu stikker frem fra jordoverfladen og minder mig om, hvad der er på vej.

 

IMG_4050[2]

 

Bjergknopurt fås i en del forskellige farver, og jeg holder af dem alle, men den mest almindelige – den blå – står mit hjerte nærest. Kombinationen af de blå kronblade og den purpurfarvede midte er så fin og distinkt. En cottageplante, som er med til at give staudebedet en egen naturlighed med grøftekantsstemning.

11 kommentarer:

 1. Hej Claus
  Jeg har også en enkelt af dem, og den er bare SÅ skøn.
  Jeg er på jagt efter nogle røllike, gerne røde, er det noget der kommer i Bilka til foråret?
  Mvh og lad os krydse fingre for at DMI ikke holder hvad de lover (regn i morgen lørdag)
  Mvh og god weekend
  Mette

  SvarSlet
 2. Enig med deg, Claus! Den blå er den aller vakreste! Jeg vet den har lett for å bre seg utover, men selv har jeg satt den helt for seg selv, så der kan den bare bre seg :)

  SvarSlet
 3. Jo tak, grøftekant....den sår sig selv på hver en ledig plet :o) Men en fantastisk plante, det kommer vi ikke uden om.

  Bedste hilsner

  Flora Danica

  SvarSlet
 4. Denne blomsten er jeg også veldig glad i! Blåfargene er bare nydelig!

  SvarSlet
 5. Jeg har den også mange steder i min have, og den er meget velkommen. Den har den skønneste farve og den blomstrer til frosten kommer her.

  SvarSlet
 6. Kære Claus,
  Hvor er det dejligt, at du fremhæver denne smukke lidt gammeldags staude, hvor du helt rigtigt pointerer den fantastiske farvekombination, der er så ualmindelig fin.
  Den enkelte blomst kan jo næsten bruges som et eksempel til farveholdning i et helt bed.
  Eneste ulempe - efter min mening - er, at den "vælter" lidt tidligt på sæsonen.
  Klipper du dine ned inden de sætter blomst - så de bliver lidt tættere - eller?

  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 7. Kære Karen - ja, når stænglerne er 20-25 cm lange, klipper jeg dem helt ned til 'sokkeholderne'. Så skyder planten igen med mindst dobbelt så mange stængler på to tredjedel længde, som bliver stående uden at dejse om. Når første flor er ovre, klipper jeg igen helt ned; så kommer der fem-seks uger efter et nyt og friskt flor. Dette betyder også, at planten ikke kaster frø.

  SvarSlet
 8. Jeg har bjergknopurt i alle mine bede - jeg synes at den sammen med de blå iris sibirica giver så fint modspil til mine hvide og gule blomster. Jeg anbefaler den også til dem der har rosa tema i bedene - den synes at passe ind i alle farvetemaer. Jeg lader den selvså sig i mine bede, men jeg tror at jeg skal blive bedre til at klippe dem tidligt ned som du gør det, for senere på sæsonen mangler jeg lidt blåt i bedene.Tak for tippet.

  SvarSlet
 9. Det er flott Claus at du taler varmt for de "vanlige" planter. Jeg dyrker skjønnhet i min hage og da er det farger og planter som overlever som teller. Synes ofte plantesamlerne kan bli litt ekskluderende i forhold til det å få flere til å få øynene opp for gleden med en hage. Skal nå ut å så mine valmuefrø. Har aldri sådd ute i desember, men selv her i innlandet av Norge går det i år. God advent!

  SvarSlet
 10. Jeg elsker denne blomst som fra jeg var helt lille kaldte blommeblomst - simpelthen fordi duften mindede mig om mirabeller. Nu kender jeg den dens rigtige navn og den dukker op sammen med dens hvide søster overalt i haven. Ved der også findes 2 mere mørke versioner, men er glad ved dem jeg har. Rigtig Glædelig 2. Advent til alle

  SvarSlet
 11. vacker är den ...men på vårt lantställe har den självsått sig så vi jobbar med att försöka få bort den på vissa ställen...vilket visar sig vara snudd på omöjligt...*ler....

  Hej från Göteborg.
  Pernilla

  SvarSlet