Man kan ikke se haven ...

... for bare blomster. Det skrev Søren Ryge Petersen på et tidspunkt, da han anmeldte en af mine bøger. Og jeg tror ikke, at det skulle opfattes som en kompliment!

 

080625_145855_

 

Jeg plejer at sige, at jeg afskyr bar jord, og at jeg simpelthen ikke kan få planter nok. Alligevel er jeg nu i gang med at perfektionere bedet, og jeg glæder mig til at vise det frem til sommer.

 

I fredags lavede jeg en video af den netop påbegyndte proces. Se den her.

11 kommentarer:

 1. Kære Claus
  Bar jord er kun kønt om vinteren ellers skal den dækkes.
  Jeg er opdraget på den måde måde i haveverden, at der skal være luft mellem planterne, det er bare så afskyeligt, når planterne står der og råber til hinanden og ikke kan findes hinandens selvselskab. Det er lidt underligt at der har været sådan en periode.
  I min mormors kæmpe have, kunne der ikke være flere planter. Hun havde det ligesom dig, Claus, planter over det hele, både som stiklinger til mange forskellige vækster og såning af frø til krukker og lignede. Hun gik rigtig meget op i have og så var alt andet lige meget på nær når hendes to "smukke" børnebørn kom , men ellers havde haven første prioritet. Ja, kimem blev lagt i de helt unge dage, og den har fulgt mig lige siden både med valg af uddannelse, men også i fritiden.
  Derfor er det bare herligt at der kommet sådan et havemenneske, som dig, Claus, som virkeligt går op i det med liv og sjæl og giver os havemennesker et KÆMPE spark bag i. Med en KÆMPE inspiration med nye bøger, som man bare er nød til at have, en fantastisk blog der er så givende, at man helst skal kikke flere gange om dagen for at se om der er kommet nyt, en følelse, der bare giver kilden ned af ryggen, når man er heldig at der er nyt, dine dejlige videoer fra haven både vinter og sommer og ikke mindst den ro der er over dig når du formilder noget til os både på skrift og tale, det giver en lyst til at forsøge selv, TAK.
  Jeg glæder mig til at følge dig og haven i 2012.
  Juleknus hernede fra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 2. Det var en fin video. Kan godt se at haven er i konstant udvikling, - hvornår udvider du ind i Riisskov? Med alle de planter, løber du snart tør for plads. ;)

  Spøg til side. Vi glæder os til at se alt det nye I har lavet. Hils Preven og Anna og alle de andre rødder.

  Fortsat god jul.

  SvarSlet
 3. Jamen du har virkelig også mange blomster og de er helt vidunderlige at se på gennem sæsonen! Det er godt at du endelig har mulighed for at gennemføre ideen med et spejlvendt bed, jeg glæder mig til at se resultatet.
  Hæ, hæ det vink Preben måtte op med... jeg fik helt medlidenhed med ham og så morede jeg mig over måden hvor du fortalte at han også havde lyst til at arbejde her i julen. Stor hilsen, forsat glædelig jul og god arbejdslyst til jer alle:O)

  SvarSlet
 4. Det er jo netop blomsterne og din sikre sammensætning af farver, der gør din have så dejlig. Tak fordi jeg fik lov at opleve den i 2011, og jeg jeg glæder mig til at følge alle de nye tiltag her på bloggen.
  Julehilsener og de bedste ønsker for 2012
  Anette

  SvarSlet
 5. Hej Claus
  Søren Ryge kan bare lede videre...! Faktisk har jeg som ung haveejer været lykkelig for Ryges plan med bare en enkelt staude i hvert bed. Jeg overtog en gammel have med et virvar af især meget grovillige stauder. Græs kunne der ikke være tale om at så, da baghaven er én stor gårdhave og det derfor ville se for mystisk ud med græs i bedene. Med små børn og et gammelt hus, var Ryges løsning om større flader med kun enkelte planter og toårrige fin. Ukrudtet blev holdt væk og haven var fin i små blomstrende glimt i løbet af året.
  Børnene voksede og en lille spire, som sikkert have ligget i dvale stak kimbladene frem og jeg mødte (have)manden i mit liv...DIG!
  Mødte og mødte er nu så meget sagt, men jeg købte en god bog. Ud med Søren Ryges praktiske anordninger og ind med begejstring og undren over, at der findes så mange helt uundværlige vækster. Du er en kostbar affærre må jeg sige :0)- men altså, Søren blev valgt af nød, men dig, Claus af lyst!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 6. Skal vi ikke være glade for, at vi havemennesker er så forskellige, at der er noget for enhver smag!?

  Ønsker alle en fortsat glædelig jul på denne 2.juledag.
  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 7. kaere Claus!det er ikke til at lade vaere med at putte alt for mange planter i jorden naar de kun fylder nogle faa centimeter,og saa staar de der og skubber til hinanden naar foraaret ender i dejlig sommer!her er det dejlig sommer ,min have er fuld af blomster og herlige dufte!!!god jul og godt nytaar !hilsen A. Bonairensis

  SvarSlet
 8. Kaere Claus,
  ja, hver sin smag !!
  Man kan simpelthen bare IKKE
  fà nok af din have, den er
  bare PRAGTFULD !!

  Hilsen Kia (fra Italien)

  SvarSlet
 9. Kære Claus.
  Dén sætning ville jeg så absolut tage som en kompliment, og heldigvis er her (endnu) plads til alle, uanset smag og behag.
  Dejlig video, endnu et spændende projekt tager form. Glæder mig til at se det til foråret. Nej, man bliver aldrig færdig med en have, og heldigvis for det. Det holder jo ilden tændt.
  God dag i haven.
  Kh Iris.

  SvarSlet
 10. At du deler din hage og dine hageplaner med meg og andre er vidunderlig. Ikke minst fordi jeg slett ikke misunner deg deg din hage men priser meg lykkelig at min ikke på langt nær er så stor (man er da pensjonist). Ikke misunner jeg deg dine "Prebener" heller men gleder meg over at jeg selv rekker over hver plante med hjelp av min mann som snillt løfter og bærer på det tunge.
  Da kan jeg føle meg i slekt med hver enesre planre. Det tror jeg nok også du gjør men det er så deilig å bare kunne glede seg over din hage uten å ønske at det var min.
  Det fine med hager at det finnes ikke 2 like akkurst som med mennesker og mine hager har aldri blitt slik som jeg ønsket (har flyttet noen ganger ja) og hadde planer om, hagene har levet sitt eget liv. Noen ganger tror jeg at jeg bare er et redskap som hagen bestemmer over.
  Rakk for all kunnskap du formiddler, det får man aldri nok av. Selvom jeg vokste opp med jord på hendene i min fars gartneri er det uendelig mye å lære.

  Her er også vårvær, glad for hver dag vinteren går på denne måten

  SvarSlet
 11. Hej Claus,

  Jeg har lang vej endnu, inden jeg har fået skiftet alt ukrudtet ud med alle de mange dejlige blomster, du præsenterer os for. Men det kommer nok hen ad vejen. Jeg har nu snart været med på bloggen i et år - og har til jul ønsket mig og fået bogen "Et haveår". For et år siden havde jeg undret mig over eksistensen af en sådan bog - hvad skulle man dog bruge sådan en til. Men nu kan jeg virkelig godt se "fidusen" i den. Der er jo sket noget i løbet af 2011 - og med dine mange skønne ispirerende indslag kommer der sikkert til at ske ligeså meget i 2012. Tusind tak for året, der snart er gået.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet