Måske et weekendprojekt

Jeg ved, at mange af jer i år har købt nordens oliven, Pyrus salicifolius, i Bilka. Og det forstår jeg godt, for der findes efter min mening ikke mange mindre træer, der er skønnere.

 

20111208_131248 20111208_131205

 

Når jeg omtaler det i dag, er det fordi, jeg netop har været ude med saksen. Resultatet ser I ovenfor til venstre. Nogle vil måske mene, at jeg er en smule hårdhændet, men det bliver man også nødt til at være, hvis man vil have en tæt forgrening. Til højre er det blodblomme, der også har fået en omgang.

 

20110521_181232

 

Herover ses, hvordan den skønne ‘oliven’ ser ud i sommerdragt. Hvis man ikke husker at beskære den, kan den godt komme til at virke lidt pjevset. Væk med alle krydsende grene. Afkort derefter som vist.

 

20110715_140958

 

Her er det så blodblommen med sit smukke mørke løv. Den klipper jeg for øvrigt også et stykke tilbage om sommeren, da de nye skud bliver ret lange.

 

Har I et par fritimer i weekenden, foreslår jeg, at I griber saksen og beskærer nordens oliven og evt. andet, som gerne må få en tættere krone.

 

NB. Der kommer flere nordens oliven i Bilka til foråret.

17 kommentarer:

 1. Hej Claus
  Du forstår så sandelig at holde os beskæftigede hele tiden...
  Nu er det dog en overkommelig opgave for mig, da jeg kun har en enkelt lille "oliven" i krukke, som jeg løbende beskar sommeren igennem - men når Bilka får leverance af oliven igen, må den have selskab!
  De der krukker Eva sukker efter i Vibekes have, sender jeg også et dybt og inderligt suk efter...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 2. Tak for tippet for jeg har nemlig en pjevset en, som er blevet flyttet fra det ene sted til det andet de sidste par år. Så jeg skal da ud med saksen.
  Annette

  SvarSlet
 3. Kære Claus
  Åh... billedet med dine skønne 'oliven' i modlys og
  viewet op igennem haven gav mig da sådan et sug i maven...for pokker da hvor ser det skønt ud!!
  Tak for råd mht til beskæring, jeg skal også igang med saksen ;-) Ps sender lige mail til dig igen. Bedste hilsner Fru Krull

  SvarSlet
 4. Hmmm... hvor skal jeg dog gøre af det. Nordens oliven altså. Måske et mindre i en stor krukke på terrassen.

  SvarSlet
 5. Hei Claus
  Takk for tipset, har satt av neste helg til beskjæring av en del trær. Denne helgen må jeg dessverre ofre til mitt arbeide for å komme i mål, også der før jul. Heldigvis er været på min side slik at det ikke frister å gå ut. Kjekt å ha noen trær å se på når en skal i gang for jeg synes at det er noe av det vanskeligste arbeidet jeg gjør i hagen. Ha en fin helg Claus og alle på bloggen:)og takk for svaret angående en gul oppstammet rose.

  Hilsen Unni

  SvarSlet
 6. Tak for tippet.
  Må vist ud i weekenden - hvis det ellers er holdt op med at blæse ;0)
  God weekend

  SvarSlet
 7. Claus, jeg er jo så en af dem, der ikke har erhvervet mig nogle af alle de der yndigheder og knaldtilbud fra Bilka, fordi jeg var for syg til at blogge denne sommer.

  Tænker på om du måske kan komme til at sige bare et lille bitte 0< pip, når tingene kommer i handlen i løbet af den kommende sæson?

  Marianne fra
  Den HelbredendeI Have

  SvarSlet
 8. Iben Louise Birkkjær10. december 2011 kl. 09.56

  Kære Claus

  Tusind tak for dit lille NB. Jeg skal nemlig have lagt en del af min have om næste år, og Nordens Oliven står meget højt på ønskelisten - sammen med så mange af de andre smukke planter, du skriver om :)

  Hav en dejlig weekend.

  Kærlig hilsen
  Iben Louise

  SvarSlet
 9. Ih hvor er det da godt at "kende" sådan en som dig :)
  Hilsen Vibeke Andersen, Kjellerup

  SvarSlet
 10. Kære Marianne - jeg vil med glæde fortælle, hvornår de forskellige ting er i handlen.

  SvarSlet
 11. Du er da bare en engel Claus.
  Jeg har gået og tænkt på hvornår det var Nordens oliven skulle beskæres, da du tidligere har skrevet om det, men der stod bare i løbet af vinteren. Så mange tak for tippet. Jeg vil fluks fare i haven med saksen, nu vejret viser sig fra sin gode side.
  Rigtig god 3. advents weekend

  SvarSlet
 12. Hej Claus,
  Jeg har ikke fået skrevet på din blog i lang tid, men det betyder bestemt ikke at jeg har været helt fraværende. Din blog er fortsat stærk vanedannende. min prydpære eller nordiske oliven har efterhånden nogle år på bagen og jeg har endnu ikke beskåret den. Jeg vil forsøge at kaste mig ud i det i morgen. Glæder mig over at jeg igen kan følge med på din blog fra egen computer.. Kh Michael, Horsens

  SvarSlet
 13. Kære Claus.
  Er desværre endnu ikke blevet beriget med Pyrus, men vil meget gerne have den næste år, som overstander. Synes bladene er helt exeptionelle, ser dem ikke så ofte. Tak for beskærings vejledningen, den metode kan man måske bruge til alle ´små´ træer ? Pyrus bliver endnu kønnere at se på, efter en sådan kærlig hånd.
  Savnede dit indlæg igår. Var på ret mange gange ... er jo ALTID spændt på nyt. Håber ikke du er blevet syg eller at der er sket noget andet trist, men at du ´bare´ har juletravlt .....
  Rigtig god Advents Søndag.
  Kh, Iris.

  SvarSlet
 14. Hej Claus. Tak for påmindelsen. Sidst du omtalte beskæring af "oliven" sagde jeg til mig selv at det skulle jeg da gøre til vinter men det var længe glemt indtil i dag hvorjeg kom ud med saksen efter at have læst dit indlæg. Nu glæder jeg mig til et tættere og endnu smukkeste træ næste sommer. God søndag aften

  Mvh Karin fra Fyn

  SvarSlet
 15. Kære Claus. Jeg købte et Nordens oliven i Bilka her sidste forår, det har været skønt at kikke på det dejlige træ hele sommeren, og mange gæster har da også stillet spørgsmål til det , Jeg har i dag været ude og beskære træet som du fortalte om, dejlig at du gjorde os opmærksomme på at det er tid til beskæring af det træ nu. Jeg tror også at når det kommer i Bilka igen til foråret , skal jeg vist have et mere .. det står vist imellem det eller et paradisæble træ ..Mange tak for i dag Claus.. Kærlig hilsen Paw..

  SvarSlet
 16. Kære Claus du har længe prøvet at påvirke mig med hensyn til det træ tror jeg ;-)Jeg leder også efter et træ til en meget mindre have og Nordens oliven er klart med i min overvejelse. Ligesom Paw overvejer jeg også at købe et paradisæbletræ :-)Så nu må vi se hvem der vinder dysten ;-)......
  Mange julehilsner Gro

  SvarSlet
 17. Kære Claus,
  Jeg håber du kan hjælpe mig...jeg har det smukkeste "Nordisk Oliven" stående i min have...og nu overvejer jeg, at sætte et par små på terassen i krukker...men er det ok betingelser for den type træer eller??? Og er det kun om foråret at træet skal beskæres - og ellers passer de bare sig selv? På forhånd tak. Mange venlige hilsner Heidi

  SvarSlet