Nu blomstrer de!

Det er uhyre sjældent, at påskeklokkerne, Helleborus orientalis – som i folkemunde også bliver kaldt juleroser – blomstrer til jul. Men det gør de altså i år. Hos mig!

 

397628050_f8a0b3bdf1[1]

 

Lad os lige blive klogere på, hvordan det står til ude omkring i landet samt hos vore skandinaviske broderfolk. Har I blomster eller mange knopper?

 

NB. Jeg ved, at det er et superkort indslag i dag, men jeg er i København til en mængde møder og har været det de seneste dage. Så ...

23 kommentarer:

 1. I södra Sverige (ungefär upp till Stockholm) hinner julrosor milda vintrar börja slå ut till julen. Röda är ofta tidigast, men jag vet en vit sort som alltid blommar i oktober. I år blommar sensationellt Galanthus nivalis, snödroppar, i Stockholm i mitten av december! Normalt blommar de när våren kommer i mars, men i år hinner de börja före vintern.

  Hälsar Ulf, Stockholm

  SvarSlet
 2. Kære Claus
  Man kan kun være et sted af gangen, så du er helt tilgivet, bare du er frisk og rask, så gå det jo alt sammen. Men det er jo sådan, når vi ikke rigtig hører noget fra dig, bliver vi jo lidt bekymret, om du er alt vel, et "lille" livstegn, så er vi rolige igen.
  Du kaster jo rigtig mange dejlige bolde op i luften til os "havetosser", som vi forsøger at gribe nogle af, inden de falder til jorden, det vil vi jo nødig undvære.
  DU ER BLEVET EN STOR HAVEGURU, for os "havetosser". Det er bare så skønt, livsbekræftende, givende og giver en, en kæmpe lyst til at forsøge selv.
  Nu vil jeg ud og se til mine Helleborus, jeg ved de viser knopper, men jeg tror ikke rigtig på, at de blomster endnu, vi har nok ikke så meget læ, som du har, herude på landet, med marker på alle sider omkring os. Der er plantet læbælte, til at tag det værste sus.
  Forsat god dag i København, pas på dig selv.
  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 3. Hej Claus.

  Jeg har mange hvide knopper, men er det billede du har sat på fra i år - ser det sådan ud i din have nu? Mine pæoner er også oppe med røde skud, bare det ikke går helt galt og vi får hård vinter, hvor vi skulle have forår!!.

  Hilsen Jette, Kr. Hyllinge

  SvarSlet
 4. Hej Claus.
  Ja det er skønt med blomster i sin have i december måned.
  I min have har de blomstret mindst i 14 dage allerede.
  Kh Helle G.

  SvarSlet
 5. Hej Claus

  Jeg har masser af knopper der lyser op som små perler.

  Julehilsen fra Margrethe

  SvarSlet
 6. Käre Claus, grattis till de vackra blomstren. Hos oss blommar det inte ännu men vi har stora knoppar på både julrosor och påskeklokker. Den sötaste just nu är ändå lilla trädgårdsvivan Francisca.
  Ha det gott och en riktig god jul önskar jag dig när du är hemma igen. Hälsar Margareta i Särö.

  SvarSlet
 7. Her på Møn i min have blomstre de ikke- men knopperne er virkelig store :)
  Det er ikke til at fatte at de sidste år lå begravet i metervis sne.

  SvarSlet
 8. Du er en skikkelig heldiggris som har slik vakker blomstring i din hage nå! Her kom en eventyrlig julesne og dekket juleroser og annet. Nå har mildværet vært innom og pakket sneen hard rundt det som måtte være av knopper.

  SvarSlet
 9. Hej
  Har læst med et stykkke tid, men ikke skrevet før. Hvor er den farve altså køn. Har selv en hvid helleborus (vist nok en frøplante) der sprang ud for ca en uge siden. Jeg købte en "Red Lady" tidligere på året, så jeg glæder mig meget til at se den blomstre. Ind til videre har den kun små knopper. Er ude at kigge tit. Min Helleborus Niger står med store knopper. Mange hilsner fra Lolland.

  SvarSlet
 10. Hej Claus
  En enkelt rosa og et par hvide har blomstret med enkelte blomster i flere uger nu. Håber dog på lidt rigere blomstring senere. Men altså, jeg har ikke helt gjort, som du både har skrevet i bogen om juleroser og har skrevet her på bloggen...
  Jeg har ikke klippet bladene ned - de står så pænt i bedet lige ved min hoveddør, måske jeg fortryder og løber ud med saksen. Men så er jeg vel nød til at se på de lidt skaldede planter indtil foråret.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 11. ingen blomster i de røde, men knopper langt nede i de hvide,
  Vi ligger nu osse meget koldere end dig, tror jeg. Der er mange ting du har i blomst meget tidligere end her på midtsjælland.
  Dog vores kejserbusk blomstrer, og har gjort det i flere uger. Har taget et par grene ind, uhm de dufter bare skønt. Så ingen hård frost nu, tak.
  kh Gunvor

  SvarSlet
 12. Her er det kun juleroserne der blomstre, men påskeklokkerne har fine knopper.

  Ha' en dejlig aften :-)

  SvarSlet
 13. Uha det finder jeg først ud af til Jul :) Dejligt at ha dig i hovedstaden igen - sig til hvis du mangler kaffe eller chokolade :)

  SvarSlet
 14. Hej Claus - jeg har kun én mørk, som ikke blomstrer endnu og en hvid, hvor knopperne lige er kommet oven over jorden. Så der er altså forskel her i Østjylland!

  Ulla

  SvarSlet
 15. min julerose, købt sidste år men aldrig nået længere end til samme potte, har knopper nu ... og jeg ser frem til blomster meget snart

  SvarSlet
 16. Hej Claus.
  Hvor flot - det billede er da vel ikke fra nu!!!
  Jeg har været ude og flytte lidt på bladene, men ikke rigtig fundet nogen tegn på kropper--
  hilsner jmn

  SvarSlet
 17. Jeg bor i Sør-Norge og i min hage blomstrer den hvite Julerosen. Men kun en knopp har åpnet seg. Hvis det milde været fortsetter, blir det kanskje full blomstring til jul. I fjor lå knoppene i dvale under et tykt snelag og blomstringen startet først i april! Lysegule primula er også i gang med forsiktig blomstring. Dette er hyggelige "vårtegn" midt i den mørkeste vintertiden! Hilsen Vigdis

  SvarSlet
 18. Kære Claus,
  Må beundre, at du - trods møder i storstaden - tager dig tid til et indlæg på bloggen.
  Det kalder jeg overskud!

  Har kastet et øje i haven og må sige, at kun Helleborus niger har en del knopper. De ligger som kostbare fine, hvide perler på jorden.
  Til gengæld er der ingen tegn på, at vintergækkerne er på vej - derimod er perlehyacintherne temmelig langt oppe med næsen.
  Så alt i alt - ikke så ringe endda!

  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 19. jo her i det midtjydske blomstrer julerosen også i dele af haven. Her står de sammen med violette alpevioler som vigter sig med de yndigste blomster.

  SvarSlet
 20. Absolut ingen blomster, men masser af knopper. Jeg bor lidt lavt på midtsjælland, og er nok lidt bagefter (ihvertfald i haven, hi hi)

  SvarSlet
 21. Hej Claus.
  Her i Galten har de hvide og de lysegrønne blomstret en lille uges tid nu. Det er så herligt.
  VH Elsebeth

  SvarSlet
 22. Vilken lycka!
  Här har Niger blommat över för ett bra tag sedan men de andra dröjer nog. Du är så duktig med din kamera och tar så underbara bilder.
  Ha det gott
  Annika

  SvarSlet