Som en martsdag

Mange af jer sidder sikkert ved julefrokostbordet og hygger jer, men jeg har taget nogle dage fri. Nu er det de sidste aktiviteter i haven, det gælder. Og jeg kan sige jer, at det er skønt derude. Præcis ni grader er det her i Risskov.

 

20090505_163156

 

I formiddags har jeg været ved at plante nogle hundrede frøplanter af den lille skønne staude Lathyrus vernus ud i haven. En del af jer kender den uden tvivl; andre måske ikke. Til sidstnævnte kan jeg kun sige. Den skal I få fat på hurtigst muligt!

 

Det er nok den mindste art inden for lathyrusslægten. 20-25 høj bliver den. Den blomstrer i marts-april med de smukkeste blåpink blomster. Et virkelig forårstegn …

14 kommentarer:

 1. Hej Claus,
  hvor er den da fin, din lille lathyrus - yndig, simpelthen. Den har jeg ikke lige set før - må overvejes til 'samlingen' ...

  kh på en solbeskinnet juledag med 8-9 grader, dejligt :)
  Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 2. Kan kun tilslutte mig, at det er en dejlig lille staude. Sætter selv stor pris på at have den i haven :-)

  SvarSlet
 3. Jeg kender den heller ikke, det er en skøn farve. Den må godt bo hos mig.
  Så vil jeg da lige sige, at jeg har fået Hemmelige Haver i julegave! Jubiii.... så dagen i dag skal gå med at kigge billeder i min nye bog. Den skal læses senere, f.eks. når januar bliver for grå og trist, vil jeg åbne bogen og fordybe mig i de forskellige beskrivelser, og »gå en tur« i en af de mange skønne haver.....
  Det var en dejlig gave!

  SvarSlet
 4. Ja det är en annorlunda jul i år mot i fjol :-) Jag har också roat mig ute, här är 7 grader plus idag. Har frösått ca 50 arter, bland annat Lathyrus vernus. Önskar dig en God fortsättning på julen och ett Gott nytt år !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvarSlet
 5. Sikken en smuk lille plante/blomst: Lathyrus vernus. Den må jeg notere på listen.

  I formiddag har vi gået en haverunde herude på landet (Tokkerup, 2 km. syd for Ledreborg Slot - med termometeret på 7,2°C) og til vores store forbavselse spirer flere løgplanter på livet løs...! Tænker det nok er klogt at dække dem til med f.eks. gran(?) da vi jo nok ikke slipper for pæne frostgrader de kommende måneder...!

  Glædelig 1. juledag ♥

  *SMIL* fra Lisbet

  SvarSlet
 6. Dette er en flott plante, som bør få mer oppmerksomhet :-)
  Jeg er på utskikk etter den ren hvite lathyrus vernus `Albus` som ikke har noe rosa i blomsten. Så hvis noen har denne, så ta gjerne kontakt!
  Ellers er det mange sorter som er fine L.vernus `pendulus`og L.v `Gracilis`, disse prøvde jeg for første gang i år. Flotte planter :-)

  SvarSlet
 7. Kære claus
  Rigtig glædelig jul til dog og dine kære .
  Tak for din uendelig inspiration ..... Jeg er en stor fan og en beundrer af dine evner ud i farver og æstetik.
  Her i Odense er det også nærmest marts eller snarere juli for min New Dawn sprang ud med flere knopper igår , juleaftensdag - se det er dawn rigtig julerose

  SvarSlet
 8. Jeg bliver helt bekymret over det lune vejr. Flere af mine roser, både gamle og helt nyplantede, er begyndt at skyde. Det er jo helt forkert men hvordan kan de dog andet når det er 9-10 grader derude. Nu er jeg bekymret for hvad der sker hvis vi i januar og februar får en periode med rigtig vintervejr. Kan de små skud klare der?
  Susanne

  SvarSlet
 9. Hvor er det dog en vidunderlig lille lækkermås af en forårsbebuder. Jeg holder utroligt meget af de allertidligst blomstrende stauder. Denne lathyrus ville gøre sig rigtig godt i mit blå forårsbed sammen med løgvæksterne, så nu går den vilde jagt ind........

  Inat havde jeg en virkelig styg og syg plantestjæler-drøm: Jeg drømte, at jeg luskede hen på en kirkegård og stjal den stærkt attråede lille lathyrus . Kun iført pyjamas og kulsort samvittighed!!!

  Pyh, jeg var helt lettet da jeg vågnede og indså, at det kun var en drøm. Jeg vil gå MEGET langt få at erhverve dejlige vækster, meeeen der er dog også en grænse, for HVOR langt jeg vil gå....blasfemisk gravrøver bliver jeg trods alt aldrig!

  Drømmen viser lidt om, hvormeget dine blogbilleder med nye plantefristelser lejrer sig i underbevidstheden Claus.

  Håber ikke dette nye bekendtskab er svær at få fat i. Jeg må til at google....

  Rigig dejlig 2. juledag til alle derude ved frokostbordene

  SvarSlet
 10. Kære Susanne - dine roser skal nok klare sig. Det har du mit ord på.

  SvarSlet
 11. uha uha tante grøn bare rolig,
  omtalte lathyrus sår sig forholds nemt, så find en der har en ældre plante, og rod lidt i nærheden af planten, der er højst sandsyndelig et par selvsåede planter, bare haveejeren ikke er alt for ivrig med lugejernet., Kommer du til sjælland endgang kan du "fiske" flere eksemplarer hos mig. Her har den forøvrigt lavet noget sjovt, en af de nye planter viser sig at ha sportet ud til en yndig lysrosa. det blir spændende om dens "børn" osse blir lysrosa.
  I morgen har jeg fri, hurra, så vil jeg i haven og pusle, og få julemaven rystet på plads.
  god jul forsat til alle
  kh Gunvor

  SvarSlet
 12. Kære Gunvor,

  tusind tak for det søde tilbud. Skulle jeg engang forvilde mig udenfor havelågen og drage udensogns, så vil jeg meget meget gerne komme og "fiske" efter den graciøse lille lathyrus i dit blomsterhav:o)

  Det kunne være skønt, om du gik hen og blev "oldemor" til en ren lyserød afart. Skulle det gå hen og blive tilfældet er jeg nok nødt til at have 2 fiskestænger med til Sjælland:o)

  Hav en god Rystemavedag. Det bliver et flot syn for dem, der kan nyde at se dig danse Zumba ude i haven:o)

  De kærligste hilsner og tanker til alle

  SvarSlet
 13. Jeg er helt enig i at den lille skønhed ikke må mangle i forårshaven.
  Jeg har den i den skønneste lyserøde nuance. Jeg købte den for år tilbage på et plantemarked, og jeg anede slet ikke at den er lidt sjælden. Den er nem at tage frø af og indtil videre er min frø-ægte fordi jeg kun den, vil jeg tro.
  Fortsat god juleferie ovre hos jer :-)

  SvarSlet
 14. Tusind tak Claus. Det er betryggende at høre. Jeg har gravet og gravet i november og skiftet jord ud i lange baner. Gamle roser har fået nye pladser og nye roser er flyttet ind. Det er blot begyndelsen på det der forhåbentlig skal blive en smuk have med hovedvægt på roser og pæoner. Jeg elsker roser. Jeg har læst afsnittet om roser i din bog Mit Haveliv samt Ernst Jensens bog Et liv med roser. Ja jeg har læst begge adskillige gange og læser stadig og så fører jeg dagbog i din bog Et haveliv. Jeg har bla. sat fem Queen of Sweden. Jeg er utrolig spændt på at følge dem. Hvis det bliver godt skal der plantes rigtig mange af dem langs mit hvide stakit i forhaven. Uh hvor jeg glæder mig til det bliver forår.
  Mange hilsner fra Susanne.

  SvarSlet