Vi skal huske at lege!

Den dag, vi glemmer det, bliver verden ikke mere den samme. Jeg må indrømme, at jeg på flere måder er temmelig barnlig, hvilket blandt andet betyder, at der rundt omkring i vort hjem er en del ikke så gængse ting. Blandt andet bamser.

 

På et tidspunkt søgte vi en ny hushjælp, og da jeg viste hende rundt i huset, fortrak hun ikke en mine og sagde ikke mange ord. Men da hun kom til den store stue, åbnede hun alligevel munden og spurgte: ”Sig mig en ting. Alt det legetøj; er det noget, I leger med?”. Jeg smilede blot til hende og lod hende tænke sit.

 

claus_20100531_164439

 

Når vi havefolk har det så godt i vore haver, er det uden tvivl, fordi vi har bevareret evnen til at lege og sætte i scene, og det gør slet ikke noget, hvis der ind imellem er små ting eller installationer, som man ikke kan lade være med at trække på smilebåndet af. For eksempel ovenstående herlige arrangement, som jeg fotograferede hos Riet Brinkhof i Holland.

 

Nåh, nu må I have mig undskyldt. Jeg skal ud og lege videre ...

16 kommentarer:

 1. Glædelig 2. Juledag! Og tak for alle dine skriblerier!!!

  SvarSlet
 2. Skønt at høre at du skal ud at lege videre, jeg har en livlig fantasi, så det giver billeder på nethinden.

  Jeg er selv lige kommet ind fra min leg. Jeg har klippet floks ned og er påbegyndt at luge en hulens masse forglemmigej op i bedet. Det er en skøn sort, men de passer ikke lige til de prydløg, der vil komme op før floksen.

  Jeg har vist aldrig været så klar og velforberedt på en evt. vinter.

  Hilsen Hanne, Tilst.

  SvarSlet
 3. Kære legekammerat:o)

  Jeg var så heldig at få en skøn bog med havecitater, havedigte og ordsprog i julegave.

  Da jeg læste (læs: slugte!) den, slog det mig, hvor mange af de vederkvægende epistler, der netop handlede om, at det lige præcis er det legende og barnlige element, der er så tæt forbundet med haveglæden. Leg, drømme, fantasi og en god visualiseringsevne er ligeså vigtige haveværktøjer som spade, beskærersaks og priklepind.

  Jeg kan da godt her imellem os to(!) røbe, at jeg ude på MIN legeplads laver, siger og gør ting som sikkert ville få mange u(den)forstående til at føle en vis bekymring for min mentale sundhedstilstand.

  F.eks har jeg for øjeblikket den store og barnlige haveglæde, at have fået en lille havemedhjælper. Når jeg har iført mig min oversize og lidet feminine flyverdragt og smidt mig på knæpuden, går der max et halvt minut, før min lille rødhalsede havemedhjælper lander lige ved siden af mig. Den sødeste lille rødkælk. Det er som om den kigger på mig og siger "Hvorfor kommer du først og leger med mig nu?!?!" Vi har et fint samarbejde. Jeg klipper ned og fjerner ukrudt, og rødkælken står klar til at fortære alt det guf, der dukker frem under mine havesysler.

  Om jeg synger "Er du dus med himlens fugle" eller ligefrem taler med min lille legekammerat, vil jeg a.h.t min familie, helst ikke komme ind på her:o) Jeg tror iøvrigt, at jeg vil døbe den "Preben":o)

  Dejlig upassende kommentar fra din hushjælp......skøøøønt og befriende med lidt takt-og-tone ukorrekthed:o).o)

  Håber du hygger dig med at lege med jord, vand og planter.

  Mange legeglade hilsner fra "Preben" og mig

  SvarSlet
 4. Fortsat god leg:)Vi har lige været ude og gå en lang tur i skoven, en mild December dag:) Anne Gine

  SvarSlet
 5. Kære Claus

  Det er ikke blevet til så meget bloggeri fra min side på det sidste, selvom jeg skam har læst med her. Derfor vil jeg lige benytte denne lejlighed til at ønske dig en glædelig jul, som forhåbentligt har været lige præcis, som du ville have den.

  Dernæst kan jeg berette, at jeg netop før jeg læste dette indlæg sad og tænkte på, hvor overraskende bloggeriet har været i det forgangne år, for det har ikke blot været kilde til viden og inspiration men også til en hel del latter. Du har sandelig fået mange positive "blomsterbølger" til at rulle :-) Tak for det!

  SvarSlet
 6. Kære Claus. Glædelig Jul.
  Hvor har du ret! Det er vigtigt at bevare barnet i sig, ikke som værende uvidende eller naiv, men uspoleret, åben og tillidsfuld. At have bevaret barnet i sig er at besidde en enorm ressource til at opleve, og skabe en egen verden, kreativt, og intuitivt. ´Forund mig barnets hele mod´ skrev H.C.Andersen. Tja, måske mister man let noget af modet efterhånden som man vokser op, så er det med at finde sit indre legebarn, og værne om det.
  Mine miniature-bamser fylder ikke meget, det gør noget af min barndoms legetøj heller ikke, men det står dér i vitrineskabet, og varmer hjerte og sjæl. Og efter nytår starter jeg op påny med at lege, kreere nye bed og sammensætte frø og planter ...
  Tak for et hjertens dejligt indlæg.
  `Lego´.
  Kærligst, Iris.

  SvarSlet
 7. Det er rigtigt man skal huske at lege og være kreativ. Kan man have lidt at sit indre barn med sig hele tiden, så er man tit mere kreativ og nyder mere nuet i livet, hvilket er meget vigtigt. Det er jo i nuet at man nyder og ser haven, naturen og mennesker bedst.
  Et ord sprog siger at man først er ved at blive gammel den dag, man ikke kan huske at man var barn. Så glem aldrig barnet ;-)

  SvarSlet
 8. Kære Claus Dalby
  Jeg er enig med dig i, at det er vigtigt at bevare evnen til at lege og ikke mindst sætte i scene med de muligheder, omgivelser, evner og ting og sager man har. Planterne alene er for mig ikke nok.
  Fortsat god leg i haven
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 9. Ja, jeg kan kun være enig.

  Hvor er det et fantsatisk skønt billede. Det bliver man bare glad af at se på :-)

  Forsinkede jule hilsner

  Gitte

  SvarSlet
 10. Kære Claus
  Dejlig med leg, jeg har også på en måde leget i dag. Efter at have arbejdet hele julen, har jeg endelig haft en fridag, som jeg har brugt til en pragtfuld gåtur i Kompedal Plantage efterfulgt af kaffe og julekager siddende ude i skoven ved borde og bænke. Tænk at kunne det 2. juledag. Godt nytår.
  Hilsen Lisbeth fra Silkeborg

  SvarSlet
 11. Ja heldigvis er der mennesker der ikke har glemt at lege. havefolk er nogle af dem. Det er synd for de der ikke tør give sig selv lov til leg, de ender ofte med stress og myoser.
  Og jeg glemt at sige: jeg har fået Hemmelige Haver i julegave., jeg har kun liige lurekikket i den, men oj den ser bare lækker ud, den skal nydes her om aftenen, med et krus julete fra Mosehuset ved siden af, jeg glæder mig.
  julehilsner Gunvor

  SvarSlet
 12. Ja det skal vi helt bestemt. Hvor er det et skønt billede fra Riet Brinkhofs have:)

  SvarSlet
 13. Kære Claus.

  Ja man kan vist godt sige vi havefolk ikke er helt almindelige.
  Jeg har også en lille rødkælk jeg snakker med, den plejer at sige "hvad laver du "det får den så at vide(min bedre halvdel ryster tit på hoved af mig,den er da ikke til at stå for når den ligger hovedt på skrå og kikker på en med de store runde øjne,det er da ikke til at stå for.Det er dejligt med lidt hummoristisk indslag i haven.

  Godnat fra en træt Margrethe der har haft hele familien til julefrokost.

  SvarSlet
 14. Ja, herhjemme leger jeg også - båpde i haven med spaden og med papir og farveblyanter inde ved stuebordet og den lune brændeovn :o)) Og gæt lige hvem der fik Hemmelige Haver i julegave. Så nu er julen reddet, vi holder også jul i 2012 :o))

  Bedste hilsner

  Lene

  SvarSlet
 15. Hei Claus

  Nydelig bilde fra Riet Brinkhofs hage:), og jeg håper du har hatt noen deilige juledager så langt.

  Å leke er viktig både i hagen og ellers. Å kunne gjøre det en ønsker selv, uten å ta hensyn til om andre liker det, synes jeg er en god ting å ta med fra barnet. Å arrangere, drømme, gjøre om og kunne feile er en herlig ting, desto kjekkere blir det endelige resultatet. Min mann sier ofte til meg at: "Det kan du jo ikke gjøre", hvorfor ikke sier jeg? Det er min hage, mine ideer, mine tanker og som oftest blir også resultatet godt. jeg liker å gjøre tingene på min måte, gjerne inspirert av andre, men allikevel mitt. Jeg lager ikke hagen for naboene, men for at jeg skal kunne gå ut og kose meg i min sandkasse (les muld) og i min labyrint av ulike hager, farger og ideer. Og, du/dere kan tro jeg koser meg, ja som et barn som går for første gang. Ja, er det ikke slik for oss hagemennesker når vi ser de ulike plantene spire hvert år???

  Julehilsener fra Unni

  SvarSlet
 16. Kære Claus

  Jeg får stor lyst til at gå ud og flytte mine Hostaer og få sjove scenerier også.

  Kris fra Silkeborg

  SvarSlet