At gøre sig umage

Jeg ved ikke, om jeg kan bryste mig af at være blevet opdraget til at gøre mig umage. Men sjusk, ligegyldighed og grimhed ligger mig fjernt. ’Grimhed’ er et noget hårdt ord, men når du kommer til slutningen, vil du forstå, hvorfor jeg skriver det.

 

Gennem de sidste uger har vi arbejdet på emballagen til de produkter, der kommer ud i Bilkas havecentre her hen over foråret og sommeren. Det er Marianne, en af Klematis’ grafikere, der med mig som sparringspartner, har stået for den grafiske udformning. Og der er blevet snakket meget frem og tilbage.

 

Når man arbejder grafisk, bliver budskabet stærkest, hvis der er en genkendelighed. Det kan være i farver, skriftvalg, opsætning etc. Derfor er der også en sammenhæng mellem bloggen, mine bøger og nu emballagerne til Bilka.

 

Lathyrusposer

 

Jeg har før nævnt, at jeg er et skønhedssøgende menneske, og derfor synes jeg også, at ’indpakningen’ af et produkt er vigtig. Den skal være med til at skabe drømme og gerne være så smuk, at folk får lyst til at gemme den.

 

Lathyrusposer Lathyrusposer

 

Her ser I f.eks. en serie af lathyrusfrø, der kommer i handelen omkring 1. marts til kr. 18,- per pose og to for kr. 30,-. Jeg skal nok huske at varsko jer.

 

Lathyrusposer Lathyrusposer

 

Og så tilbage til det med grimheden: Forleden var der en af mine gode venner, der sagde, at jeg skulle prøve at gå ind på en bestemt blog. Her skrev blogindehaveren om undertegnede og min seneste bog, og hvordan den virkelig kedede hende og hvor alt for pænt, det hele var. Hun ville meget hellere se helt almindelig haver og mente, at man skulle udgiver bøger om dem. Om de viste billeder fra hendes egen have var det, hun gerne så i en bog, ved jeg ikke, men det fik mig alligevel til at lægge en kommentar, hvor jeg skrev, at det var spændende, om nogle ville skrive sådan en bog; at det også var spændende, om nogle ville udgive den (men det kunne man selvfølgelig selv), og at det ikke især var spændende, om nogle ville købe den. Jeg sluttede med ordene: ’Er der nogen grund til at udstille grimhed’. Jeg glædede mig til at få et svar, men den eneste reaktion var, at jeg oplevede, at min kommentar blev slettet.

 

Jeg er en af de personer, der gerne vil drømme, og jeg kommer aldrig til at skrive bøger om helt almindelige haver. Heldigvis er jeg min egen forlægger og chef, og det går faktisk helt fornuftigt med at komme ud med mit budskab om at medvirke til, at vort lille land bliver blot lidt kønnere. Jeg er startet med haven ...

 

I kan besøge den omtalte blog her.

57 kommentarer:

 1. Der er forskel på havemennesker og forskel på haver.
  Mht. dit link kan jeg ikke lade være med at studse lidt over blog-navnet....

  SvarSlet
 2. Hmm... vi har vel alle forskellig smag - men ingen gider vel købe billeder med rod i haven ?
  Næh lad os bare blive inspirerede af dine lækre bøger - så kan man jo bruge det man vil og lade ukrudtet gro indimellem ;0)
  Iøvrigt super lækre frøposer - udseendet betyder meget når man køber frø syntes jeg ♥

  SvarSlet
 3. Kære Claus

  Jeg ophæver lige min selvbestaltede karantæne for en kort bemærkning. Jeg kunne sagtens skrive en meget lang kommentar, for dette emne ligger faktisk mit hjerte nær, men det vil jeg afholde mig fra. Især fordi jeg er helt vildt hysterisk meget uening med bloggeren og derfor har lidt ild i maven.

  Der er så meget grimt i denne verden, og jeg kan slet, slet, SLET ikke forstå, hvorfor jeg dog skulle opsøge dette - og da slet ikke, hvorfor jeg skulle betale penge for at se på det! Jeg bruger faktisk rå mængder af energi på at holde det grimme stangen.

  Vi ved alle, at der er større eller mindre hjørner i haven, som til tider kunne se pænere ud. Faktisk er min have ikke særlig køn på denne årstid.

  Jeg opsøger litteratur, tv-udsendelser, blogs m.v. for at FÅ INSPIRATION og ideer til, hvordan jeg gør min lille have smukkere. Hvilken interesse skulle jeg dog have i at se andres grimhed og rod?

  Jeg har heldigvis også evnen til at glædes over, at andre mennesker er dygtigere, har flere evner, penge, sucess, kærlighed og skønhed rundt om sig, end jeg selv har!

  SvarSlet
 4. PS: Og hvor ER det nogle skønne indpakninger, I har lavet til de dejlige frø. Mums. Jeg køber gladeligt lidt drømme :0)

  SvarSlet
 5. Jamen jeg kan kun sige at som ansat i Bilka i den rigtige afdeling ;) så glæder jeg mig også til alle de fine produkter.....
  Vi har lige fået bl.a. potmakersæt, priklepinde og rootraineren mm. rigtig fine ting......bruger selv potmakeren rigtig flittigt ;)
  Så jeg venter med spænding på "dine" varer :D
  Med venlig hilsen Gitte Bisballe

  SvarSlet
 6. Jeg sætter pris på, at du gør dig umage Claus!
  Jeg elsker at læser i dine bøger og se de fantastiske billeder - Så bliv endelig ved med det.
  Jeg tror, du er en stor inspiration for mange.

  SvarSlet
 7. Kære Claus.

  Der er nogle der mener, at rønnebærene er sure. Dem om det!

  Jeg nyder i fulde drag den skønhed, som du forsyner os med.
  I bøger, på bloggen, på emballager og ikke mindst når du åbner dine haveporte for os :) Af hjertet TAK.

  Af samme årsag har jeg med længsel gået og ventet på, hvad der mon dukker op i Bilka.. fra din hånd - forståes! - og hvornår.

  Frøposerne er kommet frem på planteskolen, men de "når jo ikke dine til sokkeholderne" :)
  Blot håber jeg at der på bagsiden af emballagen vil være lidt info om "how and where to..." og om duft og højde. Men mon ikke der gør det?!!

  Med alle de smukke ting du har løftet sløret for og viftet os om næsen med, glæder jeg mig i den grad til, at havesæsonen (i Bilka) går igang. Her på bloggen og i huset/haven er den jo i gang året rundt, og tak for det.

  Hvis nogle ikke kan rumme den skønhede de møder på deres vej, må jeg sige, at jeg synes det er trist. Må tiden lære dem andet, til glæde både for dem selv, og deres omgivelser.

  Personligt bliver jeg helt glad inden i, over al den virak du har sat igang med din smittende have-entusiasme. Vi er mange, som deler denne glæde.

  De bedste hilsener til alle fra Majbritt

  SvarSlet
 8. Svært spørgsmål du kommer med her. Jeg har såmænd heller ikke lyst til at se ret mange grimme ting, på den anden side, kan det nogle gange også blive lidt overvældende med alt den perfektion, hvor det nu end er, jeg retter ikke skydset mod nogle bestemte personer her. Engang imellem kunne jeg godt også få noget ud af at høre om de ting, der ikke lykkedes. Der kunne man så også lære noget, Nu har jeg ikke læst Hemmelige Haver, endnu, så kan ikke udtale mig om bogen, men må indrømme, at ihvertfald andre bøger, hvor alting er så perfekt, nydeligt uden problemer, godt kan virke noget kedeligt at læse om. Men måske har det noget at gøre med, at man selv ikke kan leve op til perfektionen og så bliver lidt sur eller irriteret?

  Hilsen
  Helle i Schweiz

  SvarSlet
 9. Kære Claus
  Jeg så godt den blog, hvor indehaveren harcelerede over dine bøger og tænkte ved mig selv, at der da ikke er nogen grund til at købe bøger om det rod, som vi (næsten) allesammen har i vore haver af og til. Når man anskaffer havebøger, er det jo drømme, man køber, og er man heldig, får man informationer og vejledninger i tilgift.

  Og nu vi taler om bøger, undrer det mig, at der ikke hos dig har været mere respons på din seneste bog. 'Hemmelige Haver'. Måske skyldes det, at vi alle har haft travlt med havearbejde
  og juleforberedelser. Nu har vi imidlertid haft ferie og efter kun at have haft tid til at bladre bogen igennem, da den udkom, har jeg nu nærlæst og nærkigget den. Og hvilken fornøjelse!

  At du er en fremragende (stemnings)fotograf og inspirerende forfatter , ved vi jo. Men bare at åbne bogen er en fryd:
  Fin layout med smukke billeder i forskellige størrelser. Først syntes jeg, at der var lidt rigeligt af dobbelte
  helsidesplanteportrætter (fx pp142-143), men så kom jeg til at tænke på en bemærkning, som Rifbjerg fremsatte i et radiointerview for nogle år siden, og som gik ud på, at der skal være 'hvilepauser' i en tekst, dvs passager, hvor der ikke sker så meget. På den måde forbereder sindet sig på nye oplevelser i stedet for at køre træt. Det fungerer altså fint med de helsidesportrætter. Øjet hviler sig en stund før nye oplevelser.

  Og til sidst vil jeg nævne, at når man åbner bogen, dufter den diskret dejligt, og det er en fornøjelse at røre ved de fint glittede sider. Altså: En sanselig oplevelse, som kan strækkes ud over mange timer!

  Happy Armchair Gardening,
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 10. Hej Claus
  Har været et smut forbi omtalte blog, set billeder og læst kommentarer. Jeg må nu nok indrømme, at jeg er en af dem, som elsker at læse om ualmindelige haver. Hvem køber bøger om haver, der ligner naboens?
  Drømmer også om, at min (almindelige)have engang får sig et mere ualmindeligt udtryk, alene fordi jeg selv nyder haven.
  Budskabet om, at alting ikke behøver være så perfekt, er jo fint nok. Det kan bare undre mig, at nogen gider bruge så lang tid på at fotografere og skrive om det ligegyldige?
  De havebøger (og blogs) jeg skal læse, skal inspirere og plante drømme - bestemt ikke bekræfte mig i, at jeg nu hellere må se at få gjort noget ved mit grimme stakit! Eller endnu værre, at vi er så mange, der er fælles om, at have et grimt stakit!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 11. Hej Claus!
  Sikke nogle delikate frøposer!!! De er lige til at spise! Så smukke! Fin effekt med den optiske runde top.

  Jeg bliver helt inspireret til at lave flotte frøposer til alle mine hjemmehøstede frø, der bare hænger på opslagstavlen i kaffeposer. Det kunne pynte! Det må jeg i gang med!

  SvarSlet
 12. Jeg har også været inden på den anden blog og læse. Min mening er at alle ikke behøver at synes om det samme og det er fair at der efterspørges efter anderledes bøger, men jeg har nu altid lært hjemmefra at man aldrig nævner navne, det bliver så ubehagelig personligt - min mor sagde altid at de mennesker som havde et behov for at tale negativt om andre eller deres ting, ofte ikke selv er helt tilfreds, for har man ro i sindet har man ikke behov herfor.

  Personligt må jeg indrømme at jeg ikke kun nyder dine bøger og de smukke billeder, men suger også lidt energi fra dit altid venlige væsen.

  Fortsæt med dine smukke bøger, det giver smil på læben.

  God aften Lena 🍀

  SvarSlet
 13. Kjære Claus Dalby.
  Jeg er så glad for at du fortsetter å drømme , og deler drømmene dine med oss andre hage-eiere! Vi trenger noe å drømme om mens vi venter på våren!Jeg bruker vinteren til å lese og bla i hagebøkene mine. Hemmelige haver og Den levende have var årets julegave til megselv. Bøkene var både inspirerende og lærerike. Nå har jeg funnet fram Drivhusdrømme igjen, det er den ultimate drømmeboka! Jeg leser bare noen sider av gangen for at jeg skal hygge meg med den lenge. - Og nå syns jeg du sa at det skulle komme en oppfølger snart...............?Jeg gleder meg!
  Hilsen Bjørg

  SvarSlet
 14. “Det er stor, smuk kunst at gøre sig umage”. At gøre sig umage, altså at gøre sit bedste. Det er så berigende at følge mennesker, som gør sig umage. Så jeg vil såmænd bare sige tak, Claus, for du gør dig i hvert fald umage.
  - og sikke frøposer, den rene fryd for øjet!

  SvarSlet
 15. Hvor er det bare ærgerligt at du håndterer min kritiske holdning til din bog så dårligt. Jeg har slettet din kommentar på min blog fordi jeg fornemmer en nedladenhed der ikke hører nogen steder hjemme. Jeg bemærkede at du også havde store problemer med en anden blogger der lagde en kritisk kommentar på din blog for omkring 1 år tilbage. Her blev hun også omtalt i et af dine blog indlæg, noget jeg fandt uhyre ubehageligt på hendes vegne.
  Nu er vi så på vej til det samme igen. Jeg må tilstå at jeg er meget rystet over at du har så stort behov for at retfærdiggøre dig selv og dine valg. Er det ikke lidt ligegyldigt hvad jeg mener?
  Tænk at en sådan lille harmløst blogindlæg kan såre din forfængelighed så dybt ? Det er noget uforståeligt. At skrive et helt blogindlæg om det.....
  Og blive stødt over at jeg sletter dit indlæg, tja. Du skal selv godkende alle indlæg før de udgives og jeg gætter på at du også undlader dem du ikke syntes om?
  Så Kære Claus, jo almindelige haver er dejligt. De er smukke og det kan almindelighed sagtens være. Vi behøver ikke alle perfekte haver. Fint hvis du syntes om dem, men det behøver jeg bestemt ikke.

  SvarSlet
 16. "Almindelige hager" hva er det? Den gjennomsnittelige hagen med 2 tuja og en sandkasse? Det er da greit men vi behøver ikke bøker om det. Jeg leser bøker for å få kunnskap og inspirasjon til min hage. Forøvrig kan jeg ikke foestå at noen blir irritert eller misunderlig over din hage, jeg synes ofte det ser riktig rotetet og kaotisk og overveldene ut med alle kasser langs stiene med planter som skal plantes ut. Det minner meg om den norske Janteloven.
  Men få så dyrt det er å få sendt Hemmelige hager hit, 250 kr i frakt, det har det ikke blitt råd til enda

  SvarSlet
 17. Kære Claus,

  den dag du begynder at skrive socialrealistiske havebøger om, hvorfor vi ikke kan få råd til at købe endnu en drømmeplante fra vores lange ønskeliste, eller hvordan vi bedst får bugt med de værkende og overanstrengte muskler og led, efter en dags hårdt arbejde i haven bliver jeg virkelig virkelig ked af det.

  Den dag du begynder, at tage billeder af haver efter en storms ødelæggelser, staudebede inficeret med skvalderkål og alle de vækster der visnede ned og døde, vil jeg blive endnu mere ked af det. Jeg ville føle, at jeg mistede noget meget dyrebart, smukt og berigende i mit liv.

  Vi er alle forskellige med forskellige behov og jeg kan naturligvis kun tale for migselv. Men det JEG har brug for, når jeg åbner en havebog, en haveblog, et haveblad etc er skønhed, inspiration og først og fremmest DRØMME. Det er DRØMMEN, der er motoren. DRØMMEN driver hele værket. Det er drømmen om det perfekte haveparadis, ja vel ligefrem en slags lykkelængsel, der år efter år får os til at luge, prikle, grave, plante, vande etc etc. Jeg vil frydes, begejstres, henføres og forføres

  Vi har alle et forskellige ambitionsniveau, når det gælder vores have og hvor meget arbejde og hjerteblod, vi lægger i den..... og hurra for at mangfoldigheden også findes blandt havefolket.

  Skal ikke kunne sige, om der er et marked for havebøger om alt det uskønne, problematiske og mislykkede, som vi alle støder på som haveejere. Jeg kan blot sige, at sådan en bog vil jeg ikke drømme om at købe.

  For mig er haveuniverset med alle dets facetter et sted, hvor jeg henter skønhedsindtryk og drømmer smukke drømme. Grimhed, jammer, problemer og bekymringer er der nok af i min verden.

  Dalbyuniverset er for mig et sted, hvor jeg kan få min æstetikbeholder fyldt op med al den skønhed og lykke, jeg så inderligt higer efter.
  Hvis det dalbyske univers keder een, må man jo simpelthen lade være med at opsøge det, for livet er da for kort og dyrebart til at gå og være småirriteret over noget man bare kan holde sig fra.

  Claus, jeg elsker dit brand og din skønhedssans. Jeg tager hatten af for, at du aldrig går på kompromis med kvaliteten. Jeg elsker at hver en detalje er totalt gennemtænkt og perfektioneret. Lathyrusfrøposerne er pragtfulde. Udover dejlige frø indeholder poserne en masse vidunderlige drømme, fantasier og forventninger. I wouldn`t want it any other way:o)

  Knus fra een der har brug for den skønhed du formidler

  SvarSlet
 18. Kære Claus.
  Foretrækker altså at læse om lækre drømmehaver og ikke nogen der ligner min egen. Det bedste man kan sige om den er at den er stor og grøn og bolig for masser af dyr og kryb. Lige nu genlæser jeg "Mit haveliv" og nyder hvert et billede! Og hvilke lækre frøposer, synd vi ikke har en Bilka her på Bornholm. Hmm, måske meget godt for dankortet!

  Varme havehilsner fra

  fru Jensen
  Gudhjem

  SvarSlet
 19. Hej Claus. Jeg er helt enig med dig. Jeg kan også godt lide almindelige haver for jeg tror min egen have går under denne kategori, men jeg prøver efter bedste evne at gøre den smuk og indbydende og til dette henter jeg rigtig meget inspiration blandt andet hos dig både på din blog og i dine bøger. Jeg har dem næsten allesammen og jeg læser din blog hver eneste dag. Jeg kan godt lide at blive inspireret og lære. Faktisk så tror jeg, at disse to ting er med til at gøre et menneske mere levende og det vil jeg gerne selv være. Jeg elsker skønhed og det allerbedste sted at finde den er da i haven og i det hele taget i vores natur. Jeg håber en dag, at min have bliver så smuk, at jeg måske kan holde åben have og være den, der kan inspirere andre og lære noget fra mig. Det ville være helt fantastisk!

  SvarSlet
 20. Kære Claus.
  Vi er mange der takker dig fordi du "deler" din smukke have med os.

  At nogen har en anden smag -- ja, sådan er det------
  Jeg foretrækker ihvertfald din havesmag!!!

  Glæder mig til de Lathyrus, som kommer i Bilka, jeg har svært ved at få dem til at blive pæne,så det skal være "mit projekt i år" og selvfølgelig også Klokkeranker, de er bestilt hos Jane.

  mange hilsner
  jmn

  SvarSlet
 21. Uha Claus, det er et farligt emne. På den ene side er der sikkert mange af os som ikke bor i gudeskønne palæer, men i almindelige parcelhuse. På den anden side ønsker vi vel alle at gøre vores egen jordlod til paradis på jord? Jeg gør ihvertfald og selvom jeg tidligere har efterlyst skønne haver til lidt mere almindelige huse, så ÆÆÆÆLSKER jeg jo altså også dine bøger og nyder synet af alle de smukke haver - også de hemmelige og dem med lækre drivhuse :o)Jeg syntes faktisk der var mange fine ideer i Hemmelige Haver til almindelige huse. Så jeg må nok også bare erklære mig enige med Nette - jeg betaler heller ikke penge for en bog med grimme haver. Dem kan jeg bare gå en tur om søndagen og kigge ind i. Iøvrigt har bloggeren lukket sin blog af for alle andre end inviterede :o) Det syntes jeg er synd, for der er bestemt også nogle som er enige med hende. Lad os dog alle her i blog-land leve i fred og fordragelighed, selvom vi ikke altid er enige :o)

  SvarSlet
 22. Jeg tror, at I alle har misforstået hende. Som jeg læser indlægget drejer det sig ikke om ikke at drømme om den perfekte have, men om også at indrømme, at i den have er der også - nogen gange - ukrudt. Det er ikke nødvendigvis grimhed, men vel egentlig bare meget menneskeligt. Det at have en have må være, at se skønheden i alt det naturen frembringer og nogen gange bare lade den gå sin gang og nyde haven som den er.

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 23. Kære Claus
  Jeg er stor fan af dig og det kæmpe arbejde du gør, både her på bloggen, dine fantastiske bøger og det kæmpe arbejde du ligger i Bilkas verden.
  Derfor blev jeg en smule vred inden i mig selv, da jeg læste den omtalte blog for nogle dage siden og syntes det var lidt uretfærdigt med en sådan en negativ omtale af både bog og personen bag, men jeg tænkte lidt inden i mig selv, at det måtte være nogle eftervirkninger, efter den sommer vedkommende havde haft.
  Jeg tænkte så på, om det var noget som hed helt "almindelig haver" for hvad dækker "helt almindelig" egentlig over. Jeg tror, at de mennesker som du Claus har besøgt i forbindelse med bogen "Hemmelige Haver" sikkert syntes de har en ganske almindelig have, og den ikke er noget særlig, men de bruger så meget af deres tid derude som muligt, er det ikke sådan vi alle sammen har det? Vi gør det jo alle sammen på den måde som vi har mulighed for det både menneskeligt og økonomisk.
  Man kan heldigvis bygge en have op for små midler og alligevel få en skønhed, som man er glad for.
  Når man vælger at følge skønheden, kunne man ALDRIG drømme om at kikke efter alt det grimme, men fokusere på det som virkelig fanger øjet og det er lige netop det alle dine FANTASTISKE FLOTTE billeder gør.
  Det du giver mig Claus, her på bloggen og gennem dine bøger giver mig så meget. TAK

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  P.s Bliv endelig ved med at finde skønheden .

  SvarSlet
 24. Hej Claus!
  Da jeg læste dit indlæg, tænkte jeg umiddelbart, at du overreagerede, og ville derfor benytte dit link til at genlæse det famøse indlæg. Desværre er bloggen nu kun tilgængelig for inviterede gæster. Det synes jeg er en ærgerlig udvikling.
  Alt dette fik mig til at tænke på, om der i grunden ikke godt kunne ligge en bog gemt i "modsætningerne" grimhed og skønhed i havesammenhæng.
  Fortsat god arbejdslyst med den næste bog Marie

  SvarSlet
 25. Øv, jeg kan ikke se bloggen?
  Så er det jo svært at tage stilling...

  Men hvis du også er nysgerrig og gerne vil se bloggen er Google din ven:
  Havehyrden: Den lidt for pæne have


  Alle må selvfølgelig have deres mening om hvilke bøger og blogs de syntes er interessante og indspirende.
  Jeg er helt klart til "drømmebøger", men jeg syntes også det er lærerigt at se og høre om projekter der mere eller minde mislykkes... Det må bare ikke tager overhånd !

  Jeg vil som Jytte også gerne slå et slag for "Hemmelige Haver"..Fantastisk bog.
  Læs min og 2 (kun 2???) andres anmeldelse her på bloggen:
  http://www.clausdalby.dk/2011/10/anmeld-hemmelige-haver.html
  Har du læst bogen, kunne du jo også skrive din anmeldelse.

  SvarSlet
 26. Kære Claus.
  Mine ´yndlings-duftperler´ leveres i nogle yderst lækre frøposer. Dem kan man jo slet ikke nænne at smide væk, når lækkerierne er sået. Bare ved at se på dem kan jeg nærmest fornemme duften ...
  Nåede lige at kigge ind på det omdiskuterede link, inden der blev sat ´dress-code´ på. Jeg vil kun sige, smag og behag er forskellig, og vi vælger selv, på hvad, og hvordan vi vil bruge vores tid.
  I morgen starter weekenden, og jeg vil bruge min tid på, endnu engang, at fordybe mig i dine havebøger, for de er ren terapi og grokraft til mine have-drømme ...
  Sweet Dreams. Kh. Iris.

  SvarSlet
 27. Kære Claus
  Desværre er denne omtalte blog nu lukket for ikke inviteret, så jeg kunne ikke læse indlægget. Jeg er dog glad for dine meget inspirerende bøger og indlæg her på bloggen. Det er simpelhen med til at give mit have univers et helt andet perspektiv.
  ps. Mine unger siger lidt i sjov at jeg er blevet hjernevasket ;-)
  Men lige i dette tilfælde kan det kun være godt!
  Mange knus Gro

  SvarSlet
 28. Kære Havehyrde - nej, jeg kunne da ikke drømme om at slette dit indlæg, men undrer mig såre, at du nu lukker din blog for en stund. Folk må åbenbart ikke læse, hvad du har skrevet eller se billederne fra din have. Jeg tror, de er ret nysgerrige, men du åbner vel bloggen igen? Men til den tid er indslaget måske fjernet?

  SvarSlet
 29. Kære Claus.

  Sikke nogle smukke frøposer, I har fremtryllet! De er magiske, som æskerne...

  Nu er det ikke for at lokke dig på afveje fra arbejdet med din næste bog. Men skulle du trænge til et kig på ord fra en begejstret hånd i starten af december, så er du velkommen: http://alazep.blogspot.com/2011/12/kre-claus.html

  Hjerteligst

  SvarSlet
 30. Hei Claus
  Greit nok at folk får uttale seg, men jeg kom ikke inn på bloggen så jeg har ikke sett hva som stod skrevet. MEN, en uttalelse skal selvfølgelig gjøres med respekt for forfatteren som har lagt litt av seg selv i bøkene. Når det er sagt har en av mine kommentarer havnet i søppelbøtten også, for et års tid siden, så det må en kanskje tåle? Jeg har akseptert det fordi du gir så mye av deg selv ellers, har lært meg utrolig mye og dette er jeg veldig takknemlig for. Ingen er heller feilfrie, og heldigvis for det.

  Jeg er ellers enig med deg Claus i at det er drømmer vi ønsker, i hvert fall jeg. Og, det er du superflink til å servere, forklare og dele. Du er min hageguru, du er unik, du er min inspirator og en stor glede og bidrager for at jeg får de innputt jeg ønsker innen hageglede. Ja, jeg kikker inn i deler av min hage og tenker at "dette skulle Claus sett, dette hadde han likt", og så arbeider jeg videre. Hele tiden med et bilde om det perfekte, uperfekte. Det som ser tilfeldig ut, men unikt og fantastisk. Det har du lært meg Claus, så fortsett å drøm.

  Hilsen Unni som ikke ønsker "vanlige" hager i bøkene. De kan jeg oppsøke hos naboene:)

  SvarSlet
 31. Hej Claus,
  Det er da dejligt Matucane kommer i handelen i Bilka - den fortjener virkelig at få plads i mange haver. Den kunne jeg skrive meget godt om, hvilket der også kan om dine bøger. Det er helt igennem eventyrlige bøger, som ikke kræver nogen sammenligning med ret mange andre havebøger.
  Det er rigtigt som de fleste på bloggen skriver, at du får os til at drømme og får os til at gøre os umage med at forskønne vore egne haver. Jeg synes også at det lyder meget godt at skrive en bog om en hel almindelig villahave på Lærkevej, men det er jo i virkeligheden ikke det vi vil se.

  Vi vil jo gerne have bøger, der viser hvad vores anstrengelser og kærlighed til haven kan føre til og ambitionsniveauet er selvfølgelig forskelligt.

  Jeg er ovenud tilfreds med dine bøger, og det er heldigvis sådan, at kan man ikke klare lugten i bageriet kan man bare lade være at spise brødet eller hvordan er det nu det er. Det er måske lidt hårdt, men jeg ville fx ikke bruge tid på at tjekke en blog ud, hvis ikke der var noget der var ekstraordinært eller stemte overens med det jeg selv bestræber. Men det er klart, at man skal have lov at ytre sig, men det er altid en god ting, at huske på ikke at skrive dårligere om andre end man selv ønsker at blive omtalt.. Jeg er af den opfattelse, at ingen udtalelser er gratis, og skriver man dårligt om andre på sin blog må man også gå hele vejen og besvare de kommentarer man måttet få i den forbindelse. Lidt ærgeligt at se at bloggene bliver brugt til at diskutere, hvem der har den bedste smag på et plan som forekommer meget personligt.
  Du har en mission og den er der heldigvis mange som bakker op omkring..
  Kh Michael, Horsens

  SvarSlet
 32. Hej igen

  Tak Jesper, nu fik vi så adgang til at læse hvad Havehyrden har skrevet. Jeg syntes nu ikke det er så slemt :o) Jo jo, billederne er så ikke lige til hemmelige haver, men jeg fornemmer også et stort glimt i øjet og en udfordring til os andre :o) Det er jo så mig, der fik æren af at kommentere noget om parcelhuse og nu var jeg træt af smedejern, piedestaler og alt det her :o)) for ca. et år siden - med et glimt i øjet også :o) For jeg drømmer da om det, men helt ærligt, så kommer det ikke ind her på parcellen, for det passer slet ikke ind. Jeg har valgt her for nylig at lave min egen blog, for på trods af eller måske på grund af - parcel, så vil jeg gerne dele med alle jer andre skønne og rummelige havefolk - både hyrder, dalbyer, feer og de grønne, som kommer bag havelågen :o) Mangfoldighed er en smuk ting, livet er for kort til kiv, så velkommen til parcellen :o)

  SvarSlet
 33. Storm i et glas vand. Håber bloggen åbner igen, der var mange gode indlæg. Og iøvrigt også meget ros til Claus og hans evne til at inspiere. Det fremgik tydeligt af de tre-fire sidste linier i indlægget.

  Flotte latyrus, dem kan vi jo snart gå i gang med at så i drivhusene. Det er noget af det første jeg sår.

  SvarSlet
 34. Jeg kunne selvfølgelig lade være med at følge debatten, men nysgerrig er jeg jo...! Derfor bliver jeg lige nødt til at "kvække" at noget af det jeg glæder mig over ved ALLE de haveblogs jeg følger, er den gode og humoristiske tone der er iblandt os. Vi kan umuligt have samme smag eller mening om dette og hint, så var der jo ikke noget at skrive om.

  At give rum og plads for forskelligheder i skøn forening med drømmen om hver vores lille paradis på jord, er det jeg har brug for når jeg læser diverse blogge.

  Chris Mcdonald har sagt at vi skal have lidt mere "PYT" ind i vores liv, og ikke bruge kræfter på bagateller. Så hvad med at vi erklærede generalforsamlingen for lukket og takker for god ro og orden, imorgen er der en ny frisk dag og nye positive indlæg i blogland :o)

  Havehilsner til HELE blogfolket fra fru friis :o)

  SvarSlet
 35. Så fine bilder på Lathyrusfrøposene! Ja, vi vil se vakre bilder av vakre planter og drømme oss bort litt. Husk, vi har en lang vinter foran oss, så vi har behov for å se noe vakkert. Jeg elsker å se bilder av den flotte hagen din med de forskjellige arrangementer. Og kanskje kan jeg bruke noe av det i min egen hage?
  Jeg prøvde å gå inn på den omtalte bloggen, men kom ikke inn!
  Ha en fin helg!

  SvarSlet
 36. Kære Claus

  meget interessant blog-emne du skriver her, og hvor jeg er fuldstændig på linje med dig. jetg er selv grafisk designer, og især en af mine lærermestre - og nej, han var ikke selv grafiker - sagde engang til mig, "at det tager præcist lige så lang tid, at fremstille noget smukt som noget grimt. Så hvorfor ikke vælge det smukke?"

  Jeg er ikke i tvivl om, at du og din grafiker har fundet hinanden i en slags symbiose, hvor alt går op i en højere enhed. Det lyser så langt ud af alt, der kommer på tryk fra din hånd. Så også en stor cadeau til hende.

  Og nu hvor jeg har dig - hvis jeg da har det :-) - kan du så ikke hjælpe med at oplyse font-navnet på den skrifttype hun anvender til "Lathyrus", og som i øvrigt går igen flere steder her på din hjemmeside. Jeg har længe forsøgt at finde ud af, hvad den hedder, men forgæves. Vil så gerne anvende den i mit eget arbejde...

  Mange hilsner fra Rørvig

  Christel

  SvarSlet
 37. Kære Christel - selvfølgelig. Det er scriptina. Marianne pynter nogle gange lidt på den!

  SvarSlet
 38. Det var da ikke slemt, det blogindlæg. Skriveren finder det i længden kedeligt, at blive ved at se billeder af den samme havestil fra næsten de samme mennesker. Det må hun vel have lov at opleve og fortælle om.

  For ikke så længe siden, var rigtig mange enige om, at haver med gule, røde og orange farver, var tegn på rod og dårlig smag. Det samme med broget løv, som skulle lave "rod". Så opstod et flammebed, og i dag skal en have med stil og smag selvfølgelig have et flammebed. Hvis de fleste haver i Danmark en dag er kopier af Claus Dalby, så kan det godt være, at ogå jeg en dag, vil begynde at synes, at vi har en kedelig ensartet havestil i Danmark, og længes efter noget, som kunne få mig til at få en ny og inspirerende oplevelse.
  Hvor er originaliteten, det levende, det kunstneriske. Om der er rod eller ikke, generer ikke mig. Jeg foretrækker, personlige haver frem for kopier. Jeg kan sagtens forestille mig en skøn have fyldt med det, I kalder dårlig smag. I mit indtryk bliver kopier til dårlig smag, om end originalen er nok så skøn. Bare rolig Claus, jeg synes din have er både original og personlig.

  Det er nogle skønne bøger, du laver Claus. Du får næsten kun ros, som er velfortjent. Da jeg første gang læste om en ny bog, du skulle til at lave, som skulle hedde Hemmelige Haver, blev jeg fyldt med stor forventning. Må jeg godt have lov til at sige, at da bogen kom, var det slet ikke det, som jeg forbinder med hemmelige haver. Altså, at jeg blev skuffet, selv om det er en meget smuk bog. Hemmelige haver er for mig en hel anden verden, end den/de der bliver vist. Den bog har jeg stadig til gode.

  Jeg har vist også fået slettet nogle indlæg her på bloggen ;-) for et års tid siden. Det er OK.

  Mange venlige hilsner fra mette,djurs

  SvarSlet
 39. Kjære Claus.
  Jeg ser ikke de "perfekte hager i dine bøker. Jeg ser en frodig naturlighet med historier om fantastiske mennesker med en stor kjærlighet til hagene sine.
  Det er rørende og se at flere eldre mennesker er med i boken din. Det fortjener de virkelig med sin livslange kjærlighet til hage!

  Jeg måtte ta frem boken Hemelige Haver og se på disse "Perfekte hager" men jeg fant dem ikke i boken din. Ta f.eks bilde av Myrth sin hage på side 66 i boken. Det er så naturlig og uperfekt i mitt hode, at det blir helt perfekt:) Hvis du forstår hva jeg mener. Eller bilde på side 230, av sirkelen med Engsoleie, (Ranunculus acris) Det vil vel mange se på som ugress? men her har menneskene bak hagen gjort det til et vakkert skue! Det er kreative mennesker, med sans for skjønnhet i det naturlige som vokser rundt.

  Jeg elsker din sans for skjønnhet i hagen og det er jo nettopp det vi vil dele med hverandre? Få dele med andre likesinnede, det som vi finner vakkert. DERFOR er jeg så glad for at jeg ble Kjent med Claus Dalby. For jeg elsker den Uperfekte Stilen, men som samtidig for meg er en stor estetisk opplevelse! Det må også sies at du er en dyktig fotograf som får frem det beste i den blomst eller plante du fotograferer. Jeg synes boken din er alt annet en kjedelig. Og jeg er så glad for at du ikke er en av dem som planter 10 Ingrid Bergman på en stram rekke med bar jord mellom. Det ville da være alt for kjedelig og perfekt? Og til sist vil jeg si at skal jeg ta bilde av noe som jeg er stolt av, f.eks noe som jeg har sådd fra frø, så får ikke forstyrrende elementer som tar oppmerksomheten fra min kjære blomst være med på bildet. Jeg gleder meg VILT til boken Den hvite hage:)) Den passer meg perfekt! Takk for all den fantastiske inspirasjon du deler i dine bøker! Klem Ellen

  SvarSlet
 40. Hej Claus, Du har fundet en niche - din niche - hvor du passer perfekt! Som den der formidler Drømmen Om Haven. Selvom man ikke selv ønsker en have som din kan alle finde inspiration til masser af ting i sin egen have og man kan 'låne' ideer til det man nu engang selv har lyst, evner eller midler til! Og sådan skal det være! Dine bøger er enestående og formidler hvad du står for, så må andre skrive om deres 'kæpheste' :-)

  Og der findes da bøger om almindelige haver: F.eks.: Helle Ravn: ”Gulerødder, Græs eller Granit”, danske parcelhushaver 1950-2008

  Bogen bygger på et righoldigt materiale. Ud over interviews og fotografering i haverne, er der affotograferet mange private billeder. Her er både græs, granit og gulerødder så det basker! Og ikke en side uden fotos - af ganske almindelige parcelhushaver!

  Dine frøposer er et hit! Jeg har købt frø hos en forhandler der bruger sådan nogle lidt gammeldags-udseende poser UDEN FOTO på! Det er frygteligt irriterende at man ikke kan se hvordan blomsten skal se ud/farve o.s.v. og dér er dine jo utroligt flotte med store skarpe fotos.

  Skriftsnittet Scriptina går sin sejrsgang i store reklamer for Lily Brudekjoler lige p.t. ;-) og jeg bruger den også flittigt når jeg udformer mine tryksager for Vilhelmsborg restauranten DGM! Den er jo romantisk!

  SvarSlet
 41. Mange tak Claus for hjælpen. Imellem mine utallige skriftfonte fandt jeg den :-)

  I øvrigt en font der skal anvendes med forsigtighed, da den hurtigt - i så fald - kan blive for meget.

  Du anvender den altid på smukkeste vis, hvorfor man især lægger mærke til den.

  Sidder her og smiler lidt til nogle af indlæggene i denne blog. Bl.a. om - at hvis alle haver lignede din, ville dette også blive kedeligt efterhånden. Personligt ser jeg ikke dette faremoment. For om jeg stod på hovedet fra morgen til aften, vil hverken min eller andre haver blive som din. Og din ikke som min :-)) Alle haver - er unikke på hver deres måde, og bliver vel et spejl af haveejerens muligheder og behov. Hertil lægges drømmerier og inspirationer, som skaber helt individuelle scenarier.

  Mange hilsner
  Christel

  SvarSlet
 42. Min have kommer desværre aldrig til at ligne hverken en drømme- eller en hemmelig have. Men det er netop derfor jeg elsker bøgerne med de fantastiske haver. Det giver mig lov til at drømme. Drømme om, at min have kunne blive lige så storslået.
  Det bliver den som sagt aldrig, men jeg kan da stjæle lidt her og der og få et udpluk af det.
  Fortsæt endelig med bøgerne med de fantastiske billeder. Jeg savner ikke bøgerne med et billede af hver enkelt blomst - men aldrig i sammenhæng med andet. Det var der ikke mange idéer i.
  Hvad angår en bog om almindelige haver. Fint for mig. Hver sin lyst, der skal nok være læsere til det også.

  SvarSlet
 43. Kære Claus
  Interessant diskussion;-))) Den blander jeg mig ikke i, MEN jeg fik Hemmelige Haver i julegave og jeg må sige, at jeg har nydt alt i bogen og BLEV SÅ GLAD;-)) Det er en rigtig drømmebog og den har sat mine grønne havefingre i sving med at bestille en masse frø og planlægge min have igen. Jeg har en ny lille plan hvert år, og det er dine bøger, som får mig til det. Det er opslagsværker for mig og jeg opdager nye ting hver gang jeg ser i dem, fordi jeg kigger med nye øjne og drømme.
  Smag er svær at diskutere, men spørgsmålet er om man kan bruge Almindelig kedelige havebøger som inspirationsbøger????
  Kh
  Renate

  SvarSlet
 44. Tak fru Friis - enig i, at der ingen grund er til at trække generalforsamlingen yderligere.
  Karen O.

  SvarSlet
 45. du godeste, her kommer jeg tidligt hjem og vil indhente lidt havehygge, og så koger bloggen. Nu kan jeg ikke komme ind på den omtalte blog, hverken den ene eller den anden vej, så min kommentar blir måske lidt ensidig.
  Smag og behag er heldigvis forskelligt, ellers havde vi jo ikke noget at tale om og blive inspiret af.
  Indrømmet jeg kan godt få lidt mindreværdskompleser når jeg læser i Claus bøger, men jeg siger til mig selv at billeder er taget på det optimale tidspunkt, og alle haver har et sådan,det er bare om at finde det. Bøger skal være til at inspire, drømme i, og få nye ideer over og det er dine bøger særdeles gode til.
  Og forresten entelig håber jeg at min have aldrig bliver perfekt, for så var der jo ikke noget at drømme om og lave om, det ville blive alt for kedelig.
  Solen skinner, jeg vil ud at nyde min have selvom de kære høns har sørget for den ikke er specielt flot på nuværende tidspunkt. Men foråret er på vej, erentis, vintergækker, påskeklokker kribler og krabler alle vegne hurra.
  blæsende solhilsner Gunvor

  SvarSlet
 46. Jeg skrev nu ikke om en dag, hvor haver i Danmark ligner Claus Dalbys. Jeg skrev om kopier (og efterligninger) af Dalbys. Det er noget helt andet.

  En have med masser af rod, som jeg gerne ville have besøgt, mens tid var, var Henry Heerups. Den skulle blandt andet have summet af dyr og insekter og grønt i frit flor, og må have været en dejlig oplevelse. Jeg har besøgt Dalbys have. Det var også en dejlig oplevelse. Hver originale på sin egen måde.

  Kopier, forsøg på efterligning, og vedtagne holdninger til farver og smag og indretning kan, som jeg skrev, for mig blive kedeligt i længden. Jeg mener ikke, det vil lykkes nogen at skabe en tro kopi, som jeg kan se, jeg er blevet læst af nogle. En dejlig have er, for mig at se, et udtryk for haveskaberen. Skal jeg være højtragende og sige, et billede af hans/hendes sjæl. Rod eller ikke rod, moderigtige farver og sammenætninger eller ej, det har ingen rigtig betydning. Vi kan lade os inpirere men kommer det ikke længere end det i udtryk, kan det, stadig for mig at se, i længden blive dødt og kedeligt. Dette er ikke skrevet om haverne i Hemmelige Haver men generelt.

  Jeg kender ikke Havehyrden eller hendes have men jeg synes, det var et udmærket indlæg til havetanker. Jeg kan ikke se, der er skrevet noget grimt eller negativt om C D, og synes, det mest kedelge er, at det er blevet fjernet, og at nogle ønsker blot at springe videre. Det kunne måske have været med til åbne for helt nye tilgange til haveudtryk og liv.

  Helt ærligt, Danmark er ikke noget spændende haveland. Måske fordi vi er så bange for at træde ved siden af, og behøver en Guru at følge efter. Drømme er udmærket. Flotte billeder og scenerier også. Det jeg selv synes, der er det mest interessante, er det, en have kan gøre ved en, når man befinder sig i den. F eks hemmelige haver hvor tiden står stille, og der pludselig kan sænke sig en ordløs ro og stilstand over en selv, hvis man er så heldig at finde en have med sjælden mystik.

  Længe leve havefriheden og længe leve Claus Dalby, som åber øjne for haver.
  mette,djurs

  SvarSlet
 47. Tak til Jesper D for et fiffigt råd. Det virkede. Efter at have læst omtalte indlæg og kommentarer - ja, så er her slags kommentar.

  Smag og behag er jo forskellig, og det eneste ærgerlige synes jeg egentlig er, at Claus' indlæg ikke har fået lov til at stå på omtalte blog. Hvis man langer ud med navns nævnelse efter specifikke personer, så jeg mener også at de bør have lov til at komme til genmæle.

  Måske havde du Claus slet ikke nævnt det på din egen blog, hvis du havde fået lov til at kommentere på hendes? Så det hele er ligesom blevet kørt op, og det er en skam. Nu har alle været rundt og tage stilling på den ene og anden blog, og nogle sidder måske med en skidt fornemmelse i maven. Så er det jo ikke sjovt længere.

  Konkret vil jeg give Claus ret i hans formodning: hvem vil dog ligefrem købe en bog med haver der viser det man kan se på en gåtur i ethvert parcelhuskvarter. Det er der jo ikke noget nyt i.
  En ting er at se det på en blog og blive bekræftet i at man ikke skal være nedtrykt over at ens have ikke ligner noget der er en drøm, men ligefrem at betale for det, den tror jeg heller ikke på.

  Iøvrigt synes jeg at bladet "Haven" har held med gennem deres artikler at fremvise de "almindelige haver". Der er megen konkret inspiration og hjælp og råd. Også uden at de udstiller det rod som altid findes i haver.
  (Husker da også at du selv Claus havde lidt plantekasser og potter da vi var på havebesøg, og du viser jo også forfaldet og ukrudtet inddirekte på dine videoer).

  Men Claus, hvor er det dog nogle flotte frøposer :-) Jeg nyder de drømme du sælger på den ene og anden led!

  Kærligst Lisbeth K

  SvarSlet
 48. Kære alle - Det er da et emne, som kan få mange op af stolene.

  Tak for jeres kommentarer ...

  SvarSlet
 49. Kære Claus
  Tja....hvad skal man sige .......rønnebær er sure sagde ræven .....og misundelse og små sko gør ondt.
  Jeg forstå ikke den havehyrdedame......almindelige haver er da så kedelige og ofte meget lidt kønne. Den som har opfundet granitskærver og thujaer ejer ikke begreb om skønhed og æstetik
  Nej det du kan er at visualiser stemning og duft, fuglesang og DRØMME. Drømme om farver og balance med det der tilfældige organiserede look som er så svært at mestre. Stor respekt..... Og ja 300 tulipaner af samme slags i bedet fremmer da forståelsen det kanvi da godt blive enige om..... Det er de færreste som har råd til at lægge løg i industrielle mængder..... Men du er jo ikke kommet sovende til det . Faktisk så tror jeg der er flere timer i dit døgn end i mit ?.....,og løgene , ja man lærer jo at glæde sig over 3x20 løg i potter på egen matrikel.
  Nå men havehyrdedamen har nok allerede kastet sig i blækhuset - held og lykke med det projekt.
  Nu vil jeg sætte mig og havedrømme og lade mig inspirere af smukke farver. Mærke den gode energi, glæde mig til foråret, købe nogle frøposer(flere drømme) pleje frøbørn, og glæde mig over skønheden.
  Vi blogges ved
  Kh Rikke

  SvarSlet
 50. Hej Claus,

  Jeg har været væk fra bloggen nogle dage - og sikke da en storm at vende tilbage til. Jeg er glad for dine drømme, for jeg er enig i, at du er en drømmens mester. Jeg har fået læst "Hemmelge haver" færdig, og det var en stor nydelse. Jeg har også "hvilet" øjnene på de store to-siders fantastiske billeder. For mig ser disse haver også perfekte ud - men jeg er ikke misundelig. Jeg har accepteret/affundet mig med, at jeg ikke er kunstner, håndværker eller kreativ. Men derfor kan jeg godt nyde at læse om det sublime, vel vidende, at det ikke når min have på noget tidspunkt. Det, der for mig er vigtigt, er, at du har vakt min haveglæde til live. Og jeg kaster mig ud i stadig flere gøremål i haven - inspireret at din blog, selvom 3/4 af dem faktisk mislykkes. Jeg har skam også bestilt 15 roser til levering uge 11, så jeg "haver" ufortrødent videre. Jeg bed mærke i, at du følte dig ked af det, da du fik at vide, at Søren og Nico muligvis sætter deres værk til salg. Det var lige netop den følelse af vemod jeg havde, da jeg læste Tasha Tudors have - vel vidende, at hendes have måske ikke eksisterer mere.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 51. Uha uha uha sikken en leben her på bloggen. Mennesker er jo nu engang forskellige og har forskellig mening og smag. Både du Claus og Havehyrden har jo ret til at have jeres synspunkter. jeg har ikke set den pågældende blog, men må da sige at hun sørme har fået sat gang i debatten. Er dog sikker på at hvis i mødtes ville i nu nok nå til en form for enighed. Tænk at smukke uskyldige planter og drømme kan få folk til at fare sådan afsted. Jeg håber i begge falder lidt ned og acceptere den andens forskellighed.
  mange hilsner fra Lina

  SvarSlet
 52. En interessant diskussion, som da også har fået mange op at stolene.
  Det at gøre sig umage er et begreb, som jeg ofte filosofere over i mange forskellige situationer i dagligdagen. Når man i livets mange sammenhænge bevæger sig gennem det danske samfund støder man ofte på en ligegyldighed, der egentlig er enormt skræmmende. For ligegyldighed er jo det modsatte af at gøre sig umage.
  Mange er ligeglade med kvaliteten af den mad vi spiser, mange er ligeglade med omgivelserne og smider bare affald i vejkanterne, mange forhaver bliver fyldt med grimt granit (for det er jo så nemt). Når jeg besøger boligområder med meget grimt betonbyggeri, tænker jeg nogle gang at jeg godt kan forstå at kriminaliteten er større i disse områder. Det grimme, ligegyldigheden i vores omgivelser smitter af på vores sind. Og derfor er det så vigtigt, at vi igen bliver bedre til at gøre os umage.
  Selvfølgelig skal der ikke skrives havebøger om de almindelige kedelige (og rodede) haver, for hvem gider lige læse dem. Vi skal inspireres af de, som kan inspirere. Ligesom jeg ville føle det som alvorlig spild af min tid, hvis jeg skulle se tv programmer med amatørkokke, der varmer færdigretter? Når vi ser fodbold i fjernsynet vil vi jo også gerne se de bedste, men det betyder jo ikke at man ikke kan have det sjovt med at spille fodbold i serie 6.
  Mange sætter lighedstegn mellem det at gøre sig umage og perfektionisme, men sådan oplever jeg det slet ikke. Hvor perfektionismen ofte handler om tvang, manier og facade, drives det at gøre sig umage drives af kærlighed, af respekt, af livslyst og af ægte interesse. Og det er jo netop sådan de skønne hemmelige (og ikke hemmelige) haver opstår. Når jeg kigger på billederne i dine bøger ser jeg ikke perfekte kulisser, der er svære at leve op til, men haver der er skønne og smukke i kraft af den kærlighed, respekt og kreativitet der er lagt i dem. Det er inspirerende og livsbekræftende. Det skaber drømme.
  Så Claus og andre bliv endelig ved med at udbrede skønheden i det danske samfund. Vi har hårdt brug for det.
  Mvh Lotte

  SvarSlet
 53. Så vackra etiketter! Skulle vilja ha allihop:)

  Ha en finfin helg,
  Rebecca

  SvarSlet
 54. Kære Claus
  Den slags har jeg desværre intet tilovers for! Tilslutter mig Tante Grøn og Michael fuldkomment!
  Lækre poser - du er en engel! Det appellerer så voldsomt til mit sanselige tegn (Tyr):) at jeg bare må eje dem allesammen - så er det jo også en af mine absolutte hjerteblomster!

  SvarSlet
 55. Hej..Jeg er helt enig i , at indpakningen er næsten lige så vigtig som produktet, der er i..Jeg vil helt sikkert købe dine frø..Kh Camilla

  SvarSlet
 56. Hvor er det et fint indlæg Lotte ar lagt på bloggen.
  Meget indsigtsfuldt :-)

  - Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 57. Hej Claus... I din bog "Den levende have" har du en Lathyrus "black prince", kan den samlignes med denne "Black Knight"??? jeg er meget glad for disse mørke Lathyrus... smiler VH fru.leger

  SvarSlet