Beton i haven

Især i Sverige har der i nogle år været rigtig god gang i betonen, og de flotteste ting til haven og hjemme er blevet skabt.

 

image

 

I Norge har de også været med på trenden, men det er som om, at denne hobby ikke rigtig er slået and i Danmark.

 

image

 

Nu er jeg godt klar over, at jeg sikkert får nogle kommentarer om, at det er fordi, jeg ikke følger – eller har fulgt – med.

 

image

 

Jeg har overvejeret det et stykke tid; om vi på Klematis skulle udgive en bog om denne hobby, der er så nem at gå til.

 

image

Nu har jeg fået kig på en svensk bog, som jeg overvejer, at vi skal udgive. Hvad siger I; tror I, at det er en hobby, som kan eller vil finde indpas herhjemme? Og er der behov for en bog?

 

image

 

Bogen hedder ‘Vattenblänk og betong’. Den er skrevet af Malin Nilsson og Camilla Arvidsson. Billederne, der er taget af Camilla Arvidsson er fra bogen, der er udgivet af ICA.

64 kommentarer:

 1. Jeg er ikke så vild med betong. Liker bedre ordentlig stein. I tillegg er betong et veldig ressurskrevende produkt å framstille.

  SvarSlet
 2. Kære Claus

  Det bliver ikke en hobby, som jeg giver mig af med, men jeg har bemærket på forskellige blogge og talt med nogle bloggere, som viser stor interesse for "betoneri" :-)
  Måske bogen også kunne sælges i Bilka sammen med ..... hvad det nu end er, man bruger til at lave disse ting med. Jaja beton, men nok også andre ting. Tror ikke det er en hel dum idé.

  SvarSlet
 3. Jeg er helt sikker "liebhaver" til sådan en bog. Jeg eksperimenterer selv lidt, og vil blive glad for noget inspiration.

  SvarSlet
 4. Kære Claus.
  God idé. Har i mange år ønsket at kunne lave mit eget trug, nej ikke til hverken hunde, høns eller pindsvin, til plante-dekoration. Men jeg ved ikke, det skal måske laves af cement, støbesand og ´spaghnum´...!?
  Krukkerne til prydløg er da ret så fine og dekorative synes jeg, og så med tiden med lidt patina ...
  Kærlig hilsen, Iris.

  SvarSlet
 5. Hej Claus
  Jeg har ledt efter en bog om beton til haven på dansk men desværre forgæves, så jeg vil skynde mig at købe bogen hvis du udgiver den.
  Mvh
  Karin fra Fyn - nu med krydsede fingre

  SvarSlet
 6. Det kunne da være sjovt - og jeg er sikker på det kunne være flot de rette steder - f.eks. sammen med sandstenskrukker

  SvarSlet
 7. Kære Claus

  Det vil være super - har set, at Haveselskabets lokalafdelinger ind imellem arrangere spændende ting som "støb dit eget trug" eller "kvinde kend dit svejseapparat" - og det frister jo, men hvad er det lige man selv kan - og kan det blive "pænt" nok til at man vil bruge det. De billeder du viser lover godt!!! Og selvom dine egne bøger er dejlige - så sker der jo ikke noget ved at supplere med dejlige udenlandske bøger, hvis der allerede er nogen, der har "opfundet DEN dybe tallerken" - når det kommer til beton i haven....

  Mange vinter-have hilsner
  Trine V.

  SvarSlet
 8. Det er veldig mye fint i betong som man kan ha i hagen. Og det er mye fint man kan lage selv, jeg er ikke så flink, men beundrer alle som får det til.

  SvarSlet
 9. Hej

  Jeg ville helt sikkert købe den bog - så jeg synes det ville være alletiders hvis den blev udgivet :-)

  Bente

  SvarSlet
 10. Kære Claus.
  Du kan tro jeg osse har holdt godt øje med vores kreative naboer udi brugen af beton. Jeg er selv rigtig glad for at bruge beton i haven, bl.a. mixet med strandsten.

  Om der lige er marked for salg af sådan en bog i Danmark aner jeg ikke en dyt om - Men Du tilgengæld plejer jo at kunne spotte den slags og jeg er klar :-)
  Kh Lone

  SvarSlet
 11. For mit eget vedkommende ville sådan en bog være et hit. Netop i går sad jeg og kiggede bl.a. Havens kursustilbud igennem, men desværre var der intet kursus i mit område på en dato i 2012, hvor jeg var ledig. Det samme var tilfældet sidste år. Så ja endelig, hvis du kan udgive en bog, så man kan gå i gang på egen hånd.

  SvarSlet
 12. Ikke lige hos mig - er meget mere til terracotta.

  SvarSlet
 13. Ja tak, god ide for jeg kunne godt tænke mig at lave sager i beton. Selvom jeg jo har min Flemming der allerede har støbt et kar til mig, så ville jeg jo også gerne selv lave lidt småting:)

  SvarSlet
 14. Hej Claus
  Ligefrem en ny hobby tror jeg ikke, men jeg vil meget gerne forsøge mig med beton. En bog med inspiration og ikke mindst instruktion lyder interessant.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 15. Jeg hører også til dem der har skelet til bloggere med hang til cement! Jeg er ikke sikker på jeg vil købe bogen, men HELT sikker på jeg ville låne den på biblioteket!!! Om det så er godt nok for en forlægger, ved jeg ikke... ;o) Bare på de få billeder du viste var der inspiration, så tak for kigget.

  SvarSlet
 16. Hej Claus, det er en super idé. Har tænkt i årevis på selv at støbe ting, men ved ikke rigtig hvordan jeg skal gribe det an. Vil helt sikkert købe bogen, når du udgiver den.
  Hilsen,
  Lis

  SvarSlet
 17. Kære Claus.. igen et godt indlæg.. spændende at se hvad man selv kan lave.. Ved at de i USA har en del bøger der omhandler dette emne..Der er jo ingen grænser for hvad man kan lave hvis man er lidt finger nem.. Hvad med nogle rigtig fine fliser eller træde sten... Der fås jo også beton farver, hvis man ikke bryder sig om det grå..Jeg har altid drømt om at bygge/lave et stort have bord i beton.. sådan et til en 12-16 mand.. Jeg er ikke den der er mest finger nem, men tror nu at det nok skulle blive godt, hvis jeg gik i gang.. Jeg syntes at en bog ville være en fin ide , men ved ikke helt om der er brug for det... det er nogle gange som om folk vil have tingene færdige ellers er det ikke kvalitet.. Der er jeg nok lidt anerledes , syntes at man får en helt anden oplevelse hvis der er lagt kræfter bag.. Tænk på hvad man kunne lave i gamle dage...Hvis et køleskab i dag går i stykker , er der ikke nogen der laver det.. Man køber et nyt selvfølgelig..Jeg ville selv ønske at jeg var meget mere finger nem, jeg er nemlig en af dem der køber et køleskab. kærlig hilsen Paw..

  SvarSlet
 18. Jeg sværger til terracotta :o) Så ingen beton til mig, tak :o))Men der er da helt sikkert et marked for sådan en bog.

  SvarSlet
 19. Jag har läst många betongböcker. Av de svenska författarna tycker jag att Malena Skote är bäst. Hon har hållit på länge och drivit fram många olika tekniker. Hon kommer med en ny "samlingsbok" nu i mars, Stora betongboken, på Norstedts, ISBN 9789113041667. Titta på den också innan du slutgiltigt bestämmer dig. Dessutom har hon gjort en fin bok om mosaik... :-)

  SvarSlet
 20. Kære Claus.

  Det tror jeg bestemt godt, I kan binde an med.

  Jeg ved, at vi er flere, som i de senere år har ladet os begejstre af de, som har fremvist trædesten, rabarberbladfuglebade, trug o.lign. Vi er bare ikke kommet ud af starthullerne endnu...

  Hjerteligst

  SvarSlet
 21. Det er en rigtig god ide. Jeg har selv været på nettet og finde opskrifter til et fuglebad. Det er dog ikke lavet endnu. Der er mange unikke ting man selv kan lave, så jeg ville helt sikker købe sådan en bog.

  SvarSlet
 22. Ja Tak! Jeg har søgt på nettet efter noget om beton til haven og har ligeledes fundet mest på svensk, og et par enkelte (blog)sider fra DK.

  Jeg stiftede første gang bekendtskab med beton til havehobby brug i Finland, hvor jeg besøgte den legendariske Lauran Kauppa i Väksjø, hvor jeg blev vældig inspireret af en sti lavet af betonfliser udformet som blade, fremstillet direkte på jorden med et skræppeblad som skabelon! Det er rigtig nemt at lave det selv og flotte var de! Portland i Ålborg har forresten en fin og informativ website om beton og hvordan man anvender det til hobbybrug.
  Jeg vil købe bogen hvis du udgiver den!

  SvarSlet
 23. jeg har bogen og kan stærkt anbefale den, virkelig kreativ.

  hilsen sussi

  SvarSlet
 24. Har selv gået med tanke om at lave noget til mig have i beton, netop fordi det så vil være noget som jeg personligt har lavet til min have. Det er jo et produkt som er nemt at komme til, og nemt at arbejde med og når man har lavet noget til ens egen have som man selv har lavet, så bliver nydelsen det større. Lige som når man har malet et nyt billede til huset, så nyder man det endnu mere, end hvis det var et billede som man bare havde købt. Det kommer til at ligge noget af ens personlighed i det. Så jeg kunne godt forstille mig at den hobby/trend med beton vil begynde at vinde indpas også i de danske haver en dag. Det mangler nok bare et start skud fra en af trend sætterne indenfor haven, som dig, Claus :-)

  SvarSlet
 25. Det er jeg med på at prøve..... rundt med den bog... Faktisk er det jo noget man kan lave sammen med børnene og så få noget sjov og brugbart ud af anstrengelserne.

  SvarSlet
 26. Det lyder rigtig spændende. Det kunne jeg MEGET godt være interesseret i at arbejde med

  SvarSlet
 27. Jeg har fulgt med i svenske blade i årevis - herunder også denne trend. Helt ærligt synes jeg, der er temmelig mange uskønne "installationer" der sammen med svenskernes "pyntegen" giver en anden oplevelse i haverne derovre. Mosaikgenstandene er nævnt i et andet indlag - i mine øjne er de ikke en pryd i en have -svensk eller dansk
  venlig hilsen
  Kirsten Buna

  SvarSlet
 28. Jeg syntes det lyder som en rigtig god ide. Jeg har lige indkøbt bogen (den svenske) til det bibliotek, hvor jeg arbejder.

  SvarSlet
 29. Hej Claus.
  Den køber jeg. Har lavet flere ting i beton, som er blevet rigtig fine. Skal afholde et kursus for min havekreds, her i maj. Men det ville være skønt med noget inspiration til fremtidige projekter.
  Hilsen Anette "Fru Pedersens Have"

  SvarSlet
 30. Kære alle - tak for jeres fine kommentarer. De har været mig til stor hjælp.

  SvarSlet
 31. Ja, tak - jeg har selv haft lånt en del af de svenske beton-udgivelser... de er lækre og man får lyst til at anlægge lidt beton i haven efter at ha' kigget dem igennem.

  SvarSlet
 32. Hej Claus.

  DET ville være skønt med en bog om beton. Har en drøm om at lave mine egne fliser med et aftryk af de gummimåtter som ligner jern. Havde engang en opskrift på det fra et svensk haveblad, men det er pist væk! Skønt med lidt DIY i haven.

  Kh Marlene

  SvarSlet
 33. Hej Claus.
  Rigtig god ide - det kunne jeg godt bruge. Har ofte overvejet selv at lave krukker. Mange hilsener Elsebeth

  SvarSlet
 34. Kære Claus
  Den bog vil være som sendt fra himlen.
  Jeg har en masse ting jeg gerne vil lave i beton, blandt andet nogle "milepæle" til haven. Så jeg siger også Ja Tak.

  Jeg har et spørgsmål med hensyn til dine løg-kollektioner, som kommer på hylderne i Bilka til marts (jeg har hørt efter i timen)
  I den mørke løgpakke, der ligger der en meget smuk calla og frister (det gør de andre i øvrigt også).
  Mit (meget dumme) spørgsmål er om der sidder en eller flere blomster pr. kolbe?

  SvarSlet
 35. Kære K - det første år tror jeg kun, at der kommer én blomst per knold.

  SvarSlet
 36. Jeg er sikker på at der nok skal være et marked for den slags håndbøger Claus.
  Ved ikke om jeg selv ville investere i bogen før jeg fik en have, men det lyder da sjovt. Og netop også som et familieprojekt med børnene.
  De billeder du viser med motiver i beton ser meget fine og personlige ud, så jeg kan sagtens se perspektivet i det.

  Sig til når du har besluttet dig for om bogen skal udgives!

  Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 37. Kære Claus,

  som med så meget andet, kan sådannne beton-ting laves meget smukke og æstetiske men også meget uskønnne, alt efter øjet der ser. Så finder du lige den rette bog, der matcher det dalbyske/klematiske brand og skønhedsunivers om emnet til dansk oversættelse, så tror jeg virkelig der vil være interesse for sådan en bog.

  Fornemmer en stigende interesse for emnet. Både i diverse havekredse og i al almindelighed.

  Fik selv et hjemmegjort beton-rabarberfuglebad foræret sidste sommer. Jeg satte det straks på et fugtigt og skyggefuldt sted, og jeg må sige at det er blevet smukt, nu hvor det er næsten helt grønt af mos og patina. Det ser ud som om det har 100 år på bagen.

  Det er jo fint at du også kan bruge bloggen til at sende prøveballoner op:o)

  Hav en smuk dag.

  De kærligste hilsner og tanker fra Winter Wonderland

  SvarSlet
 38. Hej Claus
  Helt sikkert en god ide, jeg har selv prøvet det med at støbe i beton og det er faktisk ret sjovt. Så hvis der mangler sådan en bog på markedet, ja så er det da med at komme først :O)
  Christa

  SvarSlet
 39. Det synes jeg ville være en rigtig god ide
  Hilsen Lene

  SvarSlet
 40. Hej Claus
  En rigtig god ide, har selv lavet et flot fuglebad, med at lægge et rabarberblad i bunden af en form, og så støbt ovenpå.
  Tove

  SvarSlet
 41. Beton har jeg ikke prøvet endnu, men kommer da sikkert til at lave et fuglebad :-)
  K. Gro

  SvarSlet
 42. Det ville være dejligt med en bog. jeg har selv prøvet at lave svampe i cement og lavet en lille DIY på bloggen. Det er rigtig sjovt og resultatet bliver aldrig ens

  SvarSlet
 43. Jo, hvorfor ikke? Det er sjovt, at lave ting selv, og med en god bog til inspiration, så går det vel som en leg? - og grimt kan det da ikke blive, når man følger en god opskrift og har et billede at se efter ... Jo, tak. Jeg tror godt, jeg kunne tænke mig dén bog.

  SvarSlet
 44. Kære Claus
  Det er en super idé - vil helt sikkert købe den - glæder mig allerede.

  Bedste hilsner Tove

  SvarSlet
 45. Kære Claus Dalby
  Jeg synes også at det er en rigtig god ide med sådan en bog.
  Jeg går selv med planer om at støbe nogle plantetrug. Opskriften har jeg fundet i Jørn Dannesboes bog
  Iderige Haver, men det er altid rart med flere fif og ideer.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 46. Jeg ved ikke om den bog som du finde og vil udgive og har noget om farvet beton. Jeg har nemlig fundet ud af at man hos nogle farvehandler kan købe nogle pulver jordfarver, fra Hygæa i gamle dage, som man kan bruge til at farve beton med. Der med kan jo udgå den grå farven, hvis man ikke kan lide betonfarven. Det kunne jo også tænkes at man kan lave 2 eller 3 blandinger af beton i hver sin farve også mixe det i formen, så den får flere farver. Der er mange muligheder. Der findes måske også andre farvepulver eller pasta som kan bruges, men lav et tjek først for nogle af de pasta som man toner med kan faktisk ødelægge betonets styrke.

  SvarSlet
 47. Hej. Claus. Jeg vil helt sikker købe bogen hvis den udkommer. Hilsen Anna

  SvarSlet
 48. Jeg er av dem som er glad i betong. Kanskje ikke de første par årene, men etterhvert får gjenstandende en herlig patina. Tråkkheller i betong f.eks, nydelig! Fuglebad støpt i et rabarbablad likeså. Dette er også noe barn synes er morsomt å være med på og som fremmer kreativitet. Jeg kan bare se fordeler ved en slik bokutgivelse :)
  Et tips: På ebay finnes det mange ulike former man kan støpe i.

  SvarSlet
 49. Jeg kunne godt forestille mig at sådan en bog kunne skabe en dille herhjemme.
  Jeg lavede for en del år siden en Hypertufa, sådan blev den kaldt i den svenske tv-udsendelse jeg så den i.
  Den er lavet af sand, cement og spagnum, og har i alle årene stået ude - både sommer og vinter - med husløg og et par andre småplanter.
  Den kan ses her http://www.kors-og-godt.dk/fotos/Arvegods%20og%20Loppefund/Store%20billeder/Have-altan/hypertufa.html
  Det er planen at den skal have følgeskab af nogle flere, som bl.a. skal plantes til med perlehyacinter og violer.

  kh
  Hanne

  SvarSlet
 50. Kære Claus.
  Jeg sidder netop og surfer på nettet efter "hypertufa", som er meget brugt til at lave diverse plante- og vandtrug og fade til haven. Desværre er de fleste sider på engelsk og selvom jeg forstår det, så savner jeg sider og inspiration på dansk. Derfor tænkte jeg selvfølgelig på dig. Og så er det da en stor glæde, at høre om dine overvejelser om at udgive en bog om beton i haven.
  Men i stedet for blot at oversætte en svensk bog, tænker jeg at med dit talent udi at finde fantastiske haver og deres mennesker, må det også være muligt at finde smukke kreationer af beton eller hypertufa herhjemme.
  Omvendt er der ingen grund til at genopfinde den dybe tallerken, hvis den svenske bog lever op til dine og Klematis' høje standarder.
  uanset om det bliver en ren nyproduktion eller en oversættelse, så kan du roligt skrive mig på listen.
  Helt konkret er der to grunde til at jeg søger inspiration og konkret/concrete (her skal lyde et lille tøhø i bedste Niels Hausgaard stil) viden. Jeg vil gerne lave min (alt for) lille have om til en skovhave med mange små fuglebade, trug og troldehoveder stikkende frem oúnder buskene og min nevø Magnus på 13 skal på besøg og vi skal hygge os med at lave tingene sammen.
  Så jeg ser gerne at bogen ligger på mit bord senest 2. marts c",)
  Med venlig hilsen Sis

  SvarSlet
 51. Hej Claus
  Jeg er også en af de glade betonstøbere, der hygger mig gevaldigt med at frembringe spændende kreationer. Og da jeg ikke fandt en bog på dansk om emnet, går jeg nu i seriøse overvejelser om at skrive en selv, og den synes jeg da hellere du skulle udgive!!
  Ku det ikke være interessant at samle op på den danske beton-trend og måske ligefrem kombinere hobbydelen/opskrifterne med inspirationsbesøg hos et par af de danske entuastister - også sammenholdt med tidligere kommentar på bloggen, der går på at svenskerne tilsyneladende har et "pyntegen” forskelligt fra det danske!!!
  Hvad synes du om den ide??
  Venlige hilsner Aase (aase@klokke.info)

  SvarSlet
 52. Kære aClaus,

  Jeg vil rigtig gerne have sådan en bog. Vi købte for et par år siden en robot græsslåmaskine, som ikke skal have ledning nedgravet, men jeg er nødt til at skærme bedene af, det har jeg gjort med fældede træstammer, og det er pænt. Nu har vi en pænt stor græsplæne, derfor er vi nødt til at dele den i to, så robotten kan spise sig igennem af to omgange, og det er her "din" bog kommer ind, for jeg vil gerne dele den med fx trædesten i form af støbte skræppeblade, rabarberblade eller hostablade, så bare kom an.
  Ps.... har for 3.-4.gang nydt genudsendelserne ar dine Drivhusdrømme og Drømmehaver; -) tak for de skønne og alsidige programmer. Lav gerne flere til os hungrende seere; -)))

  Kærligst
  Christel

  SvarSlet
 53. Kære aClaus,

  Jeg vil rigtig gerne have sådan en bog. Vi købte for et par år siden en robot græsslåmaskine, som ikke skal have ledning nedgravet, men jeg er nødt til at skærme bedene af, det har jeg gjort med fældede træstammer, og det er pænt. Nu har vi en pænt stor græsplæne, derfor er vi nødt til at dele den i to, så robotten kan spise sig igennem af to omgange, og det er her "din" bog kommer ind, for jeg vil gerne dele den med fx trædesten i form af støbte skræppeblade, rabarberblade eller hostablade, så bare kom an.
  Ps.... har for 3.-4.gang nydt genudsendelserne ar dine Drivhusdrømme og Drømmehaver; -) tak for de skønne og alsidige programmer. Lav gerne flere til os hungrende seere; -)))

  Kærligst
  Christel

  SvarSlet
 54. Kære aClaus,

  Jeg vil rigtig gerne have sådan en bog. Vi købte for et par år siden en robot græsslåmaskine, som ikke skal have ledning nedgravet, men jeg er nødt til at skærme bedene af, det har jeg gjort med fældede træstammer, og det er pænt. Nu har vi en pænt stor græsplæne, derfor er vi nødt til at dele den i to, så robotten kan spise sig igennem af to omgange, og det er her "din" bog kommer ind, for jeg vil gerne dele den med fx trædesten i form af støbte skræppeblade, rabarberblade eller hostablade, så bare kom an.
  Ps.... har for 3.-4.gang nydt genudsendelserne ar dine Drivhusdrømme og Drømmehaver; -) tak for de skønne og alsidige programmer. Lav gerne flere til os hungrende seere; -)))

  Kærligst
  Christel

  SvarSlet
 55. Kære aClaus,

  Jeg vil rigtig gerne have sådan en bog. Vi købte for et par år siden en robot græsslåmaskine, som ikke skal have ledning nedgravet, men jeg er nødt til at skærme bedene af, det har jeg gjort med fældede træstammer, og det er pænt. Nu har vi en pænt stor græsplæne, derfor er vi nødt til at dele den i to, så robotten kan spise sig igennem af to omgange, og det er her "din" bog kommer ind, for jeg vil gerne dele den med fx trædesten i form af støbte skræppeblade, rabarberblade eller hostablade, så bare kom an.
  Ps.... har for 3.-4.gang nydt genudsendelserne ar dine Drivhusdrømme og Drømmehaver; -) tak for de skønne og alsidige programmer. Lav gerne flere til os hungrende seere; -)))

  Kærligst
  Christel

  SvarSlet
 56. jeg har nu støbt i beton i flere år, godt inspireret af de svenske piger og deres blogs og bøger...

  SvarSlet
 57. Det vil vi da se frem til. Har lige været på kursus og det er bestemt ikke sidste gang der bliver lavet beton-unika her i huset:-) Både fuglebade, men også lysestager og pynt til stuen.

  SvarSlet
 58. Nej Claus, du har nok ikke helt fuldt med betonfeberen, har ramt Danmark og det bliver mere og mere, jeg kan også oplyse om at der nu er kommet den første bog der er oversat til dansk om Beton, den hedder Beton støbning og er skrevet Malin Nilsson og Camilla Arvidsson, det er den der hedder på svensk Vattenblank & Betong, den er netop kommet her i april 2013 og er en ganske fin bog med vejledninger og gode billeder.
  Venligst Hanne

  SvarSlet
 59. Kære Hanne - godt, at du kan lide bogen. Jo, jo, jeg har fingeren på pulsen og ved godt, at betonstøbning er populært. Det er personligt mig, der har købt og udgivet bogen på forlaget Klematis, som jeg er ejer af.

  Kh Claus

  SvarSlet
 60. Jeg har brugt bogen på mit arb. i et fritidshjem - det er meget let for børnene at være med til og de får hurtigt et flot resultat.....mangler kun en masse forme så vi rigtig kan få lavet mange forskellige ting..

  SvarSlet
 61. hej Claus

  God ide vi er rigtig mange her i DK som arbejder med beton, gennem facebook er der en gruppe som hedder beton og der bliver lavet kurser rundt om i landet så det er også blevet in her
  mvh, Ingelise

  SvarSlet
 62. Gå evt ind på facebook og se på gruppen kreativ Beton ".... Mange er vilde med det. Jeg ville gerne købe den bog.

  SvarSlet
 63. Hej Claus
  Helt klart en ny trend med rå beton krukker / ting til haven. har selv lige købt nogle fine rillede cement krukker. Så det ville være et hit med en bog med inspiration.

  SvarSlet