Buske og træer i staudebenene

Jeg holder rigtig meget af at anvende buske og mindre træer i mine staudebede, fordi de i den grad er med til at skabe substans. For eksempel er hyld et rigtigt godt indslag, fordi den hurtigt kommer til at fylde. Den I ser på billederne, er en mørkbladet hyld, der får de flotteste lyserøde blomsterskærme.

 

_20100524_103214

 

Når busken bliver for stor, kan man blot beskære den, og det er det, jeg har gjort her. Bemærk den forholdsvis tykke stamme på billedet ovenfor.

 

_20100524_110758

 

Denne busk er fem-seks år gammel og bliver hvert år i marts skåret ned til 30-35 cm over jordoverfladen. Ret hurtigt begynder den at skyde med friske skud, og som det det fremgår, tager det heller ikke lang tid, før knopper ansættes.

21 kommentarer:

 1. Sådan en hyld fik jeg af min far i efteråret. Jeg har endnu ikke fået plantet den, da jeg ikke er helt sikker på, hvor jeg vil ha' den. Tænkte nemlig at den ville ta' sig bedst ud, hvis den stod solitært. Men din måde med at holde den lidt nede, giver jo mulighed for at sætte den sammen med anden beplantning.

  SvarSlet
 2. Kære blomsterstjerne - ja, det er det.

  SvarSlet
 3. Det er smukt med det røde løv og en god ide at bruge hylden i staudebedet. I år skal der helt sikkert mere rødt løv i i min have - hylden har jeg ønsket, men må vidst selv ud og købe den.

  SvarSlet
 4. Jeg har også længe kigget langt efter den skønne sorte hyld, men jeg har stor respekt for hyldens energiniveau, så det har afholdt mig. Men med det du viser her bliver jeg alligevel lidt fristet. Iøvrigt har jeg lige været til foredrag med Jørn Møller Jensen som klipper i alverdens ting med skønne resultater, så måske de to ting skal kombineres... ;o)

  SvarSlet
 5. Sådan en har jeg også købt. Havde været forelsket i den længe, men har dårlige erfaringer med rodskud alle vegne. Men kærlighed gør blind, så den kom med hjem fra Bilka - den kaldte højlydt og nærmest sprang ned i vognen selv! Lennart glæder sig til lyserød hyldeblomstsirup i mousserende vin til sommer.
  Så faldt der store, bløde snefnug over Søborg igår aftes. Hyggeligt bestemt, men lige en mdr for sent til at gi andet end bekymring! Vil ha forår nu!

  SvarSlet
 6. Først og fremmest; Tusind tak for din kommentar på min blog. Jeg arbejder på, at drivhusområdet bliver endnu´mere frodigt til sommer ;-D (Alt det andet tager nok liiiige et par år endnu, men det skal nok blive godt engang.)

  Den mørke Hyld er jeg altså bare så forelsket i... meeeen vi har alm. Hyld i haven (i vores vildnæs) og de breder sig.
  Er den mørke lige så villig til at brede sig? for hvis jeg bare kan få min bedre halvdel overbevist om, at vi er NØD til at have et par mørke Hyld (og at den forhåbentlig ikke breder sig så slemt) Den ville jo bare være SÅ flot sammen med noget der matcher den i farven....
  Havehilsner fra Marianne.

  SvarSlet
 7. Øh, jeg er lidt forvirret. Det er vel ikke sambucus nigra denne her hyld? De bliver jo kæmpestore, har en i hegnet, der nok er en 5-6 meter høj. Eller er det virkeligt den "normale" hyld, der sådan kan holdes i ave ved årlig nedklipning?

  Hilsen
  Helle i Schweiz

  SvarSlet
 8. Jeg har ønsket meg rødhyll i flere år, mest pga vårspiringen. Jeg synes den har de mest fantastiske spirer om våren:) Men enda har jeg ikke funnet plass... for mye fjell i hagen min... svarthyll er jo også en flott plante. Og de fleste steder jeg leser om den så anbefales den å plantes i utkanten på tomten...men ikke hos deg nei, midt blandt alle andre skjønhetene står den står den, og det blir rett og slett ikke feil. Fantastisk:) Takk for at du fjerner gamle ideer om bruk av vkster i hagen:)

  SvarSlet
 9. Kære venner - jeg har ingen problemer med, at denne hyld breder sig, men jeg benytter altså også saksen. Jeg har vel otte-ti buske i det store staudebed, der vender ud mod vejen.

  SvarSlet
 10. Jeg holder også meget af den rødbladede hyld. I min have finder man dog blot en rød fligetbladet. Kun få genkender den som en hyld - indtil de dufter til bladene ;)
  God weekend

  SvarSlet
 11. Jeg har en enkelt mørk hyld i mit bed med flere andre mørke vækster, den er godt nok fin og fliget i bladene. Blomsterskærmene er virkelig smukke, det er dog ikke blevet til nogen som helst form for udbytte til hyldeblomstdrik! For det første nænner jeg slet ikke at plukke skærmene, men vækstvilligheden gør bestemt heller ikke nogen fortræd. Hylden er kun blevet studset en lille bitte smule og er stadig ikke over 1 meter. Slet ingen vildskud eller anden form for udiciplin har vist sig, på de 3 år jeg har haft den.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 12. Tak for tippet, Claus!
  Jeg har haft en rødbladet hyld stående i en zinkspand i 3-4 år og fik den endelig plantet ud i det store pæon-og staudebed for et par måneder siden, så jeg er åbenbart slumpet til endelig at gøre noget rigtigt med den. Nu er jeg så spændt på, om den har taget skade af at stå så trangt og så længe, men netop derfor vil det nok være engod idé at beskære den til nogleaftredive cm, som du gør. Det er under alle omstændigheder en smuk og interessant plante.
  Happy Computer Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 13. Den må jeg vist hellere se på. Mon man man lave saft af skærmene som på den alm. hyld? Hvis den er i Bilkas sortiment i den kommende sæson kan den nok også finde på at hoppe op i min kurv når jeg skal ud og hente stativer.
  Har lige været ud og måle op til en pergola. Det bliver også sjovt at finde planter til den. Den står på en "lys" nordside. Hvis der er nogle der har gode ideer er de meget velkomne.
  God Weekend Josefine

  SvarSlet
 14. Kære Marie-Louise - ja, den fligede ligner næsten en japansk ahorn. Fordelen her er, at den vokser ti gange så hurtigt og koster en tiendedel.

  SvarSlet
 15. Hej Josefine
  Kaprifolie har jeg selv plantet på lys nordside og det funker rigtig godt og duften er fantastisk
  /Cendie

  SvarSlet
 16. Ak ja smukt er det, bare der var plads til alle disse herligheder!For så ved jeg godt hvad det skal bruges på ;-)
  K. Gro

  SvarSlet
 17. Til Helle i Schweiz.
  Det er en rødbladet udgave af Sambucus nigra. Den vokser mindre og sætter færre frugter end den alm.vilde hyld.
  Black Beauty med sortrøde blade.
  Black Lace med dobbelt fligede blade.
  Anne Marie

  SvarSlet
 18. Til Anne Marie,

  tak for dit svar, nu kan jeg bedre forstå det.

  Helle

  SvarSlet
 19. Hej Claus
  Har en god kollega der gerne vil give mig et skud fra hendes lyserød hyld.
  Lader det sig gøre at tage skud og få dem til at udarte sig?
  Er det kun friske skud der kan klippes af og skal de stå i vand for at slå rødder?
  Hra du gode råd til hvorledes man gør?
  Smil og god dag
  Christina

  SvarSlet
 20. Hej Claus. Jeg elsker din blog du er meget inspirerende. Jeg plantede min hyld (black lace) får 1,5 år siden, og den er næsten ikke vokset. Hvordan plejer jeg denne sort bedst? jordforhold, gødning etc? Håber at det er okay at jeg spørger?

  SvarSlet