Jeg er ikke noget orakel!

Der kan skrives lange bøger om alt det, jeg ikke ved. Men hvad blomster angår, bliver de nok ikke så omfangsrige. Når det er sagt, må jeg alligevel nævne, at der er ting, som jeg ikke ved eller er klog nok på. En af dem handler om franske anemoner.

 

 

Dem elsker jeg simpelthen. Men mon ikke, at de fleste gør det? Jeg have dem i haven, så hvert år køber jeg en del af de små tørre knolde, som de skyder fra. Jeg lægger dem i vand et døgns tid for at bløde dem op og kommer dem derefter i jorden.

 

 

De skyder som regel ret hurtigt med grønt og kommer også med et par blomster eller tre, måske fire på korte stilke. Det kan godt være, at jeg er krævende, for jeg kan ikke forstå, at jeg ikke får blomster så store og kraftige som dem, man kan købe hos blomsterhandleren. Jeg vil også gerne have mange flere blomster. Måske gør jeg noget forkert? Har I bedre held med disse herlige blomster? Så vil jeg – og ganske givet også mange af bloggens læsere – gerne høre, hvad I gør.

 

NB. Jeg er ankommet til Klitgården i Skagen og kan godt fortælle, at det er temmelig blæsende. I hører nyt herfra i morgen.

16 kommentarer:

 1. godt at høre du ikke er blæst væk. Har lige hørt at et tag er blæst bort i Skagen.
  Jeg har haft franske anemoner for et par år siden,jeg lagde dem som dig og de kom rigtig flot, store blomster men dog korte stilke,og mange at dem. Jeg ved de ikke regnes for vinterfaste, men jeg tog chancen, gav dem en ordentlig favnfudl blade med grangrene ovenpå, en rimelig mild vinter, og de var endnu flottere året efter. Men den folgende vinter kunne de ikke klare øv. Men jeg vil prøve igen for det er en skøn blomst.
  Hold på hat og briller deroppe nordpå, det lader til at det er nordpå der må holde for igen.
  kh Gunvor

  SvarSlet
 2. Først og fremmest: GODT NYTÅR!

  Håber, der er nogen derude, der har et godt råd om franske anemoner - for her kommer de heller ikke ret mange sæsoner - ØV!

  Mange hilsner fra
  Ulla i Kolding

  SvarSlet
 3. Jeg er heller ingen ekspert på Anemoner - men et år som jeg plantet dem i krukker, blandet jord (kukompost og sand/grus) - og de sto i skyggen, så ble de ganske flotte og de blomstret ganske lenge.

  Jeg innbiller meg at de er som vår hvitveis - som er skyggeblomster langs skogbunnen.

  Du kan jo forsøke litt forskjellige plantesteder, men jeg tror at de f.eks. ville likt seg veldig godt sammen med juleroseplantingen din :))) Hanne

  SvarSlet
 4. Heller ingen gode råd herfra men blot et godt nytår til dig ;0)

  SvarSlet
 5. Hej Claus
  Tak for din søde hilsen. Håber du er kommet godt derop. Mht. anemonerne har jeg haft held med at lægge dem i en lidt sandblandet jord. De kom i hvert fald fint i flere år. Men jeg må ærligt tilstå at de nu er væk, og jeg har lagt nogle andre steder. Jeg var ikke klar over at de kunne overleve flere år en 2-3 år ad gangen. Hvis du finder ud af nogle uvurderlige fif -håber jeg at du vil dele dem med os her på bloggen?

  Hav en dejlig uge.
  Knus
  Eva
  evigglade.blogspot.com

  SvarSlet
 6. Kære Claus

  Desværre er jeg ikke haveklog, men vil blot pippe at med alle dine forbindelser i f.eks. Holland og andre steder, kan du måske bruge en livline og ringe til en ven? Nu ved du så, hvordan jeg har det med rigtig mange, mange ting i haven. Vær du glad for, at jeg ikke har en hotline til dig, for ofte er jeg rådvild og tænker: Gad vidst .... :0) Og i stedet for "What would McGyver do" tænker jeg "What would Claus do". Hehe.

  SvarSlet
 7. Godt nytår.

  De franske anemoner er heller ikke lige vores speciale, men jeg slog det op og fandt denne artikel, som beskriver at bedste resultet fås i let jord, så måske er det jord forholdene.
  http://www.havenyt.dk/artikler/prydhaven/blomster/stauder/966.html

  Mange hilsener
  Anita
  Planteshop.dk

  SvarSlet
 8. Kære Claus..Jeg har det vist som Nette...Jeg er ikke Haveklog men kun Have glad.. så har ingen gode råd til Franske Anemoner, dog plantede jeg dem i min have sidste år og de blev da rigtige flotte. Hade købt de blå , men der kom røde imellem ...HMMM... de fik dog lov til at blive . Skal forsøge igen , syntes at bladene er rigtig smukke i sig selv også..men selvfølgelig er det vidunderlig når blomsterne kommer, og de holder rimlig længe. Håber at du har det godt i Skagen, og at du ikke blæser væk, det må være dejlig at sidde der stille og rolig og kikke ud af vinduet og betrakte naturen i dens vildskab...Det blæser også godt her i København i dag også men det er vist aftagende nu..Ha en rigtig god dag .. kærlig hilsen Paw..

  SvarSlet
 9. Rigtig godt nytår til dig og tak for et dejligt inspirerende haveår, ser frem til endnu en sæson med stor inspiration fra dig, dine bøger og din blog.

  Jeg har franske anemoner i min have, og vidste ikke de skulle være svære ;-) De gror lystigt nu på 5. år, og der er store flotte blomster (pink). De er lagt i mit "skovbed" som består af alm havejord pålagt flis, og er helt urørt, dvs der bliver ikke skuffet/hakket e.lign, kun håndluget og al nedfaldsblade får lov til at blive liggende. Træer, buske og forskelligt bunddække passer næsten sig selv, og anemonerne er et fantastisk indslag i haven.
  Held og lykke med dine.

  Mange havehilsner
  Maj-Britt

  SvarSlet
 10. Jeg lægger dem i passende dybde i krukker og potter og har aldrig brugt at lægge dem i blød i forvejen. Jorden har bare været den billige jord fra plantesække fra jem & fix.
  Potter og krukker står i sol den ene halvdel af dagen og skygge den anden halvdel - min erfaring er, at de ikke kan lide sol hele dagen.

  Mine står rigtigt flot og lange og kraftige og jo flere jeg plukker, jo flere blomster får jeg.

  Når de er visnet ned, piller jeg dem op af krukkerne og tørrer og gemmer et mørkt, tørt sted vinteren over.

  Mine knolde skal snart lægges for femte sæson.....

  Jeg er ikke specielt havekyndig, men ovenstående har virket for mig, og jeg nyder plukke store buketter af de blå anemoner ind hvert forår :-)

  SvarSlet
 11. Hej Claus

  Godt Nytår.

  Siden første december har alle mine franske annemoner blomstret, løgene bliver aldrig taget op, da det var sommer var der ingen spor af dem.
  Bedte hilsner Ida

  SvarSlet
 12. Kære Claus,
  Desværre har jeg lige så "dårlige" erfaringer som du, hvad angår franske anemoner, som i øvrigt var en af min mors yndlingsblomster.
  De er underskønne (specielt de blå!).
  Kommer også i tanke om Anne Just's forkærlighed for buketter med franske anemoner (Havens blå bog).
  Ville frygtelig gerne have dem her på matriklen - men må jo forsøge igen og igen.
  Maj-Britt's beskrivelse lyder, som om det skulle være overkommeligt, og som om de ikke er spor "vanskelige"!!´
  Og Mette's beskrivelse af de franske anemoner i krukker må da lige været noget for altanfolket!?

  Kære Inga - det kunne da være så hyggeligt at høre hvordan din altan strutter af blomsterglæde.
  Der er sikkert andre, som tilhører altanfolket, der kunne have glæde af ny inspiration.
  Også et godt nytår til dig.

  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 13. Kære venner - jeg kan se, at det handler om dræn og halvskygge. Det vil jeg prøve. I skal nok høre nærmere.

  SvarSlet
 14. Rigtigt meget pøj pøj med dem :-)
  Jeg er normalt til fyldte blomster, men de blå anemoner KAN jeg ikke leve uden, og de knolde jeg har stadig, er også de første ting jeg overhovedet købte, da jeg blev haveejer i marts 2008.
  Nu har jeg efter KRAFTIG inspiration fra dig, fyldt min 60m2 store terrasse med alle mulige og umulige krukker, potter og andre beholdere, da den ellers føles så tom, og takket være din blog her og bogen om krukkehave, lykkes jeg med både roser, dahlia mv i krukkerne så tak for dit store arbejde :-)

  SvarSlet
 15. Jeg har altid franske anemoner i mit drivhus. I krukker eller i jorden. Under et af bordene. De bliver altid fine. Men jeg bruger dem gladeligt som et-årige. Så skal jeg ikke ærge mig over manglende blomstring o.l.

  Hilsen Hanne, Tilst

  SvarSlet
 16. Hej Claus og alle anemoneelskere som jeg selv!

  Jeg har også haft skuffelser med franske anemoner, men husker et år, hvor jeg satte nye knolde - som havde stået i vand som foreskrevet - jo, jeg satte dem i et bed mod syd og i ren kompost, den vi kan hente gratis på genbrugsstationen i vores område. Jeg tænkte, at det gik nok helt galt, men aldrig har jeg haft så blomsterrige og flotte franske anemoner, hvor jeg plukkede til mange buketter og iøvrigt beundrede dem, hvor de stod, altså i ren kompost. Det vil jeg prøve igen i år.
  Tak for de dejlige forårsbilleder, som du også lagde på bloggen sidste forår. Jeg kan måske lægge det med krokus og anemoner ind igen som baggrundsbillede, efter at jeg har haft et af dine dejlige vintermotiver. Vi kan hurtigt længes efter forår, når vi ser dine pragtfulde billeder!

  Mange hilsener fra Sydsjælland
  Marianne

  SvarSlet