Lathyrus/ærteblomster

En af de planter, jeg gerne og med stor fornøjelse farvelægger haven med, er lathyrus/ærteblomster, der foruden at være utroligt elegante har den meget store kvalitet, at de dufter fortryllende. Det latinske navn er da også Lathyrus odoratus. Desværre er de kun etårige - de kommer altså ikke igen. Der findes også staudelathyrus, men de er slet ikke så yndefulde, og de dufter ikke.

 

20120214_094517

  

Når vi i dag kan dyrke de lathyrus i haven, skyldes det den sicilianske munk, Franciscus Cupani, der i 1699 samlede frø af vilde planter på Sicilien og sendte dem til England. Herfra blev de spredt ud i verden. En lignende lathyrus kan den dag i dag købes under navnet ‘Matucana’ (se billedet nedenfor), og det er en af de mest velduftende sorter, som også kan fås i Bilka. Blomsterne er ikke så store som mange af de moderne typer.

 

 

20090714_170607

 

Dyrkning

Det er ikke svært at dyrke lathyrus, men der er flere ting, man skal være opmærksom på: Det bedste tidspunkt at så lathyrus er inden døre omkring 1. april. Hverken tidligere eller senere. Frøene har en ret hård frøskal, så før man kommer dem i jorden, lægges de i vand natten over. Derefter kommes de i ikke for lave potter. Jeg sår altid to frø i hver; så er der dobbelt chance for gevinst. Ofte kommer der to planter, men det er ikke noget problem – dem lader jeg blot stå ved siden af hinanden.

 

20100312_121709 20100312_121842

 

Jeg anvender roottrainers, der kan fyldes med jord og senere, når planterne skal plantes ud, skilles ad. Engangs­­­krus eller lignende er også fine, hvis man husker at prikke huller i bunden. For at få frøene til at spire hurtigt stilles potterne inden døre i en lys, men ikke for varm, vindueskarm. Her er det ikke som tidligere forklaret nødvendigt med tilskudslys i form af pærer eller lysstofrør.

 

Knibning

Når planterne efter cirka tre uger er spiret og har fået blade, knibes de øverste bladpar af for at få planterne til at forgrene sig. Herefter flyttes planterne ud i et drivhus eller en uopvarmet havestue. Har man ingen af delene, kan de godt blive stående inde, men så kan det alligevel blive nødvendigt med tilskudslys.

 

A_dlh B_dlh

 

 

C_dlh

 

Udplantning

Planterne skal derefter vokse nogle uger endnu, indtil de midt i maj plantes ud i haven. De kan godt tåle en smule frost, men de første dage anbefales det alligevel at dække dem med nogle avissider eller lignende, hvis der varsles minusgrader. Planterne skal have noget at gro op ad, og her er stativer gode.

 

Plantes ærteblomsterne udendørs midt i maj, springer de første ud i slutningen af juni. Efterhånden som de vokser, bindes stænglerne fast til stativet, fordi de kun i ringe grad selv hægter sig fast med deres små gribetråde.

 

Klip

Så snart blomsterne begynder at visne, klippes de af for at undgå, at planten sætter frø. Klipningen forlænger blomstrin­gen betragteligt, og den kan holdes i gang i op til tre måneder.

Til sidst skal det lige bemærkes, at det ikke lader sig gøre at dyrke lathyrus samme sted to år i træk, fordi jorden bliver »træt«.

 

20090726_170721

6 kommentarer:

 1. suk ! længes efter forår.
  Skal man køre i Bilka i dag og håbe de har fået dem, eller skal man vente til weekenden ?
  Håber der er købt rigeligt ind.
  Vh Ann

  SvarSlet
 2. Skønt ser det ud.... Jeg er klar til at gøre mit forsøg i år :-)
  Tak for vejledningen.
  Hilsen Susan

  SvarSlet
 3. IIihhh glæder mig allerede....
  Havde Matucana i sommer og jeg stod nærmest klæbet til blomsterne med næsen deri. Har købt andre sorter i år, så der ER ikke plads til flere nu....
  Variation må der indimellem til - men Matucana er godt nok taknemmelig og nem - og igen - duften er fantastisk!

  SvarSlet
 4. Hej! Sidste år fandt jeg ved en tilfældighed en god løsning på at få støttet mine ærteblomster. Jeg såede simpelthen nogle lilla stangbønner indimellem ærteblomsterne. Bønnerne snoede sig flot op af de grene som jeg havde lavet et " indianertelt" af. Idet de snoede sig opad grenene tog de ærteblomsterne med så de fik en fantastisk støtte. De lilla stangbønner med de lillablomster og mørkegrønne blade så bare flot ud sammen med de pink/lilla/blå ærteblomster! hilsen Gerda

  SvarSlet
 5. Er ærteblomster giftige

  SvarSlet
 6. Jeg har sået ærteblomster, og de er store og høje nu, men sætter ingen blomster, hvad kan jeg have gjort galt ? De står i potter ved en sydøst vendt terrasse.
  Vh Lillian, Bornholm

  SvarSlet