Løg og knolde

Der findes så mange skønne løg og knolde, der kan gøre sommerhaven ekstra frodig, og her vil jeg knytte nogle dyrkningsmæssige kommentarer til de løg og knolde, som jeg har udvalgt til Bilka.

 

20120214_094732

 

Overordet vil jeg sige, at har man et drivhus kan man begynde en forkultivering her fra april. Ude er det bedst at vente til maj.

 

 

Dahliaer

Dahlia er en utrolig dejlig plante, som kun har én mangel – at den ikke dufter. Til gengæld findes dahliaer i næsten alle farver, størrelser og former.

 

Mange former

Blandt de forskellige former holder jeg mest af den fine pompon-dahlia, der får små kuglerunde blomster, højst 5 cm i diameter. Der findes også større blomster med samme form; de hedder ball. Både pompon- og ball-dahlier er meget smukke og anvendelige som selskab til stauder med mere urolig statur. Af andre fine former kan nævnes dekorativ, anemone og halskrave, og endelig er der en speciel model – kaktus, som er helt sig selv og ikke ligner nogen anden blomst.

 

Besværlige?

Dahlier har ry for at være lidt besværlige, fordi knoldene, som planterne skyder fra, skal graves op og opbevares frostfrit.

 

Det er helt korrekt, at knoldene ikke tåler frost, men der er ingen, der siger, at man skal grave dem op. Man kan jo bare lade dem gå til i jorden og så købe nye knolde året efter. De koster trods alt ikke ret meget. Sammenlignet med mange andre udplantningsplanter, får man virkelig valuta for pengene med dahliaknolde. For hver enkelt kan sagtens blive til en hel busk.

 

_20100409_080135 _20100409_080313 _20100409_080349

Plantning

Det er lettest at grave knoldene ned i bedet midt i maj. Men for at få planterne i gang lidt tidligere kan man også først i april lægge knoldene i potter, dække dem med jord og stille potterne i drivhuset. Her er det vigtigt med et varmeapparat, hvis der varsles frost.

 

Når planterne i løbet af nogle uger har fået to-tre bladpar, knibes topskuddet af for at få en mere busket plante. Dette kan eventuelt gentages med de nye skud. Derefter plantes de ud i bedet eller i krukker. Husk at støtte planterne, inden de bliver for høje.

 

Dahliaerne er uforlignelige til at fylde huller ud i sensommerbedet og danne blomstrende pletter helt til frost. Herefter falder planterne sammen, og så er det, man skal til at bestemme med sig selv, om knoldene skal graves op eller blive liggende.

 

20090824_100102 20090824_100010

 

Opgravning og overvintring

Arbejdet med at grave knoldene op er dog overkommeligt. Det er mere opbevaringen, der er lidt problematisk. Stedet, hvor knoldene gemmes, skal selvfølgelig være frostfrit, men modsat må temperaturen helst heller ikke overstige meget mere end fem grader. Ti grader kan til nød gå an, men så heller ikke én grad mere. Er man heldig at have sådan et sted – en kælder, et gæsteværelse, en let opvarmet garage eller lignende – bør man ikke tøve med at gemme knoldene. Det er helt hyggeligt at pakke knoldene ned og vide, at man på den måde har blomster på »lager« til næste år. Lidt ligesom at sylte.

 

En anden fordel ved at gemme knoldene er, at man så er helt på det rene med, hvilke blomster der dukker op året efter. Jeg har ikke så få gange fået mig en slem overraskelse (læs: forskrækkelse), når den første knop er sprunget ud. Den sarte rosa på billedet viser sig måske i virkeligheden at være orange. Det er nemlig langt fra altid, at det, der kommer op af jorden, ser ud som på pakningen.

 

Knoldene graves op, bankes fri for det meste jord, og stænglerne klippes af. Derefter mærkes knoldene tydeligt, så man næste år ved, hvilken blomsterfarve, -form og størrelse man har med at gøre. Så pakkes knoldene ind i nogle lag avispapir og lægges i kasser, ikke for tæt. Et par gange i løbet af vinteren kigges der til knoldene. Hvis de virker meget tørre, kan man give dem en douche med en vandforstøver, lade dem tørre og pakke dem ind i avispapir igen.

 

 

Chokoladeblomst

Den lille knold kommes i en ikke for stor potte – ca. 6 cm er passende. Hvis potten er større, risikerer man, at knolden rådner. Dæk med ca. 5 cm jord. Når der begynder at titte rødder ud af hullerne i pottens bund, kan der plantes over i en større beholder.

 

I efteråret skal man lade planten visne ned og opbevare potten med knolden på et frostfrit sted. Det er bedst at lade knolden blive i jorden og lade være med at vande vinteren over. I foråret optrappes vandingen, og der gødes.

 

 

Fransk anemone

Fransk anemone kan dyrkes i både bed og krukke. Vælger man at plante i krukke, skal den være ca. 25 cm i diameter. Læg knoldene i lunkent vand natten over – så spirer de bedre. Lav ca. 5 cm dybe huller med ca. 15 cm afstand i krukke eller bed. Læg knoldene i hullerne og dæk til.

Det kan være lidt svært at se, hvordan knoldene skal vende. Det er uden større betydning. Blomsterne skal nok komme.

 

Fransk anemone overvintrer fint. Dog er blomstringen noget mere sparsom efter første sæson.

 

 

Gladiolus

De fleste af de løg og knolde, der omtales i dette afsnit, egner sig til både bed og krukke. Men når det gælder gladiolus, synes jeg, at de er smukkest i et bed. I en krukke bliver de efter min mening lidt uharmoniske. Men det er blot min mening.

 

Gladiolusløgene lægges i bedet. Dybden og afstanden skal være ca. 20 cm. Det er ofte en éngangsfornøjelse at dyrke gladiolus. Der kommer kun sjældent blomster efter første sæson.

 

 

Iris

Iris kan dyrkes i både bed og krukke. Vælger man at plante i krukke, skal den være ca. 25 cm i diameter. Lav ca. 20 cm dybe huller med ca. 20 cm afstand i krukke eller bed. Læg løgene i hullerne og dæk til. Også disse iris skal opfattes som en éngangsfornøjelse. Man skal være heldig, hvis de kommer igen året efter.

 

 

Kalla

Kallaer passer efter mening bedst til en krukke. Drejer det sig om en enkelt plante, må krukken ikke være for stor. Knolden skal plantes dybt og dækkes med ca. 20 cm jord.

 

I efteråret skal man lade planten visne ned og opbevare potten med knolden på et frostfrit sted. Det er bedst at lade knolden blive i jorden og lade være med at vande vinteren over. I foråret optrappes vandingen, og der gødes.

 

 

Lilje

Liljer plantes på et ikke for fugtigt sted i en dybde på ca. 20 cm. Kom evt. små sten eller groft grus i bunden at hullet. At dyrke liljer i krukke er også oplagt, især fordi man om vinteren blot kan sætte krukken ind i drivhuset, garagen eller et andet sted, hvor løgene ikke udsættes for vintervæde. De har kun rigtig godt af, at mulden omkring dem tørrer ud. Om foråret trappes vandingen op, og der gødes.

 

 

Ranunkel

Ranunkel kan dyrkes i både bed og krukke. Vælger man at plante i krukke, skal den være ca. 25 cm i diameter. Lav ca. 5 cm dybe huller med ca. 15 cm afstand i krukke eller bed. Læg knoldene i hullerne og dæk til.  Det er fint at lade knoldene blive i jorden og lade være med at vande vinteren over. I foråret optrappes vandingen, og der gødes.

10 kommentarer:

 1. Hvor bliver jeg godt informeret at at læse med hér..... TAK Claus.
  Jeg glæder mig til denne havesæson :-)
  Hilsen Susan

  SvarSlet
 2. Fin info-service.
  Jeg har lige købt "knolde og løg til den pink have" i Bilka i dag.

  Jeg valgte pakken uden liljer, for jeg kan ikke tackle liljebillerne. Har helt opgivet liljer her i Østjylland.

  Måske laver du et indlæg om de små rødebæster engang?

  Glædelig onsdag.
  KIrsten

  SvarSlet
 3. Kære Claus.Jeg mangler lige en oplysning, efter at have læst dine gode informationer. Hvordan OPBEVARET jeg bedst de Dahlia knolde, jeg lige har købt? Indtil jeg kan opstarte dem i potter i uopvarmet drivhus i april?
  Kan de blive i posen i alm. indetemperatur? Skal de ligge mørkt? Jeg har mest lyst til at plante dem alle straks inde i min stue, men det er vel alt for tidligt?
  K.h. Dorit

  SvarSlet
 4. Kære Dorit - de klarer fint stuetemperatur, til de skal plantes.

  SvarSlet
 5. Kære Claus
  Jeg har købt pakken til "den rosa have". Nu melder der sig imidlertid et par spørgmål. Jeg har kun haft dahliaer før og dem har jeg med succes haft overvintret i år. Hvis jeg vælger at plante liljer, raununkler og kaller i bedet skal de så graves op eller kommer de igen næste år eller er det en "engangsfornøjelse".

  Håber, at du ser indlægget her.

  Mvh. Charlotte

  SvarSlet
 6. Hej Claus
  Tak for altid gode informationer og smukke billeder.
  Jeg fik et lille orangeri sidste år og drømmer nu om en skøn lille oase med farver og duft.
  Kan jeg have ranunkel i krukker i mit orangeri og har du elleres forslag til farver ig duft i krukkerne?
  Mvh. Anne-Mette

  SvarSlet
 7. Hej Claus
  Tak for altid gode informationer og smukke billeder.
  Jeg fik et lille orangeri sidste år og drømmer nu om en skøn lille oase med farver og duft.
  Kan jeg have ranunkel i krukker i mit orangeri og har du elleres forslag til farver ig duft i krukkerne?
  Mvh. Anne-Mette

  SvarSlet
 8. Hej Claus Jeg har lavet er brøler. Jeg har lagt mine nyindkøbte dahlilaløg på terrassen dog helt op ad husmuren i en en et indhak hvor der er læ, glemte fuldstændig at der stadig kunne komme frost. Og det kom der så i nat. Skal jeg kasserer løgene eller er der en chance for at de har klaret skærene. Tak for en spændende haveside som jeg lige skulle ha tjekket op en dag tidligere. Vh Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tag det bare helt roligt. Frosten kommer ikke i jorden, så du har ikke gjort noget forkert. Når det grønne kommer op, skal du dække det om natten, hvis der kommer frost.

   Slet
 9. Hej.. har læs din meget fine indlæg om ovenstående blomster... har lige et spørgsmål vedr. knolde som er udtørret.... kan de reddes hvis man ligger dem i vand inden man planter dem i jorden ?

  Vh. Jens

  SvarSlet