Lysende løv

Selv om min have er temmelig stor, tror jeg godt, at jeg tør sige, at jeg næsten kender hver eneste kvadratcentimeter og ved, hvad der gror der.

 

Når jeg har havegæster, siger jeg altid ’kig ned’ for nede mellem de blomstrende stauder, findes der så meget ’guf’, som sætter prikken over i´et, og det gælder i høj grad forskellige løvplanter i varierende farve. Her er det den gule, jeg vil koncentrere mig om.

 

20110516_100145

 

Jeg ved, at nogle finder gult løv vanskelligt, fordi det godt kan ligne noget, der mangler gødning. Men dette sker ikke, hvis man placerer planterne med omtanke, så de, om jeg så må sige, linker til hinanden. På billedet herover ses tre planter, der hver på deres måde skaber små lyspunkter. Nederst i midten er det en gulbladet mjødurt, Filipendula ulmaria; til højre en gulbladet rejnfan, Tanacetum vulgare, og lidt bagude ses den gule miliegræs, Milium effusum ’Aurerum’.

 

20110523_172937

 

Der findes også mange gulbladede buske, som jeg anvender med stor glæde. For eksempel som her den gulbladede uægte jasmin, Philadelphus coronaria ’Aurea’, i selskab med en hosta, som jeg ikke her husker navnet på – (har det i mine gemmer!)

 

20110521_114216

 

Kombinationen på dette billede finder jeg nu heller ikke helt tosset. Det er den grønblomstrende primula ’Fransisca’ under en gulbladet akeleje. De gulbladede akelejer må hvert år lide den tort at blive klippet helt i bund, når de har sendt stænglerne halvt op, fordi de vidt forskellige blomsterfarver ikke passer ind i sammenhængen. Det hele klippes bort – alle blade og stængler. Det resulterer i, at planten i løbet af et par uger skyder med nyt og frisk løv, men ingen stængler. Til gengæld er løvet denne gang mere kraftigt. Nu holder det sig smukt og gult det meste af sæsonen.

9 kommentarer:

 1. How beautiful it must be to have such a large garden. The photo's you show are a treasure to my eyes.

  SvarSlet
 2. Det ljusgula och gula med dragning åt grönt är så vackert tillsammans. Rena essensen av vårglädje!

  Tack för all härlig inspiration som du så frikostigt bjuder på. Alltid lika spännande att titta in hos dig.

  Bästa hälsningar Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 3. Pokkers også at min have ikke er lidt større. Jeg burde måske sætte mig selv lidt i Dalby-blog-karantæne, så jeg ikke bliver dårlig af at se alle de lækre ting, som jeg ikke har plads til.

  SvarSlet
 4. Kære Blomsterlokker..

  Jeg tror jeg går i cølibat sammen med Nette:o)

  Knus fra een, der begærer den smukke smukke gulbladede uægte jasmin...og alt det andet

  PS: Et smukt trædrivhus er en uopnåelig drøm for mig, men hvor er det godt at der nu er kommet en dansk producent. Dalbyismen er for alvor ved at sætte sine spor i Have-Danmark. Det bliver vort lille kongerige bestemt ikke grimmere af, for at sige det på jysk:o)

  SvarSlet
 5. Kære Claus.
  Jeg er vild med dine løv-sammensætninger, du gør det bare så smukt. Det ser enkelt ud, men jeg tror jeg véd hvor mange overvejelser der ligger bag en sådan komposition. Joh, jeg kan altså også godt finde på at klippe blomsterstandene af nogle af mine Hosta´er hvis de ikke lige harmonerer med nabo-plantens ´udstråling´, såh ...
  Du havde et indlæg på et tidspunkt med en meget smuk Lamium maculatum aureum, som du også klippede! Iøvrigt fandt jeg aldrig selv denne plante. Desværre.
  Primula´en står også på ønske
  listen. Godaften. Kh, Iris.

  SvarSlet
 6. Beate fra skovhaven10. januar 2012 kl. 21.36

  Kære Claus!
  Jeg har en stor have- går på pension til 1.april - så skal der bare plantes i det store gule bed.
  Tak for alle de gode ideer.

  SvarSlet
 7. Blomsterlokker - ja det er det helt rigtige udtryk. Jeg er nærmest blevet afhængig af din side :-)
  Orangeri/ drivhus indslaget fik mig i gang med nogle timers surfen rundt. Det er min store drøm at få lavet et godt orangeri. Drivhuset har vi, men det er slet ikke nok mere ...... !!!
  Så kom der et link til den nye Nikon - jamen uha uha.
  Altså Claus, tusind tak for dine daglige inspirerende indlæg.

  SvarSlet
 8. Som altid er det en fornøjelse og en kilde til inspiration, at læse din blog. Jeg må indrømme, at jeg også selv har været tilbageholdende med det brogede løv... men på de indlagte billeder 'holder det'. Smukt! Tak for "omsorgen" for mit drivhus. Det er ikke alle drivhuse,der har stået stormen igennem her i vindblæste Løkken.

  SvarSlet
 9. Inspireret af et tidligere indlæg har jeg plantet den gulbladede jasmin sammen med en brogetbladet mynte og en smalbladet skovfrytle i et halvskygget hjørne hvordet lyser dejligt op. Desværre har vores lille haverådyr og et eller andet natlevende insekt også forelsket sig i den fine jasmin, så den stadigt efter 3 år i bedet kun er en halv meter høj, da alle nye skud prompte bliver bidt af. Men måskei årvi er heldige og de vil få smag for noget andet :-) Havehilsen Lise

  SvarSlet