Min woodland garden

En woodland garden er et af de udtryk, som er svært at oversætte til dansk. Ofte har jeg set begrebet oversat til ’skovhave’, men det er ikke dækkende. Anne Just er den, der har oversat det bedst, synes jeg. Hun kaldte det nemlig for ’en have i skovbrynet’, og det er lige præcis, hvad det er.

 

20090430_112237

 

Et sted uden for megen sol og ikke for lidt. Heldig er jeg, der har sådan en skovbrynshave. Særligt i foråret er den skøn, og sidst i april er det løgvæksterne, der spiller hovedrollen.

 

20090426_083846

 

Narcisser holder jeg især af, og det skyldes ikke mindst, at de kommer igen år efter år, og at mus og mosegrise ikke forgriber sig på dem.

 

20090426_103018

 

En af dem, der virkelig lyser op, er ’Hollywood’ med orange tragt. Den er dejlig ...

14 kommentarer:

 1. Det tycker jag låter som en fin översättning! Och där skulle jag mer än gärna ta en liten promenad i vårsolen. Kanske ta med mig kaffekoppen, sitta på bänken och smida planer!
  Ha en fin söndag / Liv

  SvarSlet
 2. Kære Claus
  Anne Just har helt sikkert ret i hendes oversættelse af woodland garden til "en have i skovbrynet" her kalder vi vores for skovhaven.
  Jeg lige været en tur ned igennem vores "skovhave" og foråret står og venter lige om hjørnet. Erantisserne står og titter med små gule blomster, pinseliljerne står med 10 cm grønne blade og nogle sorter af juleroserne blomster og andre står med mindre og større knopper. Jo foråret er på vej her i det midtfynske.
  Jeg sidder lidt og søger lidt godt viden omkring skovhaven, da den ikke helt lever op til de forventninger som jeg har til den, jeg må nok bare erkende at jeg bliver nød til at starte forfra, da de yder rammer er der.
  Forsat god dag til dig oppe i nord.

  Knus hernede fra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 3. Det ser fantastisk ud Claus!
  Skovbrynet er også et smukkere mere poetisk ord at bruge ;-)
  Rigtig god søndag
  Gro

  SvarSlet
 4. Kære Claus,

  det er et rigtig godt og velvalgt ord "Skovbrynshave". Med begrebet "Woodland Garden" opstår der straks en hel masse engelske stemningsbilleder, sindbilleder og associationer inde i hovedet på een, som er umulige at overføre til danske haver.

  Claus, jeg tænker på, hvordan dine mange skønne Helleborus i Skovbrynshaven har det med at blive helt eller delvist dækket af store, frodige vækster som sæsonen skrider frem?

  Jeg har nemlig en skummel plan med et bed, der indtil videre næsten kun består af helleborus. Men før jeg begynder at plante i vildskab, vil jeg lige spørge sagkundskaben til råds:o) Hvis sagkundskaben ikke har tid, er der måske en anden venlig sjæl, der har et bud på, om helleborus kan tåle, at blive helt dækket af omklamrende naboer?

  Skønne gule livsbekræftende narcisser...hvem der bare kunne gå ud i haven og plukke sådan en glad buket på en farveløs og blomsterløs januarsøndag.

  Håber du nyder dine sidste dage i Skagen inden turen atter går hjemad.

  Skumle knus

  SvarSlet
 5. Hej Claus,
  Det er en fornøjelse at læse og se billeder fra din "woodland garden".
  Skovbryns haven er dit kendemærke og giver os inspiration til prøve vækster på alle fronter.
  Narcisserne er skønne og glæder mig over du er til den gule farver i mange nuancer. Den er lidt svær at få styret i de rette toner.

  SvarSlet
 6. Kære Claus

  Jeg har altid ment at man ikke kan få for mange narcisser i forskellige sorter og dine billeder underbygger denne påstand på smukkeste vis. De er pålidelige og nemme.
  Jeg har enkelte krokus fremme her allerede nu på et beskyttet sted - det er helt utroligt.
  hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 7. Hollywood, sikke en dejlig narcis. Den har jeg ikke set før. Den minder lidt om den der hedder Tahiti.

  Jeg har også et område, som jeg kalder skovhaven, her hos mig. Hvis folk så min lille have og stedet jeg referere til, vil de nok dø af grin...

  -Karina

  SvarSlet
 8. Kære Tante Grøn og I andre - både juleroser og påskeklokker tåler fint at blive dækket af andre planter. Det er jo netop skyggeelskende og -tålende planter.

  SvarSlet
 9. En hage i skogbrynet er et kjempefint navn synes jeg. Jeg får opp bilder i hodet om treær som siler sollyset gjennom bladene sine og masse fine planter langs en sti - planter som trives nettopp i skogbrynet.

  SvarSlet
 10. Ja, Claus! Du har ret i, at det kan være svært at over sætte 'woodland garden; men jeg synes heller ikke at en 'have i skovbrynet' er fyldestgørende.

  Når jeg tænker på det, jeg har læst i bøger og haveblade om woodland gardens, forekommer det mig, at de snarere karakteriseres ved deres vækstbetingelser end ved deres absolutte skovnaboskab.
  Min woodland- and wildlife garden
  fx ligger i udkanten af en lille landsby - godt nok med masser af gamle træer som naboer, dog ingen egentlig skov før et par kilometer herfra. Den lever imidlertid op til vækstbetingelserne, synes jeg, og i tilgift er den velsignet med (og i visse tilfælde plaget af) et rigt vildt dyreliv - ikke bare rådyr og muldvarpe og fugle, men også egern og harer og ræve.
  Også hos mig har narcisserne det godt - i modsatning til tulipaner og krokus fx, som helholdsvis rådyr og fugle delikaterer sig med. Men jeg har taget et par krukker med tulipaner ind i orangeriet for nylig. De er vokset en smule. Sikkert ikke mere end de ville have gjort udenfor, da der ikke er tale om nogen større temperaturforskel; men nu er jeg bare sikker på, at de ikke får bladspidserne kappet af, inden de nogensinde rigtigt kommer i gang. Jeg glæder mig som et lille barn til juleaften til at se, om mine indendørstulipaner bliver lige så fine som dine, Claus. Det er jo dig, der i nogle tv-udsendelser har belært os om, at sådan kan man også gøre.
  Happy Gardening,
  Jytte
  www.danishknitdesign.com
  Happy Gardening
  Jytte

  P.S. Har i set, at svensk TV er gået i gang med en række udsendelser om haver med middelhavstema? Den hedder 'Österlenske Trädgårder' og sendes onsdag aften med genudsendelser en tre-fire gange i løbet af ugen!!! Tænk hvis DR ydede
  en lignende service - oven i købet med forudgående oplysning om hvilke datoer og klokkeslet! Det ville vel nok være dejligt.
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 11. Inden vi ser os om, er det igen tid til at se det hele fysisk, og ikke bare på skønne billeder. Personlig har jeg en forkærlighed for netop skovbrynet, måske fordi det er der de fleste af mine ynglinge trives bedst.

  Ha' nu en dejlig aften :-)

  SvarSlet
 12. Det er så fantastisk flot med alle de løgplanter du har i din skovbrynshave :-)

  SvarSlet
 13. På svenska brukar uttrycket Trädgårdslund användas, det tycker jag passar rätt bra. En have i skovbrynet låter som en bra beteckning.
  Skogsträdgård däremot,(direkt översatt från Forest garden) används hos oss som beteckning för en öppen skog med ätliga eller på annat sätt användbara växter till hantverk, medicin etc. Begreppet ingår i Permakultur. Agroforestry är en annan benämning för liknande planteringar.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvarSlet
 14. Hej Claus
  En have i skovbrynet lyder fortryllende og passer ind i "mit hjem er mit slot" som efter min mening handler om at lave fortryllende stemninger ud fra de rammer man har. Det er jo netop det du er så god til at vise os, fortryllende stemninger, og så kan man jo selv plukke det ud man kan bruge, og skabe fortryllende stemninger på ens egen matrikel. Jo lidt kongelig har man lov at være ;-)
  De bedste hilsner
  Maj-Britt

  SvarSlet