Solgult forår

Det er efterhånden et stykke tid siden, vi har diskuteret farven gul, som mange finder direkte frastødende i haven. Den virker billig, siger nogle.

 

_20100517_135209

 

Hvis jeg havde haft en større have, ville jeg i langt højere grad have anvendt den gule og lavet en ren gul afdeling kombineret med limegrønt, for eksempel. Eller plante mere kontrastrigt og bruge den gule sammen med lilla som vist på billedet ovenfor. Ikke en typisk ’Claus Dalby’-sammensætning vil nogen måske mene. Men sandheden er, at min smag er meget bred.

 

_20100517_135443

 

Særligt i foråret holder jeg af den gule, fordi den passer så smukt sammen med den friske grønne i blade og løv. Længere hen på sæsonen er det den måneskinsgule, jeg sværmer for.

 

_20100517_180748 _20100517_135518

 

Jeg anvender glad og gerne gulløvede buske, som foråret igennem danner lysende pletter i mit store woodland-bed ind mod skoven. Længere hen på sommeren begynder de at fade og blive grønne.

 

_20100518_084742 _20100517_135236

 

Min store skovafdeling skønner jeg især på først på sæsonen, for her er stemningen helt sig selv.

16 kommentarer:

 1. Akk ja, her i Norge ligger is og snø i min have - jeg lengter så til våren når jeg ser bildene dine!

  SvarSlet
 2. Hej Claus.
  Jeg er så glad for alle de gule blomster og har dem i alle mine blomsterbede - løgplanter,stauder og buske. Jeg har med humor skrevet på min blog at jeg har en mission med at prøve at helbrede nogen flere haveejere for deres gulforskrækkelse ved at vise alle de skønne gule stauder hele sæsonen. I efteråret har jeg flyttet en del stauder for at prøve at få flest mulig af de varm gule og koldgule blomster i hvert sit bed. Jeg glæder mig til at se resultatet til sommer.
  Hilsner fra Berit

  SvarSlet
 3. En større have? jamen du godeste Claus, det ender med at du må inddrage skoven. Det kunne ellers blive spændende hihi.
  Men det har nu altid osse undret mig at der så mange der ikke bryder sig om gule blomster. For hvad med alle de tidlige blomster?
  De er da så glade ,,erentis påskeliljer, kirsbærkornel, troldnød, krokus og jeg kunne blive ved. Jeg vil ikke undvære nogen af dem.
  Dine skønne forårsbilleder får èn til at håbe at foråret er liige om hjørnet, og det ikke kun er kejserbusk og troldnød der blomstrer. Jeg så forresten i dag en vintergækkespire med lidt hvidt, så snart snart begynder det for alvor som dine billeder.
  forårslængsels hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Flott og inspirerende blogg. Ingen blomster er vakrere enn de gule. De bringer bud om vår, sol og varme:)))

  SvarSlet
 5. Smukke kompositioner der kan få et hvert koldt gult hjerte til at smelte ;0)

  Gpdt nytår i Risskov

  Dorthe

  SvarSlet
 6. Farven gul gør mig glad, og jeg kommer i godt humør af den farve. Bl.a derfor synes jeg, at nogle af de flotteste blomster er forårets mange gule løgplanter. Her i huset bruges gult rigtig meget både i valget af havens planter og andre ting: gult inventar i køkkenet og skagensgul farve på husets mure.
  Gule farver blandet i et bed med lys/mørk orange farver kan se utrolig flot ud. - ja, på denne årstid stortrives havedrømmene samtidig med, at diverse havebøger og hjemmesider gennemgåes.
  Venter med spænding på bogen om vintergækkene.

  SvarSlet
 7. Er gule blomster mon generelt mere hådføre end fx blå?
  Jeg spørger, fordi de allersidste 2011 planter stadig i dag blomstrer på min Provence terrasse, som hedder sådan, delvis fordi der hurtigt bliver temmelig varmt derude.
  I går lovede metereologerne imidlertid nattefrost, så jeg tog Mandarinrosen ind, således at jeg i orangeriet nu kan glæde mig over de sidste blomster, som er falmet til lyst abrigkosgult. Men de lysegule løvemundsblomster holder stadig stand inderst i en krog derude. Opus Ivory hed frøene, som jeg købte for næsten to år siden hos Plants of Distinction i England, og de overvintrede tilmed i en potte på et beskyttet sted ude i haven sidste vinter!
  Happy Yellow Armchair Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 8. Hej Claus.

  Dejlige billeder - jeg synes nu, farven gul minder om forår----

  Håber alt vel i Skagen!!!
  mange hilsner
  jmn

  SvarSlet
 9. Billig - nej bestemt ikke, gult er livsbekræftende og muntert, men måske kræver det lidt mod at invitere de flødegule og limegule nuancer indenfor som kontraster til det "sikre" valg af rosa, hvide og blå-lilla nuancer? Jeg håber dine smukke billeder vil inspirere mange flere til at kaste sig ud i legen med gult. Nytårshilsen Lise

  SvarSlet
 10. Men mon alligevel ikke ALLE vil synes om:

  * En plæne af lysende gule erantis!

  * Et bed med tætte klynger af strålende gule Påskeliljer!

  - eller endda en mark fyldt med flotte gule mælkebøtter!

  Gul er varm, stråler og lyser op. Gul betyder optimisme og charme. Den gør en glad, munter og har en blid tiltrækkende egenskab ;-)

  PS: Kig over på min blog, jeg tror du vil få et forårs kick af at se min sidste post!

  SvarSlet
 11. Jeg elsker også gult i haven, det lyser forfriskende op. Jeg har købt frø af primula - kodriveren og håber jeg kan få den til at vokse i min have.

  Jeg er opvokset på Christiansø hvor alle huse er gule, og glæder mig til at jeg selv skal male havesiden af mit hus gult :)

  SvarSlet
 12. Vilka vackra rabatter. Speciellt den översta bilden är magisk.

  SvarSlet
 13. Hej Claus, og tak for din kommentar på vilhelmsdal on-line.
  Jeg véd jo du selv er en meget dygtig fotograf, så det luner!
  Ja, det er et foto fra sidste år, og ganske rigtigt et af de bedste! Jeg har taget måske hundredevis af fotos af Alléen når den blomstrer de ca 14 dage hvert år (og vi flyttede ind foråret 2008) så der er nogle at vælge imellem!
  Håber at nogle af alle de have, blomster og male interesserede vil få lyst til en sådan workshop, hvor det hele handler om KIRSEBÆRBLOMSTER! De lyserøde af slagsen!

  God weekend og tak for endnu et dejligt og inspirerende blogindlæg om de gule blomster i haven!

  SvarSlet
 14. Kære Claus,
  Hører bestemt ikke til de "gulforskrækkede".
  Gule og gyldne nuancer er så anvendelige sammen med mange andre farver både for- og efterår.
  Men den har bestemt ikke været comme il faut i årtier.
  Det har nu heller ikke gjort det bedre, at selv du - vores alle sammens blomsterguru - har ladet et lille "spidst" ord falde om "Netto-gult"!!!
  Men det kan være, at tendensen vender vha. dine nye indlæg og også tidligere indlæg om den smukke måneskinsgule farve samt ligeledes vha. Berits fine blog.
  Alle farver er jo fine, blot de bliver kombineret på rette måde, men naturligvis har vi alle vores yndlinge, og sådan skal dét være!
  Men gerne flere indlæg om smukke sammensætninger med gult i alle nuancer.

  Kærlig hilsen
  Karen O.

  SvarSlet
 15. En stor buket gule tulipaner er noget der kan tænde forårshumøret i januar og kodriver er uundværlig. Og så er gul super god til at fremhæve andre farver så man meget bedre fornemmer kompositionen det ses jo i dine smukke billeder her:)

  SvarSlet
 16. Jeg synes på en måte det er litt frekt overfor moder jord og si at noen farger ikke er fine ( vel, brannbilrød kan gjerne stå litt på en egen plass, men da kan også det være en flott farge) Det handler vel mere om hvordan vi omgås dem.
  Det er deilig med dine vårbilder det gjør meg så forventningsfull. Jeg plantet ved en feiltagelse ut narcisser som var til innedørs bruk i høst, men med denne fine vinteren står de nå klar til å springe ut Gleder meg!

  SvarSlet