To die for ...

... er et af de mange herlige engelske udtryk, man støder på. Ja, den plante, jeg viser her, er virkelig til at gå i døden for!

 

_20100608_165005

 

Jeg er vild med skærmplanter, fordi de – som jeg så ofte før har nævnt – giver haven det grøftekantspræg, som jeg i den grad tragter efter.

 

_20100608_163158

 

 

Der findes rigtig mange skærmplanter med hvide blomster; men lyserøde? Dem ser man kun sjældent.

 

_20100529_153555

 

Derfor spærrede jeg virkelig øjnene op, da jeg i Frankrig for snart en del år siden så denne staude for første gang. Chaerophyllum hirsutum ’Roseum’, som den hedder, har jeg i dag rigtig mange steder i forårshaven. Det er nemlig i maj, den blomstrer.

25 kommentarer:

 1. Åh, det är en av mina älsklingsplantor också. Så vacker!
  Bra idé att plantera dem med tulpaner, det skall jag kopiera ;)
  Jag har den tillsammans med pioner och riddarsporrar.

  SvarSlet
 2. Hej Claus
  Den er også virkelig skøn og giver de mere stillige tulipaner et flot modspil.
  Jeg drømmer altså også stadig om pyrenæisk baldrian som du har vist os for efterhånden længe siden. Forsøgte at bestille frø fra England sidste år, men intet dukkede op. Hvis nogen ved, hvor man kan købe disse "to die for" skærme, vil det være helt vildt?
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 3. Uhha jeg har også noget med skærmplanter, men lykkes ikke særlig godt med dem. Måske min jord er for fuldfed? Men jeg bliver ved, for jeg synes de er så smukke. Har prøvet at importere alt fra vild kørvel til vild gulerod - nu har jeg opgivet det, og gør som du også har foreslået »planter« gulerødder, som er begyndt at spire. Det kan jeg få til at lykkes. Er så glad for det råd. Tror det er fra »Den levende Have«.

  SvarSlet
 4. It's a beautiful plant you are showing. I only know white's.
  have a nice weekend
  Marijke

  SvarSlet
 5. Åååh ja *sukker henført* den fine lyserøde gulerod skrev du om sidste forår, og jeg gik den gang straks på jagt. Og fandt den heldigvis. Jeg købte et par eksemplarer, da det vist er en rigtig "Nette-plante". Desværre så jeg ikke meget til dem sidste år, men glæder mig utroligt til at se de smukke skærme blandt mine lyserøde tulipaner til foråret.

  SvarSlet
 6. Hej Claus
  Den er ' to die for' kan den fås eller sås i Danmark?
  Hvordan med højden?
  God lørdag
  Kh Rikke

  SvarSlet
 7. Hej Claus..Wauvv, siger jeg bare..Hvor er det dog flot, og jeg elsker også de farver. Det må være så skønt med alle de mange bede, spændende blomster og farvesammensætninger, som du har..Det er min drøm engang også at nå dertil..God weekend.Kh Camilla

  SvarSlet
 8. Tror nu ikke heeelt, at jeg vil dø for en plante..
  ;-)
  Man må sige at du er dedikeret!

  SvarSlet
 9. .....Av min arm ( Dansk udtryk :) :) :) Bedårende :)

  SvarSlet
 10. Så yndige - hvad er det for en blomst der gemmer sig på billed 2?
  Kh rikke

  SvarSlet
 11. Kære Rikke - brug nettet! Højden er ca. 80 cm.

  Kære Rikke - navnet er pileurt, Persicaria bistorta 'Superba'

  SvarSlet
 12. Jeg har aldrig skrevet på bloggen før, men jeg har et næsten dagligt behov for lige at se dine inspirerende fotos af svulmende staudebede - elsker dem og kan ikke få nok. Lige nu studser jeg over Chaerophyllum hirsutum...er det ikke sådan nogle som gror ved mange vandløb? Hvis det er rigtigt, så skal jeg da vist en tur ned til bækken med min spade!
  Kh Bente

  SvarSlet
 13. Kære Bente - Velkommen. Bliv endelig ved med at kommentere. Det kan godt væe, at den hvide 'stamfader' kan findes herhjemme, men den lyserøde tvivler jeg noget på.

  SvarSlet
 14. Superfin! Ska genast spana efter den.
  Eva

  SvarSlet
 15. Vackert på alla sätt och vis. Så många fina färgkombinationer du visar.
  Ha en fortsatt fin helg / Liv

  SvarSlet
 16. Riktig nydelig, og så falt jeg helt for den, pileurten, så takk til Rikke som spurte om det tidligere :)

  SvarSlet
 17. Endnu en skøn blomstersammensætning fra din side :-)

  SvarSlet
 18. Kære Claus Dalby
  Hvor er den dog yndig og yndefuld den lyserøde skærmplante. Den må jeg bestemt have fat i. Vil den være at finde i Bilkas sortiment her til foråret?
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 19. Beate fra skovhaven21. januar 2012 kl. 18.37

  Kære Claus!
  Endnu 2 planter på min indkøbsliste.
  Er i gang for anden gang med Hemmelige Haver, det er en ren fornøjelse.
  KH
  Beate

  SvarSlet
 20. Kære Kirtsne - nej, desværre!

  SvarSlet
 21. uhhmm, den minder om den "ukrudt" plane jeg indviterede indenfor sidste år, yndig. Men jeg tror din er nok lidt lettere at holde i ørene, mht til for voldsom spredning.
  Du har helt ret, skærmplanter gør et eller andet ved helhedsindtrykket, det bliver lettere og "blidere". Rigtig "Tasha Tudorsk".
  Jeg nyder rigtig dine billeder, især en dag som idag med det mest irreternde tøsne, uff, jeg drømmer om forår og farver.
  vh Gunvor

  SvarSlet
 22. Kære Claus,

  ja, de engelske havetosseudtryk er virkelig pragtfulde. Overdrivelse fremmer jo altid forståelsen. På underdrevet vestjysk havetossesprog, vil man sige, at skærmplanten med det umulige navn slet ikke er så værst:o)

  Jeg var så heldig at finde et par eksemplarer af den vidunderlige Char....Chaeo....Chrophyl.....BLOMST sidste år, og jeg har også forsøgt at så nogle frø. Jeg ville gerne have den i hobetal, da den er så graciøs og er et perfekt match til tulipaner. Håber jeg får held både med moderplanterne og frøbørnene.

  I det hele taget holder jeg allermest af tulipaner, når de får lidt staffage i form af skærmplanter, lunaria, gyldenlak etc etc. Det gør indtrykket og udtrykket mere levende og luftigt.

  Jeg har virkelig en svaghed for skærmblomster og er altid på jagt efter nye skønheder til haven. Den pyrenæiske baldrian står også højt på min ønskeliste.

  Hav en dejlig søndag alle I derude, der sidder og blomstrer foran skærmene. Og rigtig god og produktiv arbejdsdag til dig, Claus. Glæder mig meget til de hvide haver. Det kan kun blive et æstetisk mesterværk.

  De kærligste hilsner og tanker fra en skærmesværmer

  SvarSlet
 23. Åhh ja sikke en skønhed den er, Meget fuldendt sammen med de fine tulipaner!
  Rigtig god søndag til alle også dem der er gået i blomst, som Tante grøn skriver :-)
  Knus Gro

  SvarSlet
 24. Jeg er helt vild med udtrykket »skærmesværmer« Tante Grøn! Herligt ord.
  Man kan også bruge det sådan: Skærmsværmer, når man som jeg lige nu, sidder foran skærmen, og læser pg kommenterer.
  Så mange hilsener tilbage fra en
  Skærmsværmer....

  SvarSlet
 25. Kære Bente,

  Ja, det er jo lige præcis det vi er, os der sidder her og forelsker os i alle de dejligheder, Claus viser: SKÆRMSVÆRMERE. Vi er en sommerfugleart, der overlever vinteren ved at suge nektar ud af Claus` pragtfulde blomsterbilleder:o) :o)

  Tusind tak for Helleborus-svaret, Claus. Jeg vil straks gå i haven og lave listige beplantningsplaner..... !

  Knus fra nektarmanen

  SvarSlet