Jeg har altid elsket I.L. Jensens blmstermalerier. Mon ikke, de fleste har det.
For I, der ønsker at vide mere, har jeg sakset nedenstående på nettet – nærmere betegnet på Bruun Rasmussens hjemmeside.
Blomstermotivet har en markant position i kunstens historie. Op gennem tiden har alverdens malere fordybet sig i blomsternes beskaffenhed og symbolske betydninger, og de yndige skabninger er næppe overgået af noget andet motiv. Blomsterne kendes helt tilbage til oldtidens kunst, hvor de indgik som dekorativt led på de græske og egyptiske søjler og som egentligt motiv i det romerske fresco-maleri. Som genre dukkede blomsterne igen op i det nederlandske renæssancemaleri, og gennem de næste århundreder var det i mere eller mindre grad et tilbagevendende tema i kunsten.
Blomster-Jensen
I Danmark blev blomstermaleriet grundlagt som egentlig genre i 1800-tallet. Den uden tvivl mest berømte bidragyder var I.L. Jensen. Han blev uddannet på Kunstakademiet som elev af C.W. Eckersberg og blomstermaleren C.D. Fritzsch, og allerede i studieårene vakte hans talent opsigt.
I 1822 rejste han til Paris, hvor han forfinede sine færdigheder udi blomstermaleriet under kyndig vejledning af de flamske brødre Gérard og Corneille van Spaendonck. Under opholdet videreuddannede han sig tilmed på porcelænsfabrikken i Sèvres, hvor han dygtiggjorde sig i overglasurmaleri og i at skildre blomster i et meget lille format. Efter hjemkomsten til København i 1823 blev han medlem af Kunstakademiet og ansat som overmaler på Den Kongelige Porcelainsfabrik.
I.L. Jensen tog udgangspunkt i det nederlandske 1600-tals maleri og var optaget af den fuldkomne naturgengivelse. Til sine motiver brugte han for det meste arter fra den danske flora, som han smukt arrangerede i buketter og opsatte i enten vase eller kurv. Resultatet blev yderst dekorative værker og en symbolik, der er værd at fordybe sig i.
Prominente bestillingsopgaver
I sin samtid var I.L. Jensen meget populær blandt det bedre borgerskab og i kongehuset, men også Bertel Thorvaldsen skulle have været at finde i hans kundekreds. Nogle af de mest markante bestillingsopgaver var en større udsmykning af spisestuen i prinsesse Caroline og prins Ferdinands hjem på Bernstorffs Palæ og ikke mindst hans dekoration af et af rummene i Christian VIII’s Palæ, der i dag bebos af kronprinseparret. I.L. Jensen fik også stor betydning som lærer for mange af 1800-tallets kvindelige malere, der kastede sig over blomstermotivet, fordi de var underlagt samtidens forbud mod at kvinder malede efter nøgenmodel
Et skift i opfattelsen af blomstergenren
Anderledes forholdt det sig i den danske kunsthistorieskrivning. Her lå blomstermaleriet lavt i hierarkiet og blev i mange år udelukkende regnet for dekorationskunst. I samtiden forværredes opfattelsen af, at genren primært blev udført af kvinder. I kunsthistorien har ”Blomster-Jensen” derfor ikke nydt megen respekt. Gennem de seneste 25 år har blomstermaleriet heldigvis igen fået en renæssance, og interessen for I.L. Jensen og hans elevers billeder er stor, både herhjemme og i udlandet.
Å så smukke billeder. Det er som du skriver: dem kan man kun elske også selvom de oprindeligt ikke blev tillagt så stor hæder.
SvarSletSikke fine malerier, roserne ser rigtigt godt ud i buketterne.
SvarSletKronprinseparret bor nu i Frederik den 8.s palæ, ikke i Christians. Til gengæld bor dronning Margrethe i Christian den 7.s palæ.
god søndag
Mette
JA hæder eller ej, jeg elsker dem, meget smukke billeder.! Tænk hvis der hang bare et lille billede her hjemme ;-)
SvarSletK.Gro
Så blev du også fristet Claus:-) til at kikke forbi Bruun Rasmussen. De gamle blomstermalerier af I.L. Jensen er så udtryksfulde og levende, man kan nærmest fornemme duften og høre insekterne.
SvarSletJeg bliver altid så imponeret over et så smukt håndværk
Engblomsten
Da vårt hus brandt ned og vi mistet alt kom jeg over en stor kalender med Jensens rosemalerier. De fikk jeg rammet inn og i mange år var det de eneste bilder vi hadde på veggene i vårt nye hus. Barna elsket dem.
SvarSletSå vackert målat!!!
SvarSletMariana
Kære Claus,
SvarSletTak for helt vidunderfulde rosenbilleder, som jeg normalt ellers kun skæver til!!
Men må jo kigge på disse fantastiske yndigheder.
Har faktisk fundet en rose, som rådyrene ikke skulle være så glade for - nemlig 'Stanwell perpetual' - der iflg. kloge hoveder skulle have så mange torne, at det gør det besværligt for rådyrene at gå på dem.
Værd at overveje de kommende måneder.
Tror, du gør klogt i at væbne dig med tålmodighed mht. din influenza.
En usædvanlig langvarig og stædig virus/inflammation huserer i de små hjem (har også været på besøg her og blev sandelig i ca. 4 uger!).
Fandt forleden en opskrift på "Heksebryg", som du da kan forsøge dig med i fald influenzaen trækker ud.
1 del honning, 1 del finthakket ingefær, 8 dele vand. Koges ind til der er 2/3 tilbage.
Afkøles og drikkes.
Det svier i kroppen, og man begynder at svede.
Hold dig varm (gerne i sengen), og du vil iflg. opskriftsindehaveren få det meget bedre.
Rigtig god bedring.
Kærlig hilsen
Karen O.
Jeg ville forgude et maleri som det sidste med Kaprifolier og Roser! Det ville bliver feteret med lys nedefra og omgivet af en smuk ramme. Henrivende sanseligt er det!
SvarSletHjerteligst (med ønsket om snarlig bedring)
Det var mange flotte buketter! Herlige bilder!
SvarSletkære Claus,
SvarSletmon ikke 'Blomster-Jensen' kommer til ære og værdighed? det tror jeg - og jeg tror, mange have- og blomsterinteresserede er med til at bringe respekt om en maler, der da i den grad kan sit håndværk - sikke lys- og farvefornemmelse!! det fås ikke meget bedre efter min opfattelse.
Lige billeder efter mit hoved :)
kh Mette (i Horns Herred)
Disse billeder hører sandelig til nogle af dem, som meget gerne måtte hænge hos mig.
SvarSletHåber du snart kommer dig. Put dig godt. Godt bedring.
tusind tak for at vise og gøre opmærksom på disse billeder. Så dejligt
SvarSletUtroligt smukke malerier - så livagtige. Det er stor kunst i mine øjne. Jeg har ikke haft kendskab til disse - eller "Blomster-Jensen" før, så tak for det.
SvarSletKjærligst Hannemor
Kære Claus
SvarSletJeg sendte kommentar hertil forleden, men den er vist røget ved siden af. Prøver lige igen:
Fine malerier, dejlig indføring i en hidtil ukendt del af kunsthistorien, for mit vedkommende altså. Måske der var til en bog om blomster og planteornamenter i kunsten (og arkitekturen?)?
Bedste hilsener Lisbeth K
Ej,ej, ej...man faar jo simpelthen ekstra hjertebanken af disse skonne malerier! Der er i hvert fald til lidt inspiration :-)
SvarSlet