Den gode muld

Ikke så sjældent er det sket, at folk har spurgt mig om, hvilken muld jeg bruger i krukker og til plantning. Altid har jeg måttet give et henholdende svar, for sagen er den, at jeg altid har anvendt en professionel kvalitet, som kun er forbeholdt gartnere. Når folk så ofte har spurgt, må det være fordi, mine planter virkelig trives.

 

20120229_101310

 

Som I ved, har jeg lige været et smut hjemme i Aarhus, og her havde vi netop fået fem paller jord - af den blanding, jeg anvender - leveret.

 

20120229_102356

 

Da jeg sidste år påbegyndte mit samarbejde med Bilka, havde jeg mange ønsker. Så mange at flere først blev og bliver ført ud i livet i år. Et af mine ønskeprojekter var, at jeg gerne ville kunne tilbyde den professionelle muld, som jeg selv bruger. Bilka var med på ideen, og det har nu resulteret i ’Claus Dalbys krukkemuld’, der kan fås i Bilkas havecentre fra i weekenden.

 

Det er et helt særligt produkt, og det skyldes ikke mindst, at der er tilført langtidsvirkende gødning, så der er næring nok til hele sæsonen. Desuden er der økologisk komposteret kogødning, mikroorganismer og kalk i blandingen. Dette gør, at planterne, der bliver ekstra kraftige og blomsterrige, virkelig til trives. Jeg kan kun sige: Prøv det!

 

Og så en anden ting: I går var jeg på min vej ned gennem Jylland inde i flere af Bilkas havecentre. Her kunne jeg se, at store dele af de af mig anbefalede planter var ved at blive linet op til weekenden. Stauder, klematis, roser og buske for blot at nævne nogle.

 

Jeg fik også at vide, at der virkelig var gang i jernstativer, jernreoler, rosenbuer og lignende. For eksempelblev jeg fortalt, at en kunde et sted havde købt fem stativer og kom tilbage efter endnu to. Jeg tør næsten ikke bruge ordene ’snart udsolgte’, men har I planer om at ville anskaffe jer nogle af disse havetilbehørsting til denne sæson, skal I nok skynde jer. Blot et godt råd ...

39 kommentarer:

 1. HejClaus
  Det er både godt og skidt, at man bor så langt væk fra Bilkas forretninger. Godt for pengepungen og rigtig skidt for havesygen!!!
  God arbejdslyst
  oppe i dit refugium
  Jytte
  www,danishknitdesign.com

  SvarSlet
 2. Hej Claus
  Du forstår virkelig at skabe behov, man ikke vidste man havde...Nu opstod lige et par behov om klematis og slyngrose til mine nyindkøbte jernstativer. Ud over selvfølgelig lathyrus som ihvertfald i år skal vokse i højden. Hvis jeg alligevel skal i Bilka - igen, er det næsten ikke besværet værd, hvis der ikke også kommer en valmue med hjem vel?
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 3. Hej Claus
  Har jeg overset jernreolerne!!!
  Synes ikke jeg så dem i Hundige i går...Hmmm, havde manden med til at hjælpe med bugsering af stativer, og af en eller anden grund, får han så underligt travlt med at komme ud af havecentre/planteskoler igen. Jeg så kun ud af øjenkrogen at bordene til fliser var kommet.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 4. Kære Pia - valmuerne kommer først senere. Dbh Claus

  SvarSlet
 5. Kære Claus

  Godt at se/høre at der rift om dine tiltag i Bilka, det er bare lidt en skam, hvis der allerede er ved at være udsolgt inden sæsonen rigtig starter.
  Nu har du nævnt priserne på alle de andre fine ting, du har lagt frem, hvad kommer jorden til at koste? og hvor mange liter er der i sækkene?
  Er lidt nysgerrig, da jeg har tænkt mig at afprøve din fine blanding iår, istedet for min egen hjemmegjorte blanding.
  Du har skrevet mange fine indlæg de sidste uger, men kræfterne strækker i øjeblikket ikke til at være så aktiv med kommentarene, som jeg gerne ville.
  Håber du er nået til Klitgarden igen, da jeg glæder mig til bogen om den hvide have.

  Knus herfra det hængemulende midtfynske, Pia

  SvarSlet
 6. Vilket bra initiativ att få Bilka att tillhandahålla alla de bra ting, du berättar om! Det gillar jag! :-)

  SvarSlet
 7. Hejsa Claus,
  tror Bilka i Odense gemmer 'sagerne' til i weekenden. Har netop været derude, og så ingen stativer eller pottemuld! Men løg og frøblandinger har de fremme.
  Hmmmm må afsted igen i weekenden tænker jeg, for klokkerankerne skal jo gerne have noget at klatre på!
  Og så stå i den dejlige muld!
  Kh Helle

  SvarSlet
 8. Hmmm... Nu ved jeg næsten ikke om jeg skal tage turen før eller efter weekenden er skudt i gang. Vil gerne have det overstået mens tingene er der, men vil også gerne have fat i mulden, gider ikke køre to gange ... nå, det er trods alt kun småproblemer jeg her kan jamre over :-)

  Men de lathyrus, dem skal jeg have fat i hurtigst muligt, og root trainers og ...

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 9. Uhhhhaaaaa udsolgt :-/ Det går ikke.......
  K.Gro

  SvarSlet
 10. Den gode muld... du gode Gud!!
  Kære Claus, kan du mon også få Bilka til at sælge en rabatordning til en kiropraktor...??

  SvarSlet
 11. Mums, der er ikke noget mere dejligt et en pose lækkert muld - bedre end en pose med slik, hvis man spørger mig.
  Tak for tippet:-)

  SvarSlet
 12. Ejjjj altså hvad skete der lige der - jeg har fuldstændig overset at der skulle være jern stativer og buer i Bilka nu!?
  For pokker Claus det er svært at følge med.

  SvarSlet
 13. Vedr høje plantestativer er de nu langt om længe kommet i Bilka Esbjerg. Der var imidlertid ingen lave til 699 og åbenbart ingen planer herom.???
  Er det kun Bilka Esbjerg? Eller hele landet?
  Knus AnneLilla

  SvarSlet
 14. Jeg har lige været i Bilka i Sønderborg og der så jeg heller ikke nogle lave jernstativer.

  Til gengæld havde det fået rosenbuer, så dem er manden inde og hente nu med trailer.

  Venlig hilsen Helle

  SvarSlet
 15. Fedest ... var afsted flere gange sidste år og spørge til jorden - må fluks afsted efter nogle sække ;0)

  SvarSlet
 16. Kære Claus.
  Tak tak, jeg kører derned i weekenden.
  Håber det går godt med "skriveriet"


  ---
  mange hilsner
  jmn

  SvarSlet
 17. Kære AnneLilla - må sørne sige, at du har en god hukommelse. Faktisk havde jeg helt glemt, at vi først havde planlagt to størrelser stativer. For at være rationelle nøjedes vi dog med een størrelse.

  Hvem ved; måske kommer der lidt lavere stativer i Bilka næste år.
  'Problemet' er dog, at stativerne også kan bive så lave, at de er uanvendelige. For eksempel bliver ærteblomster plantet i 'min' krukkemuld nemt 250 cm høje.

  SvarSlet
 18. Tak Claus, så fik jeg det afklaret. Havde ellers lige forestillet mig tre krukker i gruppe tæt sammen med et højt hhv to mindre' og så klatreplanter i. Øv øv.
  De er virkelig flotte og store, dem du har fået lavet:)

  Skal måske lige forbi Bilka og undskylde for at have været meget påståelig og bedt dem involvere alt fra menig mand til leder: fordi dem har hr. Dalby altså sagt skulle komme:)

  SvarSlet
 19. Kære claus.
  Med den fantastiske muld er jeg sikker på at også jeg´, i år, kan få Klokkerankerne, ikke kun til at sætte snesevis af knopper som sidste sommer, men også få dem til at blomstre! Har købt dine Klokkeranke frø, begge farver, og jorden må bringes i hus i weekenden. Glæder mig.
  kærlig hilsen,
  Iris.

  SvarSlet
 20. Jeg fik fingrene i en reol forleden - og jeg vil lige rose initiativet med at laminere samlevejledningen på havetilbehør!!
  DET er der mange producenter der kunne lære noget af!!

  Stod og havde ved et plantestativ - for sulan de er lækre - men ak - budgettet.... Suk!

  SvarSlet
 21. YES! Har ventet på din specielle jord siden sidste år - vil også ha Dalbyske dejligheder som strutter! Vi kører champost på i tykke lag og det forsvinder ligeså hurtigt.
  Har et måske dumt spørgsmål, hvis du altså har tid. Har fået en hel masse tulipanløg som det nok kommer til at knibe med at få ned. Har et lag champost ovenpå min jord nu, men kan jeg lægge løgene ovenpå og så et lag jord? Eller er det helt hul i hovedet og for næringsrigt? Skal jeg bare få dem i jorden nu istedet selvom der dårlig er plads - har ikke plads til flere krukker!

  SvarSlet
 22. Kære Cendie - SKYND DIG at få dem NED i jorden.

  SvarSlet
 23. Kære Claus

  Der er som bekendt både positiv og negativ stress. Jeg ved ikke hvilken af de to former jeg har, men jeg bliver vanvittig af at høre, at det går så stærkt med salget af stativer mm. De er jo som bekendt ikke lige til at tage under armen og valse ud af forretningen med! Som fru Friis så malende har beskrevet. Nu har jeg desværre ikke en mand, som jeg kan gå hjem og hive ud af sygesengen, ejheller en bil med jydetræk og da slet ikke en trailer. Så de ældre damer i Bilka og omegn kan tusse rundt uden fare for at blive spiddet af et stativ tilhørende mig :-(

  Så til de forhåbentligt medlæsende Bilkafolk: Det ville være mere end nyttigt at kunne bestille stativer, Dalbyjord og andre - for damer uden syge mænd - uhåndterlige ting og så få det BRAGT. Ingen af disse uundværlige og dermed livsvigtige ting, kan bestilles på Bilka.dk!

  I Blogland findes ellers søde hjælpsomme mennesker, men der er grænser for, hvor meget man kan trække på sådanne bekendtskaber. I går modtog jeg en opringing fra en Lene med bloggen Bag Havelågen, som var i Bilka for at købe flueskab og kastanjehegn. En kort udgave af samtalen var nogenlunde:

  Lene: "Jeg står i Bilka, og der er kun 2 flueskabe tilbage. Skal jeg også nappe et til dig? De er rigtig søde. Jeg kommer på dine kanter på lørdag og kan så aflevere det til dig."

  Mig: "Nej tak. Jeg har endnu ikke fundet ud af, hvor jeg skal gøre af det. Det må vente. Jeg løber risikoen. Hvad har de mon ellers, som jeg ikke så sidste uge?"
  (Altimens jeg tænker, at det godtnok er fantastisk med sådanne blogbekendtskaber, når Bilka ligger så langt væk for mig).

  Lene: "uuuhhhmmm jeg går lige uden for og kigger.... Nogle halvrunde rustne stativer til at binde roser ned med. Tror jeg nok."

  Mig: "For pokker. Hvor mange kan du have? Kan du lægge ud?"

  Lene: "Jaja."

  Mig: "Har du plads til 4? nej 6? øøhmmmm... 8?"

  Lene: "Ja, det tror jeg nok. Føj hvor de sviner."

  Mig: "Jeg ved godt, at du ikke kan have de store stativer, men er de lækre?"

  Lene: "Ja, for Søren. De ser flotte og gedigne ud."

  Mig: "For ¤#@}+%¤[! da også, hvorfor leverer de ikke!? De må fylde enormt og veje flere tons."

  Senere på eftermiddagen modtog jeg en sms fra Lene med ordene: "Så er der jord i weekenden". Først på aftenen fik jeg endnu en sms, hvor hun tilbød at jeg kunne låne hendes bil med jydetræk, hvis jeg kunne låne en trailer et andet sted. (Men nu er vi snart ud i, at jeg skal have en uges ferie for at få div. Dalby sager hentet i Bilka. Logistikken gør mig skør. Ved godt at det er luksusproblemer. Og i virkeligheden slet ikke problemer. Jeg KUNNE jo starte bilen op, køre rend fanden i vold til Bilka, købe herlighederne og ringe efter en vognmand. Men det fordyre jo fornøjelsen.

  Når alt det er sagt - synes jeg, at det er FANTASTISKT dejligt, at du Claus, har formået at få sådanne herligheder ind i Bilka, så jeg kan få slige ....... udfordringer! Tak for det :0)

  SvarSlet
 24. PS: Ville være dejligt hvis Blogger havde spellcheck ...... eller jeg læste mine kommentarer igennem, før jeg trykkede på knappen.

  SvarSlet
 25. Jamen.. Hvad i Alv...
  RO på nu.. vi når det altsammen!
  Og hvis ikke, har salget været så forrygende i Bilka, at alle de dejlige sager + fragt vil blive muligt næste år.
  Får vi ikke tingene i år, må vi vel klare os som vi plejer :-)
  Når det bliver juni er alle vores haver skønne alligevel og anstrengelserne har båret frugt..
  Jeg vil såmænd osse gerne erhverve mig nogle plantestativer, men jeg nægter pure at stresse over det..

  Med varme hilsener til alle derude
  SuK

  SvarSlet
 26. Hej Cendie
  I en af Anne Justs TV-udsendelser, viser og fortæller hun, hvordan de i Hune lagde tulipanløg i de der gartner-platik-net kasser, som jeg ikke ved hvad hedder, om efteråret, og om foråret blev disse kasser så anbragt i bedene og jord lagt ovenpå.
  Det er selfølgelig stadig arbejde, men måske lidt mere overskueligt på den måde, og man kan jo have kasserne i bordhøjde, mens man arbejder, lige som det ikke er så belastende for ryg og ben at anbringe kasserne på jorden.
  Happy Anne Just Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 27. @ Jytte, Så vidt jeg husker, var løgne anbragt på fiberdug med lidt jord over i kasserne. Fiberdug med løg blev løftet ud af kasserne og anbragt på jorden. Kasserne kom ikke i jorden.

  SvarSlet
 28. Neeeej hvor er det dejligt at få råd fra jer! Det varmer godt nok - det var jo skønt at få så mange løg men lidt sent. Nu ved jeg hvad weekenden skal gå med selvom Lennart blev helt forkert i hovedet - han troede det var slut ;)

  SvarSlet
 29. Har man ikke trailer, har jeg nu efterprøvet hvor mange dejlige plantestativer der kan proppes og mases IND i en bil. Og jeg kan melde at der liiiige kan være to med diverse klapper og vinduer åbne. Jamen hvad gør man dog ikke når forårsglæden griber en. Jeg så ingen jordsække på mit togt, så det er vist afsted igen i weekenden ,-) venlig hilsen Lise

  SvarSlet
 30. Hej Claus
  Det er da "frygteligt" hvis der allerede er ved at være knaphed - jeg havde regnet med at skulle til Bilka i Påsken efter det hele...... men nu skal der vist trylles hvis det ellers kan lade sig gøre. Håber at de har åbent søndag formiddag. Bare man dog kunne reservere varerne online. Bilka bliver simpelthen nødt til at gøre mere ud af deres hjemmeside.
  hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 31. MYSTISK! For et øjeblik siden var der en kommentar, hvor een spurgte til pris og størrelse på muld. Men nu kan jeg ikke finde kommentaren. Svarer dog alligevel.

  Der er 50 liter muld i en sæk. Normalpris kr. 59,-
  I weekenden er mulden på tilbud - to sække til kr. 100,-

  SvarSlet
 32. Kære Claus

  Ja så blev jeg nysgerrig om min kommentar ang prisen på jorden var blevet væk, men den stod godt nok længere oppe.
  Det er godt nok billigt.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 33. Kære Pia - nå, ja. Det var jo dig, der spurgte! Godt, at din kommentar ikke var blevet væk.

  Ja, jeg er også imponeret over, at mulden kan sælges så billigt.

  SvarSlet
 34. Hej Claus
  Var i Bilka i Vejle i dag hvor de var ved at pakke alle herlighederne frem til plante gården. Reolen varslet, og tårnet med. Men jeg undrede mig over staudeholderne (købte dog alligevel nogle)', jeg havde indtryk af at der kom de der runde cirkler med "Rio-net " som man kan sætte ned over stauden og den så vokser o igennem. Men de havde kun halvbuer, kommer de andre også eller skal jeg se at få købt nogle flere halvbuer?

  Mette

  SvarSlet
 35. Kære Mette - ved ikke, hvorfor du havde forestillet dig, at der skulle være Rio-net. Det har jeg aldrig brugt. De modeller, Bilka har, er fuldstændig mage til mine.

  Hvis du vil se, hvordan jeg bruger staudeholderne, kan du følge dette link - http://www.bilka.dk/Have/Claus-Dalby

  Nederst er der en overskrift: 'Lav et flot staudebed'. Herunder er der en video, der viser brugen.

  SvarSlet
 36. Kære Claus

  Godt ord igen. Jeg kunne aldrig mistænke dig for at bruge de skrækkelige Rio net, det var ba e billede på at jeg troede der gik pinde både på langs og tværs.
  Henviser til bloggen 6.juni "støt planterne", på det billede går der jernpinde begge veje, ikke kun rundt i den halve bue. Eller i den evnede have side 65 hvor støttende er en el bue? Nu har jeg i mellemtiden både rodet efter de billeder og set videoen Bilka (hvor statikerens dog har et ekstra ben).
  Nå siden det lyder som om de helt runde ikke kommer må jeg ned og have købt nole flere af de halvrunde Stativer.
  Kommer de lige opretstående plantepinde i rustent jern osv?

  Mette

  SvarSlet
 37. Kære Mette - ja, de lige oprette jernpinde skulle også være kommet. Spørg efter dem.

  SvarSlet
 38. Jeg tilslutter mig ideen med at kunne bestille varer online.
  Jeg er enlig, har ikke bil og kender ingen der har der kan køre. Så det er med det offentlige. Så jeg ville ku ha en plantesæk m af gangen. Dels er det for tungt for mig, dels skulle jeg bruge flere dage på at hente varer. Det holder desværre ikke i praksis.

  SvarSlet