Driveri

Jeg har altid været fascineret af drivbænke, mistbænke eller koldbænke, som de også kaldes.

 

article-modal_ehow_images_a07_22_0h_build-cold-frame-seed-bed-800x800[1]

 

De har været brugt siden glassets opfindelse, men i dag er det sjældent at se dem.

 

article-modal_ehow_images_a06_d8_et_make-simple-cold-frame-800x800[1]

 

Imidlertid er det en rigtig praktisk foranstaltning, og jeg faldt lige over en vejledning i, hvordan man selv kan gå i gang, se her.

 

Lad os endelig høre, hvis der er nogen er jer, der har sådan en ‘bænk’.

20 kommentarer:

 1. Jeg har ingen - endnu. Men kan huske fra jeg var lille at min mor, som dengang havde en imponerende have, som haveselskabet arrangerede ture til, havde 2 stk. hjemmelavede i køkkenhaven, som var flittig brugt i min barndom.

  SvarSlet
 2. Jeg har også tænkt på en drivbænk da min have er for lille til et drivhus.

  Jeg har kun kunnet finde en enkelt bog om emnet, en gammel sag fra 1982, der hedder Drivbænke og er skrevet af O. Bagge Olsen. Det er til gengæld en glimrende bog.

  Jeg er opvokset på Christiansø, hvor mange af haverne ligger med frit udsyn, og i min barndom var der drivbænke i rigtig mange af dem, men det er lissom gået af mode og ses næsten aldrig mere..

  Jeg tænkte at den kunne bruges til at sætte sommerblomsterne ud i efter de har spiret indendøre..

  SvarSlet
 3. Har ikke en endnu, men jeg vil gerne bygge en selv. Jeg har to gamle vinduer som er skabt til at blive genbrugt til sådan et projekt. Så tak for link til vejledningen.

  SvarSlet
 4. Jeg har ikke nogen drivbænk .... endnu, men det bliver der snart rådet bod på.
  Da jeg for nogle år siden fik bygget mit orangeri, blev der to sæt dobbeltvinduer til overs. De skal til efteråret bredes ud à la sommerfuglevinger og lægges oven på de højbede, jeg fik lavet for et par måneder siden, af 2 x 2 sekskantede sandkasser af lærketræ, således at jeg kan dyrke fx salat og lidt forskellige grøntsager forhåbentlig ind i den tidlige vinter - og måske overvintre sarte vækster som fuchsier, hvis der bliver plads?
  Jeg må derfor hellere gå i gang med at finde litteratur om emnet, så allerede i aften
  Happy Armchair Gardening,
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 5. Jeg har en dejlig stor mistbænk, som min mand byggede til mig for 5 år siden. Siderne er bygget af lærketræ, og vinduerne er, mens børnene er små, lavet af rammer med plexiglas. Drømmer dog om smukke gamle vinduer, men det må komme engang.
  I efteråret sætter jeg spiseløg, sår spinat, feldsalat og andet bladgrønt til overvintring og brug i det tidlige forår. Kartofler sættes i marts (så der der nye kartofler i begyndelsen/midten af maj)og der sås også salater. I juni er det agurker og meloner, der får plads i bænken.
  Herudover bruges den også til forspiring af sommerblomster, stauder og de lidt sartere grøntsager til køkkenhaven.
  Jeg er meget, meget glad for min nyttige mistbænk og bliver bedre til at udnytte den optimalt år for år. Samtidig er det skønt med den frodighed, der er i den i det tidlige forår når haven er mere 'bar'.
  Jeg er ikke stødt på mange bøger om emnet, men på www.havelyst.dk deler en 'virkelige ekspert' gavmildt ud af erfaringer samlet gennem et langt haveliv.
  mvh Lotte

  SvarSlet
 6. Da jeg for nogle år siden læste til gartner anlagde vi i februar varmdrivbænke, med frisk hestegødning halm og god jord, derpå vinduer og sivmåtter. Vi såede i frostvejr og kunne allerede i april nyde frisk salat, gulerødder, forårsløg, mangold og meget andet godt. Det var helt fantastisk og kan meget varmt anbefales, for ingenting smager vel bedre end det man selv dyrker og i særdeleshed når men kan få det hele meget tidligere end ellers.
  God fornøjelse

  SvarSlet
 7. Kære Claus

  Her på matrikel blev der lavet en god kraftig mistbænk og nogle mindre og der var også god aktivitet i dem alle. Meen, så var det, at det knep lidt med tiden og "moren her" tabte lidt af interessen for alt hvad der hed grønsager og mistbænken blev sat i stalden og har stået der i de sidste 10-11 år.
  Jeg må nok sige at min interesse går mere i blomsterverden end i nyttehaven, det blev jeg kureret for i min barndom, da jeg lå på mine grædende knæ og samlede alt op, (kartofler, gulerødder o.v.s.)
  Men hvem ved, det kan jo være der bliver en fremtid for den igen. Vi må se.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 8. Det var da et sødt lille billede øverst, Claus.
  Hvor finder man mon den slags?

  God aften fra Lisbeth K

  SvarSlet
 9. Hei Claus
  Nei, ikke ennå, men etter uke 7 har jeg en eller nesten en. Mitt vinterferieprosjekt er å lage meg en drivbenk som en start på min nye kjøkkenhage. Min mann er flink med glass så han tar den delen, mens jeg tar selve tømmerarbeidet. Det blir en spennende vår, forhåpentligvis med mye spennende på gang i grønnsaksverden.

  Hilsen Unni

  SvarSlet
 10. Kære Lisbeth - på nettet. 'Søg og du skal finde'. Kh Claus

  SvarSlet
 11. Jeg kan ikke prale af at have en flot drivbænk som du viser, men jeg har en lille primitiv lavet af nogle planker og et par gamle vinduer og da jeg stadig har et par kældervinduer der skal udskiftes til foråret får jeg snart 2 små "bænke" til. Genialt til spiring og lige for tiden til beskyttelse af nogle sarte planter.

  Den kan ses på nederste billede af dette indlæg sidste år,hvis nogen skulle have lyst.
  http://countryliv.blogspot.com/2011/09/magasiner-og-blade.html

  SvarSlet
 12. Kære Claus

  Det anede mig nok at det var fremkommet via google. Men jeg tænker at billedet må eksistere i virkelighedens verden. Jeg har aldrig set det før (kender ikke maleren), men jeg søger videre ... :-)

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 13. fra jeg var 12-20 jobbet jeg i et gartneri (produksjon og salg), og der hadde de maaange meter kaldbenk. Noen av de hadde innlagt varme (rør med varmtvann langs ytterkant av karmene).
  De var vel 120cm dype, og hadde glassplater vi la på.

  Som resultat av disse kaldbenkene fra barndommen så har jeg et noe anstrengt forhold til kaldbenk, for den største drittjobben jeg hadde på gartneriet var å spa opp og gjøre klar jorden for de aller første plantene, og så plante de. huttetu så kald en ble på henda av å plante 200 m2 stemor i fem grader varm jord med minusgrader i luften...

  men uff, nå klager jeg, det var da ikke pent, det er mest et sånnt merkelig minne. Til våren skal jeg sette driv-topper på mine pallekrager og drive frem litt blomsterløk ekstra tidlig, og salat. Det blir morro :)

  SvarSlet
 14. Dear Marijke - no I don´t know these animals.

  SvarSlet
 15. Kære Claus,

  sådan en coldframe med smukke vinduesglas er også noget jeg drømmer meget hede havedrømme om. Det er ikke alene supersmart og praktisk, men sikke en stemningsgiver det også er.

  Mit motto er, at en have uden stemning er som mad uden krydderi.

  Kærlige hilsner og tanker til alle fra det høje nord

  SvarSlet
 16. ;-) Jeg har et fint vindue i kælderen der bare venter på at jeg går igang :-)
  K.Gro

  SvarSlet
 17. Kære Lisbeth K. du skal bare bruge linket Claus har lagt ud til os.
  Og hvis du så kigger til højre på siden så ser du set lille fine billede :-)
  K. Gro

  SvarSlet
 18. Kære Gro!

  Tak for tip :-)

  - Lisbeth K

  SvarSlet
 19. Hej Claus...
  Jeg har ingen, men en drivbænk/mistbænk står højt på ønskelisten. Jeg fascineres altid når jeg ser en smukt bygget drivbænk. Jeg er på udkig efter nogle smukke gamle trævinduer til formålet.Fra min barndom husker jeg, at min far på et tidspunkt byggede drivbænke af gamle vinduer til sin køkkenhave.

  SvarSlet
 20. Kære Lisbeth - flot mistbænk, du har.

  SvarSlet