Hvide storkenæb

Nu, hvor jeg sidder og arbejder på bogen om Den hvide have, er det da oplagt at vise nogle hvide blomster.

 

_20100608_170334 _20100608_170008

 

Storkenæb holder vi vist alle af, også jeg, men jeg ærgrer mig over, at der findes så få hvide. Men kan stort tælle de rent hvide typer på én hånd. En af dem er bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum. Den er vældig grovillig og sår også gerne sig selv. For gerne vil nogen måske mene. Jeg gør ... Og derfor klipper vi planterne i bund hvert år efter blomstring; inden de sætter frø. Så kommer planterne med de smukkeste friske blade efter en tre ugers tid.

13 kommentarer:

 1. Det er en bog jeg vil glæde mig til: Er selv meget glad for mit hvide studebed. Det består af: Perlekurv, Margueritter, Hvid Verbena, Karen Blixen roser, og som bundække: Lammeøre. Kunne faktisk godt tænke mig Storkenæb også :-)

  SvarSlet
 2. Det er rigtigt at der ikke er så mange helt hvide Storkenæb men jeg kan finde nok til at tælle dem på 2 hænder. Af dem jeg lige kan komme i tanke om er ud over Geranium phaeum album;

  G. x oxonianum Ankums White
  G. Macrorrhizum White Ness
  G. Nodosum Silverwood
  G. Clarkei Kashmir Green
  G. maculatum album
  G. prantense album
  G. prantense Laura
  G. sylvaticum album
  G. sanguineum album

  SvarSlet
 3. Meget søde og delikate og som du siger, hvis de er for villige, så må man jo bare klippe dem ned efter blomstring.

  SvarSlet
 4. oj oj oj.. det er lidt for mange smukke storkenæben! Storkenæben er so flot at det er svært at stoppe købe dem alle :)
  Hvornår vil være bogen om Den hvide have på market?

  SvarSlet
 5. Hej Claus
  Jeg ryddede i sommers 10 km2 med en ellers meget fin lilla storkenæb. Men den blomstrede kun en enkelt gang dog til gengæld helt overdådigt. Det var alt for kedeligt at se på resten af sæsonen og et levn fra tiden, hvor jorden bare skulle dækkes. Nu er bedet hvid-gult og varieret - håber jeg!
  Men denne hvide storkenæb har jeg ikke (endnu), tror jeg har en helt mørk af samme type, som tåler skygge. Den må på ønskelisten i min lille sorte bog - også!
  Jernstativerne er nu i hus, eller rettere sagt baghave. Jeg slap for at udsætte både pensionister og andre for samme udfordring gennem Bilka som fru Friis. I Hundige leveres stativerne ad bagdøren.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 6. Hey Claus never saw the with one overhere. I did not know you cut the plant back after flowering. Thanks for the wonderfull tip.
  gr. Marijke

  SvarSlet
 7. Ha, ha så lige at jeg i mit forrige indlæg har overdrevet en smule! Der er selvfølgelig tale om 10 m2...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 8. Ha, ha Pia - det ville da ellers være meget godt gået sådan at rydde 10 km2........... :-)
  Storkenæb er blandt mine absolutte favoritter - og jeg sætter også meget pris på phaeum som jeg efterhånden har i mange farver og som visse steder hos mig gerne må smide alle de frø den orker - der er nemlig tale om en ret håbløs rabat ud mod en sti som jeg drømmer om at lave til en lang stauderabat (ca. 2 * 30 meter), men da det ikke er her jeg bruger mest tid er det godt med stauder der villigt breder sig og her er forskellige varianter af storkenæb perfekte. I øvrigt har jeg en hvid sylvaticum og den er nok den smukkeste hvide storkenæb jeg har, så den kan jeg absolut anbefale - ville ønske jeg lige kunne smide et billede, for den er virklig skøn - og kommer tidligt, men også gerne igen hvis den klippes ned efter blomstring. (og ja, den er også meget så-villig, men knap så vildt som phaeum). Mange hilsner fra Trine - den kåde kalv som også gik amok i forårsvejret i dag. .o)

  SvarSlet
 9. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 10. Hej "mors have".
  Må jeg foreslå en anden god og smuk, bunddækkende staude; Lysimachia Clethroides, hvid fredløs. Jeg holder meget af den smukke blomsterstand, der bøjer sig yndefuldt. Den kan godt rende noget rundt, men er nem at hive op. Jeg har den desværre ikke i min nuværende have og har længe ledt efter frø, så jeg selv kunne fremdyrke den.(jeg tager meget gerne mod frø, hvis nogen ligger inde med dem). Troede sidste år, at jeg havde fundet dem, bare for meget sent at opdage, at det var den røde variant Lysimachia Atropupurea, med mørkt løv og rødlige blomster. Nu venter jeg spændt på at se blomsterne i år og så afgøre om de skal erstattes af den hvide eller om de overbeviser mig om deres eksistensberettigelse.
  Man kunne jo blive positivt overrasket.
  Jeg har tænkt mig at bruge hvid fredløs som udfordring i mine områder med skvalderkål.
  med venlig hilsen
  Sis

  SvarSlet
 11. Så ljuvligt vackert! Sirligt och romantiskt. Jag gillar också strama färgkombinationer.
  Ha det gott!
  Randi

  SvarSlet
 12. hej
  jeg er også en af dem som er på udkig efter hvide storkenæb.
  men tror det bliver en fyldt af slagsen set ved staudefeen.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 13. Jeg har haft storkenæb i en del år...blå/lyserød. En meget taknemmelig plante og som du selv skriver, er den nem at få til at blomstre igen, hvis man klipper den ned. Jeg nænnede det næsten ikke første gang, men da jeg så resultatet 3 uger senere var helt i hopla ;-) Glæder mig til din nye bog...god aften

  SvarSlet