Villige valmuer

Valmuer er ganske enkelt ikke til at stå for. Det hænger nok sammen med, at de giver den der særlige grøftekantsstemning. Lad mig først nævne den fine kornvalmue, Papaver rhoeas, med de spinkle stængler. Derefter er der opiumvalmuen, Papaver somniferum, som altid bliver bemærket. Og så er det kæmperne; de enorme Papaver orientale – staudevalmuerne. De kommer altså modsat førstnævnte igen år efter år.

 

Statelige er de, når de først i juni står på deres stive stilke. Tidligere oftest røde, men den sidste halve snes år er der kommet mange fine sorter frem. Blandt andet er den omtrent mahognibrune ’Pattys Plum’ et hit.

 

Men ... I kender det. De høje staudevalmuer har den ulempe, at de ikke ret længe bliver stående strunke. Efter et regnskyl nærmest kaster de sig hen ad jorden som en flok primadonnaer, der gør kompliment! Nu lader de sig ikke yndefuldt bindes op. Nej, de skal støttes, før de vælter.

 

359_DSC0090

 

Men der er en lille fin hybrid. Den, I ser på billedet ovenfor. ’Karine’ hedder den, og den er noget mindre i blomsten og noget lavere end de høje gængse – blot omkring 60 cm. Det betyder, at den ikke vælter. Omkring et halvt hundrede stykker har jeg plantet rundt om bassinet ved søjlepavillonen, så I skal nok komme til at se mere til den til sommer.

 

Er sikker på, at der nu er mange, der sidder og tænker, at de må have fat på frø af denne dejlighed. Men desværre. Den er steril og lader dig derfor ikke så. Den skal formeres ved rodstiklinger.

26 kommentarer:

 1. Veldig vakre... skulle gjerne hatt noen av disse...

  SvarSlet
 2. Claus - det bliver forrygende det lyserøde bed ved bassinet.

  Jeg glæder mig heeeelt vildt til at se din nye komposition. Det må da vist blive det ypperligste vi kommer til at se i år. Tak for endnu en fin inspiration. Jeg må vist have nogle staudevalmuer.

  Men HVOR skal de være?

  Knus
  Eva-som-var-i-haven-i-6-timer-idag
  :)

  SvarSlet
 3. Lige mine ord - simpelthen den allerbedste staudevalmue:-)

  SvarSlet
 4. En alvaktig helt nydelig blomst, oj jeg skulle gjerne hatt noen av dem men man må kanskje ikke få alt man ønsker seg i livet? Det er nok for mye å håpe på at jeg kommer over den her.

  SvarSlet
 5. Thanks for the lovely post of last weeks. It brings me to springthoughts. A couple of weeks to go and spring will be there.
  warm wishes
  Marijke

  SvarSlet
 6. Åh valmuer - min yndlings blomst! Tak for et dejligt billed, det fik et ekstra smil frem her:-)
  Kan det passe, at denne lave sort, findes i andre farver? Jeg har nemlig nogle forskellige i min have, som jeg synes står flotte, ranke og rimelig robuste...

  SvarSlet
 7. Sidste år havde jeg meget glæde af ´Bridal silk´, en ret lav lile en. Men bare så hvid og fin. Og nem.

  SvarSlet
 8. Kære Hanne - den er bestemt også fin. Men det er en kornvalmue.

  SvarSlet
 9. Dem glæder jeg mig til at se mere til for de er vel nok yndige.

  SvarSlet
 10. Ja, valmuer er dejlige. Jeg har selv "Royal Wedding" og den er helt enestående.

  SvarSlet
 11. Oh so beautiful! Love your blog!!
  Miss Bloomers

  SvarSlet
 12. eeehmm øøøhmm, jeg købte sidste år nogle staudevalmuer, som ikke skulle blive så høje. Som så ofte før købte jeg dem ud fra billede og tekst på internettet. Indlægget her fik mig til at rode efter mærkaten fra planterne, og sørme om det ikke er Karine.

  De var ikke store, da jeg modtog dem, og i efteråret forsvandt de små stakler fuldstændigt pist væk fra det bed, hvor jeg satte dem. Er det mon almindeligt, at de forsvinder indtil næste år?

  Jeg må vist hellere se at få kastet de frø, jeg indsamlede fra mine Clausvalmuer, så jeg kan få fine lilla valmuer til sommer.

  SvarSlet
 13. PS: "Omkring et halvt hundrede stykker har jeg plantet". Hehehehhe det bed kan da kun blive smukt med de 999999999 andre ting, du også har plantet i bedet :0) Den overskønne lupin Blossom, Geoff Hamilton osv. osv. ...... så vidt jeg da husker.

  SvarSlet
 14. Sikken en lækker lille skønherlighed :-) Jeg elsker mine Coral Reef, men kæmper med at holde dem oprejst, så den lille Karine skal jeg da vist have kigget nærmere på. Tak for fiffet :-)

  SvarSlet
 15. Hvor er hun yndig 'Karine' !
  Med årene bliver jeg mere og mere glad for de enkelte blomster, og i år har jeg bestilt en vist nok ny valmue somniferum, som hedder 'Imperial Pink'. At dømme efter farven på skærmen har den en yndig skært lyserød farve med lavendelfarvede pletter. Den kan ses på www.selectseeds.com 's hjemmeside. Den glæder jeg mig rigtig meget til at få i haven.
  Happy Spring Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 16. Den var nydelig,sart og fin farge.

  SvarSlet
 17. Smuk er den og jeg vil glæde mig til min 'Karine' springer ud første gang. Det var nemlig en af de planter, som fandt vej ned i min kurv, da jeg besøgte Staudestedet i efteråret - heldigvis må jeg sige, når jeg ser dit billede af den :-)
  Hilsen Pernille

  SvarSlet
 18. Kommer denne lækkerbisken i Bilka, Claus? Ellers må jeg jo google den for den vil helt sikkert bo i min have. Elsker de sarte, nærmest papiragtige kronblade.
  Ha en dejlig Søndag alle - for mig kalder arbejdet - udsalgssøndag 10-18 :(

  SvarSlet
 19. Som du kan skrive i billeder Claus:-)

  Hvor er den yndig og fin, bliver noteret i den lille bog, men det kniber jo med pladsen.
  Plantede nogle af den primadonna der hedder "Marlene" sidste år - vil skriver mig bag øret at give dem støtte før "ballet" går igang.


  Engblomsten

  SvarSlet
 20. Kære Cendie - nej, 'Karine' er ikke på Bilkas program i år.

  Kære Nette - nu bliver du nok ked af det; men jeg ved, at du er en stor og stærk kvinde, som godt kan tåle af få sandheden at vide. Papaver orientale står med grønne blade hele vinteren, så hvis der ikke er nogle spor endnu, så ...
  Ok, måske har de bare gemt sig. Hold os gerne opdateret.

  SvarSlet
 21. Hej Claus
  Der er meget stor, stor forventning til det bed!
  Har nu købt en lille sort bog til ønsker og planer, "Karine" er noteret til lyserødt bed sammen med uforklarlig mange andre, ikke mindst den lyserøde lupin!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 22. Hej Claus

  hvor kan vi få denne smukke blomst?

  SvarSlet
 23. Kære Lisbeth - søg på nettet, kan jeg kun sige!

  SvarSlet
 24. Nej, hvor er den altså fin!
  Jeg må sige jeg er imponeret over hvor ofte du kan fortælle om nye skønheder her på bloggen, som du bare ikke har nået at fremvise før! Jeg husker i hvert fald ikke noget om netop disse valmuer. De tager sig jo pragtfuldt ud :-)

  Glæder mig virkelig til at se dit bed med spejlbassinet :-)

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 25. Wauw, en utrolig smuk valmue, du der præsenterer, Claus.
  Jeg har netop i dag været hos min lokale plante"pusher", bare for lige at se om noget kunne friste. Jo tak, men lod fornuften råde og nøjedes med et sæt "Root trainers" og et brev valmuefrø, Papaver Orientale "Scarlet" i smuk dybrød farve. Belært at tidligere råd her på bloggen om at valmuefrø gerne må få en gang frost, har jeg lagt frøene i fryseren. Så håber jeg på at forbedre chancerne for et godt resultat, når de er blevet sået. Sidste år satte jeg nogle Papaver Orientale "Pattys plum".
  Mon ikke vi er mange som glæder os til årets kommende valmueflor.
  Glædelig for-forår og fortsat god skrivelyst, Claus.

  SvarSlet