At du tør

Anne Just fortalte mig, at det ikke så sjældent skete, at havegæster så helt forskrækket på hende og sagde, ’at du tør at have digitalis i haven, for de sår sig jo.’ Det var selvfølgelig nogle af de haveejere med skarpt afstukne græsplæner, bar jord mellem roserne og konstant revne havegange (altså dem, der gerne vil have magten over haven), der spurgte.

 

080611_12397_ 080611_12757_

 

Jeg tror, at de er ved at være en uddøende race, for alle dem, jeg kender, elsker digitalis. Desværre sår de sig kun meget sjældent hos mig, fordi de har svært ved at finde blot den mindste plet jord, der ikke er dækket.

 

080611_12400_

 

Jeg forguder digitalis og synes, at de giver haven en helt særlig mild vildhed, som jeg ikke kan undvære. Sorten herover er ’Camelot Cream’, og ’Camelot’-serien har den fordel, at blomsterne kommer samme år, som man sår dem. Normalt er digitalis ellers toårige.

29 kommentarer:

 1. Ja, hvem kan undvære digitalis!? Jeg købte for et par år siden nogle lyserøde camelot, og jeg skal da ellers lige love for, at de sår sig allevegne, men det skal de være så velkomne til i min have. De skyder frem alle vegne. Under roserne, oven i andre stauder og jeg har i dag set nogle bittesmå nogle i gruset mellem brudfliserne på min terrasse. Tænkte på dig sidste sommer, for nogle enkelte af de selvsåede havde en meget delikat cremet farve.

  Jeg har fået en pose staudedigitalis af Tante Grøn i julegave, og dem er jeg meget spændt på. Jeg har ikke kunnet finde så meget om staudedigitalis på nettet.

  SvarSlet
 2. Digitalis er en skøn blomst i haven. Jeg såede sidste år og venter i spænding på at de kommer frem i dette år.

  SvarSlet
 3. Hej Claus
  Det ser virkelig smukt ud i dine bede med spir af alle slags. Både digitalis og kongelys sår sig villigt i min have, jeg flytter så lidt om og luger resten væk.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 4. Hei Claus
  Jeg er absolutt enig med deg og er veldig glad for at digitalis sår seg selv. Kjenner du til om de ulike digitalis krysser hverandre, eller vil de kunne vokse side om side og beholde sine farger? Jeg har allerede en purpur digitalis i hagen min, men vil gjerne supplere med Camelot.
  Mvh Fru Tordivel

  SvarSlet
 5. Har aldrig haft digitalis, men er endnu engang fristet, af dine billeder... god aften.. fru.leger

  SvarSlet
 6. @ fru Tordivel, Mine lyserøde Camelot har sået sig over det hele og har mange farver. Fra creme over lyserøde, rosa og lilla farver. De ser alle flotte ud sammen. Dog ville det ikke være så heldigt, hvis man f.eks. har et smukt måneskinsgult bed, som det Claus viser her ovenfor. Det skal lige nævnes, at de ikke er svære at fjerne. Et kvalificeret gæt er i øvrigt, at Claus farer rundt som en flue i en flaske med saksen, inden de kaster deres frø :0)

  SvarSlet
 7. Jeg hører til dem der gør alt for at de skal kaste frø i bedene, men som hos dig er det ikke der at der kommer flest i spiring. Jeg har lavet et stykke bar jord i baghaven hvor jeg sår digitalis og andre blomster. Så bliver der flyttet frøplanter ud i haven og mange bliver foræret væk.
  Tak for tips om at Camelot blomstrer samme år de såes - det var nyt for mig og må prøves næste år.

  SvarSlet
 8. Jeg tror heldigvis også at der efterhånden er færre og færre af de selvså-forskrækkede.
  Hos mig kan de også bedst finde plads til at så sig i kanten af bedene ud mod stierne, men de er jo så nemme at flytte på plads om efteråret, og danner et pænt grønt bunddække indtil da.
  Jeg har også haft Camelot Cream i mange år efterhånden. Jeg tror den er frøægte, for den bliver ved med at have samme farve, selvom jeg har mange i andre farver også.

  SvarSlet
 9. Det er jo det som er så fint med digitalis, at dem frør seg!
  I min hage er dem hjertelig velkommen!

  SvarSlet
 10. Tusen takk for svar Nette og Hanne. Selv om jeg drømmer om det vil nok aldri min hage bli så vakker og planlagt etter farger som Claus´. Til det er jeg litt for impulsiv. Men litt kontroll kan jeg forsøke å ha når jeg innfører nye vekster, så det er kjekt å vite hva jeg kan forvente. Camelot Creme er herved på min ønskeliste!

  SvarSlet
 11. Ja, heldigvis bliver der færre selv-så forskrækkede, men jeg har nu heller aldrig forstået deres logik. Græs er absolut noget af det mest irriterende ukrudt i bede, og det findes da i de fleste haver.
  I min gamle have dukker Digitalis op de mest fantastiske steder, mellem sten, i skygge, i sol, i buske, mellem stauder og i et lille hul på drivhusets sokkel. Højden varierer alt efter voksested, men farven er altid lyserød. Det samme gør Matrem, både enkelte og dobbelte. Matrem og Digitalis har jeg aldrig selv indført i haven og det gør det næsten mere fantastisk. De får næsten altid lov til at vokse, der hvor de selv vælger. Matrem skal dog begrænses noget, måske også fordi den hvide farve ikke altid passer ind, der hvor den vælger at gro (for mig virker den for hård op mod lyserød, violet og blå). Digitalis er noget mere elegant og, trods sin højde, diskret i sin fremtoning.
  Venlige hilsner Lotte

  SvarSlet
 12. Kære Claus

  Jeg er helt enig med dig i og omkring Digitalis. Jeg selv holder også meget af dette "vildskab", og såede derfor sidste forår nye planter, da jeg ikke syntes dem jeg havde spredte sig nok.

  Nu venter jeg i spænding på at de blomstre i år.

  Tak fordi du nævner nogle som blomstre allerede samme år. jeg må på frøjagt :-)

  Mange hilsner
  Christel

  SvarSlet
 13. Kære Claus,
  Hvor vil jeg håbe, at du i lighed med os andre har haft mulighed for at nyde den helt fantastiske forårsdag i går (og til dels i dag) og har haft lejlighed til at komme lidt ud i det omgivende samfund.
  Der må være helt vidunderligt på toppen af Danmark en sådan dag - det inviterer vel nærmest til en lang spadseretur - selv om du hævder, at du ikke hører til dem, som går ture!
  Her på matriklen var der havevandring med en fasancoq lige i hælene samt årets første bi - endda lige midt på næsen.
  Og så er det man tænker - efterhånden som man når rundt - hvorfor i alverden kan Madammen her ikke lære at rydde ordentligt op om efteråret?
  Det ville være så meget mere overskueligt nu - specielt med tanke på, at musklerne slet, slet ikke er vant til at røre sig i de akavede stillinger, som haveoprydning kræver!
  Bliver man nogensinde klogere?

  Og så til de skønne spir. Hvem ville undvære digitalis og kongelys i sin have.
  Ganske vist har jeg de stærkt gule kongelys, men dog også et par enkelte hvide. Og hvis de gule ser helt tumpede ud, hvor de sår sig, er de jo ret nemme at hive op.
  Gainsborough er helt, helt vidunderlig at skue, og et perfekt og underskønt match til Meconopsis napaulensis. Det kan jo næsten ikke blive mere perfekt.
  Digitalis har her sået sig de mærkeligste steder og bestemt ikke, hvor jeg selv har smidt frø. De lader ikke til at ville trives i det - såkaldte - lille skovbed, hvilket undrer mig, da betingelserne faktisk skulle være rigtig gode til digitalis.
  Til gengæld er nogen af dem igang med tredie sæson på samme sted,til trods for, at der er taget frø sidste år. Så hvis de heller ikke går til i år, bliver jeg vist nødt til at flytte dem et andet sted hen. De har været så venlige næsten helt at okkupere et bed med liljekonvaller - og de er STORE!

  Ville ønske, at Bilka.dk sendte din krukkejord ud med fragt.
  Langt at køre og tungt at slæbe - så det bliver vist ikke til noget, men vi får se!!

  I dag kom de første tre stære og tog deres forårs- og sommerbolig i øjesyn.
  Havde vi haft en flaske champagne hjemme, var den blevet åbnet. For SÅ er det forår - selv om jeg godt har læst vejrudsigten for de kommende dage.
  Men champagnen kan jo nås endnu - specielt når resten af flokken ankommer.

  Vil ønske dig en god tur hjemover på mandag. Forstår, hvis du glæder dig til at komme hjem i din have.

  Kærlig hilsen
  Karen

  SvarSlet
 14. Tak for tipset om staude digitalis, dem må jeg kigge nærmere på. Som nybagt haveejer er der mangt og meget som jeg gerne vil have i min have. Nu må det så komme hen af vejen.
  Man kan følge med i min nye have her http://grundskyld.joergensbye.dk
  Med venlig hilsen
  Helle

  SvarSlet
 15. Enig, digitalis er tårnene i haven, de som skaper høyde i bedet! Og ja, de sår seg, men jeg er altfor flink til å luke, så de er greie å holde litt tilbake! Jeg hadde en ren hvit, og en med burgunderrøde prikker på, men de endte opp med å bli mer og mer rosa etterhvert! Vakker den også!

  SvarSlet
 16. Digitalis er også et must i min have. De selvsår sig villigt, og det er altid sjovt at se, hvor de beslutter sig for at dukke op.

  Kh

  Gitte

  SvarSlet
 17. Tak for tippet om Camelot-serien. Den kendte jeg ikke. Sidste år såede jeg mine første digitalis (i denne have), Digitalis Apricot Sutton, og glæder mig meget til i år at se blomsterne. Men nu må jeg jo altså afsted til Camelot ;o)

  Med venlig hilsen
  Sis

  SvarSlet
 18. Botsett fra noen fine gamle roser, fruktrær, røde tulipaner i masser! og noen få stauder var det ikke mye å starte hagen med her for 2 år siden.
  Desuten ver det et gammelt murhus, fjøs. 3 utedoe og en søppelfylling. Når jeg ser på fotoene forstår jeg ikke hvordan jeg trodde det skulle kunne bli hage.
  Etter nedriving og bordtkjøring var det ikke verdens beste jord å starte med men jeg jeg sparer på alt fra hagen så det har blitt masse flott kompost også har alt nyinnflyttet fått med seg stor niste med innkjøpt kukompost i plantehullet. Sandelig begynner det likne en hage.
  Digetalis, kongslysfrø og vallmuefrø av ulike sorter er innkjøpt iår.(pluss ganske mye annet) Alt som ønsker å spre seg er hjertelig velkommen hit.
  Men stemorsblomstene som var til stor glede i høst,de står nå og blomstrer så fint men de kan jo ikke bli stående DER, det blir helt feil. Ikke har jeg hjerte til å kaste dem heller, hm.. må ut å lete etter en plass til dem
  Har fått masse kunskap og ideerer av å følge bloggen i denne tiden, det har vært fint.

  SvarSlet
 19. Vil virkelig gerne have digitalis fra camelot serien, "rose" eller "lavender". Jeg kan ikke finde frø på nettet (jo fra USA). Er der nogen, der kan henvise til en hjemmeside eller selv har frø liggende?

  SvarSlet
 20. Hej Claus. Jeg vil ikke gøre reklame eller trække nogen frem for andre. Der er sikkert også steder i DK de kan købes men, til Anne Mette, hos bl.a. følgende firmaer reklameres der med Digitalis ´Camelot´-frø.
  www.plantsofdistinction.co.uk
  www.suttons.co.uk
  www.mr-fothergill.co.uk
  www.dtbrownseeds.co.uk
  www.crocus.co.uk
  www.impecta.se
  Tror de fleste sender til DK. God jagt.
  Kh, Iris.

  SvarSlet
 21. Så ljuvligt vackert! Jag älskar allt som sprider sig själv i min trädgård. I värsta fall får man flytta på dem. Just de vita digitalis är mina favoriter. Dessutom är de bra "fotomodeller".

  SvarSlet
 22. Det er en fantastisk blomst og jeg har i flere år forsøgt at få dem til at gro i mon haven. Sidste år prøvede jeg en rigtig plante i stedet for frø og håber, at den har overlevet vinterens soppebad i haven. Og så vil jeg prøve mig med frø igen. Lykkes det denne gang, må de meget gerne så sig selv i min have!

  SvarSlet
 23. Jeg vil aldri unnvære revebjeller i min hage. Og de årene det er frodig blomstring av revebjeller i min hage, ja det er da den er vakrest! De får frø seg selv i min hage :) Skulle de dukke opp på uænsket sted så er det jo enkelt å nappe dem opp. Klem Rllen

  SvarSlet
 24. Digitalis, der blomstrer samme år, som de er sået... Se det var en dejlig oplysning :) Tusind tak for tippet! Jeg elsker nemlig også digitalis og har fyldt min have med dem sidste år. Altså de to-årige, som gerne skulle blomstre i år ;-)

  SvarSlet
 25. Hej Anne Mette.
  Jeg har frø fra Camelot Lavender. Send mig din adresse på lenemonte@live.dk, så skal jeg sende en pose til dig.

  Jeg vidste ikke at de blomstrede første år, men det fandt jeg jo ud af. Jeg troede det var fordi jeg havde sået dem så tidligt på sæsonen.
  Spørgsmålet er så om de blomstrer igen i år? Må vist hellere så nogle nye!

  SvarSlet
 26. Kære Lene - er sikker på, at du bliver populær. Sød gestus.

  SvarSlet
 27. Så blev der lagt løg. Min mor fattede også en ske og så blev de lagt. Bagefter mente vi bestemt at vi havde været så dygtige at vi havde fortjent en tur til Bilka:) Ups nu er der lidt mere der skal i jorden - dog først om et mdr - vi "faldt" over nogle dejligheder af en hvis Hr.Dalby.Så mangler jeg bare noget plantelys - hvornår vaaaar det nuuu.. det var de kom? (Undskyld, vi har også set Dirch Passer ;))
  Ville for alt i verden ikke undvære digitalis i min have. Lidt spir må man ha. Og så ser det så fint ud når bierne kravler rundt i blomsterne så de vipper.

  SvarSlet
 28. Beate fra Skovhaven4. marts 2012 kl. 21.15

  Kære Claus!
  Camelot - den må jeg på jagt efter.
  Efter kursus på Nyborg Strand - tog vi en afstikker til Bilka i Kolding, men ak-ak- alt krukkejord var revet væk, men der blev købt glasklokker og løg af min medkursist.Så må jeg se om Bilka i Sønderborg noget tilbage.

  SvarSlet
 29. Jeg har kigget efter Digitalis Camelot hos www.Impecta.se, men de er desværre pt. udgået for dem. I stedet har jeg været på indkøb hos Thompson & Morgan og købt en digitalis trio-pakke bestående af Camelot "creme", "lavender" og "rose" til en pris af £ 6.99. En skøn blanding, som rigtig kan få lov at lyse op alle vegne i haven.
  Da det koster £ 3.99 i forsendelse kunne jeg jo lige så shoppe lidt rundt og endte med også at købe Lathyrus "Matucana" samt en stor pose (250 frø) lyseblå forglemmigej.
  Så nu er jeg klar til forår og ærteblomstskole.
  Glæder mig som en lille unge før juleaften ;-)

  SvarSlet