Det kommer ikke af sig selv!

Når jeg har havegæster, er der mange, der udtrykker, at mine planter strutter af sundhed, og nogle spørger da også lidt skeptisk: ‘Gøder du meget?’

 

20090812_064258

 

Til det kan jeg kun svare: ‘Nej, jeg gøder i virkeligheden mindre, end mange gør. En gang i første halvdel af marts og så hen midt på sommeren. Altså to gange.’

 

Når jeg bringer dette lille indslag, er det fordi, det nu er tid til at gøde første gang. Faktisk gødede jeg i går, og jeg kan fortælle, at jeg bruger en all round NPK-gødning.

19 kommentarer:

 1. Man får hjälpa naturen lite på vägen!!

  SvarSlet
 2. Tak for tippet. Det var tidligere end jeg troede, men så er det jo godt at blive mindet om det.
  VH Nina

  SvarSlet
 3. Kære Claus,

  også fra (s)øens folk, skal der lyde et stort og rungende tillykke med bloggens 2 års fødselsdag:o)

  Tusind tusind tak for din utrættelige indsats. Vi er et meget meget priviligeret havefolk, os der har dig som åndelig leder, inspirator, forskønner og læremester. Jeg håber, du ved, HVOR meget du betyder for os og HVOR meget vi værdsætter alt, hvad du gør for os og for havesagen generelt. Dit engagement og din enthusiasme er virkelig beundringsværdig. Tusind tak for dig, Claus:o)

  Skønt at komme med til lathyrusforspiringskursus og at få et kig på dine vidunderlige haverums vægge og gulve. Du og Kjeld Slot er et sandt dream-team og når I arbejder sammen, sker der mirakler.

  Hvor er det pragtfuldt, at vi har en Jesper 9-have til at holde øje med, hvornår der her på bloggen er særlige mærkedage, der skal fejres.
  Tusind tak for det, Jesper. Du gør også et stort arbejde for danske haveblogs, med det kæmpe arbejde du lægger i, at registrere nye danske skud på haveblogstammen. R-e-s-p-e-k-t!:o) Det er imponerende, hvor mange nye haveblogs, der til stor gavn og glæde har set dagens lys i de sidste to år. En ren win-win-win-win-win-win!

  Her er haveåret for alvor skudt igang. Har en 2 meter lang to-do-liste og har gang i mange haveprojekter, så det går ud over min haveblog-tid, men man kan jo ikke få alle havelivets goder på een gang, vel?

  Sender de kærligste hilsner og tanker til alle gode havevenner derude, som jeg takket være bloguniverset har lært at kende og er kommet til at holde rigtig meget af. Ja, jeg har endda fået en blog-kæreste........hej med dig Paw:o)<3

  Og Claus, du får et knus og endnu en stor TAK

  Grønne havehilsner

  SvarSlet
 4. Der kan man se, nu har du fået sat os på arbejde igen;O)
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 5. Jeg får først Npk dem 30 marts håber ikke det er for sent.
  Hilsen Ayse

  SvarSlet
 6. Kære Claus. Der skal også siges stort tillykke fra mig med bloggens 2 års fødselsdag. Det er nu sjovt som man kan falde over noget i livet og så er man bare grebet..Jeg var inden bloggen en almindelig have mand , sådan til husbehov du ved... Ikke det helt vilde.. men dog en interesse for det smukke derude. Bloggen har for mig været noget af en øjne åbner, og jeg er bare blevet mere og mere smittet af at være have meneske, jeg vil nu nok sige at jeg er kommet så langt så jeg kan kalde mig have tosset. Det er vel i bund og grund din og bloggen skyld Claus ,at jeg nu har sat mit hus til salg og søger efter noget meget støre. Der er meget store drømme i det lille hoved, og jeg er meget taknemlig over at jeg har fundet et kald. Jeg vil også nævne alle de dejlige blog venner jeg har mødt, menesker som jeg ikke kendte ..men som jeg nu har stor stor glæde af. Claus du er et fantastisk meneske og jeg ser utrolig meget op til dig. Du giver mere end du nok er klar over til os alle... TUSINDE TAK FOR DET.. Tak for at jeg kan være en del af noget meget stort. Jeg vil også lige bekræfte, at nu er der nok ingen tvivl om, at der er et sommer bryllup på vej.. Jeg forstiller mig en smuk ceremoni i din søjlepavillon, pyntet med roser i sarte farver, hvide duer der basker og champagne på køl i spejlbassin. En smuk brud i en rigtig tyl kjole ,højhælede stiletter, håret sat til nar streger og med et lykkelig glimt i øjet.. Ja jeg elsker den kvinde , og uden at sige for meget kan jeg godt sige at der er dame nok til to stærke mænd. John og jeg selv sagde ræven. Tak john fordi du vil dele med mig , vi to skal nok få kontrol over hende og hendes gode ideer, for dem er der godt nok rigelig af....Må vi være lykkelige sammen i mange år.. De bedste hilsner til alle og selvfølgelig til dig kære Claus.. Kærlig hilsen Paw..

  SvarSlet
 7. Kære Claus ... Hov handlede det her om NPK gødning.. smil og kram.. Paw..

  SvarSlet
 8. Stort tillykke med 2 års dagen..:-)

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlet
 9. Hjertelig tillykke med bloggbursdag! Det er utrolig som tiden går, men mange lærerike innlegg har det vært her.
  Gjødsle ja! Skal en gjøre det så snart som det dukke opp noe bittesmå spirer?

  SvarSlet
 10. Kære Claus, jeg er også blevet helt og aldeles havetosset pga dig Claus og din smittende haveglæde. Hvor er det dog en glæde at følge med her og være en del af det her forum af dejlige livsglade havetosser !
  Tak, nu skal der gødes , så vi kan få sat fut i festen....

  SvarSlet
 11. Det her indlæg er så karakteristisk for dig Claus. Knap er alle færdige med at få sagt tillykke (jeg når det endda først nu! - TILLYKKE) før du allerede har lagt det bag dig og er videre med næste indslag. Ikke noget med at læne sig tilbage og tage den i frigear ovenpå alle roserne :-)

  Nu handler det om gødning, for at holde have er skam alvor! Hvis man mener det seriøst, så må man på med vanten hver dag!
  Godt at du på respektfuld vis kan guide folk ud i havekunsten. Og godt at du giver plads til diskussionerne også. (Måske er det ligesom med ukrudtet, det slipper man aldrig af med? Ukrudt giver hovedbrud og udfordringer, og af og til gør diskussionerne vel også det).

  De bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 12. Hej Claus
  Hvilken slags NPK gødning bruger du
  synes der er så mange forskellige det er svært at vælge.
  Gøder du alle stauder??
  Jette

  SvarSlet
 13. Kære Claus,
  Har lige netop siddet og læst en svensk blog, hvor en ældre svensk herre fortæller om, hvordan han holder sin jord igang.
  Aldrig mærker jorden en spade (denne spade er udstillet i haven og er godt rusten) og derudover er der intet - INTET - organisk materiale, der forlader haven.
  Alt bliver findelt og givet tilbage til jorden om efteråret, når han ligesom du har klippet alle stauder ned.
  Han jorddækker med andre ord al bar jord (som bestemt ikke er bar resten af året) - og det gælder både blomster, buske og grøntsager, der trives over al forventning.
  Interessant læsning - han har sågar skrevet en hel bog om emnet.

  Apropos Sverige - når du skal "føjte" rundt i vort naboland, skal du så også besøge Hannu Sarenström.
  Han må lige være et bekendtskab for dig. Havemand, skribent, forfatter af både have- og madbøger og kendt fra svensk TV.
  Tror, I ville kunne få mange timer til at gå med at tale om fælles interesser.

  Nu synes jeg, at Paw bliver lidt kryptisk! Er det en forårsgåde, vi skal gætte kære Paw?

  Kærlig hilsen
  Karen

  SvarSlet
 14. Hej allesammen
  Jeg har ryddet min lille have op firkant for firkant og idag har jeg spredt årets første NPK 12 5 14, det er jeg blevet anbefalet til roser, men jeg drysser lidt i bedet med forskellige stauder. Idag kom solen på besøg, imens jeg gik derude, det var gudeskønt. Tænk, hvis ikke haven fik den vintersøvn og vi blev snydt for våren og det store under, at se planterne udfolde sig og give farver i bedet.

  Tak for, at jeg må hænge på bloggen , det er altid dejligt at få gode råd fra andre, der har have og planter som interesse.
  KH Bibi fra Almind

  SvarSlet
 15. Kære Jette - NPK 12-5-14 er fin.

  SvarSlet
 16. Kære Claus Dalby
  Du ønskes et stort tillykke med din blogs 2 års fødselsdag. Det er en stor fornøjelse at følge dine indlæg hver dag. Jeg er fuld af beundring over den energi og tid du bruger på at formidle gode råd og ideer samt smukt billedmateriale til alle dine læsere.
  Din blog og bøger har været en stor inspiration i mit eget havearbejde.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 17. Har faktisk også gødet idag.........ikke helt ligesom dig Claus, alle roserne på kirkegården har fået en ordentlig håndfuld granuleret ler og et par håndfulde komposteret kogødning, det fik mine egne roser sidste år og de var sååå flotte.
  Hvad mener du om det Claus ?
  MVH
  Annie

  SvarSlet
 18. Hej Karen.
  Bare lige for at sige, at du ikke er den eneste, der er lidt desorienteret over Paws bekendtgørelse. Men måske bare endnu et bevis på, at jeg ikke følger ordentligt med i dansk politik i øjeblikket. Jeg troede, de havde vedtaget at 2 af samme køn kunne blive viet i kirken fra sommer - men nu viser det sig så, at man også kan gifte sig med en anden mands kone??? Ak ja, de morderne tider - det er jo snart ikke til at følge med:-)).
  Men jeg skulle da være et skarn, for ikke at ønske at komme med til det brag af en bryllup i Claus' have.
  I disse "Hvidsten-gruppen"-tider, må det da være mig tilladt at sende en hilsen til Claus, John, Jytte, Paw og Jesper.
  Kærlig hilsen

  SvarSlet
 19. Pyh Inga - er glad for, at jeg ikke er alene om at synes, at tingene har udviklet sig i en lidt "polynesisk" retning.
  Hvor mange haver skal man bruge til at blive gift i - og med hvem og hvor mange??
  Men altså - jeg vil da også gerne troppe op i mine bedste skørter, hvis det skal være!!! (bare det bliver en lørdag!)
  Kærlig hilsen til dig og de implicerede
  Karen

  SvarSlet